Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2009'da memur oldum. Sonradan aldığım engelli raporum ile ne zaman emekli olurum?

murat_ozx

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Doğuştan işitme kaybı, yüz felci ve koah engelim var. 2009 yılında memuriyete başladım. memuriyete başladığımda engelli raporum yoktu. 2017 yılında maliyeye vergi indirimi için başvurdum. ankara numune hastanesinden %46 sürekli engelli raporu aldım. maliye raporumu onayladı. şimdi sorum şu: ben ne zaman emekli olabilirim. emekliliğe başvurduğum zaman benden yeniden rapor istenilir mi? vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

3-Sonradan özürlü olanlar
Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

İlker bey, arkadaş doğuştan özürlü. Memuriyete başlarken durum bildirmemiş. Aynı sistem mi geçerli yoksa ...

yani sonradan sakatlanan memur ile aynı kategoriye mi alınır?

peki emeklilik için başvurduğumda yeniden rapor isterler mi?

murat_ozx

İlkini Maliye onayladıktan sonra tekrardan emeklilik talebi olunca son kez istemezler...

@Mr.No,
İşe girişte engelli olmadığı için yukarıdaki şartlara tabi...

@murat_ozx,
Memurların vergi indirimi alma gibi bir durum söz konusu değildir. İlgili madde de belirtilen şartları tamamladıktan sonra kurumuna müracaat edersin kurum seni rapor vermeye yetkili hastane sevk eder ve yeni rapor ister.

İlgili madde şudur..
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

2008 sonrası işe girdiğin için, işe girişten önce rapor alma şartı yok..
40-49 oranlı raporlarda, 6480 gün ve 17 (veya 18) yıl sigortalılık süresi ile emekli olursun..

işe girmeden önce rapor şartı, doğuştan engellilerde istenir. Ancak 5510 dan önceki yürürlükte olan emekli sandığı yasasına bağlı olanlar için geçerlidir. Bu nedenle 5510 a eklenen geçici maddeler, 2008 öncesi işe girenler için geçerlidir.

siz 2009 da işe girdiğiniz için, doğrudan 5510 hükümlerine tabisiniz.

5510 dan sonra yani 2008 den sonra memuriyete girenler için 40-59 oranlarında engelli raporu olanlar süreyi tamamladıklarında emekli olabiliyor.

ancak doğuştan engelli olup da yüzde 60 70 gibi oranı olanlar biraz da meşakkatli bir süreçten geçmek zorund.a

memurlardda vergi indirimi, mali avantajlar dışında emekliliğe herhangi bir katkısı yok.

işçi statüsünde olanlar için geçerlidir vergi indirim belgesi.

Üst Alt