Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2018'de memurluktan emekli oldum. Göreve geri dönmek istiyorum. Mümkün mü?

Nuray6141

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba. 2018 yılında 42 engel raporuyla erken emeklilik hakkı kazanıp emekli oldum. Şimdi tekrar çalışmak istiyorum. Memur emeklisiyim. Ne yapmam, nereye başvurmam gerekiyor? İstediğim kurumu ter cih edebilir miyim?

Hangi kanuna(5434 SK. veya 5510 SK.) tabi olarak emekli oldunuz onu yazarsanız faydası olacaktır.

2018 yılında hangi şartlarla emekli olmuştunuz Siz?

Bu arada emeklilikten neden dolayı vazgeçiyorsunuz?
"Maaşınızmı az onun içinmi"

Nuray6141 Şayet saraydan torpilin varsa danışman bile olursun.
Öyle güçlü bir yok imkanım diyorsanız bence o zaman unutun gitsin.. çünkü böyle bir şey olmyor.

Erken emeklilikle emekli olmuştum. Hangi kanun bilmiyorum fakat 18 yıl ve üzeri ayrıca 42 engelli raporuyla. Ayrılma nedenim hastalıklarımdı. Dönme nedenim doktorumun iyileşebilmek için çalışmam gerektiğini söylemesi.

Tecrübelerinize dayanarak mı söylüyorsunuz?

boyacı küpü mü emekli olayım geri mesleğe döneyim...

bu saatten sonra sadece özel sektörde çalışabilirsiniz....

Nuray6141 emekli olduğunuz kurumun insan kaynaklarına başvurun onlar size yardımcı olacaktır, üstte yazanların çoğu boş gezenin boş kalfası siz emekli olduğunuz kuruma başvurun.

Nuray6141

Merhaba,

Engelli Raporunuzla EKPSS için kayıt olun. Sınava girin. Atamanız yapılmadan hemen önce SGK'ya gidip durumunuzu anlatıp Emekliliğinizi iptal ettirin. Sonra atandığınız kuruma gidip göreve başlayın.

Zaten kurumlar göreve başlamadan önce SGK'dan emekli olmadığınıza dair yazı isterler. Böylece o yazıyı da sorunsuz temin etmiş olursunuz.

(Not: Emekli olduğunuz kurumun bir önemi yok, emekliliğinizi SGK sonlandıracak.)

Bol şanslar..

Son düzenleme:
friends

Şu halde tek yapman gereken EKPSS sınavına katılmak vede kazanmak. Senin için başka bir seçenek de yok gibi. (Bu arada atama olup işbaşı yapanıştanı emekliliğinizi sakın "İPTAL" ettirmeyiniz(Bende 4A dan emekli olarak atamam yapılmıştı ve iş başı yaptıktan sonrada doğal olarakta emekliliğim iptal edilmişti)
Bilginiz olsun.

saçma sapan konuşmayın adama boş yere ümit vermeyin emekli olan kişinin işine geri döndüğü nerde görülmüş ???

o zaman geçim sıkıntısı çeken tüm emekliler işe geri dönsün adam da akıl var mantık var bu satten sonra emekli olan kişi sadece özel sektör de çalışabilir ....

POWER_ dediği doğru bende bu gün sırf merak ettiğim için çalıştığım kuruma hususi sordum emekli olunca geri dönülmezmiş. Sgk ilişiğinizi kesiyor dediler ama özel sektör de çalışabilir dendi benim öğrendiğim bu

https://www.engelsizkariyer.com/YaziYazdir.aspx?id=326

Malul ve Emekli Olanlar Yeniden Çalışabilir mi?

Emekli Olanların Yeniden Çalışmaya Başlaması

Emekli olanlar, isterlerse yeniden çalışmaya başlayabilirler. Emekli kişinin engelli olmasında da durum böyledir.

Emekli memur, özel sektörde çalışmaya başlarsa; emekli aylığı kesilmez. Bu kişilerden, Kanunda belirlenen oranda yeni iş yerindeki maaşından, sosyal destek primi kesilir. Böylece hem emekli aylıklarını hem de yeni iş yerindeki aylıklarını alabilirler.

Emekli memur ve işçi, kendi adına iş yeri açarsa emekli maaşı kesilmez.

Emekli memur, tekrar memur olarak çalışmaya başlarsa emekli aylığı kesilir.

Bağ-Kur ve SSK emeklileri, memur olarak çalışmaya başlarsa, emeklilik maaşları kesilir.

Maluliyeti iptal olan işçiler işe geri dönmek isterlerse ne yapılır?

İş Kanununa göre (madde 30); Bir işyerinden malulen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan maluliyeti ortadan kalkan işçiler eski işyerlerinde tekrar işe alınmalarını istedikleri takdirde, işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye altı aylık ücret tutarında tazminat öder.

Mallüllük Maaşı Alanlar Çalışabilir mi?

5510 sayılı Kanuna göre; Malûllük aylığı almakta iken sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanların veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başlayanların malûllük aylıkları, çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir.

Bu Kanuna göre sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışması nedeniyle malûllük aylıkları kesilenlerden çalışması sona erip, malûllük aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunanlara, kontrol muayenesine tâbi tutulmak ve malûllüğünün devam ettiği anlaşılmak şartıyla eski malûllük aylığı, yazılı istekte bulunduğu tarihten sonraki aybaşından itibaren ödenmeye başlanır. Ancak, bu durumdaki sigortalılar için yazılı istek tarihlerine göre yeniden malûllük aylığı hesaplanır ve bu aylık önceden bağlanan malûllük aylığından fazla ise hesaplanan yeni aylık üzerinden ödeme yapılır.

Emekli Sandığı’ndan görev malülü olarak emekli olanlar; özel sektörde işe başlarsa; her ay SGDP öderler ve malullük maaşları kesilmez (506 Sayılı Kanun’un 3 üncü madde). Bu kişiler Bağ-Kurlu olarak da çalışabilir. Dolayısıyla; yeniden prim ödeyerek engelli emekliliğinde yararlanabilir (eski çalıştıkları süreler dikkate alınmaz) ve ikinci emeklilik kazanmış olurlar.

Emekli olanlar EKPSS veya kura usulü ile atanabilirler mi?

Emekli olanlar da EKPSS’ye girebilirler.

Atandıklarında ilk emeklilikten aldıkları maaş kesilir.

Engeli memur emeklileri için; bu kişilerin tercih listesinden seçim yaparken her kuruma yönelik tercih yapamazlar. Şöyle ki; bu kişiler, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına hiçbir şekilde tercih yapamazlar.

Ancak; fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklara ait kadrolarda tercih yapabileceklerdir.

Örneğin; emekli engelli bir memur, Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastane için, sağlık memuru olarak tercih yapamayacak ancak bir belediyeden şartlarına uygun tercih yapabilecektir.

Bakınız; EKPSS Tercih Kılavuzu.

Engelli Bağ-Kur ya da işçi emeklileri için yukarıdaki ayrım yoktur.

Malulen emekli olanlar EKPSS veya kuraya katılabilirler mi?

Malulen emekli olanlar EKPSS ya da kuraya katılabilirler. Bu kişiler tercihleri sonucunda atanırlarsa, malullük durumlarının kalktığına dair sağlık raporu alıp, raporu SGK’ya sunmalı ve SGK’nın onayını beklemelidirler. SGK Sağlık Kurulunca “çalışabilir” ibareli rapor alınması halinde; bu durumda atanması uygun bulunanların malullük maaşı kesilir.

Vazife malulü olanların özel sektörde çalışmaları

Vazife malûllüğü aylığı almakta olanlar, aylıkları kesilmeksizin, iş verinin “malullüğünün görevini yapmasına engel teşkil etmeyeceğine dair sağlık raporu” istemesi halinde bu raporu sunması gerekir. İşverenin onayı ile vazife malulü olanlar; özel sektörde çalışırlar.

Adi malul olarak emekliye sevk edilen kişinin memur olarak atanıp atanmayacağı hakkında

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 98 inci maddesinde "Emekli, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı alanların? kurumlarda emeklilik hakkı tanınan vazifelere tayin edilebilmeleri için tayin edilecekleri vazifelere ait yaş hadlerini doldurmamış olmaları ve malullerin, malullüklerinin bu vazifeleri yapmağa mani olmadığının sağlık kurulunca tasdik edilecek raporla belirtilmesi şarttır." hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda, atanılacak kurumların takdiri olması şartı ile atanılacak vazifeye ait yaş haddini doldurmamış olmak ve malullüğün, atanılacak vazifeyi yapmağa mani olmadığının sağlık kurulunca tasdik edilecek raporla belirtilmesi halinde, memuriyete atanma için aranan diğer şartların da sağlanması durumunda sınav şartı aranmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolarına atamaları yapılabilir.

Bakınız: Devlet Personel Başkanlığı görüşler (görüş tarih ve sayısı: 23/03/2017-1724)

İlgili mevzuat:

Emekli memur, yeniden memur olarak atanır.

Devlet Memurları Kanunu? "Emeklilerin yeniden hizmete alınması" başlıklı 93 üncü maddesinde; "T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanlardan (5434 sayılı Kanunun 104 üncü maddesine göre emeklilikle ilgili görevlere yeniden atanamayacaklar hariç) sınıfında yazılı nitelikleri taşımakta bulunanlar kanunun 92 nci maddesi hükümlerine göre kurumlarda boş kadro bulunmak şartıyla yeniden memurluğa alınabilirler."

Engelli Kamu Personeli Yerleştirme Tercih Kılavuzu "Başvuru genel ve Özel Şartları" bölümü. "Başvuru Özel Şartları" başlığı altında; "6) 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi hükmüne göre herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların, genel bütçeye dâhil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan tekrar atanamayacakları öngörüldüğünden, bu niteliği haiz adayların tercihleri arasında bahsi geçen kurumlara yer vermemesi gerekmektedir. Bu durumda olanların yerleştirilseler dahi atamaları yapılmayacaktır."

Kaynaklar:

5335 sayılı Kanun

Devlet Memurları Kanunu

Emekli Sandığı Kanunu

EKPSS ve Kura Tercih Kılavuzu (2018)

Engelsizkariyer.com için hazırlayan: Ayşe Sarı |SAHİMSEN Engelliler Komisyon Başkanı

çalıştığım kuruma hususi sordum emekli olunca geri dönülmezmiş.

işte aklın yolu bir...

öyle bir durum olsa başta benim babam mesleğe geri döner ....memlekette bir yığın emekli olan var o zaman canı sıkılan işine geri dönsün...
boş yere kimseye ümit vermeyin günahtır...
isteyen özel sektör de çalışır o ayrı mesele.....

Neyse tartışmaya gerek yok ben personel servisinin söylediğini söyledim madem oluyorsa işini yapsın geri dönsün istemeyen biz değiliz. Sadece olan şeyi söyledik karar sizin araştırıp öğrenin ona göre hareket edersiniz.

i_brahi_m

Burada en önemli nokta var. Kişi tekrar memur olmak istiyor. Olabilirmi "evet" EKPSS sınavıyla olabilir.
Burada 2. önemli nokta daha var oda "maaşı kesilirek" tekrar memur olabilirmi cevap "evet" olabilecektir.

Bu 2 noktaya kimse karşı çıkamayacaktır. Bu kişinin en "doğal" hakkıdır. Devlet böyle bir hak vermişmi "evet" vermiş. Bize laf söylemek düşmez o zaman.

ayDÜNYAvazo

madem öyle bişey var o zaman biz niye emekli olup te devlet işine gireni hiç görmedik.. ???

bu dediğiniz belki kanun da yasada var ama uygulanmıyır...

POWER_

Ben üstüne basarak şunu diyorum arkadaşımıza:
"EMEKLİLİĞİNİZ İPTAL OLUP TEKRAR ekpss ile MEMUR OLABİLİRSİNİZ" "BAŞKA BİRŞEY DİYEN YOK"...NOKTA. NOKTA.

engeller

EKPSS ile aynı hizmet sınıfına atanabilir. Görevede başlanabilir. "BUNLAR OLAMAZ DİYE BİRŞEY YOK" OLUR AMA TABİKİ DENK GELMESİ LAZIM AYNI KURUM OLMASI LAZIM "SANIRIM"

(Zira ki kişi son mesleğini yaparken o yaptığı işten emekli olduysa ne varki o işte "vasıf ve kıdem" sahibi olmuşta olabilir. Olduysa ne mutluki devlet ve kamu adına kazanılmıştır her ihtimalde ve her ihtimalle)

(OLAMAZ DİYE BİRŞEY YOK)

Kurumdan kuruma farkedebilir belki. Atanan kişi için belki farketmez. En azından aynı kurum olursa belki daha iyi olur.

İ_brahi_m SGK ilişiğinizi kesiyor demek emekli maaşınızı kesilir ve sadece memur maaşınızı alırsınız demek doğrumu anladım. Burada kiler cevapları hep eksik veriyor emekli maaşı kesilmek suretiyle herkes memur olabilir yorumlardan bunu anladım saygılar

ayDÜNYAvazo
Kardeşim bu konu ile ilgili herkese cevapvermeye çalışmışsın sağol ben 4a dan vergi indirimi ile emekli oldum ekpss ile Ocak atamasında atanırım diye düşünüyorum 5335/30 da çalışılıp çalışılamayacak kurumlar var genel bütçeli karma bütçeli falan bunlar memurluktan emekli olanları mı kapsıyor biz her kurumu yazabilirmiyiz mesela en çok alım yapan MEB'i şimdiden teşekkürler

Rahman anasal

4A yani SSK dan emekli olmuşsanız göreve başladığınız gün emekliliğiniz iptal edilir ve 4C den sigortalılığınız yapılarak EKPSS ile atamanız yapıldığı yerde göreve başlamış olursunuz.
👍😁😁

Bende aynı durumdayım 5434e tabi emekli oldum ne farkediyor teşekkür ederim

Üst Alt