Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2011/01 Sayılı Özürlü Evde Bakım Hizmetleri Denetim ve Reh. Raporu Formu Genelgesi

Kalem

Emektar Üye
Konular
108
Reaksiyonlar
0
2011/01 Sayılı Özürlü Evde Bakım Hizmetleri Denetim ve Reh. Raporu Formu Genelgesi

Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetlerince evde bakım hizmetinden faydalanmakta olan bakıma muhtaç özürlülerin durumunun yılda bir kez incelenmesi, aileye rehberlik edilmesi ve denetleme sırasında var ise değişen bilgilerin kayıt altına alınması, mevcut bilgilerin kaydında mükerrerliğin ortadan kaldırılması, kayıtların takibinde ve görevli mesleki personele kayıt tutmada kolaylık sağlanması amaçlarıyla ekte bulunan “Özürlü Evde Bakım Hizmetleri Denetim ve Rehberlik Raporu Formu” hazırlanmıştır.
Söz konusu formun kullanılmasında; yapılan tespit sonucunda işaretlenen maddeler ile formdaki “Değerlendirme ve Öneri” bölümünde belirlenen kararın uyuşmasına dikkat edilmesi ve formu kullanacak personelin evde bakım hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin iş ve işlemler hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Söz konusu formun bir personel tarafından uygulanması ve özürlünün bakıma muhtaçlık koşullarını taşımadığının tespiti hâlinde; bakım hizmetinin sonuçlandırılmasının mahkemelere intikali durumlarında sorun yaşanmaması için konunun il sosyal hizmetler müdürlüğünce ivedilikle değerlendirilmesi ve evde bakım hizmetlerinin sonlandırılmasının en az üç personelden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından gerçekleştirilmesi gerekli görülmektedir.
Denetim ve rehberlik için bakıma muhtaç özürlünün ve ailesinin ziyaret edilmesi sürecinde; bakım hizmetini veren kişilerin özürlü bakımı ve bireysel bakım planı konusunda bilgilendirilmesine ve yönlendirilmesine; özürlünün ihtiyaç duyduğu eğitim, istihdam, tedavi, ulaşım gibi hizmetlere erişebilmesi hususlarında rehberlik edilmesine; özürlünün yaşadığı mekânda rahat hareket edebilmesine destek sağlayacak ve yaşam kalitesini yükseltecek rampa, tutamak, özürlü tuvaleti, lavabo gibi düzenlemeler hakkında rehberlik edilmesine ve destek sağlanmasına; özürlü evde bakım ücreti ödemelerinin başlaması neticesinde bakıma muhtaç özürlünün yaşam kalitesinin yükselip yükselmediğinin tahlil edilmesine ve yaşam kalitesinde olumlu gelişme olmayanlar için evde bakım ücreti ödemesine devam edilip edilmemesinin ayrıca değerlendirilmesine özen gösterilecektir.
İl genelinde gerçekleştirilen denetim ve rehberlik çalışmalarının değerlendirilmesi neticesinde; bakıma muhtaç özürlülerin ihtiyaç duydukları halde herhangi bir nedenle ulaşamadıkları eğitim, istihdam, tedavi, ulaşım gibi hizmetlerin bütünlük içinde değerlendirilmesi, gerekirse konu hakkında raporlar hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi; bakım hizmetleri konusunda özürlü ve ailelerin ihtiyaç duyduğu konularda, resmî (toplum merkezleri, aile danışma merkezleri, halk eğitim merkezleri, yerel yönetimlerin eğitim ve kültür ile ilgili birimleri, hastaneler, okullar, sağlık ocakları, toplum sağlığı merkezleri, aile hekimlikleri, üniversiteler vb.) ve özel kuruluşların da desteği ve katılımı sağlanmak suretiyle, eğitim programlarının hazırlanması, konferans, seminer, panel gibi etkinlikler ile eğitimlerin yapılması gerekli görülmektedir.
İl Sosyal Hizmetler Müdürlüklerince “Özürlü Evde Bakım Hizmetleri Denetim ve Rehberlik Raporu Formu” kayıtları tutulacak ve evde bakım hizmetinden yararlanan her bakıma muhtaç özürlü ve ailesinin hangi tarihlerde ziyaret edildiği takip edilecektir.
Uygulamanın yukarıda belirtildiği şekilde yürütülmesi hususunda gereğini rica ederim.

Senede bir kontrol edilecek. Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin bu kontrollerde nelere dikkat etmesi gerektiği söyleniyor.
Bu anlamda yukarıdaki Genelge, kontrollerde nelere dikkat edileceğini bilmek açısından önemli. Ayrıca sadece gelip gelir sorgulaması yapıp gitmesinler yani. Bu kontroller çok önemseniyor arkadaşlar. Bu uygulama aktifleştirilecek...
Bu yüzden bu Genelge'yi buraya kopyaladım. Bakım aylığı alan arkadaşlar bunları bilsin ki sorunlarını paylaşsınlar heyetle. Karşılaştıkları her türlü sorunları iletsinler rehberlik istesinler, destek istesinler.
O yüzden dikkatle incelenmesini tavsiye ederim. Yoksa heyet gelip sadece gelir açısından bakıp inceleyip gitmesin...
Mesela heyet, evde bakım hizmeti alan özürlünün yaşam kalitesinde olumlu gelişme olmamışsa yeniden değerlendirmeye tabi tutabilecek.
Bakıcı parayı alıyor ama özürlünün bakım hizmetini tam gerektiği gibi uyguluyor mu mesela?
Olur ki parayı alıyor belki de özürlüyle ilgilenmiyordur bile.
Ayrıca bakım hizmeti alan özürlünün evi rahat edebilmesine uygun mu?
Özürlünün yaşadığı mekânda rahat hareket edebilmesine destek sağlayacak ve yaşam kalitesini yükseltecek rampa, tutamak, özürlü tuvaleti, lavabo gibi düzenlemeler hakkında rehberlik etmeleri ve destek olmaları gerekecek. Bu konuda rapor düzenleyip sosyal hizmetler bildirilmesi gerekecek. Sosyal hizmetler de ilgili kurumlarla işbirliğine girer ve çözümü kolaylştırır.
Evde bakım hizmeti alan çocuk eğitim ihtiyacını karşılıyor mu mesela?
Yani arkadaşlar bunları bilin. Sorunlarınızı tesbit edin gelen heyeti çalıştırın lütfen. Sadece kuru kuruya rapor düzenleyip gitmesinler...
Aktif çalıştırın heyeti.
Tabi bu arada bakım ücretinin kesilmesini gerektirici haller tesbit edilirse bakım ücretine son da verilebilecek...

annem bana çok iyi bakıyor şükürler olsun abla evi engeliye uygun olacak diyorsun ama bakan kişinin bunu yapacak kadar parası yoksa yinede kesilir mi ve shçek yardım ediyor mu

nacar,
Ablam yaşadığın mekânda rahat hareket edebilmene destek sağlayacak ve yaşam kaliteni yükseltecek rampa, tutamak, özürlü tuvaleti, lavabo gibi düzenlemeler hakkında kontrol sırasında Heyet'in rehberlik etmesi ve destek olmsından bahsediyor. Yani yaşam kaliteni yükseltecek desteklerden yaşadıgın mekanda yoksunsan bu konuda rehberlik edebilecekler.
Yani "bunlar yok" diye aylıgınız kesilmeyecek. Heyet geldiğinde yaşam alanında bu gibi sıkıntıların varsa sosyal hizmetlere geldiklerinde anlat olur mu? Ona göre rehberlik etsinler ve destek olsunlar.
Sadece denetim yapıp gitmesinler bu genelgeye tam uysunlar.
Hatta Genelge'de bahsedilen rhberlik ve destek konulrından çözüm bekleyen acil sorunların varsa sosyal hizmetlerle temasa geç.

Sayın melek hanım
genelgeyı verdıgınız lınkden ındırdım sagolun kopyalayıp word e yapısdırdım yazı fontunu buyutup gorecegım kadar worde kaydettım.
eklerıde ındırdım onlarıda kaydettım bu verdıklerın uygulamadada gerceklesırse turkıyede özürlülerrin hicbi sorunu kalmaz W ALLA BİLLA
eklerı okudum
gunluk tekrar eden işler varya o bolum hepsı tam bagımlı el yuz yıkama sadece 2 sı yardımlı bagımsız hıcbır seyım yok zateeen bu sartlara gore ıstedıgım cıhazlar prosedure gore verılır ama uygulamada ne olur onu bılemem yassayıp gorecez.
kafamı kurcalayan ve benı huzursuz eden nokta var oda şu
yenıden gelır hesaplama durumu
oturfugumuz daıre kendımızın
vw transporter var
evde 3 kardesız 2 agır ozurlu
2 mızınde bakım parasını annem alıyo
eve gıren tek maas babamın emeklı maası
gelır hesabına annemın aldıklarınıda katarlarsa işler bomxxx olur.
komsuya prınce gıderken
evdekı bulgurdan olmayalımda.
bılıyosan bı anlatsan bakım paraları gelıre dahilmi
suankı asgarı ucrete gore 5 kısıye en fazla nekadar dusmesı lazım.

ben size şunu sormak istiyorum
bizim evde bakım parası işimiz olmadı tekrar nezaman başvuru yapabilirim cevap bekliyorumsizden yardımcı olursanız sevinirim

Bakım ücretleri gelir hesabına dahil edilmiyor. Bakım ücretleri hariç tüm gelirler hesaba dahil. Alınan 2022 aylıkları (aylık olarak hesaplayacaksın) ve diğer gelirler dahil.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir 380 TL'yi aşmıyorsa sorun yok.
Gelir hesabı için bakınız:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

NOT: Nagiş, sorunun cevabı şurada: http://www.engelliler.biz/forum/evd...e-bakim-ayligi-alabilir-miyiz.html#post829351

Üst Alt