Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylığı ve evde bakım ücreti kesilir mi?

geceyolcusu

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar Kalem hanım
Şizofren annemin %82 ağır özürlü raporu var.76 yaşında 2008 yılında sadece eşim çalışıyordu.Anneme 2022 maaşı ve evde bakım ücreti bağlandı. Evde beş kişiyiz.2012 yılında eşim sgk'dan emekli oldu. 2013 yılında da ben emekli oldum.Annemin ve benim mal varlığımız yok. 2012 yılında kayınvalidem öldü. 2015 yılında eşim ve kardeşleri annelerinden kalan araziyi hisseli olarak üzerlerine aldılar.Benim maaşım 1200 eşimin maaşı 1300 tl.Bir de 1000 tl civarı annesinden kalan dükkanın kira geliri var.Sosyal yardımlaşma vakfından hakkımızda yeniden araştırma yapılması için bazı evraklar verdiler ve soruşturma için imza istediler.
1- Bu evrakları imzalamasak ne olur.
2- Eşimin tapudan aldığımız belgede mal varlığı görünüyor.Bu sorun yaratır mı? (boş arazi, gelir getirmiyor)
3- 2008 yılında 2022 maaşı için hane kişi başı geliri dikkate alınmıyordu. Sonradan mı değişti?
4-Geriye dönük borç çıkarırlar mı?
5-2022 maaşı iptal edilirse, 65 yaş aylığı için başvurabilir miyim ? (son yönetmeliğe göre)

Yanıtınıza şimdiden teşekkürler

Son düzenleme:
geceyolcusu

hanede 5 kişi ikamet ediyorsunuz.
anneniz 76 yaşında, 2022 aylıgı alıyor, bakıma muhtaç olduğu için de bakıcısına evde bakım aylıgı ödeniyor.
hanede eşiniz ve siz emekli aylığı alıyorsunuz.
ayrıca eşinizin annesinden kalan dükkandan aylık 1000 TL kira geliri var
ayrıca yine eşinize annesinden arazi kalmış. bu arazi tarla mı belirtmemişsiniz.
buraya kadar anladıklarım doğruysa devam ediyorum. yanlış anladığım bir şey varsa siz düzeltirsiniz.

annenizin aldığı 2022 aylıgı 65 yaş üstü yaşlılık aylıgı mı yoksa % 70 ve üstü raporu olanlara baglanan 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı mı? üç ayda bir ne kadar aldıgını yazarsanız 2022 aylık tüürnü ben de tespit edebilirim. bunu istememin sebebi hane gelirini hesaplamak için. eger % 70 ve üstü seviyesinde bakıma muhtaç engelli aylıgı alıyorsa hane geliriniz sınırı aşıyor ve evde bakım aylıgının kesilmesi gerekir.
ayrıca eşinize annesinden kalan arazinin detaylarını bilmem gerek. bu arazi tarla mı? değilse bir gelir elde ediyor musunuz?
evde bakım aylıgında gelir değişikliklerinin en geç bir ay içinde aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. bunla mükellefsiniz. bu bildirimleri yaptınız mı?
yani evde bakım aylığı baglandıktan sonra sizin emekli olduğunuzu, eşinize kalan araziyi, eşinizin aldığı dükkan gelirini aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirdiniz mi? eger bildirmediyseniz ve aylık gelir sınırını aştıysanız ve bunun da tespiti yapılırsa size yersiz ödeme iddiasıyla borç çıkartırlar. buna hazırlıklı olun.
şimdiye gelelim. hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL üstündeyse evde bakım aylığı kesilecektir. bu durumda derhal gidip gelir değişikliklerini bildirmeniz gerekmekte. yoksa zaman aleyhinize işler aldıgınız her aylıgı faiziyle sizden geri alırlar.

2022 aylıgı açısından duruma bakalım.
eger anneniz 2022 aylığıalıyorsa hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL üstünde olduğundan dolayı aldığı 2022 aylıgı kesilecektir.
şimdi sorularınıza cevap vereyim.
1. imzalamayın, bir şey olmaz.
2. arazi gelir getirmese de gelir hesabına katılır 2022 aylıgında.
3. hane gelirinin esas alınması evet, sonradan oldu. 2008'de yoktu. ama sizin de zaten o zamandan sonra geliriniz değişmiş.
4. vakıf mütevelli heyetinin muhtaçlıktan çıktıgı kararına istinaden aylıgı fesh edilecek. bu durumda geriye dönük borç çıkartılmayacak 2022 aylıgında. ama evde bakım aylıgında gelir sınırını aşıyorsanız borç çıkar kesinlikle.
5. 65 yaş aylığı da 2022 aylıgı zaten. bunla ilgili yukarıda size soru sordum zaten. alınan 2022 aylık türünü tespit edebilmem için bu konudaki sorumu cevaplayın lütfen.
mart sonu gibi 65 yaş üstü yaşlılar için yeni düzenleme yolda. kanun değişikliği olacak. buna göre 65 yaş üstü yaşlıların hane gelirine bakılmayacak. eger boyle bir kanun değişikliği kesinleşirse duyurusunu yaparım. o zaman da yaşlılık aylıgına başvurursunuz tekrardan. ama yürürlükte olan mevzuata göre maalesef annenizin 2022 aylıgı kesin kesilecektir.

Kalem hanım öncelikle bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
Annemin 2022 aylığı bakıma muhtaç ve özürlü aylığı. 3 aylık 1374 tl.Arazi gelir getirmiyor. Tarla değil parsellenmiş arsalar.
Gelir değişikliği bildirimlerini yapmadım. Borç çıkarsa 2 Ağustos 2013 affından itibaren mi çıkartırlar.?

geceyolcusu
anneniz % 70 ve üstü seviyesinde 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı alıyorsa, bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL'yi aştıgından dolayı evde bakım aylıgının kesilmesi gerekmektedir. lütfen en kısa zamanda evde bakım aylıgı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne giderek gelir değişikliklerini bildirin. siz gelir değişikliklerini bidlirdikten sonra incelemeniz yapılacak, aylık gelir sınırını geçtiğiniz tespit edildiği takdirde de evde bakım aylıgı kesilecektir.
aylık kesme işleminden sonra geriye dönük yersiz ödeme yapılıp yapılmadıgına bakılacaktır. yersiz ödeme yapıldığının tespiti halinde de geriye dönük borç çıkartılacaktır. aylık gelir sınırını hangi tarihte geçtiyseniz o tarihten itibaren borç çıkartılır.

evde bakım aylıgında af yok. af çıkartılmadı hiç. af 2022 aylıkları için çıkartıldı. 2022 aylıgı için borç çıkartılmayacak size.

Kalem hanım ilgi ve yardımınıza yeniden çok teşekkür ederim. Geldiğim noktayı diğer üyelere de emsal olması için paylaşmak istedim. Sosyal yardımlaşmaya istedikleri tüm evrakları götürdüm. Gelir sınırını aştığımız için annemin 2022 maaşı ve benim evde bakım ücretim kesildi. Ancak iyi niyetimden ötürü geriye dönük borç çıkarmadılar. Gelirim arttığı için maaşımın kesilmesi dilekçemi yeterli gördüler. Ancak çok refah içinde yaşayan insanlar değiliz. 2015 hesaplamalarına göre yoksulluk sınırı şu anda 4.600 tl. Benim evde bakım ücretini almam için 5 kişilik bir ailede sınır 3.900 tl. Ben bu sınırı 500 tl geçiyorum. Öte yandan hiç bir geliri , malı mülkü olmayan ve 40 yıldır baktığım şizofren annemi eğer ben bakım evine yatırırsam ödeyecekleri rakam 4.000 tl 'ye kadar çıkıyormuş. Bu nasıl bir hesaptır anlamakta zorlanıyorum. Öte yandan 2022 maaşı kesildi. Hadi benim annem şizofren ve ben bakıyorum. Ama öte yanda bedensel engelli aklı zehir gibi çalışan genç insanlarımız var. Sırf bu gelir durumunu aşamadıkları için maddi anlamda ailelerine bağımlı yaşıyorlar. Bu durumun düzeltilmesi gerekli. Site olarak çok güçlü bir sayınız var. Sesimizi duyurmamız lazım.

geceyolcusu
2022 aylıkları için tüm iş ve işlemler kaymakamlıkta bulunan vakıf (SYDV) aracılıgıyla yapılır. 2022 aylıgı için vakfa mı gittiniz siz? nasıl neye dayanarak 2022 aylıgı kesildi diyorsunuz? lütfen 2022 aylıkları işlemleri için kurum olarak vakfı yazın lütfen.
bu arada siz ocak'ta yazmışsınız buraya. ve 2022 aylıgı alınıyordu o zaman. o aylıgın kesilmesi mümkün değil şu an. eger aralık dönemi 2022 aylıgı almışsanız ancak mart başında kesilebilir 2022 aylıgı.

evde bakım aylıgı ile ilgili işlemlere ise aile ve sosyal politikalar bakanlığı il/ilçe müdürlüğü bakıyor. evde bakım aylıgı işlemleriniz için gittiğiniz kurumu belirtirken bu kurumu belirtin lütfen.
bu söylediğim bilgilere bakarak şimdi "sosyal yardımlaşmaya gittim" derken hangi kuruma gittiğinizi açıklar mısınız?
vakfa (SYDV) mi yoksa aile ve sosyal politikalar bakanlığı il/ilçe müdürlüğüne mi gittiniz?
yazdıklarınızdan sanki vakfa (SYDV) gittiniz gibi anlaşılıyor. doğru mu?
evde bakım aylığı için de aile ve sosyal politikalar bakanlı il müdürlüğüne gidip gelir değişikliklerini bildirdiniz mi?

2022 aylıgı kesildikten sonra da hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırınız 784,97 TL'yi geçiyor mu yine?

kalem abla benim yüzde yetmiş raporum evde bakım maası alıyor annem daha önce ben kendim üç aylık 2022 maası alıyordum bakım maası alınca babamın emeklisi aldığı maas 1800 olunca yani ben 2 maası biden alamadım şu an sadece evde bakım alıyoruz şu an kişi basına düsen gelir 784.97 olmuş acaba ben şu geri 3 aylık maasıma tekrar muracat etsem onuda evde bakım parasını 2 sinide alabilirmiyim beni aydınlatırsanız acilen memnun olurum kalem ablacığım şimdiden tşk edrim cevabınızı bekliyorum raporum surekli yazıyor ablacığım evde 3 kişiyiz

şevket

784,97 TL evde bakıım aylıgı için gelir sınırı.
2022 aylıgında ise hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 392,49 TL'dir. baban emekli aylıgı alıyor 1800 TL, evde 3 kişisiniz. bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL'yi geçtiğinden dolayı sana 2022 aylıgı baglanmaz.

Üst Alt