effe şöyle açıklıyım;şimdi ben kendimden örnek vereyim
benim ssk girişim 1998 ama 2010 yılında memur oldum %50 raporum var sayarsam 16 yıl a tabiyim diyelim
ben 2014 te emekli olabilirim prim günümü tamamlarsam çünkü 98 + 16 sayarsak 2014 yapıyor ama benim 5 yıl prim boşluğum varsa o zaman 2019 a çıkıyor emekliliğim.
çünkü hizmete esas yılın sayılırken boşluklar sayılmayıp toplam gün sayısı yıl olarak hesaplanıp hizmet yılın sayılıyor.
Bende bu sitede sorularıma cevap ararken uzman olup çıkacaz malesef. Bu siteyi kuruyorsunuzda bilgileri arşatırsanız bir zahmet hiç fena olmaz değilmi değerli adminstrater. Bunu da devlet memuru olunca oradaki deneyimli memurlardan öğrendim. Bu siteyi kuranlar dahi bu konuda yardımcı olamadı.
iskoçyalı ben anlatamadım heralde.Prim günü şartlarından bahsetmedimki ben.YIL şartından bahsediyorum.2010 da memur oldum.Benim giriş yılım 1998 16 yıl emeklilik süresi ve 4360 güne tabiyim.Şu anda 2700 günüm var.5 yıl sonra primimm doluyor ama yıl olarak 2019 u bekliycem neden dersen emekli sandığıyla hizmet birleştirmesi yapacaksan senin başka kurumda kaçyılında ssk lı olduğuna bakmıyorlar toplam prim gününün saysını yıla bölüp bulunan yıl kadar geriye gidiyorlaranlayabildinmi
Ceren hanım, bu konuda ne demek istediğinizi tam olarak anlamadım?
1 Ekim 2008 tarihinden önce emekli sandığı açısından hizmet birleştirme işlemi şöyleydi: ssk + bağkur primleri kaç günse, o o gün sayısı hizmet süresi olarak eklenir...
Örneğin: 10 yıldır sakat statüsünde çalışan bir memur olsun. Bu kişinin emekliliği 5400 gün hizmet süresi ile gerçekleşir. Diyelim ki bu kişinin memurluktan önce 800 gün ssk'sı, 200 gün bağkur'u bulunsun. Bu 1000 gün 5400'den çıkartılır. Kişi 4400 gün hizmet süresini tamamladığında emekli olabilir. Yani 4400-3600= 800 gün daha memurluk yaptığında bu kişi emekli olur
1 Ekim 2008'den sonra bu durum değişti. Daha doğrusu, kurumlar tek çatı altında birleşince, herkes aynı statüye tabi oldu ve -ilk kez 1 ekim 2008 sonrasında sigortalı ya da memur olan- tüm sakatlar
5510 sayılı yasanın 28. maddesine tabi oldular. 28. madde der ki:
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar
Burada görüleceği üzere herkes için prim günü yanı sıra bir de sigortalılık süresi kavramı getiriliyor (4a ve 4b için zaten vardı, şimdi 4c de buna dahil edilmiş).
Benim bildiğim şu:
1- Hangi statüde emekli olunacağı, son 2520 primin fazlasının hangi statüde olduğuna bağlı
2- 28. maddedeki emeklilik şartlarını yerine getirmek 4c statüsünde emekli olmak için yetmez
3- 4c statüsünde emekli olabilmek için son 1261 gün primin bu statüde yatması gerek.
Yani, 1 ekim 2008'den sonra ilk kez memur olup, % 40 ilâ % 49 arasında raporu bulunan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün prim yatırmaları halinde emekli olabilirler; ne ki, son 1261 gün prim memur statüsünde yatırılmış olsun.
_________
Sizse şunlardan birini söylüyorsunuz sanırım (?):
1- Memur statüsünde emekli olabilmek için yılın bi önemi yok. Önemli olan şey hizmet süresidir. % 40 ilâ % 49 arasında raporu bulunan memurların emekli olabilmeleri için 4680 gün hizmet süreleri olmalı; yani -hizmet birleştirme dahil- 4680 gün hizmet süreleri bulunmalı. Eğer memuriyetten önce ssk ya da bağkur primi yatırmışlarsa, bu primler toplanır ve hizmet süresi olarak 4680'den çıkartılır...
2- Memur statüsünde emekli olabilmek için hem yıl hem de prim şartı tamamlanmak zorunda. % 40 ilâ % 49 arasında raporu bulunan memurların emekli olabilmeleri için 4680 hizmet süresinin yanı sıra, 18 yıllık memuriyetlerinin de tamamlanması şart. Yani, eğer memuriyetten önce ssk ya da bağkur primi yatırmışlarsa, bu primler toplanır ve hizmet süresi olarak 4680'den ve o gün sayısınca da 18 yıl'dan çıkartılır.
Bir başka deyişle memur olmadan önce 3600 gün ssk'sı bulunan bir kişi 1 ekimden sonra memur olduğunda 1080 gün (ya da 1261 gün) memur olup emekli olamaz. Bu kişinin emekli olabilmesi için 18 yıl (yani 18x360=6480 gün) hizmet süresi dolmalı. Yani emeklilik için 6480-3600= 2880 gün memur olmalı...
Not: Bu sitenin kuruluş amacı herkesin bilgi paylaşımı yapmasıdır. Yoksa, yöneticiler amme hizmeti yapıp üyelerin sorularını cevaplamakla yükümlü değiller. Siz ne kadar sorumluysanız, biz de o kadar sorumluyuz.