Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2010 Tarım bağ-kur girişi ve malul sayılacak engelli, kaç yılda emekli olur?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
244
Reaksiyonlar
190
arkadaşlar yakınımın durumunu aktarayım yakınım tarım bagkuru yatırıyor kendisi aynı zamanda malul derecede rahatsız kaç yıl içinde emekli olur bağkurda emekli şartları nelerdir malululen v.s bilgi verirseniz sevinirim
not:2010 sigorta girişi 2 yıl küsür pirimini yatırıyor

Bünyamin kardeş yanlış bilgi veriyorsun sen malulen emekli olma şartlarını biliyor musun..
Tarım ssk lılar 2925 sayılı kanun vardır kanunda gerekli açıklamalar yapılmıştır ama bizim bilmediğimiz bir şey var ise bize Nasıl olacak emekli detaylı olarak yazarsan bizde bilelim...

Sadettin ORHAN bey'in bir açıklamasına ulaştım bakınız ne diyor..
Değerli okurum, bahsettiğiniz yazıda Tarım SSK kapsamındaki (2925 Sayılı Kanun) bir okurumun sorusunu cevaplamıştım. Evet, söz konusu statüye tabi olan tarım işçileri için özürlü emekliliği ve malulen emeklilik imkânı yoktur. Ancak tarımda kendi nam ve hesabına çalışanlar için (2926 Sayılı Kanun) yani Tarım Bağ-Kur için, özürlü sıfatıyla veya malulen emeklilik imkânları bulunmaktadır. Bunun sebebi, hâlihazırda Tarım SSK'lıların eski 2925 Sayılı Kanun kapsamında olmaları, Tarım Bağ-Kur'luların ise yeni 5510 Sayılı Kanun kapsamında prim ödemeleridir. 2925 Sayılı Kanun'da özürlü emekliliği veya malulen emekliliğe yer verilmezken, 5510 Sayılı Kanun'da her iki emeklilik uygulaması da bulunmaktadır. Yani SGK yetkililerinin size verdiği bilgi doğrudur. Rapor almanız ve diğer şartları taşımanız halinde malulen emekli olabilirsiniz. 21.09.2010

Yukarıdaki alıntıda da dediği gibi Tarım Bağ-kur lu birey malulen ve erken emeklilik hakkından faydalanamaz yakınız ilk prim ödemeye başladığı tarihte malul sayılacak derecede engelli ise (60% üstü) malulen emekli olması imkansız yakınınız prim ve yıl şartlarını tamamlayarak ya ssk dan yada esnaf bağkurdan emekli olabilir.
ssk lı olur ise şu tablodan faydalanabilir,

2008_sonrasi.PNG

Bağ-kurlu olur ise şu tablodan faydalanabilir,

bagkur.PNG

yakınız ilk prim ödemeye başladığı tarihte malul degildi sonradan malul oldu bu şartlarda nasıl emekliligi

Malulen emeklilikte 10 yıl 1800 gün prim şartı ve 60% ve üzeri rapor şartı aranmakta.Yakınınız için önereceğim ssk ya geçmesi ve şartları tamamlamaası olacak.
2010+10 : 2020 yılında prim ödemesi de 1800 olmak kaydı ile malulen emeklilik için müracaat edebilir.

10 yıllık sigortalılık süresi aranmaması için ne yapması lazım

Evet başka birisinin sürekli bakımına muhtaç ise o zaman süre şartı aranmaz alacak olduğunuz rapor da başka birisinin sürekli bakımına muhtaçlık ibaresi eklenir ise hemen emekli olur.
Yalnız 1800 gün prim şartını yerine getirmiş olmak kaydı ile, yakınınız erkek ise ve askerlik görevi yapmış ise askerlik borçlanması yaparak prim süresi kazanabilir.Bayan ise ve doğum yapmış ise doğum borçlanması ile prim süresi kazanabilir.

Başka Birinin Sürekli Bakımına Muhtaçlık söz konusu ise, raporda bu durum tespit edildiğinde sgk malulen emeklilik işlemlerini ona göre işleme koyar.

officer şimdi tarım bagkuru yatırıyor engelli hakkıyla emekli olabilirmi bunu anlayamadım

Kusura bakmayın tarım bağ-kur ile tarım ssk yı karıştırdım. Evet yakınınız 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur unda malulen ve erken emeklik hakkı vardır. Kuruma direk malulen veya erken emeklilik talebinde bulunabilir.

officer engelli hakkıyla emekli olması için yakınım sgk ya gittim engelli hakkıyla olması için dedi ssk ya geçmesi lazım dedi 3 buçuk yıl mı ne ssk lı olması lazım diyor neden böyle dedi anlamadım

Onu sana diyen memuru es geç arkadaşım direk amirine git oda anlamaz ise valiliğe şikayet et. 5510 sayılı yasa ile engelli bağ-kur lulara da erken emeklilik hakkı getirildi.
5510/28 kanunundan faydalanarak erken emekli olmak istiyorum diye kuruma müracaat edin.

officer bu bagkurlularda vergi indirimi sözkonusumu 2 ci sorum ssk lılardada vergi indirimi alınıyormu

Bağkurluların emekiliği ile vergi indiriminin hiç bir ilgisi yok.

Üst Alt