Öncki yöntmelik yürürlükteyken daha önce evde bakım aylıgı alanlar sonradan 2022 aylıgına başvuruda bulununca zorluk çıkartıyorlardı. Fakat önceden 2022 aylıgı alıp da sonradan vde bakım aylıgı alanlarda sorun olmuyordu. Oysa o durum da gelir hesabına dahil etmeyi gerektiriyordu. Fakat usulen bu durum karşısında aylık kesme işlmeleri uygulanmıyor biz de evde bakım aylıgı alıp da glir durumu aşsa bile bildirim yükümlülüğüne uyulması gerektiğini söylemiyorduk. Uygulamadaki pratiğe uyuyorduk.
Bu durumdan yola çıkarak bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemsi normal karşılanabilir ve sesszi kalınabilir. Ben de bu durumu soruşturacaklarını sanmıyorum. Fakat soyleyim yasal bir durum değil bu.
Sanırım bu konu gözden kaçmış. Ben de şimdilik size uyarak görmezden geliyorum.
Çünkü şöyle bir durum da var. TMK der ki:
" MADDE 328.- Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.
Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler."
Yine aynı Kanun der ki:
"MADDE 364.- Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır. "
bu madde zaten 2022 yöntmeliğinin dayanak aldıgı maddedir. Nafaka yukumluluğu yanında bakım borcuna ait hukumlerin saklı olduguna da vurgu yapmış zaten.
Ailenin muhtaçlığı sözkonusuysa burada devlet yardımı devreye girer. Burs alan çocuklarda da zaten anne babanın muhtaçlıgı bu yuzden dikkate alınır.
Ayrıca şöyle bir olay da var. Forumda sık karşılaşılan klasik tarzda ben de söyleyim ilk defa: Burs alan bir öğrencinin babası 25 bin TL'lik araba da alabiliyor.
neyse tabi ki engllilerin okul hayatında dezavantajlı konumda olduklarını düşünürsek burs yanında 2022 aylıgı az bile. Bu yardımlar o dezavantajlı duurmlar karşısında bir çerez bile etmez.
Ama gelin görün ki engelli bir baba, aylık 200 tl geliri oldugu için 2022 aylıgı alamıyor. Aynı dezavantaj engelli bir baba engelli bir anne için de söz konusu. Orada direkt o özürlü babanın 200 TL'lik geliri dikkate alınıp aylık talebi rddediliyor.
Boyle durumlar varken uygulamalrda mevzuata uyulmasından yanayım. Bir yerde görmezden gel, başka yerde anında gör, olmuyor böyle.
Bu anlamda eger özürlü engelli bireyin okuması vs gibi şartlarını gozonune alıyor ve göz yumuluyorsa yani bazı ayrıcalıklar tanınıyorsa bu durum adil olarak mevzuat çerçevesinde yaygınlaşmalıdır. Tıpkı evde bakım ucretinin yeni mevzuata gore gelir hesabında dikkate alınmaması gibi.
o anlamda daha atılacak çok adım var. Mevzuatın uygulamadaki bu sorunları da içine alacak şekilde düzeltileceğini düşünüyorum.
biz de takipteyiz.