Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2012 yılında aldığım rapor geçerli mi?

tolga08

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Merhaba benimde bir sorum olacaktı 2012 tarihinde verilen %45 sürekli bölümünde evet yazan kağıt bir raporum var kullanım amacı kimlik kartı için yazıyor, şuan bu rapor halen geçerli midir ben e-rapor doğrulama bölümüne girdiğimde raporun oranını ve sürekli bölümünde (E) Evet yazan alanları görüyorum, ancak tekrar e devletde yer alan "e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama" bölümüne girip sorguladığımda "kayıt bulunamamıştır" diyor. Şimdi ben geçerli bir rapora sahip miyim değil miyim?

Geçerli, o tarihlerde e imzalı rapor olmadığı için sistemde görünmüyor

@tolga08, Merhaba, bu rapordan sonra başka bir rapor almadıysanız, yeni bir rapor alana kadar şu an elinizdeki Sürekli/Süresiz raporunuz geçerlidir.

@HuYSuz79,
Cevabınız için teşekkür ederim TCK no ve 3 haneli rapor numarasıyla (e-rapor) sorguladığımda görebiliyorum sadece muhtemelen dediğiniz gibi halen aktif olmalı

@BnymnYldz,
Merhaba halk otobüslerinde ücretsiz yolculuk için (kimlik kartı için) almıştım en son 2012 de rapor oranı 45 ve sürekli yazıyor başka da rapor almadım son aldığım rapordur.

@tolga08 Tekrar tekrar sorun yaşamak istemiyorsanız yeni rapor çıkartınız.. iş ve işlemleriniz için Barkod'lu Engelli Raporu her daim gerekli olacak.
Benim de E-Devlette eski raporum tarih/sayı numarası ile görülüyordu ama, rapor belgesi görünmüyordu, şimdi ise, lazım olduğunda, E-Devlet üzerinden barkod'lu raporunuza her zaman ulaşabiliyorum..

@cann.sm,

E devlette görünmesi evet bir avantaj gibi ama kendi adıma düşündüğümde.. Sık kullılan, ihtiyaç duyulan birşey de değil. Heleki belirli şeyleri yapmışsanız zaten bir daha ihtiyacınız olmuyor ama yapmadıysanız bile.. Örneğin Ankara da engelli kimlik kartı için e devletten başvuru yapıyorsunuz, adrese teslim edilecek deniliyor ama telefon ediyorlar ve gelin alın diyorlar. Yani bir kere gideceğinize iki kere gitmiş olursunuz. Yine toplu ulaşım, tren vb hizmetlerde de yine bizzat giderek işlem yapıyorsunuz. Bunun dışında telefon vb indirimlerde de yine elden rapor isteniyor yada fotoğrafını çekip gönderin diyorlar bildiğim kadarı ile. Engelden dolayı en büyük fayda emeklilikde var ki o zamanda raporun zaten yenilenmesini istemeleri durumu var. O güne kadar açıkcası ben olsam hiçbir şekilde ne o eziyeti çekerim tekrar. Ne rapor düşecek mi stresi yaşarım. Şu olur, kişinin engel durumu artar, mesela vergi indirimi değişir, ötvden muaf araç alma şartları oluşur rapor yenilemek mantıklı olur. Ancak şahsen süresiz raporum olsa Dünya da hiç bir kuvvet beni bir daha sağlık kuruluna sokamaz. Randevu bulması bile eziyet. Sonraki aşamalara hiç gelmiyorum. E devlette görünmesinin sizin aklınıza gelen bir avantajı var mı ?

@HuYSuz79 Bütün Engelli Raporları yenilenecek ve sisteme yüklenecek, E-Devlet üzerinden belgesine ulaşabileceksin.. Eksi raporlar ile işlem yapılamayacak.. Nitekim, ÖTV muafiyetli yeni araç alımlarında V.D yeni rapor istiyor..

@cann.sm, Bütün engelli raporları yenilenecek, eski raporlar ile işlem yapılamayacak gibi şeyler söyleyerek arkadaşın yanlış yönlendirilmesine sebep olmazsan daha iyi olur.

2019 yılından itibaren Barkodlu E-Rapor sistemine geçiş yapıldı zaten bu söylediğiniz gibi bir mecburiyet olsa şimdiye kadar çoktan olurdu.

@HuYSuz79, Süresiz raporum olsa Dünya da hiç bir kuvvet beni bir daha sağlık kuruluna sokamaz. Arkadaşımız ne güzel söylemiş. Bende buna katılıyorum Süresiz ve %40 sınırına yakın bir rapor varken sırf Barkod veya E-Rapor olsun diye yeni rapor girişimi mantıksız olur şu an konu sahibi arkadaş için.

@tolga08, Elinizdeki süresiz raporunuz yeni rapor almadıkça ömür boyu geçerlidir.

@tolga08 Benim raporum da 2012den ve süresiz, hiç gidip uğraşamam ki, gidenler de pişman çünkü çoğunun hem oranını düşürüyorlar hem süresiz ibaresi gidiyor, gitmeyin derim hep tuzak

2001 yılından 2012 tarihine kadar %45 şizofreni tanısı ile tedavi gördüm çok fazla ilaç ve iğne tedavisi gördüm özellikle iğneler felaketti o tarihlerde (2012) beynimin fazlasıyla yandığını düşündüğüm için dr gitmeyi ve ilaçları kestim bu zamana kadar ara ara sorunlar ve sıkıntılarla geldim ama son 2 yıl biraz fazla sorunlar yaşamaya başladım birazda ailemin baskısıyla yeniden gittim doktora yeniden tedaviye başladım ben rapor konusunda %40 dan aşağı sorun yaşayacağımı düşünmüyorum elimdeki evraklara baktığımda son raporumun 45 olduğunu ve sürekli yazdığını gördüm bu sebeple geçerli midir diye sormak istedim

tolga08

Arkadaşların belirttiği gibi elinizdeki rapor yenisini alana kadar geçerlidir. Ben farklı bir konuda ek bir bilgi vereyim;

psikiyatri hastalıklarında son 6 ay (en az) düzenli poliklinik takibi yoksa yeni rapora oran almanız imkansıza yakın bunu da belirtmek isterim.

benimde psikiyatriden sürekli raporum (atipik psikoz) vardı. emeklilik için yeni rapor istediler, bende elimdeki sürekli rapor ile koştura koştura gittim tabi. psikiyatri 0 verdi "6 ay düzenli takip önerildi" yazarak. itiraz ettim lakin sonuç değişmedi psikiyatri 0.

3 yıl geçti aradan raporum yine atipik psikoz oldu lakin arada emeklilik işi de yalan oldu.

@ucuncubahar,
Peki araç kullanıyor musunuz güncellenen raporunuzda madem oran sıfır o halde ehliyet konusunda engel çıkartmamaları gerekecek yanlış mıyım?

@tolga08, Durum aslında bundan biraz daha farklı. Sizin rahatsızlığınız inkar edilmiyor ancak onların elindeki genelgeye göre oran verilebilmesi için gerekli şartlar var. Bu şartlara göre 6 ay ilaç tedavisi yada 3 ay yataklı tedavi olması gerekiyor. Bu şartlar oluşmadıysa arkadaşın başına geldiği durumdaki gibi hastalığınız değerlendirilmiyor. Ehliyette ise sizin rahatsızlığınız var mı, araç kullanımına engel durum var mı yok mu buna bakılır. İkisi farklı şeyler.

Ehliyetimi 2014 yılında aldığımda da %45 oranlı psikiyatri raporum vardı. Ehliyet alırken psikiyatri kısmına 6 ayda bir kontrol yazmışlardı.
2014 - 2021 yılları arasında hiç araba kullanmadım. 2021 yılında kendi aracımı aldıktan sonra araç kullanmaya başladım. Çok trafiğe çıkan biri değilim, özellikle son 1 yıldır aracım tam garaj arabası oldu. Malum benzin fiyatları.

Sonuç olarak psikiyatri raporu ehliyet almama ve araç kullanmama hiçbir zaman mani olmadı.

@HuYSuz79,
Aslında genel olarak bakınca bugün rapor almaya kalksam anlattığınıza göre inkar olarak değerlendirilebilecek bir sorun bu yani son genelgeye göre geçmişin (10 yıllık bir tedavi sürecimin inkarı) önemi yok şimdiden sonra en az 6 ay ilaç kullanımı tüm bu çıkarttıkları zorlukların veya engellerin muhtemelen bir anlamı vardır :) Ehliyet konusunda ise şizoforenisi olan bir arkadaşımın ehliyeti raporu oluştuğu an anında iptal edildi el koyulup geçersiz denildi.

@tolga08 Doğrusunu söylemek gerekirse aynı durumu yaşamış ve ilaç kullanımını bıraktığım için psikiyatriden 0 almış biri olarak yapılan işlem mantıksız gelmiyor. Şöyle ki, ilaçla düzelebilen yada ilaca rağmen düzelmeyen rahatsızlıklar var malum. Böyle durumlarda tedaviyi reddedip gittiğinizde size yukarıda bahsettiğim gibi hastalığınız değerlendirmeye alınmıyor. Mesela benimkinde psikiyatrinin notu kısaca Tedavilerin enabızda görüldüğü ama son tarihin 2019 olduğu, halen belirtileri olmasına rağmen psikiyatri başvurusu ve ilaç kullanımı olmadığı anlaşılmıştır diyor ve oran kısmında SIFIR yazıyor :) Bana göre onlarda haklı. Oysa ilaçları içmiş olduğum dönemlerde gitseydim; kullandığım ilaçları vs yazıp daha detaylı bir sonuç girecek ve tedaviye rağmen devam eden rahatlığı var, durumunda iyileşme görülmüş yada görüşmemiş vb gibi farklı bir yorumda bulunacak, ona görede bir oran verecekti. Ama ilacı ve tedaviyi bırakıp gittiğim için otur sıfır durumuna düştüm :)

Sizin durumunuzda raporunuz süresiz olduğu için şuan bunları dert etmenizin bir anlamı yok. Edevlette görünmesinin de bana göre hiçbir anlamı yok zaten 2. mesajımda uzun uzun belirtmiştim.. Bizde görünüyorda işimize mi yarıyor ? Hayır. Raporun aslını kaybetmeyin yeter.

Üst Alt