Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2009 ve 2015'te aldığım raporlarla ÖTV'siz araç alabilir miyim?

ertugruls2

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Tüm konuları okudum ama bilgi karmaşası biraz fazla geldiği için kendi örneğim üzerinden konu açmak istedim.
Spastik sağ hemiparezi tanısıyla 2009 yılında %51 oranlı raporum vardır. Bu raporla 2015 yılında yine aynı oranla vergi indirimi başvurum onaylandı. Yaşın getirisiyle yürüyüş ve hareketlerde zorlanmalarım başlayınca ÖTV indirimiyle araç alabilir miyim araştırmaya başladım. Henüz ehliyetim yok. Anladığım kadarıyla raporda bazı özel ibarelerin geçmesi gerekli. Benim raporumda bu kısımlar "Değerlendirilmedi" olarak yazmaktadır. Yeniden rapor için başvurmayı düşünürken yeni değerlendirmelerle rapor oranların düşürüldüğü okudum ve endişelendim.
Yeni rapor almak için başvurup tüm süreçlerden geçtikten sonra %40 aşağısında bir rapor gelirse şu ana kadar yararlandığım tüm hakları kaybetmiş mi olacağım sizlere sormak istedim. Örneğim 20 yıl 4400 gün üzerinden şu ana kadar kağıt üzerinde de olsa vergi indirimimle emekli olabiliyorum gibi gözükmektedir. Bu hakkı kaybetmiş mi olacağım.
Tüm cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Merhaba sizin ehliyet için başvuracağınız rapor vergi indiriminizi etkilemez(Ankaradan vergi indiriminiz sürekli olarak onaylandı ise)ötv muafiyetli araç almak için iki yol var biliyorsunuz dur.
1 %90 ve üzer rapor.
2 özel tertibat uygulanması gerekiyorsa.
sizin özel tertibat kullanma zorunluluğunuz var mı yani uzuv eksikliği yada kısıtlılığı önemli olan nokta bu bu krierlere uyuyorsanız heyete ehliyet için başvurun yoksa boşuna vakit harcamayın sadece normal ehliyet başvurusunda bulunun derim
Not: sağ el de ki aba kavrama ve sağ alt extremite kas gücü kısmından dolayı heyet elden gaz ve vites için tertibatlı araç kullanır derse ona göre kod verirlerse ötv muafiyeti ala bilirsiniz.

Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Sağ ayak bileğimde oynama olmadığı için sadece özel tertibatlı araç kullanabileceğimi düşünüyorum. Çekincem rapor oranı düşük verilirse mevcutta sahip oluğum haklarımı da kaybeder miyim diye.

hepimiz aynı durumdayız....eklenen ya da iyice ilerleyen rahatsızlıkları ekletmeye korkar olduk.

2019daki yönetmeliğin aşağıdaki ifadelerine sığınarak adım atmayı düşünüyorum. Ehliyetim olmadığı için raporumdaki özelliklere göre ehliyetimi alıp görüşmelere başlayacağım. Raporumda aşağıdaki madde yer alan sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılmadığı açıklamalarına benzer ifadeler olduğunu düşünüyorum. Sonuçları burada sizlerle de paylaşcağım.

20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici ak-
samında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel ter-
tibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması
uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri
içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat
yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen de-
ğerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol
kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanıla-
madığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden
de işlem yapılabilir.

Doganayoz

Cevabınız için teşekkür ederim. Teşhisim spastik sağ hemiparezi rahatsızlığımın çoğu ortopedik. Bu sebeple ortopedik engelli olarak araç alımı için başvuracağım.

Merhaba. Ben de aynı durumdayım. 2014 te aldığım raporda sağ alt ext polio sekeli kas gücü 2/5 şeklinde yazıyor.ayrica '' Özel tertibatlı araç kullanması uygundur. Sağlık kurulu kararıdır'' yazıyor. Açıklamaya bakıldığında kas gücü kaybı olduğu açık ve net. Şimdi ben bu raporla araç alamayacak miyim?
Bu arada siz ne yaptınız? Kabul edilip edilmeyeceği hakkında bir bilgi alabildiniz mi?

Doganayoz

insanları yanlış yönlendirmeyin. Ortopedik rhatasızlıgı olan ve doktorun uygun gördüğü herkez ötv siz arac alır % 10 olsun isterse. iç hastalıkları var ise ortopedık bır rahatsızlık yok ise % 90 ve üzeri oran aranır

Üst Alt