Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008'den önce sigortalıyım, şimdi memurum. Hangi kanuna göre emekli olurum?

Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba
1 ekim 2008'den önce sigortalıydım.

2009 memur oldum. 2019 süresiz vergi indirimi ve engelli raporum var. SGK,yada başvurdum. İşgücü kaybı için elimdeki rapor ile oda onayladı emekli olabilirsiniz dedi.

Ben , 1 Ekim 2008 den önceki sigortalı haklara sahipmiyim. Onlar gibi sadece vergi indirimi yeterli mi emekli olmak için yoksa 2009 memur olduğum için 5510 tabimiyim ?

Açıkgoz2000

Merhaba,4C -Devlet Memuru statüsünde SGK kurumuna adına prim yatırılan arkadaşlarımızın hepsi 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı ve 5510 sayılı kanunun hükümleri çerçevesinde emeklilik haklarına sahiptir.

4C-Devlet Memurlarının emekli olabilecekleri tüm emeklilik sistemlerini dikkate alarak hiç bir başvuru prosedüründe Engelli Vergi İndirimi belgesi talep edilmemektedir.

4C- Devlet Memurlarının emeklilik işlemlerinde Engelli Vergi İndirimi belgesi kullanılmakta veya bu ad -nam altında bir emeklilik sistemi bulunmamaktadır.

Saygılar.

OturanBoğa

Teşekkür ederim. Bu bilgilere nereden biliyorsunuz?

Benim bildiğim; son 7 yıl önemli son 7 yıl önemli olunca çoğunluk 5510 olmuyor mu?

Bence ; herkes ilk SGK girişindeki ve lehine olan haklara sahip olmalı ve baki kalmalı. Ama öyle birşey olsaydı. Bugün herkes ilk SGK girişinde belirten yaşta emekli olurdu.

Açıkgoz2000

Rica ederim.

Ailemde devlet memuru emekli çok insan mevcuttur.

Bunların dışında tanıdığım yasama organlarından emekli olmuş ve vefat eden bir kaç insan tanıyordum.

Onlara sorarak ve anlattıklarını dinleyerek bir çok konuda bilgi sahibi oldum.Bu merakımı son 10 yıldır T.B.M.M. çalışmalarını sıkı takip ederek, T.B.M.M. TV ,kanun tekliflerini ve komisyon çalışmaları olmak üzere resmi internet sayfalarında düzenli takip ediyorum.

Bunlarla beraber her gün resmi gazeteyi düzenli bir şekilde okuyorum.

Son 7 yıl içinde yatırılan SGK prim süresi içinde en fazla olan SGK primleri (3,5 Yıl-1.261 SGK prim günü) kuralı olduğu doğrudur.Bu kural sizin gibi sadece 01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olan kişiler tarafından kullanılabilmektedir.

01.10.2008 tarihi dahil ve sonrası ilk defa sigortalı olanlarda kural tüm SGK primleri toplamında en fazla hangi statüden prim ödemesi gerçekleşti ise o statüden emekli olabilir şeklinde değiştirilmiştir.(5510 sayılı kanun hükmü).

Size son 7 kuralı gereği zaten siz 4C-Devlet Memuru olmanız nedeni ile bu kuralı bahsetme gereği duymadım.Sizin son 7 yılınızın SGK primlerinin belli olması nedeni ile bilgi kirliliği yapabileceğini düşündüm.

Son cümlenizde açıkladığınız durum itibari ile kısmen geçerli ve yine bahsettiğiniz gibi kısmen geçerli değildir.Bunun sebebi herhangi bir kanunun belirli zamanlarda var olan hükümetlerin farklı değişikler yaparak süreci kısırlaştırarak neredeyse kullanılmaz hale genel kanunlar oluşturulmalıdır.

İnşAllah her arkadaşımız ,her vatandaşımız hakkı olanı alabilir.

Saygılar.

Tekrardan teşekkür ederim.

Sizi de tebrik ederim. Kendinizi güzel geliştirmişsiniz.

İyi günler

Açıkgoz2000

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

Açıkgoz2000

Ben size teşekkür ederim.

En doğru olanı yani sorgulayarak gerçek bilgiye ulaşma çabanızı ve kararlılığınızı takdirle karşılıyorum.

Saygılar.

OturanBoğa

-1980 yaş
-1998 ilk sigorta
-1998-2008 sigorta
2009-devami memuriyet
- 5600 toplam gün
-%53 oran
- vergi indirimi 2017
- SGK işgücü tespiti 2019

Açıkgoz2000

gün/ay/1998 + 16 yıl sigortalılık süresi ve 3800 primle emekliliği hak ediyorsunuz. Yani, ne zaman isterseniz emeklilik talebiyle kurumunuza başvuru yapabilirsiniz. SGK Hastalık Listesi'ne göre Orta Düzey işgücü kaybı olduğu güncel bir raporla tescillendiğinde, emekliliğiniz onaylanır.

2008_sonrasi.PNG

Teşekkür ederim.

Güncel rapor derken anlamadım!
Benim raporumu SGK bir kaç yıl önce onayladı. Bu hafta telefon da edinmiş olduğum bilgide , yeni yönetmeliğin beni etkilemediği, SGK sağlık kurulunda almış olduğum kararın her zaman geçerli olduğunu, elimde bulunan karar ile istediğim zaman emekli olabileceğimi söyledi.

Açıkgoz2000

SGK raporu onayladı ve dosyaya koyduysa ve raporda süre kısıtlaması yoksa, o zaman yeniden rapor için sevke gerek kalmaz.

OturanBoğa

İnşallah
Raporun bir örneğini işyerime, bir örneğini bana birinde dosyama koydular. Raporda süre yazmıyor. Yada kontrol tarihî bana sözlü olarak kontrolsüz dendi. Ama kararda kontrol istersek yapılır gibi cümleler geçiyor.
Net birşey yok

Tıp 2 + klestrol + uyku apnesi + triot + depresyon + tansiyon

Yukarıda ki hastalıkta olan kişi başvurursa emekli olabiliyor mu ?

SGK, nın Yeni yönetmeliğe göre ilk başvuru yada kontrol muayenesi yapanlar
Lütfen tecrübelerini paylaşabilir mi

Açıkgoz2000

Yeni yönetmeliğe tabi ise emekli olmak isteyen kişi, bu durumda bu hastalıkların tek tek bir önemi yok. SGK Hastalık Listesi'ne göre içlerinden en az bir tanesinin Hafif tanılı teşhis alması lazım ki engelli statüsünde emekli olunabilsin.

Üst Alt