Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylığını ileride bizden geri talep ederler mi diye endişe ediyorum!?

Konular
19
Reaksiyonlar
0
Kalem hanım ben sekiz aydır asgari ücret 'le çalışıyom eşim bakım maaşı alıyor birde /71 oranında zihinsel engelli 18 yaş üstü çocuk var 2022 maaşı alıyor ve hale maaş devam ediyor tapu yok ev yok bize ileride geri ödeme çıkarmı evde 4 kişiyiz saygılar teşekürler

Fatma mehmet

Merhaba. Hane içerisindeki gelir durumundaki değişikliği bağlı bulunduğunuz vakfa bildirmeniz gerekmektedir. Zaman kaybetmeden görüşmeniz yararlı olur.

Son düzenleme:
Fatma mehmet
mesajını son anda gördüm. okula gideceğim birazdan. ama gitmeden önce cevap yazayım endişelerini gidereyim dedim.

yersiz ödeme konusu yok sizde ablası. geriye dönük ödeme alınmaz sizden. borç çıkartılmayacak yani, rahat ol:)
vakfa sakın gitme. bildirimde bulunmana gerek yok.
yapılacak ilk sosyal incelemede muhtaçlığın tekrar sorgulanacaktır. vakıf mütevelli heyeti muhtaçlıktan çıkma kararı verdiği takdirde de aylığın kesilecektir. ama borç çıkartılmayacak tabi ki:)

çocuğun aylığı alabildiğince alsın.
ocak ayında konuyu bana hatırlat hane gelir hesabınızı yapayım yeniden.

Kalem hanım Ufukalp geri ödeme cıkarabilirler diye yazısını gördüm birde mayısta kömür yardımıda yaptılar ayrıca işte yılbaşında bitebilir yani iş sürekli değil pamuk ipliğine bağlı

2013 veya 2014 yılında bununla ilgili bir düzenleme yapılmış olması lazım. Yersiz ödenen tutarla ilgili işlem yapılamaz. Ancak ben olaya etik açıdan yaklaşarak vakfa bilgi vermeniz gerekir demiştim

Gazeteci Şerif
Ara ara bazı yıllar tahakkuk ettirilmiş yersiz ödeme tahsilatının terkinine dair düzenleme yapılır, bahsettiğiniz de onlardan biri.
Bu süreklilik içeren bir düzenleme değildir. Düzenlemenin yürürlük tarihine kadar tahakkuk ettirilip geri ödeme kararı çıkarılmış yersiz ödemeleri kapsar.
O tarihten sonra oluşacak yersiz ödemeler için yine geri ödeme çıkarılabilir.

Fatma sende yersiz ödeme konusu yok. Senden geriye dönük borç istenmeyecek. Şimdi okuldayım. Akşama daha teferruatlı yazarım. Ben yazmadan hiçbir işlem yapma bildirimde bulunma.

Kalem hanım bende tapulu her hangi bir taşınmaz yok onun için belki kira bedeli falan düşülüyor olabilir

Ablacım emsal kira bedeli toplam hane gelirinden düşülüyor zaten. O yüzden sana ocakta hane gelirini yeniden hesaplarım dedim. Ocakta evde bakım maaşı tutarı netleşir. Hane gelirini yeniden hesaplayacağım senin. Ayrıca burada arkadaşlar yersiz ödeme konusunda seni yanlış bilgilendirmiş. Sende yersiz ödeme konusu yok. Hane geliri sınırı geçse bile ancak maaş kesilir ama size borç çıkartılamaz. Akşam daha teferruatlı seni bilgilendireceğim. Kuşkun kalmayacak rahat ol. Mevzuatı iyi biliyorum😄şu an telden yazıyorum. Zorlanıyorum. Rahatla ve benim yazmamı bekle

Kalem
Burada bu arkadaşa yanlış bilgi veren kimse yoktur.
Ben burada bu arkadaşın durumu için tek bir yorum dahi yapmadım. Fatma mehmet benim evde bakım aylığı ile ilgili başka bir başlıktaki yorumumu görmüş ve kendi kendine çıkarımda bulunmuş. Başkaca da kimse ona borç çıkarılır gibi bir yorum yapmamış.
Bana burada arkadaşın durumu ile ilgili yanlış yönlendirici yorumu gösterebilir misiniz ?

Ufukalp o zaman fatma'ya evde bakım forumunda yazdıklarını yanlış yorumladığını yazsaydın. Lüzumsuz yere gazeteciye aflarla ilgili açıklama yerine! Burada fatma borç kaygısı içinde. Telaşını görmedin mi?Onun yaşadığı endişe önceliğimdir. Onu rahatlattım. Akşam da gerekli açıklamaları fatmaya yapacağım.

Kalem
İstediğiniz açıklamayı istediğinize yapın, yalnız başkalarının yorumlarında sürekli hata arama alışkanlığını bırakın. Bunu dün de yaptınız.

Fatma mehmet

demişsin ki: Ufukalp geri ödeme cıkarabilirler diye yazısını gördüm "
sanırım Ufukalp'in şu yazısını gördün ve haliyle size de borç çıkacak diye telaşlandın:https://www.engelliler.biz/forum/ev...bakim-maasi-alabilir-miyim-2.html#post2091596

Ufukalp 'in yazdıklarını demin okudum okudum ablası. ufukalp'in verdiği örnek üzerinden giderek sana anlatayım konuyu. ki doğrusunu öğren ve borç gelecek diye boşuna telaşa girme.

[SIZE=1]ufukalp demiş ki:

"Önce 2022 engelli aylığına başvurdunuz diyelim. Henüz ortada bakım aylığı falan olmadığından gelir kriteri uygun bulundu ve bağlandı diyelim.
Hemen arkasından da evde bakım aylığı bağlandığını düşünelim, ne olur ? 2022 engelli aylığı için gelir hesabına evde bakım aylığı da dahil edildiğinden 2022 için gelir kriterini aşmış olursunuz. Bunu bildirme yükümlülüğü size ait. Bilmediğinizden uzun süre iki aylığı da aldığınızı düşünelim. Daha sonra bu tespit edildiğinde size geriye dönük olarak altından kalkamayacağınız bir ödeme çıkarırlar ve o zaman çok zor durumda kalırsınız. "

[/SIZE]
Kırmızı renkle renklendirdiğim yerler yanlıştır.

aynı örnekten devam edeyim.

5 kişilik bir hane. Murat 18 yaş üstü. babası emekli aylığı alıyor, başka gelir de yok. Murat 2022 aylığına başvuruyor ve hane geliri uygun bulunduğundan aylığı baglanıyor. Daha sonra babası murat için evde bakım aylığına başvuruyor. evde bakım aylığı da baglanıyor. ama bakım aylığı baglandıktan sonra hane geliri sınırı geçiyor. murat ve ailesi bu durumu vakfa bildirmiyor. bir sene boyunca bu aile 2022 aylığı almaya devam ediyor. bir yıl sonra vakıf bu ailenin sosyal incelemesini yapıyor. sistem ve sosyal inceleme sonuçlarındaki bilgilere göre vakıf müteveli heyeti hane geliri sınırı geçtiği için Murat'ın muhtaçlıktan çıktığı konusunda karar veriyor. heyetin kararı doğrultusunda 2022 aylığı kesilir.
ama borç çıkartılmaz.
yersiz ödeme konusu bambaşka bir şey. yersiz ödeme konusu olan durumlara sistem müdahale ediyor zaten (sigortalı çalışma, emeklilik gibi SGK'dan bir gelir ve aylık hakkından yararlananlarda olduğu gibi)
yersiz ödeme konusuna sistem izin vermiyor zaten. sorgulamalar bizzat sistem üzerinden yapılıyor.
2022 aylığı alan biri sigortalı çalışmaya mı başladı? zaten sistem aracılığıyla her ödeme dönemi öncesinde SGK sogulaması yapılıyor. SGK tespiti yapılanların aylıkları da feshediliyor.
ama bazen sistem kafayı da yiyor tabi:) aylık kesildikten sonra 2022 aylığı ödenenler de oluyor. bu da en fazla bir maaş oluyor. onu da yersiz ödeme konusu oldugundan dolayı geri istiyorlar.

şimdi senin durumuna gelelim.

hanede 4 kişisiniz. 18 yaş üstü çocuğun 2022 aylığı alıyor. evde sen asgari ücretle çalışıyorsun. eşin bakıcı olduğundan dolayı ona evde bakım ücreti ödeniyor. ev araç vs bir mal mülk yok hanede. kiracısınız.

çocuğun 2022 aylığı aldıktan sonra çalışmaya başlamışsın.
2022 aylığı için çalışmaya başladığını vakfa bildirmene gerek yok.
ama evde bakım aylığında hanedeki gelir değişikliğinin en geç 1 ay içinde ilgili il müdürlüğüne bildirilmesi şarttır.

senin hane gelirini ocak ayı içnde hesaplayacağım. diyelim ki hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırını geçtin. alabildiğince almaya bak aylığı. ama yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylığın kesilir onu da bil. lakin asla borç çıkartılmaz.:)

NOT: kirada oturdugun için hanenin toplam gelirinden emsal kira bedeli düşülür. Ocakta zaten hane gelirini hesaplayacagımdan bu konuya girmiyorum şimdilik. belki hane gelir sınırını bile geçmiyor olabilirsin yani:)

Kalem
Tabi bu forumda geriye dönük birkaç yıllık yersiz ödeme iadesi çıkarıldığını söyleyen arkadaşlar yalan söylüyorlar o zaman.
2022 engelli aylığı alıyorken evde bakım aylığı bağlanması bir gelir artışıdır ve engellinin bildirim yükümlülüğü kapsamındadır. Çünkü evde bakım aylığı, 2022 engelli aylığı gelir hesabına dahil edilen bir gelirdir.
Yersiz ödeme sizin dediğiniz gibi olsa hiç kimseye bilmem kaç yıllık geri ödeme çıkmazdı.
Devletin ara ara yersiz ödemelere ilişkin alacak terkini düzenlemelerine de gerek kalmazdı.
O taahhütnameler süs olsun diye imzalatılmıyor.

@Ufukalp

demişsin ki: [SIZE=1]"Tabi bu forumda geriye dönük birkaç yıllık yersiz ödeme iadesi çıkarıldığını söyleyen arkadaşlar yalan söylüyorlar o zaman. "
Forumda duruyordur o yazılar. bulup göster bi zahmet. [/SIZE]
8-9 senedir bu forumlarda soru cevaplıyorum, yazında anlattığın sebep yüzünden yersiz ödeme konusu olup borç çıkartılan yok.

bu konuyu halledelim diğer yazdıklarına da geleceğim.

öncelikle anlatığın örnekle ilgili kimlere yersiz ödeme gelmiş bakayım bi.
ben görmedim çünkü.

istersen şu arkadaşa bir sor bakalım yersiz ödeme iddiasıyla geriye dönük borç çıkartılmış mı? :https://www.engelliler.biz/forum/20...maasim-kesildi-ne-yapmaliyim.html#post2065046
hanede 3 kişiler. babası emekli, annesi evde bakım aylığı alıyor. arkadaşın 2022 aylığı kesilmiş. daha önceden niye kesmediler diye soruyor.

oysa hane gelir sınırını geçmesine ragmen 2022 aylığı almaya devam etmiş. ama sadece maaşı kesilmiş. sor bakalım hiç geriye dönük borç çıkartmışlar mı?

bu şekilde hane geliri sınırı geçtiğinden dolayı çoook 2022 aylığı kesilen var. bildirim de yapmamışlar. borç da çıkartılmadı hiçbirine.

Kalem hanım ben ilk 2014 yılında başvuru yaptım mahkemeden bana velayet almamı istediler velayetini aldım çocuk 18 yasına basmiştı başvuru yaptığımdazaten çalışıyordum dönem ler halinde devam lı hiç çalışmadım 2017 yılında maaşı kestiler askeri ücret üstü çalışıyordum iş bitti tekrar başvurdum bana sgk dan çıkışını algel dediler getirdim tekrar bağladılar beş ay çalışmadım sonra tekrar iş buldum yaklaşık sekiz aydır çalışıyom durum bu cevaplar için sağolun

Kalem
Arama kısmına yazıp aratabilirsiniz, ben çok rastladım.
Hatta bunlara ve uzun uzun tartışmalara hiç gerek yok.
Buraya yönetmeliğin ilgili maddelerini yazarak noktayı koyayım.

Bildirim Yükümlülüğü

MADDE-14
1-Aylık almakta olanlar veya aylık sahiplerinin eş, anne, baba, vasi, kayyum, veli veya vekilleri, aylıkların kesilmesini gerektiren durumları üç ay içinde Vakfa bildirmekle yükümlüdürler.

2-Bu yükümlülüğe uymayarak yersiz aylık tahsilinde bulunanlara ödenmiş olan aylıklar için ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte Bakanlık tarafından borç tahakkuk ettirilerek, takip ve tahsili sağlanır. Süresi içinde bildirim yükümlülüğüne uyulmuş olmakla veya aylık hakkından feragat talebinde bulunulmakla birlikte, süresinde aylık kesme işlemi yapılmayarak aylıkların ödenmeye devam olunması durumunda geri tahsil olunacak aylık tutarları için kanuni faiz veya Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranlarına göre ayrıca bir fark alınmaz.

Fazla veya Yersiz Ödenmiş Aylıkların Geri Alınması

MADDE-15
1-Aylığının kesilmesi gereken ödeme dönemi başından itibaren her ne suretle olursa olsun, fazla veya yersiz ödenen aylıklar ile borcun faizi, borcun tahsilinden önce aynı kişiye tekrar aylık bağlanmış olması durumunda aylıklarından kesilir.

2-Borçların mahsup yoluyla tahsil imkânının kalmaması halinde Bakanlık tarafından takip ve tahsili sağlanır.

3- Aylığın kesilmesi gereken durumların üç aylık bildirim süresi tamamlanmadan Vakıf tarafından ya da Sistem tarafından tespiti halinde geri tahsil olunacak aylık tutarları için kanuni faiz veya Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranlarına göre ayrıca bir fark alınmaz.

Galiba 2022 engelli maaşda geriye dönük borçlanma yoktur
Evde bakım maaşda vardır

Fatma mehmet

ablacım sen sigortalı çalışıyorsun. sekiz aydır. 18 yaş üstü çocuğun da 2022 aylığı alıyor. eşin de evde bakım aylığı alıyor. hepsini okudum, biliyorum. çalıştıgını vakfa bildirmene gerek yok. bırak da sosyal incelemeni yaptıklarında onlar tespit etsin.
diyelim ki hane gelirin sınırı geçti. bu da vakıf tarafından tespit edildi. çocuğunun 2022 aylığı kesilir sadece. borç çıkartılmaz.

ocak ayında bana bu konuyu hatırlat senin hane gelirini yeniden hesaplayacağım. sen ocakta bana emsal kira bedelini öğren kafi. gerisini ben hallederim.

Ufukalp

iiddia sahibi sensin! bunu diyen sensin oku şu yazdığını: "Tabi bu forumda geriye dönük birkaç yıllık yersiz ödeme iadesi çıkarıldığını söyleyen arkadaşlar yalan söylüyorlar o zaman. "

burada gereksiz yere kimseyi endişelendirme lüksüne sahip değilsin. bahsettiğin yazıların linkini istiyorum. 8-9 senedir bu forumlarda soru cevaplıyorum ben görmedim. görmediğim şeyi bulamam. ama sen gördüm diyorsan link paylaşırsın!

mevzuata henüz bulaşmış değilim. o kopyaladığın mevzuat hükümlerini gayet iyi biliyorum merak etme.

sen en iyisi Yönetmelikteki 15. maddedeki kırmızı renkle renklendirdiğim yeri açıkla bi bakalım:

"Fazla veya yersiz ödenmiş aylıkların geri alınması

MADDE 15 – (1) 11 inci maddenin üçüncü fıkrasına göre aylığının kesilmesi gereken ödeme dönemi başından itibaren her ne suretle olursa olsun, istihkaklarından fazla veya yersiz ödenen aylıklar ile 14 üncü maddeye göre tahakkuk ettirilmiş faiz, borcun tahsilinden önce aynı kişiye tekrar aylık bağlanmış olması durumunda aylıklarından mahsup edilir. 13 üncü maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında belirtilen hallerde, anılan hükümlere göre işlem yapılır.

(2) Borçların mahsup yoluyla tahsil imkânının kalmaması halinde Bakanlık tarafından takip ve tahsili sağlanır."

ama öncelikle şu iddianın ardında dur link paylaş.

bekliyorum.

NOT: Sana cevap bile yazmam ama. bu yazıları takip eden üyeler -tıpkı Fatma Mehmet gibi- senin yüzünden gereksiz yere kaygılanır telaşlanır diye korktuğum için yazıyorum. iki kuruş maaş alıyolar zaten, bir de borç kaygısı mı çeksinler? üstelik yersiz ödeme konusu da yokken, borç da çıkartılmayacakken!
onlara borç çıkartılacak olsa zaten ben ortalığı yıkarım gidin aylığı kestirin, aylık çekmeyin diye.

Kalem
Görüyorum ki oldukça takıntılı birisiniz.
Ben ilgili yönetmeliğin ilgili maddelerini alıntıladım, noktayı da koydum. Sizinle burada ego yarıştırmaktan daha önemli şeyler var. Ne yazarsanız yazın, lütfen beni etiketlemeyin.
İnsanlara mümkün mertebede yardımcı olmaya çalışmak varken ego yarışına tenezzül etmek en sevmediğim tavırlar arasındadır.
İyi geceler...

Sen yukarıdaki Yönetmelik hükümlerini nereden kopyaladın? link verir misin?

Yürürlükte olan Yönetmelikteki 15. madde geçerli. senin kopyaladığın 15. madde değil.

Yürülükte olan Yönetmelik hükümleri şu şekildedir:

"Bildirim yükümlülüğü

MADDE 14 – (1) Aylık almakta olanlar veya aylık sahiplerinin eş, anne, baba, vasi, kayyum, veli veya vekilleri, aylıkların kesilmesini gerektiren durumları üç ay içinde Vakfa bildirmekle yükümlüdürler.

(2) Bu yükümlülüğe uymayarak yersiz aylık tahsilinde bulunanlara ödenmiş olan aylıklar için ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte Bakanlık tarafından borç tahakkuk ettirilerek, takip ve tahsili sağlanır. Süresi içinde bildirim yükümlülüğüne uyulmuş olmakla veya aylık hakkından feragat talebinde bulunulmakla birlikte, süresinde aylık kesme işlemi yapılmayarak aylıkların ödenmeye devam olunması durumunda geri tahsil olunacak aylık tutarları için kanuni faiz veya Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranlarına göre ayrıca bir fark alınmaz.

(3) (Ek:RG-19/8/2018-30514) Aylığın kesilmesi gereken durumların üç aylık bildirim süresi tamamlanmadan Vakıf tarafından ya da Sistem tarafından tespiti halinde geri tahsil olunacak aylık tutarları için kanuni faiz veya Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranlarına göre ayrıca bir fark alınmaz.

Fazla veya yersiz ödenmiş aylıkların geri alınması

MADDE 15 – (1) 11 inci maddenin üçüncü fıkrasına göre aylığının kesilmesi gereken ödeme dönemi başından itibaren her ne suretle olursa olsun, istihkaklarından fazla veya yersiz ödenen aylıklar ile 14 üncü maddeye göre tahakkuk ettirilmiş faiz, borcun tahsilinden önce aynı kişiye tekrar aylık bağlanmış olması durumunda aylıklarından mahsup edilir. 13 üncü maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında belirtilen hallerde, anılan hükümlere göre işlem yapılır.

(2) Borçların mahsup yoluyla tahsil imkânının kalmaması halinde Bakanlık tarafından takip ve tahsili sağlanır."

...............

fazla ve yersiz ödenmiş aylıkların geri alınması ile ilgili madde 15. maddedir. bu maddeye göre borç çıkartılır.

15. maddedeki kırmızı renkle renklendirdiğim yeri oku ve Fatma mehmet arkadaşımızın aylığının ne zaman kesilmesi gerektiğini 11. maddenin 3. fıkrasına bakarak yaz bakalım. yersiz ödeme konusu var mı yok mu görelim?

Kalem hanım gelirlerim bir ayı tam çalışırsam 1679 gitmediğim günlerde yömiye kesililiyor bakım maaşı 1179 evde 4 kişiyiz bir çocuğum 16 yaşında liseye gidiyor üzerime kayıtlı her hangi mal mülk yok kira kontratın yok köyde oturuyoz 1679+1179 =2858÷4=714,50 800 kira diyelim bir hesap yapar mısın abla teşekürler ayrıca engelli olan çocuğum bana masrafı çok masraf dediğim bakkal market mesela her ay bir tane ayakkabı alıyom üstüne başına hiç dikkat etmiyor hergün elbisesi değişiyo çünkü hemen kirletiyor ayakkabısının burnuna yere vura vura deliyor çocuğun zihinsel engelin yanı sıra sinirsel ve psikoljik engeli var devamlı ilaç kullanıyo periyodik olarak devamlı doktora gidiyor dört beş ayda bir telefon alıyom başkasında görüyor hemen istiyor belli bi zaman geçince o telefonu istemiyor yenisini alamadığında başımınım etini yiyor kaç kere yereçarptığı oldu yani benim işim zor sakal bıyık hesabı iyi akşam lar

Fatma mehmet

ablacım, bu hesabı artık ocakta yapalım.
1 ocak 2019 itibariyle 2022 aylığı kişi başına düşen aylık gelir sınırı 609,67 TL oldu. aynı tarihten geçerli olmak üzere asgari ücret 2020,90 TL oldu.
senin maaş 1 Ocak'tan itibaren yeni asgari ücret üzerinden değerlendirilecek.
yine aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere evde bakım aylığı da artacak. bunlar ocak ayında netleşir.

şimdi hesap yaparsam 31.12.2018'e kadar geçerli olan veriler üzerinden hesap yapmak zorundayım. oysa bu veriler 1 Ocak'tan itibaren değişecek:)

o yuzden ocak ayını bekle. biraz sabır.

ama sana bazı bilgiler vermeliyim.

2022 gelir hesabı şu şekilde yapılır.

hanede 4 kişisiniz.
1. sen asgari ücret alıyorsun. 1 yıl boyunca aldığın aylıklar toplanıp 12'ye bölünecek ve böylece aylık ortalaması bulunacak.
2. evde bakım aylığı 1 temmuz itibariyle zamlanmıştı. dolayısıyla bir yılda aldığın evde bakım aylıklarının aylık ortalaması bulunacak.
3. 1 ve 2. maddede belirlenen aylık ortalamalar toplanacak ve bu toplamdan emsal kira bedeli düşülecek.
kalan miktar hanedeki kişi sayısı olan dörde bölünecek.

emsal kira bedelini vakıf mütevelli heyeti bilir. sen emsal kira bedelini öğrenmeye çalış bi şekilde. nereden öğrenilebilir bilemiyorum.

Kalem kalem apla sizin demek istediginiz muhtaçlık durumu ortadan kalkarsa yersiz ödeme çıkmaz demek istediginiz muhtaçlıkla ilgili
şayet 2022 maaşı alan biri sgk lı bir işe girse ve maaşı almaya devam etse bu durumda yersiz ödeme çıkar ben öyle anladım

Bütünüyle,
evet doğru anladın ablam.

1) 2022 alan kişi sigortalı çalışan olursa,
sGK'dan bir aylık veya gelir alırsa
buna ragmen 2022 aylığı almaya devam ederse yersiz ödeme konusu olur ve geriye dönük borç çıkartılır.
daha önceleri bu durumdan dolayı çok fazla kişiye borç çıkartıldı. binlerce kimse magdur oldu. o yüzden af çıkartıldı.
ama yine önü alınamayınca tedbirler alındı.
artık 2022 aylık ödemeleri yapılmadan önce sistem aracılıgıyla SGK sorgulaması yapılıyor. sorgulama neticesinde SGK kaydı olduğu tespit edilenlerin 2022 aylıkları feshediliyor.
bu yüzden de eskisi gibi borç çıkartılan çok olmuyor artık.

sadece ayalık kesildikten sonra hatalı ödemeler yapılıyor bazen. yani aylık kesildikten sonra bir dönem maaş ödenebiliyor yanlışlıkla. bu da yersiz ödeme iddiasıyla geri isteniyor. bunun dışında çok şükür eskisi gibi borç çıkartılacak bir duruma sebebiyet verilmiyor.

2) 2022 aylığı alan kişi sigortalı değilse, sadece hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmişse,
yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra muhtaçlıktan çıkma gerekçesiyle aylığı kesiliyor. ama yersiz ödeme konusu değil bu da. bu yüzden böyle bir durumda geriye dönük borç çıkartılmıyor. sadece aylık kesme işlemi uygulanıyor (vakıf mütevelli heyetinin muhtaçlıktan çıkma kararına istinaden aylık kesiliyor).

Kalem hanımın üzerine gitmeyin. Kalem hanım kanunların ve yönetmeliklerin profesörü bir ablamızdır. O ne derse doğrudur. Kalem hanımla gereksiz diyalog içine girmeyin. Kadıncağız zaten insanların sorularına cevap yazmak için yeterince vakit harcıyor. Birde gereksiz diyaloglarla uğraştırmayın.

@Kalem[FONT=sans-serif]
Yönetmelik ve kanun, 65 yaş üstü yaşlının ve eşinin geliri dikkate alınır diyor. 65 yaş üstü yaşlının ve eşinin ortalama aylık gelirleri toplanır ve ikiye bölünür. sonuç muhtaçlık sınırı geçmiyorsa aylık baglanır aksi durumda baglanmaz diyor.[/FONT]

[FONT=sans-serif]evde bakım aylığı, bakıcıya bakım hzmetinin karşılığı olarak ödeniyor. bu ödemeyi devlet sosyal yardım olarak görüyor. [/FONT]
[FONT=sans-serif]bu konuda net değilim[/FONT]:)
[FONT=sans-serif]evde bakım aylığı bakıcının geliri ise ve bahsettiğin yaşlının eşi yoksa, 65 yaş üstü yaşlı aylığı baglanmaz.[/FONT]
[FONT=sans-serif]ama evde bakım aylığı engellinin geliri sayılır bakıcının geliri sayılmazsa, 65 yaş üstü yaşlı aylığı baglanır.[/FONT]

[FONT=sans-serif]ama bu mesajı yazarken tekrardan düşündüm de, evde bakım aylığı bakıcının geliri sayılması lazım. bu durumda da 65 yaş üstü yaşlı aylığı baglanmaz. [/FONT]
[FONT=sans-serif]yine de vakfa başvursun bence. uygulamada nasıl hareket ediyolar görelim[/FONT]:)

kalem apla sizin cevabınızı kopyaladım yukarıdaki

kalem apla başvurduk yaşlılık maaşı baglandı

şüpheye düştük sonradan yersiz ödeme çıkmasın korkuyoruz kalem apla bagladılar ama mütevelli heyeti insiyatif kullanmış bagladılar uygulamada dediniz başvurun dediniz bizde başvurduk baglandı merkezi sorgulamada falan daha sonra muhtaçlık v.b.söz konusu olursa yersiz ödeme çıkarmı lütfen acil bir cevap verirseniz sevinirim yakınım sizden haber bekliyor...

sorum şu şekildeydi başka konuda yazmıştım ordan yazacaktım bulamadım konuyu

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Kalem
[FONT=sans-serif]kalem apla bi sorum olacak cvp verirseniz mutlu olurum [/FONT]
[FONT=sans-serif]bi yakınım var 2 kişi kalıyorlar hanede [/FONT]
[FONT=sans-serif]anne kız[/FONT]
[FONT=sans-serif]anne kızından dolayı evde bakım aylıgı alıyor anne bakıcı yani[/FONT]
[FONT=sans-serif]anne 75 yaşında yaşlılık maaşı alabilirmi[/FONT]

Üst Alt