Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2009 sigorta girişim ve %57 raporum var. Emeklilik şartlarım nedir?

Hkn38

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

29.10.2009 sigorta girişim var,
%57 süresiz engelli raporum var,
2008 sonrasi tablosuna göre 16 yil 3800 gün doldurunca emekli olabiyorum diye biliyordum,
Rahatsizlklarim %37 ortopedi %20 göğüs ikisinin toplami %57 yani engelli raporum %57 ben tabloya gore 16 yil 3.800 günden emekli oluyormuyum

Bugun bir haber gördüm ilk defa duydum 2021 de cikti diyor ve bunalima girdim, baltazar dedikleri rahatsizlik toplami 2021 e kadardi bu tarihten sonra kisinin en yuksek rahatsizligina gore emekli olunabiliyir, bunun asli nedir gercekten cok merak ediyorum 1 yilim kaldi diye gun sayarken psikolojikmen çöktüm yardimci olabilirmisiniz

37 ile 20 nin toplamı 57 yapmaz. ama burası çokta önemli değil.

duyduğun şeyler malesef doğru.

Tamamen gereksiz notlar: Verdiğin oy kaderindir. Malesef halkımız engellilere ve engelli haklarına acımasızca saldıran AKP hükümetlerine oy vermekte, ve bu da bizim kaderimiz olmakta.

• Beğen
Reaksiyonlar: svnn
@Hkn38,
Kardes slmlar 2008 sonrası ise girişin olduğu icin her halükarda iş gücü kaybına bakılacak. Engelli raporun değerlendirilecek. 2021de çokan maluliyet ve calisma gücü kaybi tespit yönetmeliğine göre değerlendirilecek. Yönetmeliğin altında hastalık listesi eki var oraya bakarsın , bu arada 2021 den önceki çalışma gücü kaybi tespit yönetmeliğindeki hastalıklarda çok dardı , olmadi tek hastalıktan raporunun oranını artırmaya bak ,

@reciss
Engelli raporumu 2020 yilinda aldim, rapor e imzali ve fizik tedavinin karsisinda oran %46 yaziyor goguste %20 yaziyor, ama en altta suresiz %57 yaziyor demekki gogusten 20 almisim ortopedide 46 yazdığı halde 46-

@ucuncubahar,
Fizik tedavini karsisinda %46 yaziyor
Gogus hastaliklarinda :%20 yaziyor
Ama en altta rapor orani %57 suresiz yaziyor buna istinaden yuzde 37 ortopedi 20 de gogus dedim

2021de çokan maluliyet ve calisma gücü kaybi tespit yönetmeliğine göre değerlendirilecek.
Bunu bilmiyordum benim raporda fizik tedavinin karsisinda %46 yaziyor gogus hastaliklari karsisinda %20 yaziyor en alttada rapor toplami %57 suresiz yaziyor ben simdi 37 mi almis oluyorum ortopediden bu sekilde emekli olamiyormuyum acaba anlamis degilim diyelimki ortopedi 37 den 40 a çıkardım ozamanda 18 yil 4.200 e cikacak emeklilik şartım bunun bilgisini sgk ya gitsem verebilirlermi

"Fizik tedavini karsisinda %46 yaziyor."
Umalım %46 nın Hastalık Listesinde bir yeri vardır.

%46 karşılığı hastalık, SGK Hastalık Listesinde tanımlı ise erken emeklilik yine mümkün olabilir.

@Hkn38, 2008/Ekim sonrası işe girişiniz olduğu için siz mevcut raporunuz ile emekli olamayacaksınız. Raporunuzdaki oranınız çoklu hastalıktan oluşuyor ve toplamı %57. Toplam orandan herhangi bir hastalığı çıkararak geri kalanı şu hastalığım eder diye öyle şeyler düşünmeyin o şekilde kafanız karışır. Toplam oran hesabı öyle toplama çıkarma ile değil çok farklı bir formüle göre belirleniyor.

Siz çalışma gücü kayıp tespiti ile emekli olacaksınız. Engelli raporu oranı ile çalışma gücü kayıp oranı aynı değildir.

SGK'ya başvuru yaptığınızda sevk edilip durum bildirir raporu alacaksınız. SGK bu raporu inceleyecek ve tek hastalıktan en az Hafif Düzey %40-49 tanısı almalısınız.

Ortopedik fiziksel hastalığınızın sgk hastalık listesinde olup olmadığını kontrol edip, çalışma yılı ve prim günü olarak emeklilik şartlarını sağladığınızda başvuru yapabilirsiniz

Simdi benim bu suresiz raporumu yukseltmek icin itiraZmi edecegim yoksa durum bildirir raporunami basvurmam lazim veya bu sgk ya ne zaman başvuru yapmam gerekiyor ben hemen yapabilirmiyim bu başvuruyu mesela benim arac alabilir raporum var yuzde 63 ama engelli raporum yuzde 57 baktim soldan düşük ayak var bunu engelli raporuna hic girmemişler yani oran almamisim ben mevcut engelli raporuma itiraz edip bunu yükseltme sansim mumkunmu

@Hkn38, İşe girişinizi çalışma yılınızı toplam priminizi bilmiyorum o yüzden başvuru yapın yada yapmayın diyemem.

Ayrıca şu hastalığım rapora eklenmemiş demişsiniz. Bir önceki mesajımda söyledim siz emekli olurken çoklu hastalıklarınız değil en ağır tek hastalığınız ne ise ona göre emekli olabileceksiniz.

Emekli olmak için kendinizin rapor işlemlerine başlamasına gerek yok. Kendi kendinize gidip durum bildirir raporu almayın bence.

SGK'ya başvuru yapılınca zaten sizi sevk edecekler ona göre SGK'nın istediği sevk ettiği hastaneden rapor alacaksınız. Yapılacak işlemler için bilgi verirler.

Ise giris tarihim 30.10.2009
Primim 3.476
Sigirtalilik süresi 15 yil 2 ay
Ben yuzde 57 ye göre baktigimdan 2025 11.ayin basinda emekliyim dilekce veririm diye biliyordum

@Hkn38,

16 yıl - 3800 gün ile emekli olabilmek için tek hastalıktan Orta Düzeyde %50-59 arası bir oranınız olmalı.

18 yıl - 4200 gün ile emekli olabilmek için tek hastalıktan Hafif Düzeyde %40-49 arası bir oranınız olmalı.

Engelli raporunuzdaki %57 oran ve çoklu hastalıklardan olmuyor. Çalışma gücü kayıp tespiti kişideki en ağır tek hastalığı dikkate alıyor. Bu tespiti SGK Sağlık Kurulu kendisi yapıyor. Şartları sağladığınız zaman SGK'nın sevk ettiği hastaneden tek hastalıktan Orta veya Hafif Düzey kabul edilebilecek tanı alabileceğinizi düşünürseniz başvuru yapın. Yeterince açıklayıcı olduğunu düşünüyorum.

Aciklamalariniz. Ve cevaplarınız icin teşekkür ederim inanin yikildim cok arastirmayi seven birisi olarak bu 2021 de degistirdikleri tebligi coklu hastalik tek hastalik olayini ilk defa öğrendim, 43 yasinda emekli ettikleri eyt lilere bakiyorum, engelli olarak yuzde 57 oranima ragmen emekli olamayisimi dusunuyorum neftet ettim bu devletten düpedüz adilik zehir zikkim olsun bu hakkimizi alanlardan tüm hayallerim suya düştü psikolojikmen çöktüm allah kahretsin bu duzeni bu hale getirenleri

@Hkn38, 2008/Ekim sonrası işe girişi olanlar için emeklilik durumu biraz zor. Çoklu hastalıkların değilde tek hastalıktan bu tür çalışma gücü kayıp oranı belirlenmesi çok mağduriyet doğuruyor maalesef.

Şu günlerde yapılması düşünülen değişiklik ile 2008/Ekim öncesi girişi olanlar içinde çalışma gücü kayıp oranı isteniyor. Gündemdeki yasa yürürlüğe girerse artık vergi indirimi ile değilde herkes çalışma gücü kayıp tespiti ile emekli olabilecek.

Yani kısaca engelli emekliliğini dahada kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyorlar durum bu.

Siz yinede umudunuzu kaybetmeyin 16 yıl 3800 günü tamamlayınca şansınızı deneyin başvuruyu yapın. Belki Orta Düzey tanısı alıp emekli olabilirsiniz SGK bu ne karar vereceği belli olmaz.

@BnymnYldz,
Sizce sgk ya gidip durumu net sorsam bana yol gosterirlermi yani benim bu en yuksek hastalik sgk listesinde var ben bu yuzde 37 yi yukseltemek istiyorum ihtimal de var buna, bu yukseltme islemini ne zaman yapmaliyim diye bilgi verirlermi

@Hkn38, Şu an sen oranını yükseltsende emeklilik zamanı kendi raporunla işlem yapılmayacak daha öncede söyledim mesajlarda.

Engelli raporu farklı birşey çalışma gücü tespiti farklı birşey.

Emeklilik başvurusu yapınca SGK sizi sevk edecek ve buna göre karar verecek. Siz SGK'ya gidip sorun bilgi verirler.

Sayın @BnymnYldz,
Isgucu kaybı yasasi 2021de mi çıktı
Ben raporumu 2023 yılında aldım
Benim vergi indirimi yazısında isgucu kaybı olarak yazıyor
Dediğiniz isgucu kaybı bu mudur saygılar

@e.dilek, Evet son güncel hali 28 Eylül 2021 tarihli resmi gazetede yayınlandı. Hastalık listesinin son hali ek olarak var.
👇

Maliye Sağlık Kurulu dediğiniz gibi vergi indirimi sonuçlarına iş gücü kaybı yazıyor.

2008/Ekim sonrası işe girişiniz varsa zaten vergi indirimine gerek yok.

2008/Ekim sonrası işe girişiniz varsa emeklilik için önceden rapor almaya gerek yok. SGK sevk edecek ve alınacak rapora göre iş gücü kayıp oranını SGK Sağlık Kurulu kendisi belirleyecek.

Sayın @BnymnYldz, sizden çok şey öğrendim çok teşekkür ederim minnettarım size
Benim ilk sigorta tarihim 2003 yani 2008 öncesi çünkü siz isgucu kaybı diyorsunuz baktım vergi indirimi sonucundada rapordada isgucu kaybı yaziyor demekki 2021 öncesi alanlarda yok bu durum

@Hkn38,
Hakan bey merhabalar , eğer hastalığınızin karşılığı elinizdeki emekli raporunda olmadığını düşünüyorsanız tekrar çıkarın, ortopedik engeliniz tek hastalıktan yüzde 46 imiş , bu eğer hastalık listesinde varsa 18 yıla tabii olursunuz yukarıda tablo paylaşılmış. Hayal kırıklığı demeyelim kimse nasıl emekli olacağını tam bilmiyor malesef. Hastalık listesi ortopedi kısmını iyice okuyun , isterseniz tekrar engelli raporu da çıkarabilirsiniz. Yada sgk ya ben engelli emekli olmak istiyorum diye başvuru yapın onlar sizi hastaneye sevk edecek. Sonra klinik heyetleri , sonrada sağlık kurulu heyeti o raporda il sağlık kuruluna gidip incelenecek. Onay gelirse emekli olursunuz. Ret gelirse gerekçesini yazarlar illaki , ya iş gücü kaybınız yok derler yada yil prim eksiginiz var derler.

@reciss,

Açıklamalariniz icin cok tesekkur ederim benim skolyozdan Platin var hastalik listesinde var diye biliyorum benim sadece anlamadığım şu engelli raporumda ortopedi kismi karşısında 46 yazıyor bu yil aldigim araba raporunda 56 yazıyor yani benim birde soldan düşük ayak var bunu engelli raporuna hic yazmamis ve puan vermemişler ama arac alabilir raporunda sol ayaktan oran almışım yani ben elimdeki suresi engelli raporuma basvuru yaparda araba raporuna gore ayagima oran verirlerse tahminim yuzde 56 yazacak yeni alacagim engelli raporundada yani 56 yazarsa ben 16yil 3.800e goremi emekli olacagim yada hic güncelleme yapmasam 46 yaziyor ya bu direk 46 mi oluyor düşme oluyormu bunda cunku 56 o 20 de göğüs 66 olmasi lazim ama rapor toplami 57 ona kafam takildi mesela araba raporundada ortopedi karsisinda 56 yazıyor goguste 20 yaziyor toplam 63 yaziyor anlamak icin detay verdim

Balthazar formülü şeklinde hesaplanıyor en yüksek oran olan 46 100 den çıkarılıyor. Kalan 54 'ün yüzde 20 si alınıyor oda 11 oluyor , 46+11 =yuzde 57 oluyor. Bu şekilde kac tane oranınız varsa büyükten küçüğe şeklinde 100 den çıkarılıp odaklanıyor. Hesaplama forumda var.

Üst Alt