Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008'de SSK girişim var, 2011'de memur oldum. Emeklilik şartlarım nedir?

promoon

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ARKADAŞLAR

2011 yılında Engelli Mevzuatına göre engelli memur olarak göreve başladım.

(11 Nisan 2011)

2008 yılı Haziran ayından itibaren de 3 ay SGK primim mevcuttur. (88 gün)

Emeklilik açısından bakıldığında, engelli olarak memuriyet hizmetine başladığım için 15 yıl sürede emekli olabileceğim söylenmekte ve 2008 yılındaki hizmet süremin (hizmet birleştirmesi yaptım) buna dahil olup olmadığını merak etmekteyim..

Bu takdirde,

memuriyet süremin başlangıcı olan 2011 mi 15 yıl için baz alınır? (2026)

yoksa sigorta tarihimin başlangıcı 2008 mi baz alınır? (2023)

E-Devlette sigortalı ilk işe giriş tarihim 03/06/2008

HİTAP'TA 2024 olarak görünüyor onu da belirteyim.

Bu konudaki yardımlarınızı iş hakkında selametim ve devamı için huzurunuza arz ederim.

Hitap'taki bilginin doğru olduğunu düşünüyorum.

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malül sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malüllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

En az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün (11 yıl) SGK primleri yatırılmış hizmetleri olması kaydıyla yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

iyi ama 2008'den yani ilk işe başlangıç tarihimden itibaren 15 yıl süre olması gerekmez mi. devlet memuru olarak önceki ssk girişimi de hizmet birleştirmesi yaptırdım çünkü

Aynen girişiniz o tarih

2008 baz alınır gelişmeleri maaşi paylaşirsaniz sevinirim

3 haziran tarihinde dilekçe verip neticeleri sizle pylaşacağım ama önce ne zaman emekli olurum dilekçesinin sonucunu bekliyorum bakalım. durumdan sizi olduğu gibi haberdar edeceğim

ARKADAŞLAR HENÜZ TAM KANAAT OLUŞMADIĞINDAN SORUMU İZNİNİZLE YENİLEMEK İSTİYORUM

ENGELLİ MEMURUM

SSK (ilk işe giriş tarihi: 03/06/2008) 88 GÜN

MEMURİYET (11/04/2011) 4.288 GÜN OLMAK ÜZERE TOPLAM 4.376 GÜN

Memuriyete engelli statüsünde başladım yani kayıtlarda sabittir.

Fakat ben bu durumda 15 yıllık süre sonunda emekli sayılmam gerekirse (ki engelli olarak memuriyete başlayanlarda bu koşul öne sürülüyor) Bu durumda ben;

1) SGK primimin ilk yattığı yani e-devlette ilk işe başlangıç tarihim olarak görünen 03/06/2008 den itibaren 15 yIl sürede mi emekliyim, yoksa farklı bir metodu mu dikkate almam gerekiyor?

benim cevap aradığım soru için yardımlarınızı arz eder, iyi bayramlar dilerim.

Kesin bilgi ;

Memur olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yukarıda belirttiğimiz şekilde malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunmasından ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamama durumunda öncelikli olarak;

En az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün (11 yıl) SGK primleri yatırılmış hizmetleri olması kaydıyla yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Ancak, göreve başlamadan önce % 60 veya meslekte kazanma gücünü yitirecek derecede bir engeli olmadığı tespit edilirse, bu defa çalışmaya başladıktan sonraki durumuna bakılır ve memurun çalışma gücündeki kayıp oranına göre engellilikten dolayı yaşlılık aylığı bağlanması şartları oluşur. Bu şartlar da şöyledir;

Memurun engellilik oranı;

- % 50 ila % 59 arasında ise ve bu durumu SGK Sağlık Kurulunca karara bağlanırsa memurun en az 16 yıldan beri sigortalı olması ve 4320 gün,

- % 40 ila % 49 arasında ise ve bu durumu yine SGK Sağlık Kurulunca karara bağlanırsa bu defa memurun en az 18 yıldan beri sigortalı olması ve 4680 gün,

İhtiyacın olan bütün bilgiler bunlar. Şimdi rapor oranına göre;
%60 ve üzeri -> 15 yıl + 3960 prim günü
%50-59 arası -> 16 yıl + 4320 prim günü
%40-49 arası -> 18 yıl +4680 prim günü

Ve asıl soru raporundaki oran tek hastalıktan mı, bir kaç hastalığın toplamından mı ? ve daha önemlisi bu hastalık SGK Hastalık Listesinde var mı?

promoon

Görüşmü sordunuz hangi kurum bende soracağım ne yapmam lazım ne zaman emekli olurum diye bilgi almak için

Bilgi verirmisiniz

burada (umarım beni yanıltmamışlardır) durum şu minvalde oldu,
çalıştığım kurumun üst kurumu sağ. müd de bana engelli olarak memuriyete başlayıp başlamadığım soruldu. ben de evet engelli olarak 2011 de başladım dedim. 15 yıla tabi olduğum söylenince bu defa ben 2008 den sigortamı söyleyince bana süremin 2008 den itibaren sayılacağını beyan ettiler. kendileri ne kadar durumdan haberdar bilemiyorum. benim hitapda 2024 haziran yazıyor oysa. ben bu konuda muallakta kaldığımdan bunu soruyorum.

hastalıklarımı sırasıyla, ileri koah, işitme prob, kronik viral hepatit b, hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi, okb olarak ele alırsak ve ilk aldığım 2011 deki raporda ve vergi indiriminde yüzde 45 sadece orta derecede obstruction tanısı bulunuyorsa ben 2013 te geçirdiğim kaza sonrası ortaya çıkan rahatsızlıkların tümünün malul sayılmayı gerektirecek hastalıklara da dahil olacağını düşünüyorum

promoon

Sana kötü bir haberim var malesef. Aynı durum benim ve binlerce başka arkadaşımız için geçerli. Elindeki raporun 4c yani kamudan emeklilik için hiçbir kıymeti yok.

Emeklilik zamanın geldiğinde SGK yeniden rapor isteyecek senden. Bu raporda SGK Hastalık Listesinde tanımlı bir hastalıktan tanı alman gerekiyor.

Örnek veriyorum; İleri koah, işitme prob., kronik viral hepatit b, hiper tansiyon, diyabet, uyku apnesi bütün bunların toplamı %90 da olsa içlerinden biri SGK hastalık listesinde yoksa tamamı geçersiz yani 0 oluyor.

Kısaca benim on hastalığım var kesin emekli olurum gibi düşünme. :(:(:( Biz olamadık.

Muhtemelen ne diyor bu diyorsundur ?
5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak Bu konuyu okumanı öneririm.

Öncelikle SGK hastalık listesinde hangi hastalıkların var, bunu bir kontrol et. Bu hastalıklarından en ağır olanın karşılığı nedir?
Hafif, Orta, Ağır.

Hafifin karşılığı -> %40-49
Ortanın karşılığı -> %50-59
Ağırın karşılığı ->%60+

gibi düşünebilirsin.

Buraya kadar 4c yani kamudan emeklilik için durum aşağı yukarı böyle.

-------------------------------------------------------------------

2008 öncesi 4a ile sigortan olduğu için;

Tercih edersen son 3.5 yıl yani bugünden itibaren 3.5 yıl 4a ile sigortalı olursan bütün hastalıklarının balthazard ile toplanarak emekliliğin mümkün. bunun içinde son primlerinin en az 3.5 yıl 4a ile ödenmesi şart.

@ucuncubahar

yan, bu durumda benim engelli olarak memuriyete başlamam (raporum mevcutken bile) bir anlam ifade etmeyeceği gibi, 2008 ekim ayından önceki sigorta girişim de bir anlam ifade etmeyecek.. kamu kurumlarında durum bu minvalde ise yanlış anlamayın ama böyle absürdlük olmaz.. devlet beni engelli memur olarak göreve kabul ediyorsa engelli memur olarak tayinime de emekliliğime de, hatta sosyal teminime de hak sağlamak zorunda..

hastalıklarım ise yukarıda bahsettiğim ölçütlerde,
koah - ileri
işitme - sağ kulak
hepatit b taşıyıcısı
hipertansiyon ve diyabet.
uyku apnesi (bunun için cihaz da kullanıyorum)
hatta 2013 te geçirdiğim kaza sonrası soluk borusu daralmaesi nedeniyle soluk borumdan, 2 defa kulaktan, 1 defa lobektomi, 1 burun (polip) ameliyatları da oldum.. buyursunlar soksunalr heyete, sağlık kuruluna... ben sadece 2011 yılında aldığım rapordan bile astım sebebiyle yüzde 45'i haketmişken yaşadığım kaza ve sonrasında bunca hastalıktan sonrasını alamayacaksam benim için kıymeti yok, insanı akamete götürmenin de bir anlamı yok

ayrıca çalışmaya engel olan hastalıkların tümünde de saydığım bende varolan hastalıkların tümü var

SGK hastalık listesini hiç açıp baktığını düşünmüyorum.

Senin gibi engelli olarak memuriyete başladım. Elimde SÜREKLİ ve SGK Hastalık Listesinde tanımlı hastalığı olan rapor olmasına rağmen

- 2021 yılı Eylül ayında SGK raporunu yenilesin emekli olsun dedi

Sonraki aldığım hiçbir raporda SGK Hastalık Listesinde tanımlı hastalık olmadığı için ve son aldığım rapor %80 oranlı olmasına rağmen hala emekli olamadım.

Kısaca durumlarımız seninle aynı.
Hatta benim emeklilik günüm 2021 Eylül de doldu, prim günüm fazla, rapor oranım %80.
Emekli olamadım.

--------------------------

Yukarıda da yazdığım gibi SGK hastalık listesinde tanımlı bir hastalık ile rapor alamıyorsan tek çare son 3.5 yıl 4a ile sigorta primi ödeyerek elindeki raporla emekli olabilirsin.

arkadaşlar bu konuyu üstte tutmak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. hala bu konuda olumlu bir dönüş alamıyorum.
bakın şimdi,
2008 haziran ayından 3 ay sigortam var (88 gün)
2011 nisanda da engelli olarak memur oldum oradan da (4288 gün)

bazı kaynaklar benim memuriyete engelli olarak başladığımdan 15 yıl hizmet süresine tabi olduğumu hatta bu sürede hizmet birleştirmesi yaptığım için sgk da 2008 yılından itibaren 15 yıl sürenin baz alınacağını söylüyor. bazısı ise bunun asılsız olduğunu söyleyip yüzdesine göre şart koşuyor...

yardımcı olun yalvarıyorum bu duruma bir açıklık getirin. benim durumumu değerlendirirseniz çok mutlu olacağım

2008 baz alınır raporun 60 ve üzeriyse 3960 pirim 15 yıl süre ister

Tekrar yazalım, SGK Hastalık listesinde tanımlı bir hastalık ile rapor almadığın sürece 15 yıl değil 24 yıl da geçse erken yaşlılık emekliliğinden faydalanman mümkün değil.

Raporunda SGK Hastalık listesinde tanımlı bir hastalıktan en az hafif tanılı bir hastalık olmadığı sürece SGK çalışma gücünü kaybetmiş olarak görmüyor. Engellisin ama çalışma gücünü kaybetmemişsin diyor.

Tekrar soralım; Raporundaki hastalıklardan herhangi biri SGK Hastalık Listesinde var mı yok mu?

-----------------------------------------------

15 günde kesin cevap alacağın bir diğer yol;

Raporunu, Cimer.gov.tr üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nı seçerek Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına dilekçe ile başvurabilirsin.

"Ekteki sağlık kurulu raporuma istinaden çalışma gücü kayıp oranımın tespit edilmesini, sonucun tarafıma bildirilmesini saygılarımla arz ederim."

Ad Soyad - Tc Kimlik no ve biliyorsan sicil numaranı yaz gönder.

Yaklaşık 15-30 günde cevap gelir.
Gelen cevaba göre de 16 mı 18 mi 15 mi yıla tabi olduğun kesin olarak belli olur.

konuyu halen yukarıda tutmak istiyorum. soracağım soru daha doğrusu danışma yapmak istediğim şey basit
2011 de memur olan ve 4318 gün primi dolduran engelli memur (engelli kontenjanından memur oldum) 2008 hazirandan itibaren de 88 gün ssk primi varsa ve hizmet birleştirmesi yapmışsa, 15 yıla mı tabi olur? yani 2008 den itibaren mi 15 yıl hizmet süresi sonrası emekli mi olur. (bakın bunu memuriyete engelli olarak başlama hususunu da katarak söylüyorum) yardımınızı bekliyorum

Sorunun cevabı basit ilk sigorta başlangıcı 2008 olan bir kişi,
2008 sonrası memur olmuşsa 15 yıla tabidir.

Tablo burada;
bagkur.PNG

Ama tablo yeterli değil 2021 yılında çıkan yönetmeliğe de bakmak gerekiyor. Kamuda çalıştığın için yönetmeliğin ne demek olduğunu bildiğini düşünüyorum. Sana ayrı prosedür bana ayrı prosedür uygulama şansları yok.

2021 yılında son yönetmelik çıktı ve malesef emekli olabilmek için tek hastalıktan ve o tek hastalıkta SGK Hastalık Listesi tanılı olmadan emeklilik mümkün değil.

Arkadaşlar,
11 Nisan 2011 den bu yana engelli memurum 4400 gün primim var, ayrıca 3 Haziran 2008'den de 88 gün SSK Primim var. Engelli memur olarak göreve başladığımda raporum yüzde 42 idi. Bu hafta aldığım vergi indirimi ile raporum yüzde 65'e çıkarıldı.

Emeklilik durumumu merak ediyorum yardımlarınızı arz ediyorum.
15 yıl 3960 güne tabi isem (Hitap ta eski rapora göre 2024'te emekli olabileceğim yazılı idi, şimdi bu oran muhtemelen daha erkene alınacak) emeklilik hakkımdan yararlanmak için dilekçe verebilir miyim?

promoon SGK hastalık listesini tıkla, orada tek hastalıktan %60 üzeri alabileceğin bir hastalık varsa evet başvuru yapabilirsin. Ama yoksa veya %40 olacak bir hastalığın varsa 18 yılı beklemen gerekiyor. %40 dahi alabileceğin tek bir hastalığın yoksa 60 yaşını beklemen gerekiyor.

Sigorta başlangıcın 2008
Öğrenmen gereken şey; hastalık listesinde tek bir hastalıktan % kaç oranda rapor alabileceğini kestirmen ve buna göre hesaplama yapmandır.

Şimdiki toplam hastalıklardan oluşan %65 raporunu emeklilik için UNUT.

Yanlışım varsa düzeltin lütfen ucuncubahar

rasti malesef yazdıklarınız doğru.

Ek yapmak gerekirse bir ihtimal daha var. 2008 öncesi sigorta (4A) girişi olduğu için 3.5 yıl 4A ile sigortalı çalışıp vergi indirimi ile emeklilik mümkün. Kamudan ayrılıp 4A sigortalı çalışmak ne kadar mantıklı derseniz cevap veremeyebilirim. :(

ucuncubahar

Bı soru soracağım bı yakınım hizmetli memur mebte çalişiyor ilçede görev yapıyor kadrosu ilçede
Okula görevlendirme gitti görevlendirme hakkında bilgi verirmisin kaç aylık oluyor geri ilçeye geçebilirmi

ucuncubahar

arkadaşlar bende iki rahatsızlık var aynı arkadaş gibi 2007 sgk giriş 2015 kamu...

işitme den de 40-49 arası hafif alabilirim diğer rahatsızlıktan da 50-59 alabiriim...50-59 alırsam 16 yıla tabiyim 2007+16 2023 hizmet süresi doldu prim dolunca emekli olacağım.. malül durumu nasıl oluyor şimdi hiçbir şekilde toplanmıyormu bu değerler... yada en son çare rapor alamazsak 3,5 yıl 4a çalışıp eski rapor ile emekli olmak

2007 sigorta girişi 2015 kamu..ama edevlete girince 18 yıla tabisin diyor 4680 gün.. 15 yıl mevzusu ayrı sgk girişi olmayan direk memur olanlara o misal hiç sgk girişim olmasa 2015 de direk kamuya girsem 2030 da emekli olurdum

iyi hoş söylüyorsunuz da engellilik kavramının sizin hükümlerinize göre bir ederi kalmıyor böylece..
öyle tek hastalıktan yüzde 40'ı 60'ı bulmak.. öyle şey olmaz...

bu konuda insanların birden fazla hastalığı olabilir hepsinde yüzde 40'ı 60'ı kovalayacaksa.. siz yanlış biliyor ve aktarıyorsunuz benim kanaatimce..

neden yanlış aktardığınızı ben söyleyeyim

hitapta benim eski raporuma göre (yüzde 42) 03/06/2024 tarihinde emekli olacağım yazılı iken
yüzde 60 ve üzeri raporlarda 15 yıl çalışma ve 3960 gün prime tabiyim ve bunu hak ediyorum. zaten bunun için görüş soruyorum sebebi ise teyit amaçlı, iç karartıp insanı kuşkuya düşürme amaçlı değil...

promoon
Bilgin varsa buyur gel sana açık teklif:

%70 tek hastalıktan ve toplamda %80 oranlı raporum var.
Yıl ve prim gün sayımda tutuyor.
Bilginle beni aydınlat burda herkesin içinde sana söz 1 yıllık emekli maaşım sana helal olsun!

Bilgin varsa buyur gel kardeşim paylaş.
Bilgin yoksa bilgili olanı dinle güzel kardeşim, böylesi daha güzel.

promoon En azından birbirimizi şimdi anladık. Şimdiye kadar anlamamakta ısrar ediyordun.
Öncelikle umarım sen haklısın. Konuyla alakam yok, yazılarınızı okuyup yazdım. Senin Hitap dediğin şey galiba kurumla ilgili bir durum ve galiba kurumun kendisi giriyor. Yüzde kırkiki rapor 18 yıla tâbi oluyor. Bu da 2026 demek, yani kurumun onu yanlış girmiş. Bir şekilde onlarla irtibata geçip düzeltmelerini veya açıklamalarını istemelisin bence. Eğer bilmediğimiz bir durum varsa bizi de aydınlatırsın. Ayrıca sen işe başlarken hitap dediğin sisteme işlemişlerdir ama yeni emeklilik kuralı sen işe girdikten yıllar sonra çıkmış ve o açıdan da farklı olması normaldir.

Art niyetin aksine arkadaş ısrarla, sabırla açıklama yapmış sürekli. Eğer sen haklıysan ve resmi yollardan teyit edersen buraya da yazsan iyi olur. En azından bundan sonra başkası ile bu sorun yaşanmaz.

ucuncubahar
E-DEVLET'te Kamu Hizmetlerinde çalışan Kamu Personeline Emeklilik hakkında bilgilendirme yapan HİTAP Hizmet Dökümü yalan söylüyor öyleyse :)) Güldürmeyin allah aşkına. Bilgim var evet çünkü sizden başka bunu SGK'ya da sordum ANKARA da benimle aynı fikirdeyken ne gaftletse burada icazet alıyorum

Rastî
Tamam dediğin gibi diyelim. Yanlış girmiş diyelim.
Sen yazdıklarımın tümünü okudun mu ki okumamışsın, benim şu anda emeklilik vergi indirimi hasebiyle aldığım rapor şu anda yüzde 65. Anlatabiliyor muyum?

Ama siz diyorsunuz ki tek hekimden en az şu kadar rapor.
Tamam onu da açıyorum
Göğüs Hast - Yüzde 40
Enfeksiyon - Yüzde 15
KBB - Yüzde 6
İç Hast - Yüzde 28

Olmak üzere yaptıkları hesaplamalardan çıkan sonuç Yüzde 65 oldu.

Mevzuat ne der bilmem ama Ankara SGK da konu hakkında beni nasıl destekliyor size anlatayım.

Engelli olarak memuriyete başladığım için sürem 15 yıldan yani 3960 günden hesaplanır. Daha ziyade 2008 yılından yapılan SGK hizmet birleştirmelerim de buna ek olarak düşünüldüğünde sizi değil beni doğrulayan bir sürü kaynak mevcut. Merak eden varsa 0312 458 70 00 dan bağlatsın sorsun..

Sırayla gidelim;

1) HİTAP
E-DEVLET'te Kamu Hizmetlerinde çalışan Kamu Personeline Emeklilik hakkında bilgilendirme yapan HİTAP diyor ki;
Emeklilikte 16 sigortalılık yılına tabidir. Maluliyet durumunun SGK tarafından onaylanması halinde emekliliğe hak kazanır. (Kendi Hitap'ım)

Sevgili promoon ikinci cümle ne diyor: SGK tarafından onaylanması halinde emekliliğe hak kazanır.

İlk sigortalı olduğum tarih 2002.
Ekle 15 yıl 2017
Ekle 16 yıl 2018
Ekle 18 yıl 2020

Yılda problem yok.

2) RAPOR

Psikiyatri -> %70 Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen (SGK Hastalık Listesinde yok)
İç hastalıkları -> %15
Nöroloji -> %20

Toplam oran : %80

Raporda tamamsa emekli olmamamız için engel yok sanırım. Sanmakla olmaz gerçeklerle gel bana diyenleri görelim;

333.jpg

3333.jpg

3) ÖZET

MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
Resmî Gazete Tarihi: 28.09.2021 Resmî Gazete Sayısı: 31612

Orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti
MADDE 6 - (1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ile geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde belirtilen orta ve (b) bendinde belirtilen hafif düzeyde çalışma gücü kaybının tespitinde hastalık listesi esas alınır.

(2) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.

"Kamuda çalıştığın için yönetmeliğin ne demek olduğunu bildiğini düşünüyorum. Sana ayrı prosedür bana ayrı prosedür uygulama şansları yok." yazmışım zamanında. Yönetmeliği okumadığın gibi benim mesajları da okumuyorsun :)

Hala anlamadıysan promoon yolun açık olsun, emekliliğin şimdiden hayırlı olsun!

Üst Alt