Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2018'de vergi indirimi için aldığım raporla ÖTV'siz araç alabilir miyim?

bedocan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
%52 sürekli engelli raporum var.
sol alt polio sekeli ve diğer hastalıklar mevcut
raporum 2018 yılında alınmış olup. açıklma kısmında 193 sayılı vergi indriminden yararlanır ibaresi mevcut

Bu raporla 193 sayılı vergi indirimi ile ÖTV indirimden yararlanılır mı? Araç alınır mı? ENGELLİ sürücü belgem mevcuttur.

@bedocan, Hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanır ibaresi bulunması gerekir raporunuzda.

- Rapor 2019 yılından önce alındığı için "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi olması şart değil.

- Raporun vergi indirimi için alınmış olması da ÖTV indirimine başvurulması için engel olmaz.

- Vergi dairesi ÖTV indirimi için uygun görür mü ? Onun için net bir şey söylemek mümkün değil.

20.2.2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz. Bununla birlikte, 20.2.2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20.2.2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Kişisel şahsi fikrim elinizdeki raporla ÖTV indiriminden faydalanabilirsiniz lakin son ve kesin karar verici Vergi Dairesi ÖTV Birimi.

"Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" Bu ibare yoksa yeni rapor almak gerekiyor. Evet eski rapora göre işlem yapılabilir ama yapmıyorlar.

@alonemisin,

merhaba bu ibareli raporum var 2020 yılında aldım ancak araç almadım ehliyetimi değiştirmedim. Şuan o raporla işlem yapabilir miyim bir süresi var mı ehliyet değiştirmek için

Eski tip ehliyetleri Temmuz ayına kadar kullanabiliyoruz. Temmuz ayına kadar geçerli olduğu için şuan raporla birlikte kullanabilirsiniz.

@alonemisin,

ehliyet için komisyona girmedim hayır. önce komisyona girip sonra mı araç için bayiye gitmek gerekiyor. üzerinden çok zaman geçti sıkıntı olur mu acaba

genel raporunuzda sadece hareket ettirici aksamda... ibaresinin olduğunu varsayarak devam edeyim. Aile hekimi ordan sağlık kurulu sevki ordan ehliyete gerekli kodlar ve elinizde bulunan raporunuz ile birlikte araç bayisi ordan onlar hallediyor gerisini.

Kolaylıklar olsun

@alonemisin,
hareket ile ilgili bişey yazmamışlar :(

ÖZEL TERTİBAT KULLANMASI GEREKİR.ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SÜRÜCÜ KOMİSYONUNA BAŞVURMASI UYGUNDUR.S.K.İ.K

aslında kanunda eski rapora göre işlem alınabilir diyor. Ama devlet dairesi benim raporu kabul etmedi bendeuğraşmak istemedim zaten raporu da yeniletecektim hallettim. En mantıklısı bir vergi dairesine uğrayıp teyit etmek.

@alonemisin,
aynen hocam .. sizin cevabınıza istinaden resmi gazeteye baktım. yazı aynen şu:

taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.. Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır.

yani rapora bakan vergi dairesi uzuv durumuna göre karar verir.. benim anladığım budur.

Üst Alt