Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2012'de memur oldum. Emeklilikte raporum nasıl değerlendirilecek?

Nyx

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Üç sorum var.

1. sorum: 2006’da sgk pirimim yatırılmaya başlandı(4a). 2012’de kadrolu memur olarak atandım(4c) Kronik rahatsızlığım var. 2006’da girişim yapıldığı için benim engel oranım hesaplamada Balthazard formülü mü kullanılacak? 2008’de yasa değişmiş bu sebeple soruyorum. 2008’deki yasaya göre tek büyük hastalığın oranı alınıyormuş. Ben 2006 girişli olduğum için balthazard mı kullanılır?

2. sorum: 13 senedir ülseratif kolit hastasıyım( sol bağırsak tutulumum var doktor seviyesi orta demişti)

-ülseratif kolit
-düşük tansiyon
-kansızlık
-panik atak, depresyon (17 senedir)
-geçmişte romatizma tanısı da almışım (2012’de hala geçerli mi bilmiyorum bilen var mı?)
-burun estetik sorunu (3 kez ameliyat geçirdim)
-ayak ortopetik sorunu (çekiç parmak, halluks valgus)
-karaciğer yağlanması, insülin direnci ve sanırım polikistik over sendrom başlangıcım var.

Bu hastalıkların hepsinden yüzde 40 alabilir miyim? Pirim gününü sağlıyorum ve yüzde 40 alırsam emekli olabiliyorum. Bu sebeple soruyorum.

3. sorum: Sizce psikiyatriden de oran almalı mıyım? Süresiz rapor verilir mi psikiyatriden?

Son düzenleme:
Yazacaklarımı kesin bilgi olarak değerlendirme, kişisel düşüncelerimi yazıyorum.

1. Emeklilik başvurunda son 3.5 yıl hangi sigorta kolundan fazla prim ödediysen o sigorta kolundan emekli olursun. 2012 den beri memur olduğun için 4C ile emekli olabilirsin. Bu da 2021 yılındaki yönetmeliğin seni de kapsadığını yani TEK Hastalıktan ve hastalık listesinde tanımlı bir hastalıktan rapor almanı gerektiriyor.

Şayet herhangi bir zamanda 3.5 yıl 4A ile prim ödeyerek özelde çalışırsan 2006 4A ile sigortalı olduğun için vergi indirimine hak kazanarak birden çok hastalığın toplamı ile de emekli olabilmen mümkün. Kamuyu bırakıp 3.5 yıl özelde çalışmak akıl karımı dersen bence değil.

2. bilemiyorum, hastalıkların hakkında bilgim yok.

3. Alabildiğin her bir hastalıktan oran almanda fayda var, zararı yok. Süresiz olacağını düşünmüyorum. 14 yıldır düzenli takip edilmeme rağmen son raporlarım 1 ve 2 yıl süreli çıktı. Psikiyatrinin süresiz çıkması için uzun yıllar takipli veya çok ağır hasta olmalısın.

Üst Alt