Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2018 Aralık ayında mı 2019 Ocak Ayında mı Emekli olmak mantıklı?

e1978ank

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar.
10 Eylül 2019 itibari ile SGK Emekli olur yazımı aldım. Şu an kamu kurumunda kadrolu işçi olarak çalışıyorum. İş yerime emekli olmak istediğimi sözlü olarak söyledim ve hesaplamalarımı yaptırdım. 01 Ekim 2019 tarihi itibari ile emeklilik dilekçemi verirsem 14 Ekim 2019 tarihinde ilişiğini keseriz dediler. 01 Ekim tarihine kadar düşün ve karar ver dediler.
Şimdi 14 Ocak 2019 tarihinde emekli olmak mı mantıklı yoksa hemen dilekçemi vereyim mi?

e1978ank

büyüme hızının enflasyondan yüksek olduğu yıllarda Ocak ayında, enflasyondan düşük olduğu yıllarda ise Aralık ayında dilekçe vermek daha avantajlıdır. bu sene enflasyon daha yukarıda olacağı kesin. kasım sonlarına doğru sosyal güvenlik uzmanlarının görüşlerini takip etmek lazım

e1978ank Kamuda işçi olarak çalışan kişiler emeklilik dilekçesini ayın 14 'ünde verirse iki maaş üst üste alıyor.
Kıdem tazminatı her yılın ocak ayı ve temmuz aylarında belirlenir ve şuan 5.400 tl civarında olması lazım oxak ayında bu oran 5.800 tl yi bula bilir yani 5.800X yıl = toplam tazminat hesabınızı ona göre yapın ve yıl sonu ve ocak ayının farkı ne olur onu tam araştırın derim.

hozgul iyi günler 20-07-1980 doğumluyum 10-10-1996 sgk girişim var ve 1 ay önce %50 ile vergi indirimi aldım 22 kasımda 3920 günlük primim doluyor ve emeklilik için başvurmayı düşünüyorum fakat kasım ayında mı yoksa yılbaşından sonra mı başvuru yapayım bilemedim okuduğum bir makalede ülkenin büyüme yüksek enflasyon düşük çıkarsa yılbaşından sonra büyüme küçük enflasyon yüksek çıkarsa yılbaşından önce başvurulmalıdır diyordu buna göre değerli yorumunuzu bekliyorum.

Kadir Demirbağ
Yukarıdaki mesajında sayın hozgul de aynı şeyi söylemiş zaten.
Bu yıl son 15 yılın en yüksek enflasyonunu göreceğimiz kesin.
Başka bir başlıkta bunu size ben de belirtmiştim.

2018 yılında mı 2019 yılında mı Emekli olmalıyım yardım lütfen

Herkese selamlar

Sayın arkadaşlarım beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.

şimdi ben 18 aralıkta emekliliği hak ediyorum sgk sitesinden hesaplamalarıma göre ortalama 840 lira gibi bir aylık bağlanıyor fakat şu tefe tüfe olayları vs varmış hiç anlamıyorum bu mevzudan sizce 2018 demı emeklilik dilekçesi vermeliyim yada 2019 damı hangisi benim için daha hayırlı olur zaten 3 kuruş alacağım bilgisi olan arkadaşlarımın aydınlatması ricası ile teşekkürler saygılar.

Aralıkta mı ocakta mı başvurmak avantajlı emekliliğe bilgisi olan var mı

Aralık'ta mı Ocak'ta mı emekli dilekçesi verilmeli?

Tam bilgi bulamadım aralık 2018 de mi emeklilik dilekçesi verilmeli ocak 2019 da mı. Avantajları dezavantajları nelerdir.

Peki sayın arkadaşlar teşekkür ediyorum herkese bu yıl enflasyon daha yüksek çıkacaktır diye düşünüyorum ona göre aralık ayında dilekçe vereceğim sizlere son bir sorum daha olacak şimdi benim giriş tarihim 18/12/2003 dilekçe vermek için 18/12/2018 mi beklemeliyim salı günü oluyor oda yoksa ayın 17 sinde pazartesi gidip dilekçe vermem yeterli olurmu 1. derece engelli yazımda geldi zaten maliyeden günüm tamamdır 4000 küsür zaten teşekkürler herkese

piano
Tabi ki ayın 18 ini bekleyin.
Tahsis talep başvurusunu 1 Aralıkta da yapsanız 30 Aralıkta da yapsanız emekli maaşınız 1 Ocak itibarıyla başlayacak.
O yüzden böyle gereksiz bir risk almayın.
Diyelim ki 17 de başvurdunuz. Uzun süre ses çıkmadı, gidip sordunuz.
Adamlar tutup
--''Başvuru tarihinizde emeklilik için gerekli süre şartı yerine getirilmemiş olduğundan talep reddedilmiş''
derse ne diyebilirsiniz ?
Olmaz demeyin, neler neler oluyor.
Bu yüzden hiç acele etmeyin. Zaten dediğim gibi ay sonuna kadar ne zaman başvurursanız başvurun aylık başlangıç tarihi değişmeyecek.

Ufukalp

ufuk bey teşkkür ederim yani örneğin ben 18 de hak ediyorum fakat başvurumu mesela 30 unda yaptım diyelim onaylandı vs o zaman benim aylığım 18 inden yani hakkı kazandığım günden itibaren mi işliyor yoksa başvuru yaptığım tarihden itibaren mi hesaplanıyor 30 dan sonramı teşekkürler saygılar

piano
Siz emekliliği ne zaman hak ediyor olursanız olun, özel sektör için emekli maaşı, tahsis talep dilekçesini vererek başvuru yaptığınız tarihi izleyen ayın 1. gününden itibaren başlar.
Yukarıda da belirttim bu yüzden 18 Aralıkta başvurmanız ile 30 Aralıkta başvurmanızın emekli maaşı açısından hiç bir farkı yoktur. Aksine ayın sonunda başvurmanız çalıştığınız yerden o ayın maaşını da alacağınız için sıfır kayıp demektir.
Tabi en son güne de bırakmayın, herhangi bir sorun ihtimaline karşı sondan 1 veya 2 gün önce başvurulması taraftarıyım.

Ufukalp

kusura bakmayın lütfen yoruyorum sizide ama bilmediğim için soruyorum daha net şöyle sorayım size anlayamadım çünkü

diyelim ki ayın 18 de başvurdum ayın 31 ine kadar arada ki süre 13 günlük ücret de hesaplanıp mı verilecek diyelim ki örneğin 30 unda başvurdum sadece 1 günlük mü ücret verilecek şuan çalışmıyorum zaten umarım anlatabilmişimdir
tekrardan teşekkürler

piano
Estağfurullah, sormaya çekinmeyin lütfen.
Hayır ikisi de değil.
Emekli maaşınız 1 Ocakta başlayacak, Aralık için bir gün bile hesaplanmayacak. Ve Aralık ayının kaçında başvurursanız başvurun bu değişmeyecek.

Ufukalp

hıım anladım fakat yapılacak zamdan otomatikman yararlanacığım değil mi 2018 emekli sıfatında olacağım

Son düzenleme:
piano tabi ki
31 Aralık 2018 tarihine kadar verilen dilekçelerde emekli maaşı 2017 güncelleme katsayıları ile hesaplanır, 2019 ocak zammı uygulanır.
31 Aralıktan sonra verilen dilekçelerde ise maaş zaten 2018 güncelleme katsayıları ile hesaplanacağından ayrıca ocak zammı uygulanmaz.
Aslında aralarında öyle ahım şahım bir fark da olmaz.

Ufukalp kamudan teknik kadrodan emekli olan birinin maaşı ne kadar düşüyor ortalama olarak :)

@selda*
2008 öncesi girişlilerde emeklilik talebinde bulunduğu andaki kademe ve dereceye göre ek gösterge ile, hizmet süresi ile belirlenen aylık bağlama oranına göre değişir. Tabi engellilerde aylık bağlanma oranına esas hizmet süresi yasada belirlenen süreye çıkarılıyor olsa da ek göstergeden dolayı farklılıklar olur. Şu kadar olur diye bir şey söyleyemem.
2008 sonrası girişlilerde zaten prime esas kazanç üzerinden aynı 4A gibi hesaplanacak ve çok daha fazla düşecek.

selda*
Şans derken ?
Memuriyete girişiniz 2008 sonrası mı ?

@selda*
Biliyorsunuz Memuriyet başlangıcı 2008 sonrası olanların emekli aylıkları 5434 e göre değil, 5510 sayılı sosyal güvenlik yasasına göre 4A sigortalıları ile aynı şekilde bağalanacak. Burada en önemli belirleyici prime esas kazanç tutarı olacak.

4A statüsündeki bir işçinin istisnasız tüm kazancı üzerinden sigorta primi kesilirken, 4C statüsündeki memurların maaşında biliyorsunuz sigorta matrahına girmeyen, net olarak maaşa ilave edilen bir sürü yan ödeme var.

Yani memurun primi net ödenen sosyal yardımlar hariç sadece çıplak maaş üzerinden kesiliyor. Bu da emeklilikte esas alınacak prime esas kazanç toplamının çok çok düşük olmasına sebep oluyor.

Örneğin bir memur 4.000 tl maaş alıyorsa ve bunun 1.000 tl si net yan ödeme ise, bu memura 3.000 lira maaş alıyormuş gibi emekli aylığı bağlanacak.

Çalışırken aldığı maaşa oranla düşüş, 5434 e göre emekli maaşı bağlanan eski memurlarınkinden daha fazla olacak.

Ufukalp

ufuk bey tekrar merhaba,
fikrinizi rica edeceğim sizden şuan emekli zamları falan belli oldu oranlar sgk sitesinden bakıyorum bakıyorum emekli maaşı hesaplamasına ek ödeme dahil 860 tl gibi bir rakam gözüküyor en düşük emekli maaşı 2018 emeklisi için 1000 tl diye yazıyor bazı sitelerde benimde öylemi olacak sizce şuan emeklilik dilekçesi vereyim mi 2019 ocak mı beklemeliyim teşekkür ediyorum iyi günler dilerim.

piano
Sorunuz, emekli aylığı tabanını 1.000 TL ye çıkaran düzenleme içinse, 2018 Aralık yada 2019 farketmeksizin iki durumda da 1.000 TL nin altında kalırsa 1.000 TL ye tamamlanacaktır.
Eğer sorunuz;
"2018 Aralıkta mı emekli olsam daha fazla maaş bağlanır, 2019 Ocakta mı ?"
Şeklinde ise ben de OturanBoğa "ya katılıyorum. Yıl sonunda bu gibi sorular çok oluyor. Bir kaç başlıkta da dile getirdim.
2018 Aralığında emekli olursanız maaşınız 2017 güncelleme katsayıları üzerinden hesaplanır ve üstüne Ocak ayında zam uygulanır.
2019 Ocak ayında emekli olursanız maaşınıza ayrıca Ocak zammı uygulanmaz ama zaten 2018 güncelleme katsayıları üzerinden bağlanacağı için hemen hemen diğeriyle aynı olur.
Aralarında, her yıl değişebilen enflasyon-büyüme hızı oranından dolayı dikkate değmeyecek çok küçük farklılıklar olabilir sadece.

Bu arada sorunuzun tarihi 19 Aralık, ama bana etiket bildirimi az önce geldi. Soruyu daha önceden yazıp, sonradan mı beni etkilediniz, yoksa teknik sorun mu bilmiyorum.

Ufukalp abi bir şeyi cidden çok merak ediyorum sonuçta artık enflasyon veri zam derken herşey net olarak belli oldu..sorum şu kasım 2018 de emekli olan kişi ocak 2019 da olsa çokmu fark ederdi yani sonuçta birinde zam var birinde yok ama diyelimki kasım 2018 de 2150 maaş bağlanan kişi ocak 2019da 2350 zamlı maaş aldı (misal olarak diyorum) bu kişi direk ocak 2019da emekli olsa çokmu fark ederdi? çok değişik görüşler var bu konuyu ancak sen aydınlatırsın abi sağol varol..

teşekkürler oturan boğa..daha önce sen ve ufukalp abide aynı şeyi yazmıştı zaten ancak geçenlerde formda kasım2018 de emekliliğini vermiş ancak ocak 2019da keşke şimdi verseydim çok kazancım olucaktı diyen bir engelli arkadaşımızın yazısını gördüm hatta hozgülde ona biz daha önce buralarda yazdık keşke takip etseydiniz gibi bir şey yazmış ancak yazdığına bakıyorum orada sizde aynı verdiğiniz bu cevabı yazmışsınız hatta ufukalp abimde aynı şeyi yazmış hiç fark olmaz demiş..ancak bu iş nedir kafama takıldı..tam olarak diye sizleri rahatsız ettim hepiniz sağolun varolun kolay gelsin

SERKANX
Öncelikle şu görüşümü tekrar edeyim:
Hiç bir zaman emeklilik başvurusu yılbaşından önce ya da sonra yapılmalı gibi bir standart kural yoktur. Avantaj olacağı düşünülen çok cüzi miktarlar ise başvurudan önceki son bir yılın TÜFE oranı ve büyüme hızına göre değişiklik gösterir.
Emekli maaşı hesaplanırken önceki yılların kazancı güncelleme katsayıları ile içinde bulunulan tarihe yükseltilerek güncellenir.
Bu güncelleme işlemi son bir yılın TÜFE oranının tamamı ile büyüme hızının %30 u dikkate alınır.
Yılbaşından sonra başvurulduğunda geçmiş dönem kazançları önce bir önceki yılın güncelleme katsayıları ile yükseltilir ve emekli aylığı bağlanır. Bu durumda artık o maaşa Ocak zammı uygulanmaz.
Yılbaşından önce yapılan başvurularda ise maaş sondan bir önceki güncelleme üzerinden bağlanır, ama bu maaşa bir de Ocak zammı ilave edilir.
Ben bunların arasında üç, beş, on lira gibi cüzi miktarların ötesinde bir fark olacağına inanmıyorum.
Yine de yok ben kuruşu kuruşuna avantajlı olmak istiyorum diyenler şu verileri takip ederek hareket etsinler.
Ülkenin büyüme oranının yüksek, enflasyon oranının düşük olduğu yıllarda emeklilik dilekçesi yılbaşından sonra verilmeli, büyümenin düşük olacağı yıllarda ise yılbaşından önce verilmelidir.

Not: Bu sadece kişisel görüşümdür.

Üst Alt