Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2009 sigorta girişim ve %98 raporumla ne zaman emekli olabilirim?

Ceylanimmm

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Çok araştırmama rağmen sağlıklı bilgi edinemedim, en doğru ve güncel bilgiyi sizlerden edinebileceğimi düşünüyorum.
Erken emeklilik için daha doğrusu malulen emekli olmak için başvuruda bulunmayı düşünüyorum ama öncesinde bir kaç bilgiye ihtiyacım var.

Sigorta giriş tarihim 2009, gün sayım yaklaşık 2000,
Vergi indirimi için başvuru yaptım yeni rapor istediler %98 sürekli engelli raporu aldım.
Çalışmak şu an var olan koşularla oldukça zor olduğu için başvuruda bulunmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor, yada sonucunda öngörünüz olarak bu mümkün mü, tekrar mı rapor isteyecekler benden?

Teşekkür ederim şimdiden kıymetli zamanınızı ayırdığınız için.

@Ceylanimmm,

Malulen emeklilik şartları 10 yıl 1800 gün prim gün sayısı istenmektedir. Başka birinin bakımına muhtaçlık halleri var ise süre şartı aranmaz. Ayrıca malulen emeklilikte kurum sevki şarttır.

Süre şartını yerine getirmemişsiniz. Başka birini bakımına muhtaçlık halleri yok ise malulen emeklilik müracaatını yapamazsınız.

officer

@fficer teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, %98 raporu olan birinin hayatını tek başına sürdürebildiğini düşünmek de ne denli doğru ki. O halde tekrar rapor için yönlendirecekler aynı sürece tekrar tekrar yaşamaktan sıkıldım. Bu şekilde emeklilik gerçekleşmesi halinde maaş ne kadar olur acaba.

Ceylanimmm,
Malulen emeklilikte kurum sevki şarttır.SGK ya malulen emekli olmak için müracaat edin kurum sizi sevk etsin. Kendi başınıza rapor almayın malulen emeklilikte geçersizdir.

Malulen emekli olmak için rapor süreci

Merhabalar,

2009 sigorta başlangıcım, 2200 toplam gün sayım!
Benim sorularım şu yönde ;

Kısa bir süre önce %41 olan engelli raporum %98 olarak yenilendi, vergi indirimi ve ötv indirimi içinde başvurularım tamamlandı ve onaylandı.

Şimdi malulen emekli olmak için başvuru yapma girişiminde bulunucam fakat süreçle ilgili bilgilerinizi ce önerilerinizi rica ediyorum.

Hala araç almadım yeni alacağım raporla bu hakkımı kaybediyor mu olacağım, yeni aldığım raporda bunu ekleyecekler mi? Bunun için ayrıca ödeme yapmıştım tekrar talep edilcekmi ? Eğer oranımı düşürürlerse bundan faydalanamacakmıyım ?

Yarın başvuru yapmaya gidiyorum, ivedilikle bilgi ve tecrübeleriniz doğrultusunda yardımlarınızı rica ediyorum.

Ceylanimmm

10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim şartı tamam olduğunda, maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak işgücü kaybı da varsa, malulen emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Sizi hastaneye sevk ederler. Hastane raporu sgk'ya gönderir, onlar cetvele göre değerlendirir ve karar verir.

10 yıllık çalışma süresini ancak 2019 tamamlayacağım ama bakıma muhtaç durumunda olduğunda bu şart aranmamaktadır diye bir bilgi aldım. Dün başvuru yaptım hastaneye sevk için haber vereceğiz size dediler ama zaten hastane randevusu çok uzun süreceği için bu süreye kadar siz 10 yılı doldurmuş olacaksınız zaten dediler. Hastanenin insafına kaldım artık.. çalışamıyorum diyorum Yani rapor oranı %98 olmuş birine bunu dayatmak mecbur bırakmak da nedir 😏
Hakkımızda hayırlısı artık bekleyip göreceğiz 🙏

Ceylanimmm

başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık söz konusu ise evet, 10 yıl şartı aranmaz, 1800 prim yeterli sayılır.

Merhaba,

Bahsettiği gibi süreç devam ediyor ama önemli bir hususta bilgilerinizi riza ediyorum.

Şuan çalışıyorum ben bu durumu etkiler mi işten çıkmama gerekir mi?

Acil bilgilerinizi rica ediyorum. Bu arada hastane tetkikleri bitti Heyete girmek için Temmuz 10 için gün verildi.

Ceylanimmm

Sigortalılığınıza son vermezseniz emeklilik de başlamaz. Maluliyet onaylanırsa, "sigortalılığınızı sonlandırın ki emeklilik işlemlerine başlayalım" derler size...

Merhaba,

Başka arkadaşlarına katkısı bulunacağı düşüncesiyle devam eden süreçle ilgili biraz bilgi vereyim.

Süreç hala devam ediyor, Sgk beni İzmir'de bir devlet hastanesine gönderdi, oradan yukarıda da bilgi verdiğim üzere bütün tetkikler bitince kurula girdim, sonucu kendileri sgk gönderdi. Mayıs ayından Eylül aynın sonuna kadar hala bekliyordum, yaz dönemi bayramlar vs baya geciktirdiler sonra uzun uğraşlardan sonra sgk dan ara karar geldiğini tekrar bir üniversite hastanesine sevkimin yapılacağı söylendi.
Hastanenin gönderdiği bölümlere gittim kontrolleri yaptırdıktan sonra küçük bir heyete daha girdim şimdi sonuç olarak yine bekliyorum.
Bu kadar uğraşın koşuşturmanın sonucunda bakalım sonuç ne olacak. Sonucunu yine sizlerle paylaşıyor olacağım.

Merhaba OturanBoğa, SKG yı aradım ve eve posta ile cevabını gönderdik dedi, olumsuz sonuçlar eve gönderildiği için bende ısrarla nedenini sordum, sgk nız engellilikten sonra başladığı için malulen emekliliğiniz onaylanmadı 15 seneyi tamamlamanız gerekiyor dedi. Böyle saçma bir durum olabilir mi benim SKG girişim başladığında engelli durumum vardı ama engelli raporum yoktu, muayenelerde sanırım sözlü olarak benim söylediğim ilk belirtilerim 12 yasında basladı dediğim için bunu baz almışlar sanırım, itirazda bulunmak istiyorum nereye müracat etmem gerekir dedim İL SAĞLIK müdürlüğünden yanıt gelmişti oraya mı başvurayım diye sordum herhangi bir itirazda bulunamazsınız dedi.

Lütfen bana yardımcı olun, yapılacak bir şey mutlaka olmalı işten çıkışımı almadan başlamıştım işlemlere, bu yüzden mi oldu acaba aylardır uğraşıyorum, bütün olumsuzluklarına rağmen bekledim.

bilgileriniz ve önerileriniz paylaşmanızı beklıyorum.

Ceylanimmm

İlk sigortalı olunduğunda aynı hastalığın olup olmaması malulen emekliliğin reddi için gerekçe olamaz. Hastalık doğuştan ya da sigortalı olmadan önce var olabilir, önemli olan hastalığın geçen sürede ilerlemesi ve artık maluliyet cetveli'ne göre çalışamaz düzeye gelmesidir. Bu varsa, o zaman red kararına usulünce itiraz etmek lazım.

Çok rica ediyorum bu konuda beni yönlendirmenizi izleyeceğim yol konusunda değerli yorumlarınızı bekliyorum. 170 de aynısını söylediler bana engel durumunuz siğortalı tarihinizden önce var olduğu için onaylanmaz ama benim sigortam 2009 yılında başlamış olup engelli raporum 2010 yılında %41 olarak alındı şuan raporum %98 bu nasıl göz ardı edilebilir anlayamıyorum. Zor durumdayım ve gerçekten ne yapacağım konusunda en ufak bilgi sahibi değilim. Şuan sigortalı olarak çalışıyorum acaba onun da etkisi oldu mu. Evrak henüz eve ulaşmadı bekliyorum

Ceylanimmm

Evrak elinize ulaştığında buraya aktarın lütfen.Gerekli dilekçeyi yazarız...

Ceylanimmm

Şöyle bir dilekçe ile itiraz edin:

Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanlığı
İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü
Çiğli Sosyal Güvenlik Merkezi'ne​

13.12.2018 tarihli. ve 62547197//V.R. 3721918 sayılı yazınızda malulen emeklilik başvurumun "işyerine maluliyetimi gerektiren arıza ile girdiğim" gerekçesiyle reddedildiği tarafıma bildirilmiştir.
Bu gerekçe 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na da, 28727 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne de aykırıdır. Şöyle ki;

1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 25. maddesi "4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır." der.
Bunun istisnasını da hemen devamındaki fıkrada "Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz." şeklinde sınırlar.

Görüldüğü üzere kanun maddesi maluliyeti gerektiren rahatsızlığın doğuştan olup olmadığına ya da ilk sigortalı olunan tarihte bulunup bulunmadığına bakmaz; % 60 işgücü kaybının ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bulunup bulunmadığına bakar.

2- Aynı şekilde 3 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin 9 maddesinin 2/B fıkrası da 5510 sayılı kanunun 25 maddesindeki ifadeye açıkça uyarak "Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği [...] Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır." der.

Bir başka ifadeyle rahatsızlık doğuştan olsa dahi, ilk sigortalı olunan tarihte % 60 ve üzeri işgücü kaybı yoksa ve/fakat rahatsızlık zaman içerisinde ilerleyerek kişinin çalışmasına engel olacak % 60 ve üzeri işgücü kaybına neden olacak seviyeye ulaşmışsa, bu kişi malul sayılır.

3- Nitekim Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin de bunu açıkça onayan kararı bulunmaktadır (2008/9350 E.N , 2009/14801 K.N.)

Sonuç olarak, ilk defa çalışmaya başladığım tarihte %41 olan çalışma gücü kaybı oranımın (EK 1) zaman içerisinde ilerleyerek MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyeye yükseldiği açıktır. Artık çalışmam mümkün değil. Nitekim malulen emeklilik talebiyle kurumunuza başvurduğumda kurum kayıtlarınıza girmiş olan 13.12.2018 tarihli yazınızda da bu durum tespit edilmiştir.

İş bu gerekçelerle malulen emeklilik başvurumun yeniden değerlendirilerek tarafıma aylık bağlanmasını arz ve talep ederim

EK 1: xxx tarihli %41 oranlı sağlık kurulu raporum.

Çok teşekkür ederim çok, yarın bu dilekçe ile başvuruda bulunacağım, ayrıca şirkette bu süreci çalışarak beklemek istemediğim ayrıca sgk nın hala çalışıyor olduğumu sorun ettiklerini düşündüğüm için haklarımı alarak çıkışımı vermelerini söyledim bunu bir dilekçe halinde sunmamı söylediler ne yazmam gerektiği konusun da inanın hiç bilgim yok. herhangi bir örnek mevcut mudur

bu hükümet ,mağdurları daha da mağdur etmek için var ya net!!

Gerçekten de öyle 8 Aydan beridir süründürdüler tamam bitti derken yeniden başa gönderiyorlar engelli olmak engelli raporu çıkarmak dan da kolay bu psikolojik şiddet çok daha ağır İnan’ın

İnsan Kaynakları bize bu durumu anlatan bir dilekçe ile başvuru yaparsan SSK dan gelen evrakı da eke ekleyerek süreci bu şekilde ilerler dedi bunun için bir dilekçe yazmam gerekti sadece

nasıl bir dilekçe yazmam gerekiyor Bülent bey.

Ceylanimmm
Ne yazarsanız yazın ayrılışınız istifa hükmünde olur ve tazminatınız tamamen işvereninizin inisiyatifine kalır.
Tazminatınızı kesin olarak ödeyecekleri, ama ellerinde resmi geçerliliği olmasa bile bir evrak olması gerektiği şeklinde açıklama yaparlarsa ve güveniyorsanız olabilir. Yoksa böyle bir durumda tazminat ödemek zorunda değiller.

OturanBoğa uygun mudur bu;

... MÜDÜRLÜĞÜNE’ ne,
Organize Sanayi bölgesi adresinde bulunan işyerinizde 26.06.2016 tarihinde santral operatörü olarak başladığım göreve arşiv elamanı olarak devam etmekteyim.

Şirketinizde işe başladığım tarihlerde %41 engelli durumumun (EK1) (Prograsif Müsküller Distrofi ) %98 yükseldiğini ekteki ikinci raporumun (EK2) ağır özürlü olarak değiştirilip Bozyaka Devlet Hastanesi tarafından belgelendirilmiştir.

Var olan hastalığımın çalışmamı engellediği, başkasına muhtaç durumunu oluşturduğunu, çalışmamın sağlığımı olumsuz yönde daha fazla tetiklediğinden 03.05.2018 tarihinde malulen emekli olabilmek için engelli cetveline uygun olarak, SSK genel müdürlüğüne başvuruda bulundum.
Başvurumun değerlendirilip uygun görülerek Bozyaka Devlet hastanesine ve Ege Üniversitesi hastanelerine gerekleri sevklerim doğrultusunda iş gücümün %60 kaybedildiği ilgili raporlarda belgelendirilmiştir.

4857 sayılı yasanın 24 maddesinin ilk fıkrasına göre sağlık sebebiyle, söz konusu çalışma sürem içerisinde doğan tüm kanuni ve akdi haklarım verilerek iş çıkışımın gerçekleştirilmesini arz derim.

@OturanBoğa dikeçenin son paragafını da düzelttim birazdan ilgili birime vericem, çıkışımı verirlerse içten ayrıldıktan sonra itirazım değerlendirilmesi süresinde mağdur olmamak için işsizlik maaşına başvuracağım için maddesini buna göre belirlemelerini rica edeceğim.

Bölge sağlığı da itiraz da bulundum, umarım olumlu sonuçlanır ve rahatlarım. Gerek yardımlarınız, gerek bilgi paylaşımlarınız için bütün kalbimle size teşekkür ederim. İyi ki varsınız bilinçlenmemizde yararlı faydalanırız için size minnetarız.

Ceylanimmm

İşsizlik maaşı alabilmek için onların çıkış vermesi şart. Aman bu detaya dikkat. Sağlık gerekçesiyle de olsa sizin işten ayrılmanız işsizlik maaşı alamamanıza neden olabilir. Bu detayı bilmiyorum. Ufukalp ?

OturanBoğa
Biraz önce dilekçemi verdim raporlarımla beraber insan kaynaklarına, özellikle işsizlik maaşını almam gerektiğini bu sürede yoksa çok mağdur olacağımı belirttim buna göre fesih işlemleri için bir üste bildiricem dedi ama sonucunu ne yaparlar bilmiyorum :( sağlık nedenleriyle de mi kabul etmez iş kur ?

OturanBoğa
Ceylanimmm
İş akdinin işçi tarafından sağlık nedeniyle feshini işaret eden çıkış kodu 24 tür ve işsizlik maaşı için uygundur.
İşverene geçerli bir rapor sunarak sağlık nedeniyle fesih yoluna gidildiğinde işten çıkış bildirgesine işlenecek kod 24 olacaktır.
Bu kod ile hem kıdem tazminatı, hem de işsizlik maaşı hak edilir. Sadece ihbar tazminatı ödenmez.
Yalnız işvereninizle irtibatta olun, atacağınız adımlar konusunda bilgilendirin ve birlikte hareket edin. Aksi halde işvereniniz, sizin yüzde oranı içeren raporunuz beni ilgilendirmiyor, kesinlikle çalışamaz ibareli rapor getirin gibi bir tavır tanınıp çıkış kodunuzu 24 yazmaktan imtina edebilir.
Karşılıklı diyalog ve güzel ilişkiler her zaman en iyi çözümdür.

OturanBoğa
Ufukalp
İnsan kaynakları müdürü son torba yazasında maddelerin değiştiğini söyledi umarım 24 den bu hakka sahip olabilirim, evet elimden geldiğince güzel ilişkilier içinde yürütmeye çalışıyorum, müdürümüz iyi biri ama onun da üstleri bir pürüz çıkarmazsa bu şekilde hal olur inşallah.
OturanBoğa Çiğli SSK evrakımız kabul etmeyip bizi Bölge Sağlığa gönderdi, Bölge Sağlık tekrar çiğliye gönderdi, onların bu evrakı Ankaraya göndermeleri gerektiğini söyledi yine red gelirse yargı yolu açılır dedi ve şeflerini arayıp bilgi verdi, yarın onlara teslim için tekrar Çiğli SSK ya gideceğim.
OturanBoğa evrak derken karara verdiğimiz itiraz dilekçesini kast ettim.

Ceylanimmm
İşten çıkış kodları en son 2016 da Fetö dolayısıyla OHAL/KHK ile işten çıkarmalar ve işyeri kapanmaları ile ilgili kodlar eklenmek suretiyle değiştirilmiş olup o da mevcutlara dokunulmaksızın ekleme şeklinde olmuştur.
Benim bildiğim, 24 halen işçinin sağlık sebebiyle feshidir.

Üst Alt