Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylık kesme işlemleri ve yersiz ödeme konusu

Kalem

Emektar Üye
Konular
108
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,
biliyorsunuz 19 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayınlanan Yönetmelik'le yönetmelik değişikliği olmuş ve 2022 aylıkları 3 aylık peşin ödeme yerine 1 aylık ödemeye geçmişti.
sizleri şu linkten Yönetmelik değişikliği ile ilgili bilgilendirmiştim: https://www.engelliler.biz/forum/20...resmi-gazete-de-yayinlandi-maaslar-aylik.html

yapılan değişiklikleri orada anlatmıştım ama önemli bir konuyu sonraya bırakmıştım. zaten 3 aylık ödenen maaşların aylık ödenmesi konusunda kafanız karışacaktı butun değişiklikleri aynı anda vermeyim dedim. aslında böyle önemli bir konunun arada kaynamasını istemedim.
2022 aylıklarının aylık ödenmesi uygulamasını artık öğrendiyseniz/kavradıysanız, devam edeyim.

[SIZE=3]2022 aylıklarını kesme işlemleri ve yersiz ödeme konusu:[/SIZE]

Yönetmelik değişikliğinden önce:
2022 aylığı alan biri sigortalı çalışmaya başladığında, sigorta kaydını takip eden dönem başından (mart,haziran,eylül,aralık) itibaren aylığı kesiliyordu.
Örnek:
Ahmet Bey, 5-9 Mart'ta 2022 aylığını aldı.Nisan'da sigortalı çalışmaya başladı.
Ahmet Bey'in aylığı, sigorta başlangıcının olduğu Nisan ayını takip eden ilk ödeme dönemi başında kesilir.
Nisan ayını takip eden ilk ödeme dönemi: haziran
Ahmet Bey'in aylığı 1 Haizran başında kesilir. (sistem aracılıgıyla tespiti yapılır çünkü).
böyle bir durumda , Ahmet Bey'e Mart'ta ödenen 3 aylık peşin maaş (mart,nisan,mayıs) geri istenmez (yersiz ödeme konusu olmaz).
ama haziran dönem aylığını alamaz. Haziranda, Haziran dönem maaşını (haziran,temmuz,agustos)alsa bile yersiz ödeme iddiasıyla geri istenir.

Yönetmelik değişikliğinden sonra:
1 Eylül 2018 itibariyle;
2022 aylıkları aylık ödenmeye başladı. yani 1 aylık dönemler halinde.
peki aylık kesme işlemelri nasıl olacak?
her ay başından önce arkadaşlar!

Örnek:
Ahmet Bey Eylül maaşını 5-9 Eylül'de aldı.
10 Eylül'de sigortalı çalışmaya başladı.
1 Ekim başında Ahmet Bey'in SGK kaydı tespit edilirse, aylığı feshedilecektir. aldığı eylül aylığı istenir mi peki? hayır. eylül aylığı istenemez. yersiz ödeme konusu değildir bu.
ama Ekim aylığını çekemez.

Peki sistem aracılıgıyla Ahmet Bey'in SGK kaydı sorgulanmaz ve almaya devam ederse nolacak?
Ahmet Bey, 10 Eylül'de sigortalı çalışmaya başladı.
çalışmaya devam ederken 5-9 ekim'de 2022 aylığını çekti.
yine çalışmaya devam ederken 5-9 Kasım'da 2022 aylığını çekti.

bu arada Sistem aracılıgıyla Ahmet Bey'in SGK kaydı olduğu tespit edildi.
bu durumda Ahmet Bey'in 2022 aylığı fesh edilir.
Ancak,
ekim ve kasım'da aldığı 2022 aylıkları faizsiz olarak geri istenir. (yersiz ödeme konusudur.

Diyelim ki,
Ahmet Bey'in 10 Eylül'de sigortalı çalışmaya başladığı Kasım'da da sorgulanmadı (sistem aracılıgıyla)
Ahmet Bey, çalışmaya başladıktan sonra,
90 gün içinde sigortalı çalıştıgını bildirmedi de.
aralık'ta da aldı,ocakta da.
90 gün içinde bildirmeyip aylık almaya devam ettiği takdirde bunda yersiz ödeme konusu olan aylıklar (ekim'den itibaren) faiziyle geri istenir.
peki 90 gün içinde bildirip de almaya devam ederse?
ekimden itibaren aldığı aylıklar faizsiz olarak geri istenir.

Yukarıda anlattıklarım, SGK'dan aylık ve gelir alanlar (dul, yetim,işsizlik aylığı vs), emekli olanlar, uzun vadeli sigorta kolunda isteğe bağlı prim yatıranlar için de geçerlidir.

MUHtaçlıktan çıkma sebebiyle (hanede kişi başına düşen aylık gelirin, sınırı geçmesi ) aylık kesme işlemleri nasıl olacak peki?

diyelim ki bu eylül maaşınızı aldınız.
daha sonra 20 eylül'de sosyal incelemeniz yapıldı. vakıf mütevelli heyeti, sosyal inceleme ve sistemden elde ettiği sonuçları degerlendirdi ve muhtaçlıktan çıktıgınıza karar verdi.
bu durumda aylığınız 1 ekim başında muhtaçlıktan çıkma gerekçesiyle kesilir. 5-9 eylül'de çektiğiniz maaş geri istenmez. ama ekim maaşınızı çekemezsiniz.
Diyelim ki siz,
eylül,ekim,aralık,ocak,şubat maaşlarınızı çektiniz.
eylül'den itibaren de hanede kişi başına düşen aylık geliri geçtiniz.
sosyal inceleme için şubata kadar gelmediler. şubatta geldiler. yapılan tespit sonucunda "muhtaçlıktan çıktıgınız" kararı verildi.
peki bu durumda ekimden itibaren aldığınız aylıklar geri istenir mi?
-hayır.
[SIZE=1](NOT:yine de bu konuda endişem devam ediyor. bu konudaki uygulamaları takip edip netleştireceğim bu kısmı. şu an net değil. 19 Agustos'tan önceki uygulamalar sonucunda "hayır" dedim. bundan sonra da değişeceğini ummuyorum ama yine de uygulamaları takip edeceğim)
[/SIZE]
sadece, her ay, "aylığım kesilir mi acaba?" diye endişe duyacaksınız.
3 ayda bir çektiğiniz sıkıntı artık her aya inecek.

Yönetmelik değişikliğinden önce, aylık kesme/durdurma işlemleri,
3 ayda bir ödeme dönemleri (mart,haziran,eylül,aralık) başında yapılırken,
artık her ayın başında yapılabilecek.

UYARI: lütfen ama lütfen sgk kaydınız olduğu takdirde vakfa bildiriniz. SGK kaydınızın yapıldığı tarihi takip eden ayın maaşını çekmeyiniz.
çektiğiniz takdirde de geri ödeyeceğinizi biliniz.

Son düzenleme:
Ben öyleyse geri ödeyeceğim...16 agusyosta engelli öğretmen olarak atandım..1 eylülde sydv ye gittim bana otomotik olarak kesilecek dendi ama ben 7 eylülde çektim...12 eylülde vakfa iptal için dilekce verdim..demek ki benden eylül ayı geri istenecek...

yani 16 agustosta sgk başlangıcım oldu keske çekmeseydim...

selmano
aynen öyle.

16 agustosta sigortan başlamış.
bu tarihi takip eden ayın aylığını çekmemen gerekiyordu.
eylül aylığı senden geri istenecek.

Temmuz agustos farki bazilaraina 103 yatmis farki simdi benden ne kadar geri istemeleri lazim 502 mi 433 mu???

selmano
senin rapor oranın %40-69
agustos ve temmuz için aldığın 2 ayın zam farkı 69,06 TL
eylül maaşın 433,68 TL
bunların toplamıyla, eylül'de 502,74 TL çektin.

103 TL rapor oranı %70 ve üstü olan engelliler için ödenen 2 ayın zam farkı. seninki 69,06 TL

sana eylülde ödenen 69,06 TL temmuz ve agustos aylarının zam farkı, dolayısıyla bu aylara ait. bu para senden istenmeyecek.

senden sadece eylül maaşı olan 433,68 TL istenecek.

Merhaba, yersiz ödemeyle ilgili bilgi almak istiyorum.

Benim kardeşim 2022 maaşı alıyordu ama aralık 2018 te bu maaş muhtaçlıktan çıkma gerekçesiyle kesildi. % 94 engelli olan kardeşimiz için vefat eden babamızın bağkur maaşına başvurduk ve ocak 2019 tarihinde bize ilk maaş ve 5 yıllık toplu para verildi. Benim sorum şu. Kardeşim için bize sgk dan verilen toplu para aslında 2022 yi aldığımız dönemde almamız gereken yetim aylığıydı ama biz babamın emekli olduğunu bilmediğimiz için hiç sgk ya gidip başvurmadık ve bu aylıktan haberimiz yoktu. 2022 kesilince belki maaşı vardır dedik ve gerçekten maaşı çıktı. Babamızın eşi de bu aylığı aldığı için % 40 oranında maaş engelli kardeşimize bağlandı.

Bize 2022 için haksız ödeme yapıldı diye geri ödeme çıkar mı? SGK yetim aylığı için bize toplu parayı verirken 2022 ödemelerini düşmüş müdür? Neticede artık her şey e-devlette görülebiliyor. Değerli yorumlarınızı bekliyorum

Kalem kalem apla acil cvp bi yakınım anne kızı yaşıyor anne yaşlılık maaşı alıyor kızı agır özürlü anne bakım maaşı alıyor aynı zamanda ayrıyeten kızı dul maaşı alıyor kocası ölmüş 1500 küsür annenin yaşlılık maaşı yersiz ödeme söz konusu olurmu

Muhtaçlık durumu ortadan kalkarsa geriye dönük ödeme talep edilir mi?

Arkadaşlar bi yakinim yâşlilik maaşi aliyor muhtaçligi kalkarsa bildirilmezse yersiz ödeme geri istenirmi sadece muhtaçlik durumu sorum

Üst Alt