Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylığın, evde bakım maaşı ve malulen emeklilik süreci..?

altun

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
merhaba sitenize yeni üye oldum. teşekkürler ,vatandaşa faydalı oluyorsunuz.

Benim sorularım olacak, hasta olan benim ağabeyim. 35 yaşında yüzde 72 ağır özürlü raporu var. 2022 ye yeni müracat etti. bu maaşı kendisi için mi, bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğu için mi alacak?
Ayrıca abimin bakımı ile ilgilenen ve hiç bir geliri olmayan eşi de bu maaştan faydalanabilir mi? bu maaş kaç kategoride veriliyor pek anlayamadım.
abim için eğer olursa 3 aylık 500 küsür deniyor buna çocuk ve eş için bi katkı olmaz mı?

Evde bakım maaşına nasıl müraccate ediyoruz ve bunlar için özürlüye ödenen miktarlar nedir?

ne eşinin ne kndinin hiç bir mal varlığı ve güvencesi yok.bir tek çocuğu var.
çok teşekkür ediyorum.

2.sorumda şu:

abim ssklı bi işte çalışıyordu, güç bela gidip geliyordu. ssk dan malülen emeklilik işlemi 2 yıla yakındır sürüyor. yüzde 72 olmasına rağmen, sonuçlanmadı. bu 2022 için işten çıkması gerektiğini söylemişler ve çıktı. doğru mu yaptı acaba? ssklı iken bu maaşı alamaz mıydı?
bari malülen emkliliği sonuçlansaydı. Şu durumda malülen emeklilik işlemi durdurulur mu?
malülen emekli olmadığı için bu durumda başvuracağı mercii neresi olur işten çıktığı için başvurusu dikkate alınır mı?

yanıtlarsanız çok çok duacınız olacağım.

Sakat kişi 18 yaşından büyükse, 2022 maaşı sakat kişinin kendisine verilir. Aileler alamaz.

%70 ve üzerindeki raporla 2022 maaşı alan kişilere 3 ayda bir 840 tl ödenir.

Evde Bakım maaşı, baıkıcılık görevini üstlenen kişiye verilir (yani 2022 maaşının aksine bu maaş sakat kişiye değil, ona bakan kişiye ödenir). Eğer Ağır Özürlü ibareli sağlık kurulu varsa, yemek-banyo vb. gündelik ihtiyaçları için mutlak başkasının bakımına ihtiyaç duyuyorsa, hanede kişi başına düşen gelir 318 tl'den azsa, evde bakım aylığı almak için yaşanılan yerde bulunan il/ilçe sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu'na başvurulur. Gerekli tüm evraklar oradan temin edilir...
Halen evde bakım aylığı aylık 476 tl olarak ödenmektedir.
2022 maaşı almak evde bakım aylığı almaya engel değildir. İki maaş için de kriter gelir seviyesidir. Gelir seviyesi uygunsa, iki maaş da alınabilir.

Sigortalı olarak çalışan biri 2022 maaşı alamaz. Ayrıca emekli maaşı alan kişi de 2022 maaşı alamaz. Yani emekli maşı bağlandığında abiniz 2022 maaşını kestirmekle yükümlüdür. Emekli maaşı aldığı tarihten önceki 2022 maaşlarını alabilir, ama sonrakileri alamaz.

Sigortalı olarak çalışan ya da emekli olup emekli maaşı alan biri evde bakım maaşı alabilir. Yeter ki hanede kişi başına düşen gelir 318 tl'den az olsun.

Malulen emeklilik başvurusu yapabilmek için sigortalılık halinin sonanması şartı bulunmaktadır. Abiniz işten ayrılmadan nasıl oldu da malulen emeklilik başvurusu kabul edildi anlamadım. Maluelen emeklilik başvuru yaptığından emin misiniz? Eğer iş kazası sonucu sakatlanmışsa, sürekli iş göremezlik geliri için başvurulmuş olabilir? Malulen emeklilik ile sürekli iş göremezlik geliri birbirinden farklıdır. 2 yıl uzadığına göre süreç ve işten ayrılmadan başvuru kabul edildiğine göre, bana sürekli iş göremezlik başvurusu yapılmış gibi geldi?

Not: Bir kişi aynı anda hem sürekli iş göremezlik geliri için başvurup (yukarıda da yazdığım gibi, iş göremezlik geliri sadece iş kazası sonucu oluşan işgücü kaybı hallerinde ödenir) hem de malulen emeklilik için başvurabilir. Her iki süreç de aynı ayrı işler. Sonuçta eğer şartlar sağlanmışsa her iki maaş da bağlanır. Yalnız, maaşlardan fazla olanının tamamı, az olanın ise yarısı ödenir...

Çok çok teşekkür ediyorum.
Abim Ankara da ben İstanbul'dayım buradan onun işlemelrini takip edip, yardımcı olmaya çalışıyorum.evde bakım maaşları için hesap numarası açmış SHÇEK sanırım gelecek aya alırlar.2022 için kaymakamlıktaki memur abimi fırçalamış alıyosun zaten bakım parası tekrar ne uğraşıyosun demiş.
Abimin genetik bi hastalığı var yaşa bağlı olarak durumu gittikçe ağırlaşıyor.şu an özür durumunu yükseltmek için hastanaye başvurmuş (ssk emekliliği için)raporu almışlar geri yeniden değerlendirmek için.2022 başvurusu için raporun aslı gerekir mi acaba.

Bide hocam ben emekli sandığı mensubuyum eşimden yaralanıyorum.Abimin hastalığı genetik, ailenin kadınlarında taşıyıcı olarak doğacak erkek çocuklarda açığa çıkıyorve yaşa bağlı artarak ilerliyor.Ben taşıyıcı olup olmadığım için çapa ya müracat ettim ama benden tahlilerin yurt dışına yollanacağı ya da burda özel labratuvarda yapılacağı için fahiş paralar istendi.Emekli sandığıbu tür sağlık giderlerini karşılamıyor mu.Alakasız bir konu ama bu konuda doğru bir bilgiye ulaşamadım.Eğer bilginiz varsa lütven beni bilgilendirimisniz?

2022 başvurusu için raporun aslını isterler. Noter onaylı bi nüsha ile şansını deneyebilirsin...

Laboratuvar konusunu ise maalesef bilemiyorum.

çok teşekkkürler hocam.Abimle her konuştuğumda başka şeyler öğrendiğim için sorduğum sorularda zaman zaman çelişkiler olabiliyor .ilk soruda 2022 sordum oysa evde bakım maaşına bağlanmış. çok faydalı oldunuz gerçekten.

Çalışan biri Evde Bakım maaşı alabilir mi?

peki hocam evde bakım maaşı almak için kullandığı rqporda ağır özürlü ibaresi varsa kişi hafif ssk lı bir işte çalışırsa maaşı kesilir mi...Ağır özürlü ifadesi durumu etkilermi?

Evet, çalışan kişiler de eğer Evde Bakım Aylığı için öngörülen Bakıma Muhtaçlık düzeyinde iseler, Evde Bakım aylığından yararlanabilirler. Yeter ki Bakıma Muhtaçlık Kriterleri ve gelir kriterleri uygun olsun.

Konuyla ilgili olarak SHÇEK'nun yazısından bir alıntı:
Ayrıca kişinin bakıma muhtaç özürlü olup olmadığının değerlendirmesinde özürlünün bir işte çalışıyor olmasının tek başına bir engel teşkil etmemesi gerektiği, çalışan özürlünün de bakıma muhtaç durumda olmasının mümkün olabileceği mütalaa edilmektedir​

Üst Alt