Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008 sonrası için 10 yılda malulen emeklilik mi yoksa 15 yılda emeklilik mi avantajlı

adamo

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
6
2010 da MEB de memur oldum; 2020 de malulen emeklilik mi yoksa benim için HİTAP ta yazdığı gibi 2025 de emeklilik mi daha avantajlı olur? 2008 sonrası memur olanlar için 5510 sayılı kanuna göre emekli aylığının çok düşük olacağı bu forumda yazıyor. Yani malulen erken emeklilik mi yoksa 15 yılda yaşlılık aylığıyla tabiiki yine rapor alarak emekli olmak mı?

adamo

5 yıl erken emekli olup 5 yıl fazladan maaş almaktan daha avantajlı bişey olamaz. Yeter ki emekli olmak konusunda karar verin, olası emekli maaşı ile geçinmek konusunda sıkıntı yaşamayın

Bence işinize azami ölçüde devam edin ben spastik parapleji hastasıyım daimi sonda gerektiren inkontinans var sonda kullanamıyorum prezervatif sondayı olduramadın hasta bizi ile günlerim geçiyor bana 2 yıl sonraya kontrol verdiler elhasılı malulen emeklilik sıkıntı ve gerçekten zor

Eserin79

Fikirleriniz için teşekkürler ve bu arada geçmiş olsun...

Merhaba;

10 sene dolduktan sonra "görevde iken" malulen emekliliğe başvuran memur malulen emekli edilmez ise ve 10 sene dolunca istifa ederse yani artık "görevde değilken" daha sonra malulen emekliliğe başvurabilir mi? Başka bir deyişle devlet memurlarının görevde olmaları şart mıdır malulen emeklilik için?

Bir diğer sorum; şu an 17 ayım var 10 senemi doldurmama; şimdi istifa etsem 10 sene dolunca yani 10 yıllık sigorta süremi doldurunca malulen emekliliğe başvurabilir miyim?

Her iki sorumda da ortak payda "görevde olmayan memur malulen emekliliğe başvurabilir mi?"

Eminim bu sorular birçok kişinin aklına gelmiştir veya bundan sonra gelecektir.

Cevaplayanlara teşekkürler.

Kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalılar için;
Malullük aylığı bağlanabilmesi için "açıkta bulunanların" şahsen/vekâleten veya görevde bulunanlar için Kurumları aracılığı ile yapılacak başvuru, Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onayıMaluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu

Bu bilgiyi buldum nette...

malulen emeklilige başvurabilir engelli emekliligine başvuramaz görevde olmak lazım forumda örnekleri var

Kamudan 5510 ile emeklilik mi yoksa malül yetim aylığıyla kamudan istifa etmek mi?

Malülen emekli olabilirmiyim diye SGK ya yazmıştım; cevap olarak işe başlamadan önce malüliyetiniz tespit edildiği için malulen emekli olamazsınız ama isterseniz başvurabilirsiniz diye absürd bir cevap aldım. Malül birinin çalışması ne kadar zordur herkes anlayabilir; bu sebeple emekli olana dek çalışamayacağım için babamdan maluliyetimden dolayı aldığım tam adıyla "ölüm aylığı" ile geçinebileceğimi düşünerek ve zaten 5510 a göre emekli maaşları da aşağı yukarı ölüm aylığıyla aynı miktarda olacağından istifa etmeyi düşünüyorum; siz olsaydınız ne yapardınız, cavaplarınızı bekliyorum...

adamo

İlk sigortalı olunan tarihte aynı hastalığın olması malulen emekliliğe mani değil. Önemli olan ilk sigortalı olunan tarihte maluliyet dercesinde (%60 ve üzeri oranlı) raporun/rahatsızlığın olmaması. Eğer öyle ise, o zaman hastalığın ilerlediğinden hareketle malulen emeklilik mümkündür.

[FONT=sans-serif]- Engellilik aylığı müracaat tarihinde memur olma şartı aranır.[/FONT]

malulende sıkıntı yok başvurabilir istifa etse dahi

5510 4c ye göre işe başlamadan önce malüllüğü tespit edilenin emekliliği

2008'den önce malüllük tespit eilmişse ve SGK buna vakıf ise 5510 4c ye göre emeklilik süresi 15 yıldır. Ancak bazı açıklamalarda bu durumda 11 yıllık fiili çalışma süresi ve 15 yıllık sigortalılık süresi olduğu söyleniyor. Herkesin bildiği üzere malullükten emeklilik için memur olarak çalışıyor olmak gerekmez, 15 yıllık emeklilikte ise bilfiil çalışmak gerekmektedir. Peki 11 yıl çalışma ve 15 yıllık sigortalılık süresinde iş başında olmak mı gerekir yoksa 11 yıl çalışıp istifa ederek 15. yılda başvurulabilir mi? Tabi bu durum 2008 öncesi 4a veya 4b sigortası yoksa geçerlidir.

adamo

Sigortalılık süresi şartı ayrıdır, bu sürede yatırılması gereken en az prim gün sayısı ayrıdır. Prim tamamsa süreyi ister çalışarak ister çalışmadan geçirmek kişinin tercihidir (Ama çalışınca olası emekli maaşının "arttığını" unutmak lazım)

Bir de malulen emeklilikte temel kural, en son sigortalılık hangi statüde ise emekliliğin de o statüde olacağıdır.

Memurluğa malül ilken girenlerin emekli olmak için gereken hususlar değiştirilmiş!

Malül derecesinde memurluğa başlarken ve yıllarca gerekli koşullar 15 yıl ve 11 yıllık sigortalılık şeklindeydi, tabiiki emekli olurken yine malül derecede olduğunu ispatlarsa… Bu durum ilk önce 15 yıl ve 12 yıllık sigortalı olmak koşulu olarak değiştirildi son birkaç yıl içersinde… Bugün HİTAP dökümüne baktım da 16 yıl ve 12 yıllık sigortalı olmak şartıyla değiştirilmiş.
Bu değişiklikler sehven mi yapıldı yoksa böyle bir kanun, yönetmelik mi çıktı bilmiyorum…

Bu konuyu bende merak ediyorum. Bende de aynı durum söz konusu. Ne kadar saçma bir durum içinden çıkılmaz bir hal aldı. 2004 te 50 gün özel sektörde girişim var 2013'te de kamuya atandım kamu da çalışıyorum SGK 'yı arıyorum sigorta başlangıcım ne zaman diyorum özel sektörde ki sigorta başlangıcın sayılmaz kamu girişin başlangıç sayılır diyor ve ne zaman emekli olacağım diye soruyorum 16 yılda diyor hitap da 16 yıl sürede 12 yıl hizmet ile diyor kimse bi halt bilmiyor

adamo
byilmaz21

Emeklilik şartlarında 1 Ekim 2008'deki 5510'Un ardından değişen başka bir şey yok. 1 Ekim 2008'den sonra memur olanlar emeklilikte şu tabloya tabiler:

bagkur.PNG

OturanBoğa
Sayın Bülent Bey 10 yıldır 15 e 11 yazıyordu şimdi ise 16 ya 12 yazıyor, kafadan atmıyorum durum böyle malül durumdayken memur olanlar için!

adamo

Sistemle ilgili bir şeydir. Dert etmeyin. Düzenleme değişmedi. Yukarıdaki tablo geçerlidir.

5510 28 der ki:

"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır."

Bu şekilde bağlı olduğu kuruma başvurup EMEKLİLİK MAAŞI konusunda net cevap alan varmı?

Hizmet birleştirme yapınca hitapta sigorta girişiniz güncelleniyor ve sigortalılık süresine memuriyetten önceki sigortalı günlüriniz ekleniyor.

OturanBoğa

Bülent Bey Bu 4/C'lerde sanırım iki farklı gurup var ben emekli sandığı mensubuyum o da eskiden vardı şimdi kalkmış diyorlar ama SGK'ya gidiyor odanın tabelasında emekli sandığı yazıyor. Ayrıca Israrla SGK'yı arayıp sordum bana dediği sen emekli olduğunda şu anki taban aylık olan 3275 TL (Emekli olduğumda artık ne kadarsa o kadar alacam) alacaksın dedi. 1500 TL size ödenmez dedi bunu 3 kez sordum aynı şeyi söyledi. bir yerde yanlış anlaşılma var ama bir türlü anlamadım.

İsterseniz SGK Diyarbakır İl Müdürlüğünün numarasını bırakayım kendiniz bir arayıp sorun. Ona göre program yapacaz ama bir muğlaklık var doğru hareket edemiyoruz. Kendiniz arayıp durumu netleştirirseniz bizim de kafamızda ki soru işareti gider.

Diyarbakır SGK İl Müdürlüğü TEL : (0412) 224 39 35

Üst Alt