Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2012'de sigortalı oldum. %49 raporum var. Ne zaman emekli olabilirim?

ksahin

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Benim iki tane sorum olacaktı

1-) İş yerinde 14 kişi çalışan var, 4a çalışanıyım. Sağ kolumdan %49 engelli raporu da almıştım. Teknokent çalışanı olduğum için vergiden muafım. Hazine benim SGK primlerimin tamamını karşılar mı?

2-) Malulen emekli olabilir miyim? Eğer olabilirsem zaman hesaplayabilen bi adres verebilir misiniz? Toplam gün sayım 1433 ve ilk işe giriş tarihim de 2012 ocak ayı.

Daha önceden de benzer başlıklar açılmışsa kusura bakmayın.

Vergi dairesinden alinmis onayli vergi indiriminiz var mi firmanin kendi basina vergi indirimi uygulamasi usula uygun olamaz

mehmet-41
Arkadaş işyerinden dolayı vergiden muaf olduğunu belirtmiş.
Serbest bölgelerde faliyet gösteren firmalar bir tür devlet teşviki olarak gelir vergisinden muaftırlar, aynı zamanda çalışanların maaşından da gelir vergisi kesilmez.
Buralarda çalışanlar bu sebeple agi alamazlar, vergi indiriminden faydalanamazlar.
Zaten emeklilik için arkadaşın buna ihtiyacı da yoktur, çünkü sigorta başlangıcı 2008 sonrasına rastlamaktadır.
ksahin
Malulen emekli olamazsınız.
Diğer şartlarınızın uygunluğunu bilmiyorum ama zaten en başta engeliniz bunun için yetersiz.
Zamanı geldiğinde erken emeklilik için sgk na başvuracaksınız. Tekrar hastaneye sevk edileceksiniz ve alacağınız rapora göre
%40-49 - 18 yıl 4500 gün
%50-59 - 16 yıl 4100 günle erken emekli olabilirsiniz.

Evet var, Türkiye' deki bütün teknokent çalışanları vergiden muaftır, engelli olmakla ilgili bi durum değil. Engelli olduğum için vergiden muaf olabileceğim hatırlatılmasın diye bilgi amaçlı yazdım. mehmet-41

Cevabınız için teşekkürler, ben malulen emekli olmayı erken emekli olmakla aynı şey sanıyordum. Peki hazine benim SGK primlerimin tamamını karşılar mı? Bir de agi alamazlar demişsiniz. Agi ne demek? Aile geçim indirimi gibi bişey mi? Ufukalp

ksahin
Engelli personel çalıştırmaya teşvik amacıyla uygulanan prim teşviki çalışan değil işveren payıyla ilgilidir, çalıştırılan her engelli için asgari ücretle sınırlı kalmak şartıyla sigorta primi işveren payını devlet öder. Yani sizin için bir avantaj söz konusu değil.
Diğer sorunuza gelince:
Agi; asgari geçim indirimidir ve çalışanlara medeni durumu, çocuk sayısı gibi kriterlerle değişen tutarlarda yapılan ödemedir. Bu ödeme tahakkuk eden aylık gelir vergisinden mahsup edilir ve o ay için tahakkuk eden aylık gelir vergisi miktarını aşamaz.
Siz zaten gelir vergisinden muaf olduğunuz için aginin mahsup edileceği bir verginiz bulunmamaktadır bunu demek istedim.

Ufukalp
Avantajın işyeri için olduğunu biliyorum, zaten işyeri böyle bişeyi araştırmamı istemişti. Anladığım kadarıyla sadece asgari ücretli çalışanların sigortasını devlet ödüyor. Benim maaşım asgari ücretten fazla olduğu için devlet ödemez diye anladım.

Bir sorum daha olacak; Ablam yürüme engelli ve %95 raporu var. 3600 günü doldurmasına 140 gün kalmış. Günü dolduktan sonra maaş için beklemesi gerekecek mi?

@ksahin
İşyerinizde 50 nin altında çalışan olduğundan engelli çalıştırma zorunluluğu yoktur.
Önceden kontenjan fazlası engelli çalıştıran ya da engelli çalıştırma yükümlülüğü bulunmadığı halde engelli çalıştıran işverenlerin çalıştırdıkları her engelli için sigorta primi alt kazanç üzerinden hesaplanan işveren payının %50 sini hazine ödemekteydi.
2014 yılında yapılan yeni düzenleme ile bu kapsamda çalıştırılan engelliler için de teşvik oranı %50 den %100 e çıkarılmış tamamı hazinece ödenmeye başlamıştır.

Kudret Bey, açıklamamı yanlış anlamışsınız.
Ücretiniz yüksek olsa da asgari ücrete düşen sigorta primi işveren payını devlet ödeyecek, asgari ücreti aşan kısmını ise işvereniniz ödemeye devam edecek. Böyle bir avantajınız var. Asgari ücret brüt 1.647 tl ve nereden baksanız 250 tl gibi bir avantaj söz konusu. Bunu işvereninize bildirin, muhasebecinin bu konularda bilgisi olması lazım.
Bilgisi yoksa da bildirim için aşağıda alıntıladığım yöntemi takip etmeleri gerekmektedir göz atsınlar.
[FONT=Arimo]
İşverenlerin anılan teşvikten yararlanabilmesi için kapsama giren sigortalıların e-Bildirge programlarında mevcut "Engelli Teşvik Yönetimi" programı vasıtasıyla sisteme kaydedilmesi, ardından sisteme kaydedilen sigortalıların 14857 sayılı kanun numarası seçilerek düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirilmesi ve tahakkuk eden primlerin sigortalı hissesi ile prime esas kazanç alt sınırını aşan kısma isabet eden işveren hissesi prim tutarının ödenmesi gerekmektedir.
[/FONT]

İkinci sorunuza gelirsek:
Ablanızın ilk sigorta başlangıcında malül değil ama çalışmaya başladıktan sonra malul duruma geldiyse hemen malulen emeklilik için başvurabilir.
Ancak; ilk sigorta başlangıcında zaten malül derecede engeli vergi indirimi almak şartıyla 15 yıl 3600 prim gün sayısı ile erken emekli olabilir. Bunun için de sadece 3600 prim gün sayısını tamamlamış olması yeterli olmayıp aynı zamanda 15 yılı da doldurması gerekmektedir.
İyi günler.

Üst Alt