Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008'den önce sigortalı olan engelli kişi 15 yılda emekli olabiliyor mu?

polencafe

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
1
Bir sitede okuduğuma göre 01.10.2008 den önce sigortalı olmuş ,%40 üzeri engelliler 15 yılda emekli olabiliyorlarmış;

Konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olurlarsa memnun olurum.

Teşekkürler, hayırlı günler.

engelli memurun emeklliligi 15 yıl iken özel bir şirkette çalışan engelli bir kişinin emeklilik süresi 20 yıl ve engelli memurun vergi indirimi almasına gerek yokken özelde çalışan engellinin vergi indirimi alması mecburiyeti var sanırım biraz haksızık yapılıyor

selo_selo07

hocam selamlar daha önce bu konu ile ilgili ciddi ciddi milletvekillerine yazmadığım vekil kalmadı, sivil toplum örgütleirne bimere ombustmana yazdım sadece ombustman resmi yazı ile dönüş yaptı adamlar dedi ki çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına dava aç dedi sonuç alamazsan gel bana dedi elimde resmi yazı var hatta bu konu ile ilgili başklık açtım ayrı admin başka bir başklık ile birleştirmiş çok saçma geldi neyse benim yazdığım yazı alıntıdır aşağıdaki linkten ne kadar haksızlığa uğradığımızıı detaylı olarak belirtiyor malesef ve ne yazıkki diyorum engelliler bu konuya çok duyarsız
http://www.engelliler.biz/forum/eme...sgk-yi-dava-edebilir-miyim-3.html#post1701633
bu konuyu tartışalım yol yordama sokalım

Gardas arkandayim hastanede rezillik cekmekten biktik bimere heryere yazdim engelli kadrosundayim vergi indirimi bahanesiyle raporumu kirptiliar emekliligime 2 ay var ve ben emekli olamiyorum.ne yapmamiz lazim bir fikir uret seninle bu yola cikayim.baskasida bu cefayi cekmesin

Gardas arkandayim hastanede rezillik cekmekten biktik bimere heryere yazdim engelli kadrosundayim vergi indirimi bahanesiyle raporumu kirptiliar emekliligime 2 ay var ve ben emekli olamiyorum.ne yapmamiz lazim bir fikir uret seninle bu yola cikayim.baskasida bu cefayi cekmesin bizim ortapedik sakatlar dernegi uyuyor.kaldirimla kaldirim taslariyla engelli otoparkiyla ugrasiyor engelli dernekleri asil sirun surekli engelli olanlarin engelli kadrosunda calisip raporlari dusenler perisan bunlari kaideye almiyorlar

selo_selo07

akp den bennur karaburuna yoğun mesaj atıyorum facebooktan sende sana zahmet hem takip edip hemde msj yazarsan kendisine belki konuya değinebilir ama en önemli burdan örgütlenebilirsek 5-10 kişi olursak imza kampanyası başlatabiliriz change.org tan ne dersin bende twitterdan takipçilerden destek isteyeceğim iş başa düştü insanlar şuan ekpss gazında nasıl atanırım düşünüyor ama bize destek lazım change org tan imza kampanyası başlatabilirsem vedat beyden destek alırım hazır şuan hükümet ve muhalefet el eleyken bu işi gündeme ufakta olsa gündeme getirebilirz diye düşünüyorum Allahtan ümit kesilmez

Buyolda olumune varim lakin durumu ayni olupta sesi cikmayan arkadaslara bisey demek istiyorum.susmakla hic bisey elde edilmez bize destek olsunlar okuyan butun kardeslerime sesleniyorum.30 dusen engellilerde haklardan yararlanacakti aile ve sosyal politikalar bakanligi boyle bi konu acmisti bu konunun uzerine gidelim

Arkadaşlar özelde çalışan bır ssklı engellı emeklılıyınde gunu tamamlandımı yenı rapor ıstenmıyor ama memurıyette emeklılıkte yenı rapor ıstenıyor buda bır haksızlık deyılmıdır...

pasini

neyi haksızlık pasinli işine geldigi gibi yorumluyon engelli olarak atanıyorsun 15 yıl sonra tekrardan rapor istenmesi çok dogal belki başka ek hastalıklar çıktı bellimi olur 15 yıl içinde başka hastalıklara yakalanmayacagının garantisi varmı yeniden rapor istenmesi mantıklı sadece 2008 öncesi ssk lılardan vergi indirimi istiyorlar zaten 5510 sayılı yasa ile kanunlar degişti 2008 sonrası. bi haksızlık yok

2008_oncesi.PNG

ssk lılardada pek fark yok arkadaşlar 2008 öncesi taplo burda buyrun bakın

paranoya kanka gelıyon gelıyon hep bana artıslık yapıyon...:) yukarda sssklılar haksızlık yapmışlar.dıyoır bende dedım buda memurlarda haksızlık madem.aslında TÜM KURUMLARDA RAPOR SÜREKLIYSE YENILENMESI OLMAMALI...EGER HASTALIK DEYİŞEBILIR BIR HASTALIKSA O ZAMAN SÜREKLI VERILMEMELI ...VE SÜRE HER KURUMDA EŞİT OLMALI ....ANLADINMI PARANOYA...

arkadaslar bu işin cözümü eski engelli kadrosunda işe baslayanların hakları korunmalı birde engelli raporu eski ve sürekli olanın yeniden rapor olayı kalkmalı buna cözüm bulunulmalı bimr ve üst kurumlara meil bombardımına tutalım

bende polio sekeli var bizim raporlarda %40 dan %19 a düşürüldü zamanında bende çok söyledim çıkalım bir yerlere sesimizi duyuralım gerekir ise açlık grevi bile yaparız dedim kimse oralı olmadı :)

Bu şekilde 4A sigortalısı olarak devam ederseniz 20 yıl 440 günle emekli olmanız mümkün ancak 3.derece vergi indirimi almanız şartıyla.

'' Ufukalp'' hocam siz öyle diyosunuz ama 01.10.2008 den önce sgk lı olan engelliler 15 yılda emekli olur diyor başka bir kaynak. ''İşe girişte engelli olan memur işe girişte kurumuna verdiği “süreklidir” ibareli rapor ile 15 yılda emeklilikten faydalanabilir mi 01.10.2008 öncesi ve 01.10.2008 tarihinden itibaren memurluğa atananlarda emeklilik şartları nelerdir Memurluğa atanırken engelli raporu verilmişse emekli olurken yeniden rapor almak gerekli midir

Fatih bey, 657 sayılı kanuna tabi çalışan engelli kamu personelinin emekliliğinde mevzuat gereği 1 Ekim 2008 öncesi işe girenler ve 1 Ekim 2008 sonrası işe girenlerin emeklilik sürelerinde değişiklik vardır. 1 Ekim 2008 tarihinde önce işe yasal tabiriyle “sakat kadrosunda” başlayan veya sakat kadrosunda işe başlamayıp 1 Ekim 2008 tarihi öncesi %40 ve üzeri sağlık raporu olanlar 15 yılda emekli olur.

1 Ekim 2008 sonrası Göreve Başlayan Engelli Memurun Emekliliği

Çalışma gücündeki kayıp oranına göre;

1- Sakatlık oranı yüzde % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

2- Sakatlık oranı % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre gerektiğinde kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler. '' Kaynak linki size ö.m dan gönderiyorum.

Konu hakkında bizi daha detaylı bilgilendirirmisiniz.

Merhabalar. Forumu mayistan bu yana takip etmeye calisiyorum. Mayis 31inde %53 oranla engelli statusune girdim. Ssk girisim 2002 haziran. Su an ozel aektorde is bakiyorum cunku bu yilki ekpss yi kacirdim. Memur ile ssk arasindaki esitsiz dengelerin esitlenmesi adina yapilacaklar icin ben de varim. Statu farketmez. Yeter ki hicbir devlet ve ozel kurumda hakkimiz yenmesin.

Yalniz merak ettigim, cok fikir var.. Bunu sabit bir emeklilik cesitleri gibi bir sabit konu acip, kimlerin nasil hangi yil oncesi ve sonrasi olmak uzere emeklilik kosulu oldugunu bir baslikta acsak, orada sekillense ve guncel karar ve kanun degisiliklerinde de guncellense konu daha iyi olmaz mi. Su an cok karmasik. Misal benim su an kafamkaristi :) net sistem nedir. bunu tek baslikta toplanmissa da ben goremedim affeyleyin..

mTalk'tan gönderildi

marto1

Okudum. Elinize saglik. Yalnuz su var. 2008 oncesi sigortali yani bizlerin durumu cok sonlarda belirtilmis. Engelli engelsiz bircok kisiye ulasabilmek adina metin uzerinde sadelestirici bir duzenleme yapilsa mi, burada hukuki metin duzenleyecek arkadaslarca yada beraberce..

mTalk'tan gönderildi

polencafe
Özelime de başka bir engelli sitesinden alıntıladığınız bu sayfanın linkini atmışsınız.
O alıntıladığınız yazıda bahse konu engelli memurun emekliliğidir yani 4C statüsünden emeklilik.
Benim cevabımda ise ''bu şekilde 4A lı olarak devam ederseniz'' şeklinde bir ibare var.
Verdiğim cevabı eleştirmeden önce lütfen 4A nedir, 4B, 4C nedir, hangisi neye hangi yasaya göre emekli olur, şartları nedir
, bunları araştırıp öyle eleştirin.
Varsa bir sorunuz, aklınıza yatmayan bir yer, sorun memnuniyetle cevap veririm. Ama şurda şöyle diyorlar sen niye böyle diyorsun gibi mantıkla gelmeyin bana.

bende destek veriyorum 2008 öncesi %40 raporla 20 yıl sigortalılık süresi isterken 2008 sonrası %40 raporla 18 yıl istiyor 2 yıl fark var

scoob

evet haklısınız ama kanunlardan bahsederek gitmezsek ve örneklendirmeler yapmazsak malesef ilgi kurumlar tarafından anlaşılmaz paranoya
desteğiniz için teşekkür ederim düşünce ve görüşleri olan arkadaşlar varsa metin yazma konusunda derleyebilirz

ayrıca konu profosyenel bir kişi tarafından derlenip kaleme almıştır değerli bir ya zar olan vedat ilki tarafından sağolsun bize çok destek oluyor ama engelli stklar kuruluşlar bu saçma hatadan bahsetmiyor şuan sayımız az keşke sitece destek olabilsek sonuçta tüm engellilere yararlı olabilecek birşey

ben 2000 yılın da sgk grişliyim ve 13 sene kamu da çalıştım memur olarak ben erken emekli olmak için ne kadar daha sigortalı çalışmam lazım.

Ufukalp

Benim size bir eleştirim yok. Yanlış anlamayın. Sadece bu konuyu aydınlatmanızı rica ettim sizden. Hepsi bu...

p>ENGELLİ ÇALIŞANIN ERKEN EMEKLİLİK HAKKIEngelli Devlet Memurları
Engelli memurun erken emeklilik hakkını kullanması için (1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası işe girenler ) vergi indirim belgesi alması zorunlu değildir.
01.10.2008 gününden önce sigortalı olup engelli erken emekliliğinden yararlanmak isteyenlerin 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre vergi indirimi belgesi alması zorunludur.
Engellilerin erken emekliliği sonunda bağlanan maaş yaşlılık maaşıdır.
1 Ekim 2008 öncesi işe giren % 40 ve üzeri engelli memurlar 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak 15 yılda erken emeklilik hakkı alırlar. 5434 sayılı Kanun gereğince 1 Ekim 2008 öncesi kanuni tabiriyle engelli kadrosu ile işe başlayan memurlar ile engelli kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar 15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.
1 Ekim 2008 sonrası işe giren engelli memurlar ise 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabidirler. Buna göre çalışma gücü kaybı;
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25.maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
Buna göre işe girmeden önce % 60 ve üzerinde engelli olanlar ile bildirim yapmadıkları halde işe girmeden önce %60 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilenler malulen emeklilik hakkı elde edemezler.
İşe girerken;
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94.madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
İşe girdikten sonra yani sonradan engelli olanlardan;
a)Çalışma gücü kaybı oranı % 60 ve üzerinde olanlar 10 yıl /1800 iş günü prim ödenmesi şartı ile malulen emekli olurlar. Ancak başkasının bakımına muhtaç derecede malul olanlar için 10 yıl şartı aranmaksızın 1800 iş günü prim ödenmiş olma şartı ile malulen emekli olurlar.
b)Çalışma gücü kaybı oranı % 50 -% 59 arasında olanlar en az 16 yıl 5760 prim günü
c)Çalışma gücü kaybı oranı % 40 -% 49 arasında olanlar en az 18 yıl 6480 prim günü
ile emekli olabilirler.
İş arayan engelliler ve işverenlerin İŞKUR portalına kayıt yaptırarak veya şahsen İŞKUR a kayıt olmaları zorunludur. Kayıt yaptıran engelli birey öncelik hakkına sahip olduğunu beyan eder.
14 yaşını dolduran % 40 ve üzeri tüm engelliler İŞKUR’ a kayıt yaptırabilirler.
Engelli İşçi Kadrosunda Çalışanlar
İş Kanuna tabi çalışan engellilerin işe giriş tarihlerine göre ve engel oranlarına göre erken emeklilik süreleri farklılık gösterir.
Bağ-Kur İçin Erken Emeklilik Düzenlemesi
5510 Sayılı Kanununa göre engel oranı %40 ve üzerindeki engelliler hem çalışarak hem de isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek erken emeklilik haklarını kullanabilirler.
1 Ekim 2008 öncesinde Bağ-Kurlu olan engellilere erken emeklilik hakkı tanınmamışken bu tarihten sonra Bağ-Kurlu engellilere de erken emeklilik hakkı verilmiştir. Bağ-Kurlu engelli çalışanların erken emeklilik vergi indirimi belgesi almak zorunluluğu yoktur.
Bağ-Kur’lular Çalışma Gücünde Kayıp Oranı ve emeklilik için gerekli süreler:
%60 ve daha çok olanlar 15 yıl, 3 bin 960 gün
%50 – %59 arası olanlar 16 yıl, 4 bin 320 gün
%40-%49 arası olanlar 4 bin 680 günde emeklilik hakkı alırlar.

sinann

neden memurları baz alıyorsunuz özel şirkette çalışan engellilerin durumu daha vahim

sinann
bizim konumuz özel sektördeki emeklilik sistemi tam bir saçmalık 2008 öncesi sigortalılar 20 yılda emekli olabiliyorken 2008 den sonra sigortalılar 18 yılda emekli oluyorlar
memurlugu zaten yazmıyorum ne kadar avantajlı olduğunu

saçmalık mesela bi kişi 2007 de işe girdiyse öteki kişide 2010 da işe girdiyse ikiside aynı yılda emekli oluyor oysaki 2010 da işe giren kişi 3 yıl işe geç başlamış

Arkadaşlar, bu konu gerçekten bizim için çok önemli. Aynı oranla 1999 öncesi SSK'LI 15 yıl, 2008 sonrası yine 15 yılda emekli olabilirken 2003-2008 arası SSK'LI 18 yılda emekli oluyor. 3 yıl gibi bir fark biz engelliler için çok ciddi bir süre. Sadece onlardan 100-200 gün prim fazla isteniyor. Bu haksızlığı bütün yetkililere aktaralım, dillendirelim. Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.
(Bimer, cimer, çal.sos.bak.' na ben ilettim.)

Üst Alt