Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2013'de memur oldum. Emeklilik başvurusunda bulundum, reddedildi!?

ecvet

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Daha önce 2012 yılında %47 süreklidir raporuyla maliye bakanlığından vergi indirimini aldım.
2013 yılında EKPSS ile engelli statüsünde memur oldum.

Engeli statüsünde emekli olmak için Kamu çalışanları emeklilik daire başkanlığın 03.01.2018 tarihinde başvurdum fakat SGK benden yeni bir rapor istedi ve vergi indirim hakkımı görmedi.

Daha sonra Bursa Yüksek ihtisas ve eğitim hastanesinden bu dfa%65 oranında rapor aldım SGk bu defa rapor oranının %37 düşürülerek emekli olamasın dedi. (%40 oranı ile emekli olmak için istenilen 4680 gün 18 yıllık sigorta şartını ben 5915 gün 21 yıllık şartla karşılıyorum).

Arkadaşlar patlama noktasına geldim ne yapmam gerekiyor . Bir akıl verin 05321752326

ecvet
İşleyiş bu şekilde.
Memurların, Bağkurluların ve sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 sonrası olan 4A statüsündeki SSK lıların emekliliğinde vergi indiriminin hiç bir fonksiyonu yoktur. Vergi indirimi şartı sadece 2008 öncesi girişi olan 4A lıların emekliliğinde geçerli.
2008 sonrası memur olan herkesin erken emekliliğinde yeni rapor istenir.
İtiraz etmekten başka yol yok malesef.

Ama benim 4a sigorta girişim 1996 yılı bu bir
ikincisi rapor oranın düşürme hakları var mı varsa hangi yönetmenliğe göre yapıyorlar

ecvet
Siz 4A statüsünden emekli olmuyorsunuz. Devlet memurlarının emekliliğinde vergi indirimi diye bir şey yok.
Kurumun rapor ve beraberindeki tetkikleri inceleyip emeklilik yönünden değerlendirme yetkisi var.

yani rapor oranımı düşürme yetkisi mi var

karara itiraz et kardeşim senin için yıllardır girmediğim hesaba giriş yaptım seni bi hastaneye yönlendirirler orda alırsın 40 veya üzeri merak etme zaten alamazsan bu seferde yapcak bir şey yok

OturanBoğa

Sgk benim memur emekliliği için verdiğim raporu ki kendi istedikleri hastaneden aldım %65 raporumu %37 düşürdü. memuriyete engelli kadrosuyla girdim. Şimdi ittirazmı edeyim mahkemeyemi gideyim

ecvet Sonucu etkilemeyecek miktarlarda oran düşürülmesi cinsinden örnekleri birkaç kez duymuştum da, %65 gibi bir oranın, %37'ye düşürüldüğünü ilk defa duyuyorum. Enteresan! SGK Sağlık Kurulunun bu tarz işlemlerinin dayanağı ne cidden merak ediyorum. İnternet denen deryada bu hususa dair bir tane kanuna, yönetmeliğe, tüzüğe rastlamadım. Sizin %65 engelli oranı almanızı sağlayan hastalıklar çoklu hastalıklar mıydı ve söylemenizde mahsur yoksa bunlar nelerdi? Bir de kanaatimce yargı yolunu tercih etmeden evvel Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz etmelisiniz ve oradan gelecek karara göre yargı yoluna gitmelisiniz diye düşünüyorum. (Sanırım bu forumda okumuştum yine yüzde altmışlarda bir oran yüzde kırkların altına düşürülmüştü de Yüksek Sağlık Kuruluna yapılan itiraz neticesinde %48 olarak onaylanmıştı)

hazansairi
Benim merak ettiğim oranı oynama hakkı varmı yokmu bu oranı hangi kanun veya yönetmenliğe göre yapıyor bilen varsa lütfen ilgili kanunu bana yazsın bileyim haktır işin peşini bırakacam

ecvet dedim ya, rapor oranlarını düşürme anlamında bir yetkilerinin bulunup-bulunmadığına dair herhangi bir kanun-tüzük-yönetmelik vs. görmedim. Onca araştırmama rağmen bulamadım...
Yoksa, raporun sahihliği, raporda verilen oranların mevcut özür oranları cetveline uygun olmaması vs. gibi nedenlerin incelenmesi gayet doğal... ama 65 oran hangi mevzuata dayanarak ve hangi gerekçeyle 37'ye düşürülmüş anlamak zor...
ama dediğim gibi önce bir Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz edin bence (itiraz için bir süre varsa ve geçmemişse tabi)

ecvet geçmiş olsun öncelikle, rahatsızlığınız nedir peki ?

OturanBoğa SGK emeklilik başvurumda %65 raporumu %37 düşürerek red etti.bununla ilgili SGK nın rapor oranını düşürülmesi ile ilgili bir mahkeme kararı varmı varsa 0532 175 2326 bilgi veya email atarmısınız.

Kalem merhaba;
Şimdi SGK sağlık kurulu memur emekliliğim için başlangıçta verdiğim raporumu yerine, aldığı kararla Yüksek ihtisas eğitim ve araştırma hastanesinden yeni rapor almam gerektiğini tarafıma yazılı olarak bildirdi.(burada ısrarla istememe rağmen sevk yapmadı sadece karar yazısı üst yazı ile bana gönderdi) Bende eğitim araştırma hastanesine %65 le yeni bir rapor aldım ve SGK ya tekrar gönderdim SGK bu defa raporumu %37 düşürerek emekliliğimi ret etti. Şimdi burada sevk yok ama yeni rapor kararı var, mahkemeye rapor oranımı düşürme yetkisi yoktur diye itiraz edebilir miyim. Bu konuda mahkeme kararı var mı yardımcı olabilir misiniz.

@ecvet diğer konuda yazdım, burada da Kayseri Vergi mahkemesinin vermiş olduğu bir karar var onu paylaşayım. Esas 2011/774 Karar 2011/1582

Kararda şöyle diyor: "Yetkili sağlık kurulunca ilgili yönetmelik uyarınca saptanan oranın Merkez Sağlık Kurulunca gerekçe gösterilmeden değiştirilmesinde hukuka UYARLIK bulunmadığı gibi, Merkez Sağlık Kurulu'nun düzenlenen raporun yeniden incelenmesi amacıyla raporu veren hastaneye iade etme imkanı bulunması ve ilgilinin çalışma gücü kayıp oranlarının tespiti için yetkili başka bir sağlık kuruluna gönderilmesini istemesi de mümkün iken bu yola da GİDİLMEDİĞİ görülmektedir."

Haklıyız, hakkımızı alacağız kardeşim..

knngm

Teşekürler

OturanBoğa merhaba;
Şimdi 01.09.1996 yılında 4a toplam; 2815 2003-2007 yılın, 1545 ve 2013 yılından sonra 4c 1485 günüm var. Burda ben 5434 sayılı yasaya göreme emekli işlemlerim olacak yoksa 5510 göre mi.

Ufukalp;
Merhaba konu hakkında geniş bilgiye sahip olduğunuzu düşünerek bir kaç şey sormak istiyorum
İşe girişim ilk önce 01.09.1996 4a, son çalıştığım yer 2013 ten sonra 4c
1- Burda 5510 mu yoksa eski işe giriş aldığından 5434 yasaya göre mi emekli etmeleri gerekir
2- SGK sağlık kurulu rapor oranımı düşürerek (%65 ten %37 düşürdü) ret kararı verdi Yüksek sağlık kuruluna itiraz etmeliyim mi yoksa direk davamı açayım itiraz edersem bunun prosedürü nasıldır.
3- Yüksek sağlık kuruluna beni Kurul hekimi muayene etmesini talebinde bulunma hakkım var mı?
Lütfen cevabınızı bekliyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

@ecvet
1- 5510/geçici 4. maddesi, 5434 e tabi eski memurların yeni sosyal güvenlik yasasına intibakını sağlayan esaslar içerir.
Ancak bu maddenin emeklilikle ilgili paragrafı şöyle başlar:

[FONT=verdana]'[SIZE=3]'Bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup,''
[/SIZE][/FONT]

Görüleceği üzere ilk sigortalı olduğu tarih ya da ilk defa çalışmaya başladığı tarih denmiyor, 5434 e tabi olarak çalışmaya başlamış olan deniyor.
Sizin 1 Ekim 2008 öncesi 4C statüsünde bir çalışmanız olmadığı için emeklilik yönünden 5510/28. maddeye tabi olursunuz.

2- Önce normal prosedürü bitirdikten sonra yargı yoluna gitmeniz izlenecek doğru yoldur.
Güncel prosedürün ne şekilde işlediğinden emin olmamakla birlikte, kuruma raporunuzun sosyal güvenlik kurumu yüksek sağlık kurulu tarafından yeniden değerlendirilmesi için dilekçenin ilgili belge ekleriyle birlikte verilmesi gerekir. Çalıştığınız kurumun insan kaynakları yetkilileri resmi prosedürü bilirler.

3- 5434. sayılı yasanın 7. maddesinde şöyle bir paragraf var. Bu 5510 da da yer bulmuş mudur, yeni uygulama nasıldır tam bilmiyorum ama, bu paragrafa göre hakkınızda toplanacak kurulda sizi ve hastalığınızı bilen, teşhis ve tdavinizde yer almış doktorunuzun sizi temsilen bulunmasını talep edebiliyordunuz.
İlgili paragraf şu şekilde :

'[SIZE=3]'İlgili; yazı ile isterse göstereceği bir hekim, kendisi hakkında verilecek kararıngörüşülmesinde, Kurula üye olarak iştirak ettirilir.''[/SIZE]

Merhaba
01.09.1996 yılında 4a ile SGK girişim var. 2013 yılında EKPS ile memur oldum. Toplam 4a+4b hizmetlerimin toplamı 4430 gün ve en son 4c hizmetimin toplamı 1485 gün. Kuruma engelli şartı ile emeklilik başvurumu yaptım Kurum bir yazı ile (sevk yapmadan) Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yeni rapor istedi bende onlara %65 oranında yeni rapor verdim. (Daha önceki raporum %47 ve vergi indirim hakkımı 2012 yılında almıştım) Kurum bu raporumu %37 düşürerek emekliliğimi ret etti.
1- Kurum kendi bir yazı ile sevk etmesi gerekmiyor muydu kendi sevk etmesi veya etmemesi bir fark var mı?
2- 4a sigorta başlangıcımı 1996 yılında olması 5434 sayılı yasaya göre mi yoksa 5510 nun 28. maddesine göre mi emekli olmam gerekiyor?

@ecvet
@OturanBoğa da görünce cevaplar tabi, ben bir konuda görüşümü belirtmek istedim.
Memuriyet başlangıcı 2008 öncesi olan 5434 e tabi memurların 5510 sayılı yasaya entegresini sağlayan geçici 4. maddenin ilgili paragrafı şu şekilde başlamaktadır.
[FONT=verdana]
''Bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup...''
[/FONT]

Görüldüğü üzere Bu tarihten önce 5434 sayılı kanun hükümlerine tabi olarak başlamış olma şartı koşuluyor, yani memur olarak çalışmaya başlamış olmak. O yüzden emekliliğiniz 5510/28. maddeye istinaden olacak diye düşünüyorum.

Sayin Ufukalp.2006 ya kadar memurluk yapip sonra istifa ettim ben .Sonra 2010 da tekrar memur oldum (Arada gene ayrilis var ama) simdi memurum ben hangi yasaya tabiyim ?

Ufukalp
teşekkür ederim aslında bende öyle düşünüyorum yanlız sgk emekli servisinde 10 yıl çalışmış olan arkadaş bu konuda ısrar ediyor biraz kafamı o karıştırdı ama sonuç sizin dediğiniz gibi galiba.

Bahadırdr
İnanın o konuda benim kafam da karışık.
Yukarıdaki cümleden, 2008 öncesi herhangi bir zamanda 5434 sayılı kanuna tabi olarak çalışmış olmak mı anlaşılmalı, yoksa memur olarak en son çalışmaya başladığı tarih mi anlaşılmalı emin değilim ve kesin olarak şudur diyemiyorum.

İnternette biraz gezince memurlar.nette bir konu buldum.Orada 1 Ekim 2008 öncesi başlangıç memur ise istifa edilse bile sonra dönüşlerde 5534 e tabi olunacağına dair görüş yazmışlar.Ben vergi indirimim gelince kendi kurumuma( hastane personele) dilekçe verip 5510 geçici 4. maddeden emeklilik isteyeceğim ama son primler ssk fazla olduğundan 4a emeklisi olacağım galiba değil mi Ufukalp Bey??

Bahadırdr

1 ekim 2008 öncesinde memur olunmuşsa, bence 5434'e tabi olunur.
Ama son 2520 primin fazlası hangi statüde ise, emeklilik de o statüde olur.

Ufukalp Merhaba;
Daha önce bir kaç defa paylaşımda bulunmuştuk. 5510 incelerken 5510 geçici 2. Maddesi ; 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun;
Geçici Madde 2 – (Değişik: 17/4/2008-5754/68 md.)

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı veya iştirakçi olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra aylık talebinde bulunanlardan, farklı sosyal güvenlik kurumlarına ya da bu Kanunda belirtilen sigortalılık hallerinden birden fazlasına tabi olanlara aylık bağlanmasına esas alınacak kanun, bu Kanunla mülga 2829 sayılı Kanun hükümlerine göre tespit olunur ve bunlar hakkında, bu Kanunun geçici maddelerindeki hükümler uygulanır.

Ancak, bunlardan bu Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamına girmeyenlere 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu Kanunla mülga 2829 sayılı Kanuna göre 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanması gerekenlerden, bu Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamına girmeyenler için, bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri esas alınır. (a) bendi hükümlerinin uygulamasına esas alınacak kanun, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında geçen süreler hariç, bu Kanunla mülga 2829 sayılı Kanun hükümlerine göre belirlenir. Bu Kanuna tabi hizmetlerle 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine tabi sandıklarda geçen hizmetlerin birleştirilmesinde de bu fıkra hükümleri esas alınmak suretiyle bu Kanunla mülga 2829 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. (bu arada hatırlatma adına 4a sigorta başlangıcım 01.09.1996 4c ise 2013 yılında 1485 gün işe girmeden önce rapor oranım %46 ) 5434 sayılı kanunun 39. maddenin J bendine göre gerekmiyor mu?

ecvet

Siz 28'e göre emekli olacaksınız.
Rapor oranı düşürülmüşse, buna itiraz edeceksiniz, yeniden değerlendirilecek.

Yüksek sağlık kuruluna yaptığım rapor oranının düşürlmesi ile ilgili ittirazım red edildi. Bundan sonra ne yapmam gerekiyor.
dava çmam halinde memur olduğum için iş mahkemesinemi yoksa idari mahkemesinemi gitmem gerekiyor

Üst Alt