Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2013'te memur oldum. Ne zaman emekli olabileceğim?

selo46

Üye
Konular
55
Reaksiyonlar
17
Doğum ttarihi: 30.09.1985
işe ilk girişim ssk 4-a : 15.09.2008
memuriyet başlangıç:06.05.2013
şu an memurum yüzde 60 engel oranım

1-sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yüzde 60 ve daha fazla oranda hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayanlara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

şimdi bu paragrafa göre ben 2023 te emekli olabilir miyim?

Ve şu an toplam ssk +memuriyet 2315 gün

sigorta girişi ssk 2008 yazmışsın emekkli sandıgı 2013 sigorta başlangıcın dan itibaren 15 sene 3960 gün pirimin olacak sigorta başlangıcın 2008 mi 2013 mü kabul ediliyor bilmiyorum forum editörleri cvp verirse iyi olur bende merak ettim

toplam ssk+emekli sandığı hizmet süresi : 6 yıl 5 ay 5 gün
emeklilik şartları işe giriş tarihi (1 ekim 2008 öncesi olduğundan 15 tam hizmet yılı ve en az 3600 gün prim ödeme şartlarına tabisin)

EMEKLİLİK TARİHİN : 16.03.2024

%60 raporla evet 15 yıl ancak 5434 e değil 2008 sonrası girişli olarak 5510 sayılı yasaya tabi olduğunuzdan 3600 değil 3960 gün prime tabisiniz. 1998 deki sigorta girişiniz memuriyette başlangıç sayılamaz. Hizmet birleştirmesi yapılırken aradaki boşluklar dikkate alınmadan net olarak ödenmiş kaç gün priminiz varsa girişiniz o kadar gün geriye gider.

Belediyede kadrolu işçi olarak 15.09.2008 TARİHİNDENbaşlangıç 30.04.2013 tARİHİNE KADAR engelli kadrosunda çalıştım. 06.05.2013 te memur olarak başladım. Bence 15.09.2008 başlangıç sayılmalı. Memur olarak 2024 te emekli olabilirim diye düşünüyorum. Bilgisi olan varsa paylaşsın

Önceki primler hizmet süresine eklenip ilk sigortalı olunan tarihten geri götürüldüğünde 01.10.2008 tarihinden çnceye geliyorsa, emeklilik için 5400 gün hizmet süresine tabi olunuyor. Yani 15.09.2008 % 5400 gün hizmet süresi ile emekli olunabiliyor.

Not: Son 2520 primin fazlası memuriyet statüsünde olmalı ki memur statüsünde emekli olunabilsin.

Benim bilgim bu şekilde selo46

SORU: Benim 2001 yılı Kasim ayinda, 18 yaşımı doldurduktan sonra ilk sigortam yapıldı. 2001-2011 yılları arası çeşitli özel şirketlerde 800 gün çalıştım. 2012 yılında Ekim ayında e-KPSS ile memur olarak atandım ve memuriyete başlamadan az bir süre önce %80 engelli raporu aldım. Yaklaşık 3 seneden beri(1000 gun) engelli memurum. Benim sorum su:15 sene sigortalılık sürem seneye 2016 yılı kasim ayinda dolduktan sonra engelli emekliliğine hak kazanacak miyim?

CEVAP: 2008 yılı Ekim ayı itibariyle ilk defa memur olanlar, yani 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmeti bulunmayanlar veya memurluk hizmeti haricinde sigortalı veya bağ-kurlu hizmeti bulunanlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamındadırlar. Yani, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa bağlı memur olmayıp, 5510 sayılı Kanuna gore memur olmaktadırlar.Engelli memurların sosyal güvenlikleri diğer memurlara nazaran, hem 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda, hem de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ayrıca korunmuştur.Sizin durumunuz 5510 sayılı Kanun kapsamındadır. Engelli memurlar için 5510 sayılı Kanunda aranılan koşullar;

1- Çalışma gücünün en az % 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğinin Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca tespit edilen memur malul sayılmaktadır.

2- Ancak, memur olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, malullük aylığından yararlanamıyor. Malullük aylığından yararlanamayan memurlar en az onbeş yıldan beri sigortalı olursa ve bu sure içerisinde en az 3960 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olursa yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir.

3- Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurulu sağlık kurulu raporlarıni inceleyip şayet çalışma gücündeki kayıp oranının;- % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,- % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanmaktadırlar.

4- Yaşlılık aylığı için bir yaş koşulu bulunmamaktadır.

5- Engelli memurlara engelli aylığı şeklinde değil de, yaşlılık aylığı şeklinde aylık bağlanmaktadır.

6- Prim ödeme sayılarında sigortalı, bağ-kurlu ve memurluk hizmetlerinin tamamı dikkate alınmaktadır.Bu bağlamda;- 2001 yılındaki sigortalı başlangıcınızdan itibaren 15 yıllık sigortalılık süreniz olursa ve bu sure içerisinde 3960 gün, yani 11 yıl hizmetiniz olursa, % 80 oranındaki raporunuza göre engelli olarak yaşlılık aylığına 2016 yılı Kasım ayından sonra bağlanmanız gerektiğini değerlendirmekteyiz.-
Tavsiyemiz, 2016 yılı Kasım ayı içerisinde memur olarak görevinizi yaparken durumunuzla ilgili olarak Kurumunuz tarafından sizinle ilgili raporları, gerekli belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumuna göndererek durumunuzla ilgili işlemleri başlatması olacaktır.

01.10.2008 DEN ÖCE SİGORTA GİRİŞİM OLDUĞU İÇİN BU CEVABA GÖRE 3960 GÜN YETİYOR BANA
VE 15 YIL SİGORTALILIK

selo46
Yukarıdaki cevabımda zaten sizin 5434 e değil 5510 sayılı yasaya tabi olduğunuzu ve 15 yıl 3960 günle emekli olabileceğinizi belirtmişim.
Ancak hala birşeyin farkında olmadığınızı düşünüyorum.
Bu 15 yılın hesabında 2001 deki ssk giriş tarihiniz geçerli olmayacaktır.
Hizmet birleştirmede aradaki boşluklar dikkate alınmaz. Memuriyete başlangıç tarihinizden geriye ödenmiş prim gün sayınız olan 800 gün gideceksiniz bu tarih 15 yılın hesabında başlangıç tarihi olacaktır.

o zaman 15 yılı doldurması çok zor olur ki zaten 15 yıl sigortalı olmak kavramı ne işe yarayacak?

2008 sonrası göreve giren engelli memur ne zaman emekli olabilir?

SORU:
5.09.2008 de yüzde 60 engelli olarak kadrolu işe girdim belediyeye. 4-a gün sayısı:166305.06.2013 te memur olarak başladım. 969 gün var memuriyetten.
yüzde 60 engelliyim vergi indirimim var. kaç günden ve ne zaman emekli olabilirim.?

CEVAP
2008 sonrası göreve giren engelli memur ne zaman emekli olabilir? Sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.
Yeni memurlara engelli adı altında bir aylık bağlanmamaktadır. Bu durumda olanlara bağlanan aylık dayaşlılık aylığı olarak adlandırılmıştır.
Yeni memurlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında olup, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu uygulanmamaktadır.
Engellilik aylığı için yaş koşulu bulunmaz.
Halen kamu görevlisi olarak görev yapmakta olan özürlülerin, kamu görevlisi olarak görev yapmadan önce geçmiş olması şartıyla 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun ile 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa tabi geçen sürelerin mevcut olması halinde aylık bağlanması için durumlarına göre öngörülen 11, 15, 16 ve 18 yılın doldurulmasında dikkate alınmaktadır.
Engelli aylığı başvurusu sırasında memur olarak fiilen görev yapılması gerekiyor.
Yeni Kanunda engelli memurların aylığa hak kazanılması kurallarına gore değerlendirmemiz;
- Memur olarak göreve başlamadan önce çalışma gücünüzün en az % 60 ını veya vazifenizi yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünüzü kaybetmiş iseniz 5510 sayılı Kanuna gore malullük aylığından yararlanamayan engelli memurların en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.
- Ayrıca, SGK Sağlık Kurulunca yapılan incelemeler neticesinde çalışma gücünüzün kayıp oranının:
a) % 50 ila % 59 arasında olduğu belirlenirse en az 16 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4320 gün hizmeniziniz olması,
b) % 40 ila % 49 arasında olduğu belirlenirse en az 18 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4680 gün hizmetinizin olması ,
durumunda yaşlılık aylığına hak kazanırsınız.

Değerlendirmemiz:
Göreve başlamadan önce % 60 oranında engellilik durumunuz olması durumunda SSK ve memurlukla birlikte 11 yıl hizmetiniz ve 15 yıllık sigortalılık süreniz (15/09/2023 tarihinde 15 yıllık sigortalılık süreniz dolar) olduğunda engelliliğinize istinaden yaşlılık aylığı bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.
Şayet oranınız % 60 değil de, diğer oranlarda olması halinde yukarıda belirtilen süreleri tamamlamanız gerekir.
Bu süreç Kurumunuz tarafından size ait sağlık kurulu raporlarını ve diğer bilgi ve belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermesi, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca da karar vermesiyle başlar. Karar neticesinde 11 yıl hizmet yeterli olduğunda isterseniz emekli talebinde bulunabileceğinizi, istemezseniz görevinize devam edebileceğinizi değerlendirmekteyiz.

selo46

Ben artık şuna ikna oldum:
1 ekim 2008'den önce memur olanlar 5434'e, ssk'lı olanlarsa 506'ya tabi.
1 ekim 2008'den sonra memur olanlar ise -öncesinde ssk'LI olanlar vs. hiç fark etmeksizin- 5510 sayılı yasanın 28. maddesine tabi. Ve bu bağlamda memur olmakla bağkurlu olmak veya ssk'lı olmak hiç fark etmiyor. Hepsi aynı maddeden emekli olacak.
selo46 emeklilik için şu tabloya tabisin (emeklilik zamanı geldiğinde alacağın rapordaki oran belirleyici olacak):

2008_sonrasi.PNG

Yani, (15.09.2008 + 15 =) yukarıdaki tabloya göre sigortalılık süresi şartı ve prim gün sayısı şartı tamam olmalı ki emekli olabilesiniz.
% 60 oran alacğaınızı varsayarsak: (15.09.2008 + 15 =) 15.09.2023 yılında (ssk [4a] + memuriyet [4c]) 3700 gün primin de varsa, 5510 sayılı yasanın 28. maddesi kapsamında erken Yaşlılık emekliliği hak edeceksiniz.

Ne dersin abi? Ufukalp
Not: Memurluktan ayrılıp ssk'Lı (4a) çalışan olarak sigortalılığınıza devam etseniz de bu değişmeyecek.

OturanBoğa
Benim bilgim hizmet birleştirmesi ile belirlenecek tarihin emeklilikte sigorta başlangıcı sayılacağı şeklinde.
Ama soru cevap alıntısı nereden yapılmış bilmiyorum, verilen cevapta ilk sigorta başlangıcının memurun emekliliğinde geçerli olacağı belirtilmiş.

Ufukalp

Valla abi, okuduklarımda şunu çürütecek bir düzenleme görmedim. Ne dersin?

1 ekim 2008'den sonra memur olanlar -öncesinde ssk'LI olmak vs. hiç fark etmeksizin- 5510 sayılı yasanın 28. maddesine tabi. Ve bu bağlamda memur olmakla bağkurlu olmak veya ssk'lı olmak hiç fark etmiyor. Hepsi aynı maddeden emekli olacak: 5510 / 28.

Emekliliğe temel sigorta başlangıç tarihi ne olacak?
Bugüne dek hep hangi statüde olursa olsun ilk kez sigortalı olarak prim yatırılan tarih temel alınır diyorduk. Bence yine aynı!

Örneğin:
- 10 ekim 2008'de memur olan %45 raporulu kişi 5510 28'e göre emeklilk için hangi şartlara tabi? 18 yıl 4100 gün.
- Bu kişi daha önce 1 Ocak 2000'de ssk ya da bağkur'dan sigortalı olmuş ve XXX gün prim yatırmışsa: 1 Ocak 2000 + 18 = 1 Ocak 2018'de süre şartını tamamlıyor. Eğer o tarihte en az 4100 (toplam) primi varsa ve son 2520 primin 1261'i 4c memur statüsünde ise, ve yine o tarihe %40-49 rapor alabilirse, emekliliği hak eder.
- Eğer 1261 fazlası 4c değilse, emekli olamaz. Fazlası hangisiyse, o statüde emeklilik şartı oluşur.

Ben daha önce acaba şöyle mi diye tereddütteydim: 1 ekim 2008 öncesinde XXX sigorta primi olan ama ilk memurluğu da 1 ekim 2008'den sonra gerçekleşmiş kişinin emekliliği: ilk memur olunan tarihten önceki prim gün sayısı olan XXX kadar geriye gittiğinde tarih 1 ekim 2008'den önceye geliyorsa, o zaman kişi 5510 28'e değil, 5434'e tabi olur. Ama bunu doğrulayacak bir mevzuat bulamıyorum.

Ne dersiniz? Ufukalp DADAŞ06 UZAKLAR

OturanBoğa
Açıkçası bu konuda 5510 sayılı yasada yukarıdaki varsayımları çürütecek bir metine, ibareye ben de rastlamadım.
Hemen hemen ilgili her madde 2008 öncesi ve sonrasında memur olarak göreve başlayanları ayırırken, emekliliğe esas sigorta başlangıcı konusunda net ibareler içermiyor.
Ancak her ne kadar ssk, bağkur, emekli sandığının tek çatıda birleştiği söylense de farklı statülerde farklı emeklilik şartları halen devam etmektedir.
Farklı statülerde çalışması olanların bu hizmetlerinden emeklilik konusunda faydalanabilmeleri için de hizmet birleştirmesi yapılması gerekmektedir.
Hizmet birleştirmesi de öteden beri süregelen tek bir metdodla yapılmakta, hangi statü hangisine aktarılırsa aktarılsın, net çalışılan günler dikkate alınmaktadır.
Örneğin; 2010 da memur olarak atanan bir memurun 2005 de ssk başlangıcı varsa, bu süre içerisinde sadece 720 gün ödenmiş primi varsa, bu günlerin emekli sandığına aktarılmasında sadece primi ödenmiş 720 gün dikkate alıunarak memuriyet hesabına 720 günün karşılığı olan 2 yıl eklenecek ve emekliliğe esas sigorta başlangıcı 2010-2=2008 olacaktır.
Öteden beri süregelen metod bu şekildedir.
5510 sayılı yasada bu konuya ithafen bir metin ya da ibare göremememizin sebebi, o konularda bir değişijklik olmaması mı, yoksa bizim görmediğimiz ya da yorumlayamadığımız ayrıntılar olması mı bilemiyorum.

arkadaşlar iki ucu şeyli deynek gibi bu iş fala :D

15.09.2008 te kadrolu engelli işçilik işe yaramıyor mu? 15 yıl sigortalılık için en azından.

prim gün sayısı eklenmiyor mu? 1663 gün 4a sigortalıığım var.

2023 te mi emekliyim 2028 de mi

selo46

Emeklilik zamanında alacağın rapor oranına göre yukarıdaki tabloya tabisin. Yani, %60 rapor aldığını farzedersek, 06.05.2028 tarihinde 3960 gün de primin varsa emekli olabileceksin

yani benim 15.09.2008 teki girişim ne 15 yıl sigortalılık için nede 3960 gün prime etki etmiyor mu?
çok sıkıntı be abi

1663 gün prim ssk hiç işe yaramıyor mu?

en azından primler işe yarasaydı

selo46

Primler işe yarıyor kardeşim. Süre sonuna kadar 3960 günün olacak ya, bu, ssk dahil tüm prmleri kapsıyor

galıba eskkı ssk gunlerının sadece gune etkısı var ...başkada bır şeye yaramıyor...

Eski ssk günleri prim gün sayısına doğrudan eklenir.
Süreye ise şöyle etki eder:
Hizmet birleştirme sırasında prim gün sayısı süreye çevrilir ve hizmetinize süre olarak eklenir.
Örneğin 2013 de memur oldunuz ve memuriyet öncesi 1440 gün ödenmiş priminiz var diyelim.
1440/30=48 ay yani 4 yıl hizmet sürenize eklenir ve girişiniz 2009 yılına çekilmiş olur.

Ufukalp

Ve başlangıç 2009'a gelmesine rağmen 5510 28'e göre işlem görmeye devam eder. Al sana ikilem! :) Sonunda kafayı yicem bu konuda :)

pekı oturan boğa kardeşim.ben şimdı 2015 yılı memurlarındanım şuan 5510 yasaya tabı oldugumu görüyorum.bılgılerımde.eskı ssk larımı bırleştırdıyımde 2008 öncesıne gıdıyorum .ozaman ben 5510 yasadan ayrılıp 5434 mu neydı bır yasa vardı onamı tabı olcam durum ne olucak ...

pasini

Muamma da zaten burada ya! Bu konuda net bir bilgi yok. Uygulama nasıl olacak kesin bir şey söyleyemiyoruz. Ama 5510 sayılı yasayı okuyunca, "1 ekim 2008'den sonra ilk kez memur olanlar" diyor. Bunu temel alırsak, yukarıda yazdıklarımıza geliyor ve "siz de 28'e tabisiniz, başlangıcınızın ekim 2008 öncesine gitmesi sizi 5434'e taşımıyor" diyoruz.

Bunun doğru olup olmadığını nasıl teyit edebiliriz, bilmiyorum

bu şekılde emeklı olan bırını bulmak lazım yada emeklı kurumundan bılgı almak lazım....tabı bılgı verırlerse .ben sgk tan telefonda bılgı almaya çalıştım işin içine sonradan emeklı sandıgı eklendıyı için onlarda bılmıyor...anlamadım bende br şey...

birde şu var 1 ekım 2008 den sonra memur olanlar dıyor ama ..eskı ssk gunlerımızı kabul edıyor ve ilk işe gırış tarıhı olarak ssk gunlerımızı onaylıyor ...çok karşıkı bır durum budurumda...

OturanBoğa
Burada ikilem görmüyorum ben.
1- 5510 1 ekim 2008 de yürürlüğe girdi 2009 her durumda 5510 olacak zaten, burada şaşırdınız sanırım :)
2- 1 ekim 2008 tarihinden sonra memur olan, önceki ssklı günleri hangi tarihe götürürse götürsün 5510 a tabi olur, ssk lı günlerin sadece hizmet birleştirme yoluyla prim ve hizmet süresine katkısı olur.
5510 28. maddenin tercümesini bu şekilde yapıyorum ben.
Hele ssk günlerinin eklenmesiyle 2008 öncesine gidildiğinde 5434 e tabi olunacağına hiç katılmıyorum.
5510 dan sonra, 5434 e tabi olarak emekli olacaklar geçici 4.maddede belirtilmiştir, bunlar 5510 yürürlüğe girmeden önce memur olarak çalışmaya başlayanlardır.

Ufukalp inşaallah senin dediklerin gibidir. yoksa 2028 e kadar gider benim emeklilik. ssk primleri ve başlangıcım hem prim gümn sayısı olarak hemde sigortalılık süresi için geçerli olması gerekli. yoksa hiçbir espirisi yok

Üst Alt