Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 alan ve yeşil kartlı Şizofreni hastaları için yeni düzenleme nasıl olacak?

mehtap bahşı

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhabalar..33 yaşındaki kardeşim %80 şizofreni hastası,4 yıldır engelli maaşı alıyor ve yeşilkartlı..yeni düzenlemelerde nasıl olcak?

yeşil kartının vizesinin bittigi günden sonra en geç 30 gün içinde gelir testi yaptırmak zorundalar.

nisanda bitiyor!ama annem bu esnada emekli oldu aynı evin içinde yaşadığımıza göre ondan faydalansın diyebilirlermi nasıl olcak yaa

benim vize 29.12.2011'de bitti yani 1 sene sonra mı gelir testi yaptıracağım?

vizesi bittigi tarihten 30 gün sonraya kadar gelir testi yaptırması gerekiyor bu bir zorunluluktur.

ya arkadaşlar 2022 maaşı alan kişiler gelir tespiti yaptırmak zorunda değil yeşil kartlı olsa bile ama o hanede yaşayan 2022 maaşlı birinin eşi ve çocukları için ister yeşil kartı olsun ister olmasın onlar için gelir testi yapılacak ve o haneye giren 2022 maaşı dikkate alınacak

bakın sgkyla komuştum bende yeşil kartıyım gelir tespiti yaptırmıyacam zate e devletten bakınca oraya sicil numarasıtyla beraber yazılmış 2022 maaşı olan yeşilkartlı yeşilkartının vizesi bitene kadar birşey yapmasına gerek yok aynı hanede yaşayan eş ve çocuklar yeşilkartlı ise kartının günün bitemesinden sonra 1 ay içerisinde gelir testi yaptıracak yeşil kartının vize tarihi dolmadan insanlar boşuna gelir testi için vakıflara gitmesin oradakiler vize tarihiniz dolunca gelin diyorlar

2022 aylıgı alan kişiler içinde yeşil kart kullanıyorsa vize tarihinden 30 gün sonraya kadar gelir testi yatırmaları gerekiyor şu an 9,5 milyon yeşil kartlı sayısının 4 -4,5 milyona düşürülme ihtimali çok yüksekmiş dünkü bir tv programında konuşan sosyal güvenlik uzmanları yeşil kart vizesi biten 800 bin kişiden 650 bin kişinin yeşil kartı iptal edildigi söylendi ayrıca bu gelir testi her 3 ayda bir güncellenecekmiş 2022 aylıgı alan kişilerin çogunun aylıgı iptal edilecekmiş .

ertuğrul01 ya eksik bilgi yada yanlış anlaşılma ben 2022 maaşı alıyorum yeşil kartlıyım ve yarın yeşil kartımın vizesi bitiyor sgk bana dediki gelir testi yaptırmıyacaksın ama evde yaşayan eş veya çocuklar yeşilkartlıysa onlar gelir testi yaptıracak zate şuan e devlette sicil numaramla GSS Kapsamı60/c-3 kapsamında sigortalı olanlar olanlar yazıyor

GSS Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Yönetmelik sende burayı oku ertuğrul01
icon1.png

ben size 2012 yılı içinde çıkmış genelgeyi söylüyorum hemde en güncel olan. uyup uymamak size kalmış.

Ertugrul, verdiğim linkteki gelir testi duyurusunu oku bakalım bi sana zahmet:)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Resmi İnternet Sitesi | GENEL SAĞLIK SİGORTASI GELİR TESTİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ DUYURU
Ben yukarıdaki duyuruda geçen 2022 ile ilgili bölümü kopyalamayı başaramadım ama saolsun arkadaşımız NCKZ kopyalamış buyrun:

"TÜM VAKIFLARIN DİKKATİNE!
GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDAKİ GELİR TESTİ İŞLEMLERİ
HAKKINDA
……………… 2022 sayılı Kanun kapsamında Yaşlılık ve Özürlülük Maaşı alan kişiler 5510 sayılı Kanuna göre otomatikman GSS’li kabul edileceklerinden dolayı bu vatandaşlarımız için gelir testi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak hanede GSS’li olmayan kişilerin bulunması durumunda haneye yönelik yapılacak gelir testinde söz konusu maaşlar dikkate alınacaktır. 30/12/2011
Aziz Yıldırım
Genel Müdür"
http://www.engelliler.biz/forum/sag...tliyim-gssna-nasil-gececegim.html#post1000679

yeşil kartla ilgili ben kendi yorumumu yazmıyorum en güncel resmi yazı bunlar ..

Bahsettiğim linkteki yazı da resmi yazı Ertugrul:)

Ayrıca bahsettiğin Genelge Yukarıda Walera'nın linkini verdiği Yönetmelik kapsamında çıkartıldı.
O yönetmelik kapsamında da 2022 aylıgı alanlarla ilgili 60/1 c (3) Numaralı bent yok.

Ayrıca dur 5510 sayılı Kanun son sözü soylesin bu konuda sana:)
5510 sayılı kanun 61. madde 1. fıkrası (b) bendi şöyle diyor bak:

"b) (Değişik: 17/4/2008-5754/39 md.) (c) bendinde sayılanlardan; (1) numaralı alt bentte belirtilenler Kurumca tescil edildiği, (3), (4), (5), (6), (8), (9) ve (10) numaralı alt bentlerde belirtilenler ise aylığa hak kazandıkları tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılır. "

yeşil kartlı olup gelir testi yapılmayacak diye bir resmi yazı linki verebilirmisiniz.

Şu linkle tıkla:Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Resmi İnternet Sitesi | GENEL SAĞLIK SİGORTASI GELİR TESTİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ DUYURU
Orada haberle ilgili dosyalar bölümü var.
haberle ilgili dosyalar başlığı altında beşinci sırada bulunan "gelir testi duyurusu" dosyasına tıkla, aç ve 2022 ile ilgili bölümü bul oku sana bir zahmet.
O yazıyı önceki mesajımda kopyaladım oraya bakıp aynısını da arayabilirsin.

duyurunun en sonunda yer alıyor 2022 ile ilgili yazı. Dosyayı açtıktan sonra duyurunun en sonuna git ve oku.

5510 sayılı kanun yeni degil onun üzerine yeni yönetmenlikler çıkıyor benim bahsettigim 2012 yılı ocak ayı ile ilgili ayrıcada tv lerde sürekli sosyal güvenlik uzmanları uyarıyor.

"2022 sayılı Kanun kapsamında Yaşlılık ve Özürlülük Maaşı alan kişiler 5510 sayılı Kanuna göre otomatikman Genel Sağlık Sigortalı kabul edileceklerinden bu vatandaşlarımızın için gelir testi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak hanede GSS'li olmayan kişilerin bulunması durumunda haneye yönelik yapılacak gelir testinde söz konusu maaşlar dikkate alınacaktır."

XpHGY.jpg

X0zeG.jpg

FkEoU.jpg

ben her seferinde yeşil kartlılar gelir testi yaptırması mecburi gereklilik diyorum her seferinde 2022 aylıgı hakkında yazı gösteriyorsunuz.
size olacakları söyliyeyim çok kapsamlı gelir testi ile hatırı sayılır insanlar hem 2022 aylıgından hemde yeşil kartı iptal edilecek.
her üç ayda bir hem yeşil kartlılar hemde 2022 aylıgı için gelir testi dönemi başladı. 9,5 milyon yeşil kartlılardan 5 milyonun iptal olunabilecegi söyleniyor.

Konu edilen kişi 2022 maaşı alıyorsa, bu kişi zaten muhtaçlık kriterine uygun olduğu için bu aylığı alıyor demektir. GSS kapsamına dahil olmak için ayrıca bir gelir tespitine tabi tutulmaz.

2022 yönetmliği:
Muayene ve tedavi
MADDE 24 – (1) 2 nci maddenin birinci fıkrasının (ç) ve (d) bendlerine göre aylık veya aylık farkı ödenenler hariç, kendilerine aylık bağlananlar ile 2 nci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi kapsamındaki 18 yaşından küçük özürlülerin sağlık giderleri, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (3) numaralı alt bendi kapsamında karşılanır.​

5510sayılı yasanın 60. maddesinin 1-c-3 maddesi:
3) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,​

Yani, "2022 aylığı alanlar, 2022 aylık hak sahipliği devam ettiği sürece 60/1-c (3) bendi kapsamında GSS'lı sayılırlar ve 2022 aylık hakkını kaybettiklerinde bu kapsamdan çıkarlar"
http://www.engelliler.biz/forum/sag...-vakif-ayliklari-dahil-midir.html#post1004737

Dolayısıyla yukarıdaki oturanboga'nın kopyaladığı resmi yazıda bu konuyla ilgili olarak uyarıda bulunma gereği hissedilmiştir.
2022 aylıgı alanların gelir tesbiti yapılmayacaktır diye ayrıca uyarılmıştır vakıflar yani.
1.1.2012 tarihi öncesinde 2022 aylıgı alanlar yeşil kart kullanıyordu. Ama 1.1.2012 tarihi itibariyle 2022 aylıgı alanlar otomatikman GSS kapsamına alındı. Bunla da yeşil kart kullanıyordu daha önce ama 2022 aylıgı alıyor olmaları sebebiyle gelir testine tabi değiller.

Ayrıca yukarıdaki resmi yazı varken başka bişi yazmanın gereği yok. Ortada resmi yazı var daha niye yazacagız yahu:)

T.C.
SOSYALGÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
21.12.2011
YEŞİL KARTIN DEVİR İŞLEMLERİ HAKKINDA
AÇIKLAMA
5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesine göre; yeşilkart sahibi olanlar
ile yeşil kartlı olmayanlardan herhangi bir sosyalgüvencesi olmayanlar, 1 Ocak
2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamınaalınacaklardır.
1 Ocak 2012 tarihine kadar yeşil karttan yararlanmahakkı devam
edeceğinden yeşil kart almak isteyenler ile yeşil kartsahibi olan ancak vize tarihini
1 Ocak 2012 tarihinden önce dolduranların yeşil kart sağlıkyardımlarından
yararlanmak için Kaymakamlık ve Valiliklere başvurmalarıgerekmektedir.
1 Ocak 2012 tarihinden sonra ise yeşil kartlı olmayanlarile herhangi bir
sosyal güvencesi olmayanların genel sağlık sigortasıtescili Sosyal Güvenlik
Kurumu tarafından re’sen yapılacaktır. Bu kişilerin 1Ocak 2012 tarihinden
itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşmave Dayanışma
Vakıflarına başvurmaları gerekmektedir.
Yapılan gelir tespiti sonucunda; aile içindeki kişi başınadüşen gelir
miktarının aylık tutarının asgari ücretin üçte birindenaz olması halinde bu kişiler,
primleri devlet tarafından karşılanarak Kanunun 60 ıncımaddesinin birinci
fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamındatescil edilecektir.
Yapılan gelir testi sonucunda; aile içindeki kişi başınadüşen gelir miktarının
aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden fazlaolması halinde ise bu kişiler,
Kanunun 60 ıncı maddesinin (g) bendi kapsamında tesciledilecektir. Bu kapsamda
tescil edilen kişilerden aile içindeki kişi başına düşengelir miktarının aylık tutarı;
Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğutespit edilenler
asgari ücretin üçte biri,
Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğutespit edilenler asgari
ücret,
Asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespitedilenler asgari ücretin iki
katı,
üzerinden oranında genel sağlık sigortası primiödeyecektir.
1 Ocak 2012 tarihinden sonra yeşil kart vizesi dolanlarınise vize tarihinin
dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde Sosyal Yardımlaşmave Dayanışma
Vakıflarına müracaat ederek gelir tespiti talebindebulunmaları gerekmektedir.
Gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınaya da Sosyal
Güvenlik Kurumuna başvurmayanlardan ise asgari ücretiniki katı tutarı
üzerinden hesaplanan genel sağlık sigortası primi alınacaktır.
Kamuoyuna duyurulur.

2022 aylıkları için gelir testi olup olmadıgını yakın zamanda görecegiz.
çok detaylı gelir ve gider kontrolu olmaya başlandıgında her kez görecek... 2012 öncesi 2022 aylıgı ve yeşil kart verme kriteri yanlızca gelire bakıp ona göre degerlendiriliyordu... 2012 başından itibaren hem gelir hemde giderler için hane hane ziyaretler başlıyacak . bu proje için 2000 eleman alacaklar. detaylı gelir testi 3 ayda sürekli yapılacak.. hatırı sayılır sayıda insanın 2022 aylıgı ve yeşil kartları iptal olacak.

Şimdi de soz sözü SGK söylesin:)

[SIZE=3]29- 2022 sayılı Kanuna göre 1/1/2012 tarihinden önce 65 yaĢ veya özürlü aylığı alanlar, sağlık yardımlarından nasıl yararlanacaktır?
[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=3][FONT=Times New Roman,Times New Roman][SIZE=3]1/1/2012 tarihinden önce 2022 sayılı Kanuna göre; 65 yaş veya özürlü aylığı alanlar herhangi bir vize ve gelir testi işlemine tabi olmaksızın aylık aldıkları sürece kendileri ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, genel sağlık sigortasından Kanunun (60/c-3) bendi kapsamında yararlanacaklardır.
[SIZE=3]
1/1/2012 tarihinden önce de olduğu gibi, 18 yaş altı özürlü aylığı alan çocukların ana ve babası bu özürlü çocuğu üzerinden bakmakla yükümlü sıfatıyla sağlık yardımlarından yararlanmayacaktır. Özürlü çocuklar ise aylık aldıkları sürece sağlık yardımlarından sadece kendileri yararlanacaktır.
GSS Uygulamasına Yönelik Soru ve Cevaplar:http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/conne...&CACHEID=91680a00-ea26-4f5b-930c-89668f6fc29b
[/SIZE][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT]

erturul yapma gözünü seveyim illa sokacaksın engellileride gelir testine :D sgk ile ortamısın arkadaşım :) bende sordum sgk ya 2022 alan kişiler gelir testi yaptırmayacak dediler enseme baka baka geri geldim :D

benim istedigim gerçek hak sahipleri 2022 aylığı alsın ve yeşil kartlı olarak ta saglıktan faydalansın ama türkiyede 31-12-2011 tarihi itibari ile 9,5 milyon yeşil kartlı insan var ve bu insanların resmiyette gelirleri yok veya az görüküyor ama giderleri ise daha fazla 01-01-2012 den itibaren sistem degişti şu an hem gelir hemde giderleri kontrol altına alınacak böylede olunca gerçek hak eden hem 2022 aylıgı alan hemde saglıktan faydalanacak .bunu en çok gerçek hak sahipleri (muhtaçlar) sevinecektir. sevinmiyen kesim ise gelirine göre yaşamayan insanlar olacaktır. eskiye göre bu günler daha adil olacak.

Üst Alt