Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylığı alıyorum. Burs alırsam aylığım kesilir mi?

dereli_47

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
2
Merhaba arkadaşlar ben özürlü aylığı almaktayım ve üniversiteye başlamayı düşünüyorum. eğer başbakanlık bursu diye de anılan yaklaşık 200 tl civarında olan bursa başvurursam ve alırsam özürlü maaşım kesilir mi? bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum.

Aylık geliirniz artacagından 2022 aylıgınız kesilir. Kesilmese bile siz burs aldıgınız zaman bu gelirinizi 90 günü geçmeden SGK'na bildimekle mukellefsiniz. Aksi takdirde yasal işlem yapılır hakkınızda.

özürlü öğrencilerie burs yok yani o zaman ? o zaman ne farkımız var diğer öğrencilerden ?

bir de yazmışlar özürlülere öncelik tanınır diye kyk bursu verilirken özürlü aylığımızı keseceklerse bursları da öncelikleri de onların olsun:(

arkadaşım kyk bursu yada başka bir burs hiç farketmez burs alırsan özürlü maaşın kesilmez bundan emin olabilirsin ve hakkında da hiç bir yasal işlem başlatılmaz sanırım melek arkadaşımız yanlış biliyor bu seni etkilemesin. inş üniversiteyi kazanırsın ve burslarda çıkar sana tek temennimiz bunlar. ben başta olmak üzere hem burs hemde özürlü maaşı alan arkadaşları saymaya kalksam onun için sen burs çıkarsa al hiçbir sakıncası yok.

Yasal dayanagınız nedir mat öğretmeni?
Ben alınan bursu bir gelir olarak düşündüm. Tanım olarak burs adı altında alınan karşılıksız yardım bir gelir kazanç olarak ifade edilmiyorsa ve Yönetmelikte gelir hesabında dikkate alınan her türlü gelir ve yardım dışındaysa haklısınız derim.

2022 aylığı alan bir kişinin ne ad altında olursa olsun tüm gelirleri toplamı 98 TL'yi geçtiğinde hak sahipliği sonlanır. Burs konusunda ayrı bir açıklama varsa ben goremedim. Sanırım gözden kaçan bir konu bu da.
ya da gelir mi sayılmıyor acaba burs? Hangi kapsamda degerlendiriliyor ki dahil edilmiyor gelir hesabına? Sürekli alınmadığı ve şarta baglandıgı için mi?
Dayanagınız nedir bu konuda?

arkadaşlar bu konuyu çözelim lütfen "kalem" adlı arkadaşımızın söylediği doğru ama "mat öğretimeni" nin de dediğine bakarsak pratikte yanlış oluyor bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yazsınlar bu konuyu bir açıklığa kavuşturalım zira bu konu benim üniversiteye gidip gitmeme konusunda göz önüne alacağım birinci mesele..

Benim de bu konuda net bilgim yok. Ne var ki yeni yayınlanan yönetmelikte "bakım ücreti muhtaçlığın tespitinde bir gelir olarak dikkate alınmaz" denmişken, bursun dahil edileceğini sanmıyorum.
Kaldı ki evet, burs denen şey sürekli bir gelir de değildir.

Alınan gelrin adı burs da olsa 98 TL yi geçtiği an ki geçiyor, o zaman özürlü maaşının kesilmesi gerekir; ancak birisi ihbar etmediği sürece bunun anlaşılması gerçekten zordur.

Doğrudur TAhsin bey. Keşke bu konu da evde bakım aylığı gibi gelir hesabında dışarda bırakılsaydı.

Ben olsam bir bildirimde bulunmam heralde. Üç kuruşluk burs ancak okula gidip gelmeme yeter...

Aynen öyle Bülent bey, bunu bildirip de engelli maaşını kestirmenin hiç bir anlamı yoktur, yazıktır da...

hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum bu konu ile ilgilenip kafa yorduğunuz için mat_öğretmeni arkadaşımız ile mesajlaşmalarım sonucu birçok arkadaşının burs alıp hatta kyk gibi devlet bursu alıp aynı zamanda 2022 aylığı aldığını söylediği için ve aylıklarında da herhangi bir kesilme olmadığını söylemesi ve sizin de burada belirttiğiniz görüşler çerçevesinde anladım ki herhangi bir bildirimde bulunmadığım taktirde aylık kesilmiyor en azından ben bu karara vardım artık içim rahat.

Öncki yöntmelik yürürlükteyken daha önce evde bakım aylıgı alanlar sonradan 2022 aylıgına başvuruda bulununca zorluk çıkartıyorlardı. Fakat önceden 2022 aylıgı alıp da sonradan vde bakım aylıgı alanlarda sorun olmuyordu. Oysa o durum da gelir hesabına dahil etmeyi gerektiriyordu. Fakat usulen bu durum karşısında aylık kesme işlmeleri uygulanmıyor biz de evde bakım aylıgı alıp da glir durumu aşsa bile bildirim yükümlülüğüne uyulması gerektiğini söylemiyorduk. Uygulamadaki pratiğe uyuyorduk.
Bu durumdan yola çıkarak bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemsi normal karşılanabilir ve sesszi kalınabilir. Ben de bu durumu soruşturacaklarını sanmıyorum. Fakat soyleyim yasal bir durum değil bu.
Sanırım bu konu gözden kaçmış. Ben de şimdilik size uyarak görmezden geliyorum.
Çünkü şöyle bir durum da var. TMK der ki:

" MADDE 328.- Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.
Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler."

Yine aynı Kanun der ki:

"MADDE 364.- Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır. "
bu madde zaten 2022 yöntmeliğinin dayanak aldıgı maddedir. Nafaka yukumluluğu yanında bakım borcuna ait hukumlerin saklı olduguna da vurgu yapmış zaten.
Ailenin muhtaçlığı sözkonusuysa burada devlet yardımı devreye girer. Burs alan çocuklarda da zaten anne babanın muhtaçlıgı bu yuzden dikkate alınır.
Ayrıca şöyle bir olay da var. Forumda sık karşılaşılan klasik tarzda ben de söyleyim ilk defa: Burs alan bir öğrencinin babası 25 bin TL'lik araba da alabiliyor.
neyse tabi ki engllilerin okul hayatında dezavantajlı konumda olduklarını düşünürsek burs yanında 2022 aylıgı az bile. Bu yardımlar o dezavantajlı duurmlar karşısında bir çerez bile etmez.
Ama gelin görün ki engelli bir baba, aylık 200 tl geliri oldugu için 2022 aylıgı alamıyor. Aynı dezavantaj engelli bir baba engelli bir anne için de söz konusu. Orada direkt o özürlü babanın 200 TL'lik geliri dikkate alınıp aylık talebi rddediliyor.
Boyle durumlar varken uygulamalrda mevzuata uyulmasından yanayım. Bir yerde görmezden gel, başka yerde anında gör, olmuyor böyle.
Bu anlamda eger özürlü engelli bireyin okuması vs gibi şartlarını gozonune alıyor ve göz yumuluyorsa yani bazı ayrıcalıklar tanınıyorsa bu durum adil olarak mevzuat çerçevesinde yaygınlaşmalıdır. Tıpkı evde bakım ucretinin yeni mevzuata gore gelir hesabında dikkate alınmaması gibi.
o anlamda daha atılacak çok adım var. Mevzuatın uygulamadaki bu sorunları da içine alacak şekilde düzeltileceğini düşünüyorum.
biz de takipteyiz.

Evde bakım maaşı ve 2022 engelli maaşı alıyorum. Çocuğumun Üniversitede burs alması maaşımı etkiler mi?

@ackurt19

linkte 64.soruda cevabı var: 2022 Aylıkları

[FONT=arial]64)2022 aylığına başvuruda bulunan kişinin hanesine ait şnt yardımları ve burslar muhtaçlığın hesaplanmasında dikkate alınmakta mıdır?[/FONT]
[FONT=arial]
64)Evet dikkate alınmaktadır.[/FONT]

Çok saçma bir uygulama. Çocuk orda mağdur olmamak için burs alıyor, burda bize katkısı olmuyorki

dereli_47
hocam şu an sizinle aynı durumdayım. çözdünüz mü yardım eder missiniz?

mat_ögretmeni
Bu yıl yeni öğrenim kredisine başvurdum bir ay sonra ancak almaya başlayacağım.%40 engelli aylığından da faydalanmak istiyorum (Raporu yeni aldım maaş bağlanması şüpheye düşürdüğü için buna başvurdum.) Kredi aldığım görünürse maaşı keserler mi? aylığa başvurmadan iptal mi etmeliyim ? lütfen acil cevaplarınızı bekliyorum...

edebiyatçıı25
bilmedıgm için soruyorum bu kredı gerı ödemelı ıse şartın tutyorsa kredıden vazgeçip 2022 maaşını almanı tavsiye ederim.

Üst Alt