oturanboğa yukarıda dediklerine katılıyorum. Eğer kendi raporlarına ve imzalarına güvenleri yoksa dükkanları kapatsınlar tamam
Ama şurada demişsin ki:
"xx tarihinde
xx hastanesinden sağlık raporu aldım. Ne var ki daha sonra
2022 sayılı yasadan yararlanabilmek için yeniden rapor almam gerekti. Bunun üzerine mevzuata göre mükerrer rapor alamayacağım için aynı hastaneye aşağıdaki dilekçe ile başvurdum ve raporuma "
sakat statüsünde çalışıp çalışamayacağıma, sakatlık/vergi indiriminden yararlanıp yararlanamayacağıma, 2022 sayılı yasadan yararlanıp yararlanamayacağıma" dair ibarelerin eklenmesini ve
5 nüsha halinde tarafıma verilmesini talep ettim. "
Bu şekilde talebi dikkate alamazlar. Mümkün değil bu. Eski tarihli bir rapora (artık buna evrak diyelim) bir ibare klenmesi o evrakta oynama yapılması anlamına gelir ki bu da yasal değil.
O yüzden dilekçede bu şekilde bir talep ya da bu şekilde BİMER'e yapılan bir itirazdan hayatta sonuç alamayız.
Yukarıda ki mesajındaki soyleidklerin ve o söylediklerini ilgili 13. maddeye dayandırman ise muthiş dogru. Fakat 13. maddeyi ibare ekletmek için ya da o rapora ugun nusha çıkartmak için dayanak noktası yapamayız. Çözüm yolu aklıma gelmior. 13. maddeye göre mükerrer rapor tanzimini önlemenin en pratik yolu butun haklar düşünülerek rapor hazırlanması ve raporun düzenlenmesi ve haklar sayısınca nüsha hazırlanması. Boyle yapmadıkları için her halükarda rapor çıkartılıyor sürekli. Hata hastanenin.
Ama işte onlar raporu eksik hazırladı diye sonradan bu 13. maddeye dayanarak bir ibare ekletme ya da yeni nüsha çıkartma şansımız yok.
Evrakların düzenlenemsinin prosedurleri var çünkü.
o yüzden alıntı yaptıgım mesajındaki "ibare ekletme ve nüsha düzenleme" ile ilgili istegimiz asla sonuçlanmaz. Kurumların kullanılan kelimelere bakarlar. Eğer o mesajında eski rapora atıfla yeni bir rapor hazırlanmalı desen daha farklı olur. İbare ekletme ve eski rapora gore yeni nüsha isteme asla mumkun olmaz. Ama şu dediğin olabilir:
"Kayıtlarına bakmalı, oradaki "sürekli" ibaresine istinaden (yani eski rapora atıfla) yeni bir rapor hazırlamalı ve kurulda imzalatıp bana vermeli."
Bu şekilde eski rapor nasılsa "sürekli" diye yeni bir rapor düzenleyebilirler. Ama bunda da bu da yeni bir rapor demek. Ve yönetmeliğe göre rapor hazırlanırken engelli kişinin ksinlikle heyet tarafından bakılması gerekior. Ayrıca mükrrer rapor düzenlemeyi de önlemiyor ki bu durum da. Çünkü bu da yeni rapor.(sesli düşünüyorum) İsterse hastayı gormeden düzenlensin sonuçta yeni bir rapor bu.
Şöyle bişi önerebilr miyiz acaba? Bizim üniversite diplomalarımızı hazırlayana kadar mezun oldugumuza dair bir mezuniyet belgesi veriyor. Çünkü diplomanın(resmi evrağın) hazırlanamsı en azından iki sene sürüyordu. Bu verilen mezuniyet belgesi ile yine resmi işlemleirmizi yapıyorduk.
Şimdi arkadaşlar daha onceden bir rapor aldılar ya ve bu rapor sürekli ise aynı hastaneye gidip bu rapora istinaden 2022 aylıgı alabilmesi için bir evrak hazırlanma girişimi olabilir mi? Yani raporun aslı hastanede ya. Bu rapora atıfla 2022 aylıgından yararlanabilir resmi yazısı yazılabilir mi?
Böyle bir düzenleme isteyebilir miyiz?
Askerlik duurm belgeleri mesela. Askerlik durum belgeis istendiğinde insanlar gidip de sürekli askerlikten muaf olduklarına dair sağlık raporlarını almıyorlar. Napıyor askeriye? Bakıyorlar raporlarına muaf raporuna gore resmi bir belge düzenliorlar. Bu belge tüm resmi işlemlerde geçerli oluyor. Kimse " aa askeri hastaneden aldıgın sağlık raporu nerede?" demiyor. Çünkü askeriye bununla ilgili bir evrak hazırlıyor. Boyle bir düzenleme yapılmış.
Bu şekilde diğer kurumlardaki çözümlerden yola çıkarak yasalar çerçevesinde yapılabilecek bir çözüm isteyelim ya da itirazda bulunalım diyorum.
Eski tarihli bir evrağa ibare ekletilmesi ve eski tarihli bir evragın yeni nüshalarının çıkartılması yasal açıdan imkansız çünkü.
Bimer'e yazsak bile hep olumsuz cevap gelecek.
Biz de bu 13. maddeye dayanarak resmi bir evrak düzenlemesi isteyebiliriz.
Örnek: xxxx tarihte evde bakım aylığı için alınmış raporu olan şahıs, bu raporla "2022 aylığından da yararlanabilir" diyerek bir resmi yazı isteyebiliriz. bU şekilde evraga bir ibare eklenmiyor. Ama evragın yanında (raporun yani) sağlık kurulunun bir resmi goruşunu beyan eden bir belge oluyor. çünkü hakkaten bu evde bakım raporu alan kişi 2022 aylıgından da yararlanabilir. Ve bunun için sağlık kurulu raporıu almasına ve ayrıca hastanın tekrar kurula giirp onca işkence çekmesine gerek yok. Hem de gereksiz bir iş yükü bu herkes açısından.
Düşünmeye devam ediorum halen. Karmakarışık bir durum. Ama emin olduğum bişi var ki eski rapora bir ibare bile ekleyemzler.O eski raporun aynısından bir nüsha bile çıkaramazlar. Bunlar yasal değil çünkü. Evrakta sahteciliğe kadar yolu var bu işleirn çünkü. Yasalar, bu gibi resmi evraklarda oynama gibi ya da sonradan değişiklik gibi evrak üstünde sonradan düzenleme istemez. kurumlara bu izni vermez. Kayboldugunda bile giidp tekrar rapor çıkartırtır ama o önceki raporda düzenleme ya da o evragın değişik bir nüshasını hazırlatmaz.