Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2013 ÖMSS ile yerleştirilen zihinsel engelli memura TSK'dan darbe!?

cicikıs

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
1
Haziran 2016 güncel:

Zihinsel engelli arkadaşımız mahkeme kararıyla görevine geri dönmüştür. Geriye dönük tüm haklarını da almıştır. Mutluluğumuzu paylaşmak istedim. :)

Çalıştığım kurum olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Ağustos 2013 tarihinde %50 zihinsel engelli olan bir devlet memuru atandı. 2014 Ocak ayı gibi aday memruluk süresi dolmadan sınava tabi tutuldu. Sınav içeriğini bilmiyorum ama babası IQ seviyesine uygun olamayan bir sınav tertiplendiği için başarısız olduğunu iddia ediyor. Dün itibarı ile kurumla ilişiğinin kesilmesi kararına varılmış. Babası hakkını yasal yollardan arayacağını söylüyor. Engellilerin devlet memurluğundan çıkartılma şartları hakkında bilgiye sahip kişiler engelli komisyonunda çalışmış avukat tanıdığı olanlar benimle bağlantıya geçmesini rica ediyorum.

Devlet zihinsel engellilere devlet memurluğu hakkı verdiyse bunu kurum yöneticilerinin keyfe keder yaklaşımları ile gasp edilmesine bir dur demek lazım.

Kurum kendi iç tüzüğüne uygun bir komisyon ile karar verecek şekilde test yapar, TSK nin ise hem rehabilitasyon merkezleri hemde yetişmiş personeli var, uygun değil demişler ise doğrudur. Zihinsel engelli kişilerin atama kanunu baştan yanlış zaten.

Nagihan07;

Ben bu kurumda 12 senedir çalışıyorum durum öyle dışardan görüldüğü gibi değil malesef. Kanun nizam tanımadan ben yaptım oldu zihniyetiyle hareket eder bunlar. Hapise düştükten sonra nerde bu devlet diye yaygara koparmaya, kanun kitabı karıştırmaya başladılar.

2013 de yapılan ÖMSS ile zihinsel engelli olduğunu bile bile atadığın şahsı hangi kanuna istinaden ihraç edersin. Çocuk oyuncağı mı bu?

zihinsel Engelliye geçinecek bir maaş verip bakabilecekken devletimiz Memur olarak ataması zaten komik bir durum. tamam istihdam edilsin ama Engelli dediğin işgal ettiği makamda hizmet de edebilmeli.. Sağlık sorunu ciddi boyutta ise sen Devlet olarak ona bakarsın mağdur etmezsin... yani öyle olmalı, temenni olarak kalmaz umarım

Nagihan07;

Devletin sosyal politikaları artık bu yönde yani engellilere maaş bağlayıp eve tıkmak yerine sosyalleşmelerini sağlamak şeklinde değişme çabaları içersinde yasal düzenlemer yapılmaktadır.

Zihinsel engellinin memur olmasını komik bulduysanız, görme engelli, iştme engelli ve fiziksel engellilerin memur olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Başkaları tarafındanda bu gruptaki engellilerin memur olması da onlara komik gelmesi halinde uygulama nasıl olacak?

cicikıs;

Zihinsel engelli yi Memur olarak atamak - başvurusunu kabul etmek dahi hatadır. Devlet İşe aldığı kişiyi çalıştırmalıdır. Zihinsel Engelli ne gibi bir iş yapacak? Zihinsel engelli memurlar ne iş yapıyor gidip baktınız mı? Görme engelli her işi yapabilir... Resim yapan görme engelli sanatçı var.. Zihinsel engelli memur olmuş hangi kurumda çalıştığını bilmiyor ailesi götürüp getiriyor. sizce Komik bir durum değil mi? Fıkra gibi ülkeyiz.. Sırf siz beğenmediniz diye fikrimi değiştirecek değilim

Zihinsel engelin tanımı ve sınıflandırılması ;
Zekâ, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan yetenekler birleşimidir. Zihnin algılama, bellek, düşünme, öğrenme gibi birçok işlevini içermektedir (Bilir 1986).

Zihinsel engel ise çeşitli tanım ve kavramlarla açıklanmaya çalışılmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından engellilik, bir yetersizlik veya özür nedeni ile yaşa, cinsiyete, sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak kişiden beklenen rollerin kısıtlanması ve yerine getirilememesi şeklinde tanımlanmıştır (Anonim 1999).

Amerikan Zihinsel Özürlüler Derneğinin zihinsel engel ile ilgili öne sürdüğü tanım ise en geçerli tanım olarak kabul edilmektedir.

Mevcut fonksiyonlardaki önemli sınırlılıkları yansıtan zihinsel engel, Amerikan Zihinsel Özürlüler Derneği tarafından: ‘ zihinsel işlevlerde önemli derecede ortalamanın altında olması, iletişim, özbakım, ev hayatı, sosyal beceriler, toplumsal hayata katılım, inisiyatifi kullanma, sağlık ve güvenlik, işlevsel akademik beceri, boş zamanı değerlendirme ve iş alanlarından iki ya da daha fazlasında sınırlılıklar göstermesi şeklinde tanımlanmaktadır.’

Eğitimciler ise çocukları zeka düzeylerine uygun eğitim verebilmek amacı ile eğitim ihtiyaçlarına göre şu şekilde sınıflandırmaktadırlar (Hallahan ve Kauffman 1988).

1. Eğitilebilir zihinsel engelliler
2. Öğretilebilir zihinsel engelliler
3. Ağır ya da çok ağır zihinsel engelliler

Türkiye’ de zihinsel engelli çocuklar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Eğitim Okulları Yönetmeliğindeki, eğitimsel yaklaşıma benzer şekilde “Eğitilebilir, Öğretilebilir ve Klinik Bakıma Muhtaç Çocuklar” olarak sınıflandırılmakta ve şöyle açıklanmaktadır.

Eğitilebilir; zeka bölümü, çeşitli ölçeklerde sürekli olarak 45 ile 75 arasında olan ve okuma, yazma, matematik gibi temel akademik becerileri öğrenebilecek olan zihinsel engellileri kapsamaktadır. Bu çocukların dikkat süreleri sınırlı, motor gelişimleri normal gelişim gösteren yaşıtlarına yakındır, sözel yönlendirmeleri anlarlar ve sosyal uyumda sınırlı derecede güçlük yaşarlar.

Öğretilebilir; zeka bölümü, çeşitli ölçeklerde 25 ile 44 arasında olup da sağlık kurumlarıyla işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek özel eğitim ve rehabilitasyona muhtaç olan ve aldıkları eğitimle günlük yaşam aktivitelerini, özbakım becerilerini ve sosyal davranışları öğrenebilecek olan zihinsel engellileri kapsamaktadır. Motor gelişimlerinde gerilikler olabilir.

Yukarıdaki açıklamalara istinaden;
Nagihan07
Zihinsel engelli yi Memur olarak atamak - başvurusunu kabul etmek dahi hatadır. Devlet İşe aldığı kişiyi çalıştırmalıdır. Zihinsel Engelli ne gibi bir iş yapacak? Zihinsel engelli memurlar ne iş yapıyor gidip baktınız mı? Görme engelli her işi yapabilir... sorunuzun yanıtılamış oldum sanırım. Yani tüm zihisel engellilere çalışamaz hükmü vermek pek doğru bir yaklaşım değil.

bu kadar uzun yazıp hiç bir şey anlatmayı başaramamak kötü bir durum.. Sormuş olduğum sorulara a halen cevap vermediniz.

fikrim aynı, Zihinsel Engelli kişiyi Memur yapmak hatadır. Sadece Maaş verip bir köşede oturtmak Memurluk ise tamam bir şey demiyorum.

konuya daha önce yazdıklarımı okuma zahmet gösterseydiniz, Neler önerdiğimi de görürdünüz , atıl kurt yapmak zevk veriyor olabilir. :)

Zihinsel engelli Memurmusunuz açıklarsanız merakımız giderilir. Teşekkürler

Nagihan;
öne sürdüğünüz fikirde belki haklı olabilirsiniz,ama konu bu değil.
Nihayetinde yasal engel yok ki zihinsel engelli bir kardeşimiz memur olarak atanmış,umutlandırılmış,sevindirilmiş,yaşama sevinci aşılanmış...
Ve son hareketle tüm verilenler bir hamlede alınmış,tüm hayalleri yıkılmış,topluma küskün bir birey meydana getirilmiş.
Sizce bu çok şık bir hareket mi?
Zihinsel engelli birini memur olarak atayıp da sonradan yok sen zihinsel engellisin olmaz demek en kibar tabirle halt etmektir.
Konumuz atanmalı mı atanmamalı mı değil,onu yasa koyucular belirlemiş,engel yokmuş ki atanmış.
Son mesajınızın son cümlesinin de oldukça itici olduğunu bilmenizde yarar var.

Konuya duygusal yaklaşmadan Konu içindeki tüm mesajlarımı okusanız zaten net olarak anlaşılır.

Nagihan07;

Sen anlamamakta ısrarcıysan yapabilceğim bir şey yok benim. Mesele sidik yarıştırma meselesi değil en azından benim açımdan. Biraz empati yaparak da birbirimizi anlamamız mümkünken hakaret boyutuna taşımanı anlama seviyenle doğru orantılı buluyorum ve sana kızmıyorum. :)

Ben merakınıda gidermek isterim fiziksel engelliyim ama zihinsel engellide olabilirdim hala olabilirimde hayatın neler getireceğini şimdiden kestiremeyiz. Zihinsel engellilerin Ufukalp'nde tam olarak ifade ettiği gibi umutlandırlıp ve zihinsel engelliler için yapılan özel bir sınav ile seçilip atanmasından 3-4 ay sonra "yok ya vazgeçtim senden memur olamaz" yaklaşımı kabul edilir bir durum değil.

TSK 2013 de benim de atamamı yapmamıştı hatta 3 arkadaşım ömss ile kkk atandığı takdirde kurum bir şekilde atamamıza engel oldu.Tam bir şerefsizlik kurumun yaptığı...Ekpss de kesinlikle arkadaşlar askeriye yi tercih etmeyin inanın pişman olursunuz.Bu arkadaşa da gerçekten üzüldüm.Allah yardımcısı olsun.

twilight;

Sizin atamanızı neye istinaden reddetti? Keşke yargıya mı taşısaydınız?

ömms yönetmeliğinde olmayan bir şey tekrar hastaneye sevk etti ve kendi askeri hastanelerinde rapor oranımı düşürerek atamama engel oldular.

Gata'nın böyle bir yetkisi olmayabilir. Ben senin yerinde olsam mahkemeye giderim. BİMER'e yazarım. Bizim atılan arkadaşımızın babası başbakanın evine dosya götürdü. BİMER'e yazdı. Mahkemeye de verecek TSK kimsenin babasının çifliği değil. Hepimizin her kurumda olmaya hakkı var. Sırf onların paşa gönlü sakat memur istemiyor diye kaderimize razı olcak değiliz. Onlar da sonuçta devlet memuru üniforma giymeleri onlara üstünlük kazandırmıyor.

cicikıs dediklerini yapmadım mı zannediyorsun boşa çırpınıp durmayın sınava girecek arkadaşlar tsk yı kesinlikle tercih etmemenizi öneririm.

Ben o kurumda 11 senedir memurum. Hak aramanın hiç bir aşaması boşa çırpınmak değildir benim gözümde.

Sen anlamamakta ısrarcıysan yapabilceğim bir şey yok benim. Mesele sidik yarıştırma meselesi değil en azından benim açımdan. Biraz empati yaparak da birbirimizi anlamamız mümkünken hakaret boyutuna taşımanı anlama seviyenle doğru orantılı buluyorum ve sana kızmıyorum. :)

Ben merakınıda gidermek isterim fiziksel engelliyim ama zihinsel engellide olabilirdim hala olabilirimde hayatın neler getireceğini şimdiden kestiremeyiz. Zihinsel engellilerin Ufukalp'nde tam olarak ifade ettiği gibi umutlandırlıp ve zihinsel engelliler için yapılan özel bir sınav ile seçilip atanmasından 3-4 ay sonra "yok ya vazgeçtim senden memur olamaz" yaklaşımı kabul edilir bir durum değil.

Ne ara samimi olduk ? "SEN" deme hakkını kim verdi.? o halde sen diyelim. :)
sana yazdığım cevaplarda bir hakaret yok hakaret olarak algılıyorsan mutlaka iyi bir hekime kontrole gitmeni tavsiye ederim.

sırf senin hoşuna gitmedi diye gerçekleri değiştiremezsin. TSK nin kendi iç tüzüğü vardır, işine yaramayan adamı istediği an gönderir.. hak da iddia edemezsin. Zaten Zihinsel Engellileri memur yapmaya çalışan zihniyet sorunlu zihniyettir. ya emekli eder yetecek bir maaş bağlar ya da gerekli desteği verir, senin sandığın gibi sedece üniforma giyen bir iş yapmayan tipler değiller.. Engelliyi de durduk yere mağdur edecek bir kurum değildir. TSK yı sadece ama sadece kuyruk acısı olan bölücüler sevmez.

Burada bilip bilmeden ahkam kesmeden önce her türlü kanun- Tüzük - içtihat internetten ücretsiz okunabiliyor Öğren öyle yaz istersen.. insanları boşuna gaza getirme.. anlamadıysan çizerek anlatayım.. En en içten dileklerimle Sevgiler Saygılar hürmetler..

Zihinsel engelli arkadaşımız mahkeme kararıyla görevine geri dönmüştür. Geriye dönük tüm haklarını da almıştır. Mutluluğumuzu paylaşmak istedim. :)

Kahramanımızın ismi Ufuk. Revirde evrak getir götür fotokopi işleri yapıyor. Bir çok sağlıklı memurdan daha fazla katkısı var inanın :) Darısı hakkı gasp edilmiş tüm engelli memurların başına diyelim :)

cicikıs evet hakkı gasp edilmiş tüm engelli vatandaşlarımıza bu sadece memuriyette olmuyor normal hayatta da çok haklar gasp ediliyor

Arkadaslar zihinsel engelliler memur kadrosu secebilir mi ki hizmetlilere yerleştiriliyorlar diye duydum. Ayrıca sınırda mental kapasite %25 engelli olan kişiler var zihinselden sınava girmek zorunda kalmışlar diğer hastalıklarla %40 a ulaşmış raporu. Bunlara zihinsel engelli demek ne kdr dogru oda ayrı bir konu

Beni duygulandıran bir haber.Azimle kararlı bir şekilde mücadele eden haklı kişi kim olursa olsun hakıını alır mahkemeler vermese bile ilahi adalet hakkını teslim eder.
TSK Kuvetleri hepimizin göz bebeği ancak yanlış yapılan yerde hak aramak hainlik anlamına gelmez.
Sağlıklı düşünmeyen bir toplum çürümeye mahkümdür.
Nagehan rumuzlu üye Engelli çalışamaz diye nasıl densiz bir düşünceye sahip olduğun ve nebiçim karekterin ürünü olduğunu belli etmekten başka bir faydası olmadı

Üst Alt