Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylığımız gelir kriterlerine uymadığı için reddedildi!?

Derya2019K

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba öncelikle bir sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim %50 raporum ile 2022 maaşına başvurdum 1 hafta sonra eve gelindi vakıftan gelir gider* bilgileri sordular vs 1 hafta sonra e devletten baktığımda reddedilmiş (muhtaç olmama sebebiyle) evde sadece annem ve ben kalıyoruz.Annem emekli (1385 TL ) maaş +75 TL babamdan nafaka alıyor ama 2 adet kredi ödüyor başkada gelirimiz yok reddedilme sebebi olarak harcama bazlı gider sebebiyle red etmişler birde 609 TL olan sınırı aşmışız.Sormak istediğim sadece annemin gelirini hesaplıyorlar değilmi yani benim gelirim yok diye annemin gelirini 2 ye bölmüyorlar. Tekrar itiraz etsem sonuç alırmıyım çok tşkler şimdiden

Derya2019K
Tabi ki geliri ikiye bölüyorlar, ancak gelir ikiye bölündüğü halde 609 TL limitini aşıyor.
Kredi geri ödemesi olsun, mutfak, giyim vs olsun kira hariç hiç bir gider gelir hesabında dikkate alınmaz.
Eviniz yoksa ve kirada oturuyorsanız bunu mutlaka bildirin, emsal kira bedeli gelirden düşüldükten sonra kişi sayısına bölünerek hesaplanır. Ama kirada değilseniz zor görünüyor.

İkiye bölünüyorsa onaylanması gerekti o zaman çünkü ev kira kiramız aidat hariç 850 TL bu kritere uyuyoruz ama harcama yüksek bazlı olduğu için red olmuş dediler annemin kredileri oldugu için itiraz etsem sonuç alırmıyım tşkler cvp için

Derya2019K
Anladım. Reel gelir durumundan değil, eve gelen komisyon incelemesi ve kanaatiyle reddedilmiş. Bu gelir ile mevcut kredi geri ödemeleri ve ev geçinmesinin mümkün olmadığını, dolayısıyla beyan edilmeyen gelir olduğu kanaatine varmışlar.
Tabi ki itiraz edebilirsiniz ama kira çıkınca kalan 550 lira ile hem kredilerin ödenmesi, hem.de iki kişinin geçimini sağlaması kabul edersiniz ki kabuk edilebilir sınırlar dahilinde değil. Buna açıklık getirmeniz gerekiyor.

Herşeyimiz ortada aslında beyan etmediğimiz mal varlığı banka hesabı vs yok yurtdışındaki ablamdan arada destek alıyoruz o kadar yani zorlanıyoruz zaten geçinemek güç.Vakıf görevlisi annenin kredisi 1 tanesi en azından bitsin ( 1 ay sonra) tekrar itiraz ederiz dedi bakalım kısmet artık çok tşkler cvplar için

yurtdışındaki ablamdan arada destek alıyoruz o kadar yani zorlanıyoruz zaten geçinemek güç.
heyetın verdıgı karar dogru 2022 de adı ne olursa olsun tum gelırler yardımda dahil gelıre eklenır.birde gelrıden azla harcama edıldıgı ortaya cıkınca gelırden fazla olana o harcama gelrıe eklenıo.kredılerınız bıtnce yenıden başvurun belkı bu sefer baglanır

nafakayı alan kim sizmi annenızmı daha dogrusu engellı olanmı. eğer 2022 maaşı baglanılacak olan kişi ise nafakayı alan 2022 maaşı baglanmaz.
Soru 42: Nafaka alan bir kişi 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanabilir mi?
Herhangi bir tutarda nafaka alan kişi 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanamaz.

Teşekkürler cvp için nafakayı alan annem başvuran benim inşallah tekrar başvurduğumda kabul ederler bakalım

Derya2019K

Sana yönetmelik ile cevap vereyim ablası.

İlgili Yönetmeliğin 7. maddesinin 8. fıkrasındaki ç, d, e alt bentleri şöyle der:

[SIZE=1]"ç) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.

d) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar bu fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.

e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının bu fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir."
[/SIZE]

Bunları da açıklayayım sana.

Hane harcamaları hane gelirinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. emsal kira bedeli hariç hiçbir gider gelirden düşülmez.

Öncelikle hane geliri hesaplanır. hanenin toplam aylık gelirinden emsal kira bedeli düşülür. kalan miktar, hanedeki kişi sayısına bölünür.

Bu hesapla sizin geliriniz uygun çıkmış. burada sorun yok.

lakin hane harcamaları hesaplandığında ki harcamalara emsal kira bedeli dahil edilmiyor, harcama miktarı gelirden yüksek çıkmış.
hanenin ortalama aylık harcamaları toplanmış ve hanedeki kişi sayısına bölünmüş.
kişi başına düşen aylık harcama miktarı, kişi başına düşen aylık geliri geçtiğinden dolayı aradaki fark gelire eklenmiş. bu durumda da gelir artmış. haliyle geliriniz sınırı geçtiğinden dolayı aylık başvurunuz reddedilmiş.

Örnekle anlatayım bir de bunu:

2 kişilik hanede toplam gelir 1490 TL
emsal kira bedeli= diyelim ki 500 TL

gelirden emsal kira bedelini çıkardığımızda geliriniz 990 TL olur.
bunu da kişi sayısına bölersek,
kişi başına düşen aylık gelir 495 TL olduğundan geliriniz uygun çıkar.

ama bir de aylık harcamalar hesaplanır (yönetmelik gereği)
hanenin aylık harcamalarının ortalaması: 2500 TL tespit edildi diyelim.
bu harcamalardan emsal kira bedeli olan 500 TL düşülür.
geriye harcama miktarı olarak 2000 TL kalır.
kişi başına düşen aylık harcama ise 1000 TL olur.

böylece,
kişi başına düşen aylık harcama miktarı 1000 TL,
495 Tl olan aylık gelirden fazla olduğundan aradaki fark gelire eklenir ve
sizin kişi başına düşen aylık geliriniz 1000 TL kabul edilir.

böyle olunca da aylık talebiniz reddedilir.

Çok tşk ederim çokda detaylı açıklamışssınız gerçektende giderlerimiz 2500 TL çıkmış😊 Şimdi annemin 500 TL ödenen kredisi bitiyor diğer ay o bitince tekrar başvuracagım o zmn kabul edilir mi sizce çok sagolun tekrardan

İsterim ki baglansın ama bende cok ugrastım araba bile hesaba katıldı kasko bedelinin 40/1 biri mi oda gelir olarak sayıldı kiracıyım kontrat istediler bazen kontrata bile inanmayım o cevredeki emsal kiraya göre hesaplıyolar yanı sen 1000 tl ye otur o civarda 1000 tl ye ev yoksa onuda kendi hesaplarına göre yaparlar

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Ugurkrdg
Soru 53: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracı muhtaçlığın hesaplanmasında nasıl dikkate alınır?
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracının kasko bedelinin 120'de biri dikkate alınır. ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.
Soru 54: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait ticari veya zirai amaçlı kullanılan araçlar muhtaçlık hesaplanmasına dâhil edilir mi?
Evet, dâhil edilir. Araçların kasko bedellerinin 120'de biri dikkate alınır.

kira konusuna gelınce dedıgn gibi oluo ödedıgın kıraya değil emsal kıra bedeli geçerlı bunada gelenheyet karar verıyo .

2022 aylığı hesaplamsında bakıcı maaşı ve 2020 aylığı hesaba katılyor mu.ayrıca lüks bir araç aldım diyelimki 180 bin tl kasko değeri var hesaplamaya göre kişi başı düşen gelir 609 tl altında çıktı vakıf sen madem yardıma muhtaçsın nasıl lüks arabaya biniyorsun deyip 2020 aylığını kesme yetkisi var mı

zeynep yakut
[FONT=sans-serif]2022 aylığı hesaplamsında bakıcı maaşı ve 2020 aylığı hesaba katılyor mu.[/FONT]
2022 maaşı hesaplamasında alınan 2022ler dahil edilmez ebmler dahil edilir.
[FONT=sans-serif]ayrıca lüks bir araç aldım diyelimki 180 bin tl kasko değeri var[/FONT]
kasko değeri 180 bin lüks deil ultra lüks olur.siz galıba 180binlik aracı soruyonuz
aracın gelır hesaplaması aşağıdakı gibi yapılır
Soru 53: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracı muhtaçlığın hesaplanmasında nasıl dikkate alınır?
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracının kasko bedelinin 120'de biri dikkate alınır. ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.

[FONT=sans-serif]hesaplamaya göre kişi başı düşen gelir 609 tl altında çıktı vakıf sen madem yardıma muhtaçsın nasıl lüks arabaya biniyorsun deyip 2020 aylığını kesme yetkisi var mı[/FONT]

[SIZE=2][FONT=times new roman]"ç) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.

d) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar bu fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.

e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının bu fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir."

[/FONT][/SIZE][FONT=sans-serif] hane harcamaları hesaplandığında ki harcamalara emsal kira bedeli dahil edilmiyor, harcama miktarı gelirden yüksek çıkarsa aradakı fark gelıre eklenır bu durmda gelır sınırını geçme durumunuz olabilir öyle bir durum olursa maaşınızı keserler yetkılerı var[/FONT]

öncelilke cevabınız için teşşekür ederim.şimdi bulunduğum hanede 9 kişi varız gelir ise sadece bakıcı ve 2022 maaşı acaba kaç paraya kadar bir araç alınabilir 2022 kesilmeden bir hesplama yaparsanız benim için mutlu edersiniz

zeynep yakut
2022 için
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracının kasko bedelinin 120'de biri dikkate alınır. ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır
kural bu.aldıgınız aracın ötvli olması durumunda 120 de 1 i yani 200 binlik bi araç aldınız bunun 120 de 1 i gelıre katılır.yani 200000 / 120 : 1667 tl
ötv indirimi olmadan 200bınlık araç alırsanızda bu aracın kasko degerının 120 de 1i gelıre eklenır. burda kasko degerını bılmedıgm ıcın bişi diemem.artık kasko degerı kaç ise o nu 120 ye böleceksınız çıkan mıktarı gelıre eklıceksınız

evde kişi tek gelir ebm ve 2022imiş.ebm 1384 +(2022)763 : 2147 bu sizin aile gelrınız
2147 +1667 : 3814 bu da ötv indirimli aldıgınız aracın 120 i dahil edilmiş gelirniz bu durmda toplam gelrınız 3814 olacak evde 9 kişisiniz
2022 de hane gelrı sınırı 609 bunu 9 a bölecegız 3814 / 9 : 424 bu durmda 609 u geçmedıgı için 200000 tlılık bir araç alabilirsiniz

ebm de bugun kontrole gelen görevlıye sordum aşırı pahalı araç olmadıktan sonra bişi olmaz dedı ötv indirimli 150 bınlık falan dedı .ötv indirimli fiyatı 200 bınlık olursa sıkıntı olabılır dedı.dikkat edın 200bınlık değil indirim sonucu 200bın olan.indirimli fıyatı olan bı aracın normal ındırımsız pıyasa fıyatı 250 -270 bın cıvarıdır hesap ederken pıyasa fıyatı deıl ındırım uygulanan fıyatın 120 de 1 i gelire eklenıo

her ne kadar 200 bınlık aracı ındırımlı alabılıyorsanzda çok pahalı bı araç alırsanız olumsuzluk yaşayabılırsınız hesaplamalr yukarda yaptıgım gıbı yapılıyor artık bu yöntemle sızde butcenıze uygun aracı hesaplayabılırsınız

2022 reddedildi itiraz sonucu

Merhabalar eylül ayında başvurduğum 2022 maaş reddedildi harcamalar sebebiyle 02 ocak da tekrar itiraz ettim bugün kabul edildi ve maaş bağlandı.Sorum şu olacak 02 ocak dan itibaren mi geçerli olacak maaş yoksa İlk başvurdugum tarihden itibaren mi teşekkürler şimdiden

Derya2019K
kabul edılmeyen başvurularınız şartlarınızın tutmaması yüzünden oldugu için şartınzın tuttugu başvuru tarıhı geçerlı olur

Teşekkür ederim sevgiler

Merhaba tekrar ben babamın sigortasından yararlanıyorum ne zaman düşer acaba maaş bağlandığı için

2022 toplam ödeme tutarı

-mka

Merhaba
9 Ocak 2020 tarihinde 2022 maaşım kabul edildi şu an e devletten baktığımda sadece 1 aylık (537.09) TL görünüyor.Ocak ve Şubat ayı toplu alırsın demişlerdi. Yardımcı olursanız sevinirim

Çok teşekkürler

Derya2019K
2022de ödeme baglandıgı ay'ı takıp eden ay ödenır ocakta kabul edıldıgı için şubatta tek maaş almanız normal.

Benim yüzde 86 engelli cocugum var suan anne bakım haricinde gelir yok cocuhun üstündeki ötv indirimli arac yüzünden maas baglanmaz dediler bu konuds yardımcı olabilirmisiniz arac 140 bin tl nasıl muracaat etmeliyiz

Üst Alt