Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2012'de emekli oldum. Araç için alacağım rapor düşük gelirse emeklilik etkilenir mi?

Konular
22
Reaksiyonlar
0
bu konuyla alakalı bir soru geldi aklıma.

bende çocuk felci var. sol alt polio sekeliyim 2003 yılında aldığım 40% vergi indirimi ile 2012 yılında emekli oldum. 2019 yılında ehliyetimi değiştirmek için başvuruda bulunacağım, haliyle 40% tan aşağı rapor vericekler

bu durumda benimde mi emeklilik maşımı durdurup tekrar vergi indirimi için sevk isteyecekler ? kaldıkı bu durum nerdeyse tüm polio sekeli hastaları için aynı gibi çünkü yeni numaralandırma sisteminde biz poliolulara rapor az veriliyor diye biliyorum.

Ehliyet değiştirmiyeyimmi yani ? ozmanda araba kullanamam ya araba ya emeklilikmi diyorsun yani.

OturanBoğa

Merhaba benim emekliliğime 25 ay var 2005 yılında vergi indirimi onaylandı.bugün ötv indirimi için hastanede sağlık kurulu raporu almaya gittim 100/30 dedi doktor senin derecen.sol üst ekstmite sakatlıgım. 29 kasım da sağlık kuruluna gireceğim.bu rapor çıkarsa vergi indirimi emeklilik iptal mi olacak anlamadım.

bu bence arabası ve ehliyeti olan tüm emekli yada emeki olacak polio sekeli arkadaşlarımızı ilgilendiren çok önemli bir konu,sonuçta ehliyetler yenilenecek hepimizin başına böyle bir şeymi gelecek şimdi hepimizin emekliliği tehlikedemi yani bende tam olarak anlamadım ya arabadan yada emekliliktenmi vaz geçiçez ikiside olmassa olmazlarımız

Mehmetyilmaz abdullah_1982_1905

Ehliyet raporu farklı bir şey. Ben araç alımına dair rapor alırsanız ve oran düşük olursa diye yazdım.
Ehliyet raporunda zaten engelli sağlık kurulu raporu değildir, üzerinde oran bulunmaz.

OturanBoğa

[FONT=sans-serif]Ehliyeti yenilemek için raporu aldım. önce ASM gittim sevk aldım devlet hastanesine ortapedi bölümüne (sakatlıgım sol üst eksremite) gittim. b sınıfı otomatik araç kullanabilir yazdı. bunda sorun yok.birde ötv için sağlık kurulu raporuna başvurdum ortapedi noroloji birde fizyolofi sanırım 3 bölüme girdim. 29 kasım da çağırdı sağlık kurulu için. ortapedi uzmanı senin 100/30 dedi.

ayrıca sağlık raporu bölümünde giriş yapan bayan senin 40 çıkmaz dedi. benim var daha önce 2 sefer aldım dedim. 2002 de 2005 te sistemden baktı sistemde görünmüyor. bu yeni rapor sistemde gözükecek devlet kurumları görecek.ben 2005 ten beri emeklilik için maliyeden vergi indiriminden faydalanıyorum. 2 sene sonra emeklilik müracatımda sistemde benim bu raporum çıkarsa ne olacak.emeklilik iptal mi olacak.onu anlamadım.öyleyse arabanın hiç önemi yok almam.[/FONT]

OturanBoğa

evet işte benimde ehliyet değişikliğiyle yeni araç almam aynı zamanlara denk geliyor ,ehliyeti değiştirdim sorun yok ama araba alırken maliye engelli raporumu isteyecek o raporuda 2014 te almıştım zannedersem %20 falan yazıyor ya bu raporu vericem yada yeni rapor çıkarıcam ama oda en fazla % 30 larda kalır diye düşünüyorum .

2014 te kullandığım raporu yine kullansam acaba sistemde yeni bir giriş olmadığı için sıkıntı çıkmaz gibide geldi şimdi aklıma yoksa yanılıyormuyum ? 2014 te aldığım raporu kullanırsam o raporun değerini sisteme girip güncel sakatlık oranım omu görülür sistemde ? bilemedim kafam çok karıştı.

abdullah_1982_1905
Konu araba almak da değil aslında. Hangi sebeple olursa olsun düşük oranlı rapor alınmışsa, sgk bunu fark ediyor ve kontrole çağırıyor!

Mehmetyilmaz
Eski raporunda "özel donanımlı araç kullanır" diyorsa, tanı olarak sol alt ekstremiteye atıf varsa, o raporla araç alabilirsin. Ama dediğim gibi, yeni rapor sakın alma. Yoksa emeklilik büyük riske girer

OturanBoğa

o zaman ben sağlık kuruluna çıkacağım zaman 2 raporu doktorlara göstereceğim.ben 2002 de ankara hastanesinden, 2005 de numune hastanesinden 100/40 rapor aldım maliyeden vergi indirimi aldım 2 sene sonra emekliliği hak ediyorum.siz 100/30 da verseniz ben araba alabilirim ama emekliliğim riske girer.100/40 vermeyecekseniz raporumu işleme almayın onaylamayın diyeceğim.(sağlık kurulu raporu toplandıktan sonra heyet onaylıyor değil mi beni gördükten sonra geç kalmıyayım)

OturanBoğa

sevgili bülent yanlış anladıysam lütfen düzelt:

1- Ehliyet değiştirmekte sakınca yok çünkü onun raporunda oran falan yok.

2- Araba değiştirecek olursamda eski raporu kullan diyorsun (2014 te yeni araba alırken kullandığım rapor) kaldıki bu eski rapordaki oran 20% olmasına rağmen yeni rapor alımındaki gibi sgk sistemine girmeyeceğinden bir sıkıntı yaratmıyacak ve kontrol için tekrar muayene istemeyecekler, bu eski raporla.(maliye zaten bu rapora 2014 te okey demişti senin yukarıda bahsettiğin notlar var raporumda) araba değiştirebilirim. Doğrumudur ?

Mehmetyilmaz

1. Evet

2- Evet. SGK bir süredir sistemden kontrol ediyor ve emeklilik sonrasında alınmış düşük oranlı rapor görürse kontrole çağırıyor. Yani, 2014'deki rapor da aslında risktir.

@[FONT=sans-serif]abdullah_1982_1905 [/FONT]
[FONT=sans-serif][/FONT]
user-offline.png

ötv raporu başkaki vergi indirmi ile ilgisi yok ötv raporunda oran olmayacakki aracuı kullanmanız için kodlar yazılcek

ehliyet değişimi için olan raporda oran yokmuş,ötv indirimi için olan raporda doktor oran yazıyor zannedersem . zaten benim 2014 te araç almak için aldığım raporda oran yazıyor hatırlıyorum ve baya bir düşük yazmıştı doktor,araba alımı olduğu için ozaman oranı önemsemedik ama şimdi söylenenlere göre ornlı bir rapor aldığımızda eğer düşükse vede emekliysek kontrol için geri çağrılıyormuş gibi bir muhabbet var.

OturanBoğa
peki Bülent 2003 te vergi indirimi içn aldığım 40% lık raporu kullansam vergi dairesi kabul edermi ? orada hastalığım yazıyor sol alt polio sekeli diye

Mehmetyilmaz

ÖTV'ye dair değerlendirme içermeli rapor.
Ama zaten sorun raporun kullanılıp kullanılmaması değil. Sorun emeklilik sonrasında zaten bir rapor almış olman ya da bundan sonra alacak olman.

Haklısın. biz neyin peşindeyiz,sanki bir çakallık yapmışızda bunu yedirmeye çalışıyoruz. Ama asıl sorunu unutuyoruz ,her yeni gelen bir kanunda yada sistemde acaba bizim şimdi neyimiz etkilencek diye paranoyalara girmeye başladık sistem bizlere bunları yaşatmaması lazım ama malesef ortda sistem yok anlaşılan. Ergenliğe kadar yada evlenene kadar çevrenle sakatlığını gizlemeye yada insanlardan kaçmaya çelışırsın böyle bir psikolojide büyürsün,tam bunları atlatırsın evlenip çoluk çocuğun olur bu seferde çocukluğunda kaçmaya çaliştığın, insanlardan gizlenmek için uğraştığın sakatlığı yada engelliği kurumlara memurlara kısaca insanlara ispatlamaya çalışırız.

kısaca ortapedik engelliler engellilikten cıktı ağbi :) ne sağlam ne sakat

Merhaba hastanedeki sağlık kurulu raporumu iptal ettim düşük çıkar diye.sonra öğrendim ki eski rapor uygunsa 2012 den önceki ötv istisnasından faydalanabiliyormuş 10.02 78 kodları olması yeterli ve MTV den faydalanmak içinde direksiyondan soldan sağa silecek vs birsey aldırmak gerekiyormus.

Ankara yeğenbey v.d..öyle dedi. benim engel sol üst estrimite 2005 deki raporu faksladım onay verdiler.yeniden rapor istemediler.

abdullah_1982_1905

abdullah 2005 teki raporun vergi indirimi raporu,vergi dairesi bu raporu araba alırken kullanabilirsinmi dedi ?
eğer öyleyse bende 2003 teki aldığım vergi indirimi raporumu kullanmayı denerim

@Mehmetyilmaz

evet ama rapor uygunsa.benim raporum sürekli sol üst eksrimite yazıyor.bu otomatik vites için uygun dedi ehliyette 10.02 78 kodları yazarsa ötv indiriminden faydalanabilirsiniz dedi.ancak mtv den faydalanmak için soldaki aparatın sağa alınması lazım dedi.ben bugün hondayı aradım soldan sağa aparat almak maliyeti ne dedim ortalama 2000 dedi.5 sene 5000 mtv veririm daha mantıklı ve arabayı herkese satabilirim.sen şehrindeki motorlu taşıtlar vergisi ile ilgilenen vergi dairesini arayıp görüş onlara faksla faksa telinide yaz.seni ararlar.

benim engelim sol alt ekstrimite yani polio sekeli olduğu için otomatik vits apart sayılıyor benimde raporumda sol alt ekstrimitide ve sürekli yazıyor. inşallah dediğin gibi olurda ekstradan rapor çıkarmayız.
çok teşekkürler kendine iyi bak.

Üst Alt