Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2020’de ÖTV’siz araç almıştım. Ne zaman yenisini alabilirim?

Yalnız adam 1907

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selam. Engelli aracımı 2020 de aldım. Aracımı değiştirmek istedim. Fakat 5yıl daha beklemem gerektiği söylendi. Kanunun geriye dönük yasayı kapsamaması gerekiyor. Bu kanunun hak ihlalini olduğunu belirten bir yazı yazmak istiyorum cimere. Bu konuda yardımcı olacak arkadaş var mıdır acaba?

YENİ TÜRKİYE İŞTE TAMDA BU..HUKUKSUZLUK…KENDİLERİNE GELİNCE GÖTÜÜÜÜR..ENGELLİ ARAÇLARI BATTI BU ÇOK SÖZDE İNANÇLI ALLAH KORKUSU OLMAYANLARA

Konu: Engelli araç alımında 10 yıllık yenileme süresinin geriye dönük uygulanması nedeniyle mağduriyet

Sayın Yetkili,

Ben %… oranında engelli bir vatandaşım. 2020 yılında yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasından yararlanarak bir engelli aracı satın aldım. O dönemde yürürlükte olan düzenlemeye göre araç yenileme süresi 5 yıl idi. Ancak 2024 yılında yapılan yasal değişiklikle bu süre 10 yıla çıkarılmıştır.
Ne var ki, bu yeni düzenleme geriye dönük olarak uygulanmakta, 2020 yılında araç almış olan biz engelli bireylerin de 10 yılı doldurmadan araç yenileme hakkı engellenmektedir.

Bu durum, Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan hukuk devleti ilkesi, kanunların geriye yürümezliği ve kazanılmış hakların korunması ilkelerine açıkça aykırıdır.

2020 yılında araç alırken yürürlükte olan 5 yıllık süreye göre hareket etmiş olmam, benim o süre sonunda yeni bir araç alma hakkını kazanmış olduğum anlamına gelir. Dolayısıyla yeni düzenlemenin geçmişe etkili biçimde uygulanması, hukuki güvenliğimi ve mevcut haklarımı ihlal etmektedir.

Bu nedenle, 10 yıllık araç yenileme süresinin yalnızca yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra araç alan engelli vatandaşlar için geçerli olacak şekilde uygulanmasını;
2020 ve öncesinde araç alanların ise önceki 5 yıllık süreden yararlanarak araçlarını yenileyebilmelerinin sağlanmasını talep ediyorum.

Mağduriyetimin giderilmesi ve ilgili kurumlara bu konuda gerekli talimatların verilmesi hususunda gereğini arz ederim.

Saygılarımla,
Ad Soyad:
T.C. Kimlik No: …………
Adres: …………
Telefon: …………
E-Posta: …………

Üst Alt