Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 başvurusu babası içki içiyor gerekçesiyle reddedilen kişi ne yapabilir?

Durmazgeli

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Bir tanıdığımız engelli maaşı için yaptıgı başvuru "babası içki içiyor " gerekçesiyle reddedldi. Baba alkolik ve sabıkalı, çalışmıyor. Bu nasıl bir red nedeni olabilir? Cocuk 30 yaslarında tek ayak ve kolu felçli(doğuştan) ailenin maddi durumu kötü ve bu haklarını kullanamıyorlar. Kendilerine araştırıp yardımcı olmaya çalışıyorum. İnternet vs. leri yok kendileri umutlarını kesmiş durumdalar. Bana bu kararı nasıl bozabilecegimizi bildirir mısınız? Kaymakamlığı nereye şikayet edebilir ya da dava açabiliriz? Ya da kanuna gore gercekten babası içkili diye bu maaşı bağlamama hakları var mıdır? Çok teşekkürler,

maddi durumu kötü ama içkiye para bulabiliyor hayret...

bymoruk;

Arkadaşım, bilmediğin insanların hayatı hakkında forumlarda ahkam kesmek kolay, ama eminim Pazar günlerini daha keyiflii işlerle geçirebilirsin, yorma kendini burada.

Adam alkolik ailenin kötü durumda olmasının nedeni bu, alkolü başka yollardan buluyor parayla olsa bulamaz zaten, ya da çalar çırpar. Eğer Polis işini yapsa zaten bu kişi şu an dışarıda olmaz hapiste olurdu ama maalesef birinin alkolik olması yeterli olmuyor hapse atmak için. Polis aile içi şiddet'e daha duyarlı olsa zaten bu aileinin şu an çok daha iyi olurdu.

30 yaşındaki engelli bir insan niye babası alkolik diye aç kalsın ki?

ilk defa böyle birşey duyuyorum bence o engelli kişinin ağzından ama siz kendi adınıza deyil engelli kişinin tc nosunu alarak bimere bir dilekçe yazın orası size gereken bilgi ve yardımı yapacaktır

Baba alkolik diye baba sabıkalı diye oğlunun 2022 başvurusunun reddi söz konusu olamaz.
"2022 aylıkları neye göre verilir, neye göre hak sahipliği belirlenir, hangi durumlarda aylık kesilir, hangi durumlarda başvuru kabul edilmez vs " bu aylıklarla ilgili tüm usul ve esaslar mevzuatla belirlenmiştir.
2022 aylığı için başvuran özürlü vatandaşın % 40 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporu varsa, sigortalı değilse, isteğe baglı prim ve GSS kapsamında prim ödemiyorsa, tüm aylık geliri (buna nafaka yükümlüsü yakınlarından alabileceği yardım miktarı da dahildir) 107 TL'yi geçmiyorsa, kısacası muhtaç durumdaysa 2022 aylığı baglanır.
Babası alkolikmiş, babası çalışmıyormuş, babası sabıkalıymış gibi sebeplerle aylık baglamama, aylık başvurusunu reddetme asla mümkün olamaz.
Babanın alkolik olması, sabıkalı olması, çocuğun ve ailesinin yararlanabileceği haklara engel teşkil etmez.

Öncelikle bahsettiğiniz özürlü bireyin muhtaçlığının nasıl inceleneceğini anlamak açısından örnek olay 2'yi dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/202...i-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html#post770951
muhtaçlığın araştırılmasında her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir dikkate alınır.
Eğer çocuğun aylık 107 tl'yi geçen bir geliri yoksa 2022 aylığı baglanır.

Bunları niçin yazdım? Kaymakamlık, baba içki içiyor ve sabıkalı diye bir başvuruyu reddedemez, böyle bir hakları olmadıgını bilirler. Acaba diyorum 2022 aylığı başvurusunu etkileyen başka olumsuz bir durum mu vardı? Bu red gerekçesi gerçekten saçma çünkü ve mevzuat açısından hükmü bile yok.
O yüzden kaymakamlıktaki malmüdürlüğüne/defterdarlığa % 40 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporunu da alıp gitsinler tekrar başvursunlar. http://www.engelliler.biz/forum/202...basvurusu-icin-gerekli-belgeler-ve-surec.html

Eğer başvuruyu sadece bahsettiğiniz sebeplerle reddediyorlarsa "bahsettikleri durumun 2022 Sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelikte bahsedilmediğini, oyle bir reddin yasal olmadıgını, 2022 Sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik dogrultusunda hareket etmeleri gerektiğini" söylesinler. Yine başvuruyu almazlarsa red gerekçelerini yazılı olarak kendilerine vermelerini istesinler.
red gerekçelerini " biz bu başvuruyu şu sebeplerden dolayı almıyoruz kabul etmiyoruz." diye açıkça yazsınlar, versinler, oyle reddetsinler.

Ama şunu söyleyim, mevzuat açısından hükümsüz ve böyle saçma bir gerekçeyle reddeceklerini böyle bir saçmalıgı yapacaklarını düşünmüyorum. Böyle bir cesareti kimse gösteremez.

Tekrar bu şekilde başvursunlar, yine olumsuz çıkarsa doğru Valiliğe gitsinler. Sorunu anlatsınlar. Valilik bu işi çözecektir.

...
2022 ile ilgili Kanun

2022 aylıkları ile ilgili Yönetmelik

Alternatif bir çözüm karar verilmiş ama o kişi farklı bi adres göstererek alkol kullanan babası ile yaşamadığını kanıtlayarak bu maaş'a ret edilen iddanın dışına çıkabilir :)

Türkiyede böyle memurların yanlış etik karar vermemesi beni üzdü...

İnsanların o duruma düşüren durumlara bakılmadan (empati yapmadan) verilen kararlar bu derece sağlıksız sonuçlar doğuruyor...

İnşallah en kısa zamanda adalet yerini bulur...

Yardımlarınız için çok teşekkürler,

Şimdi bu konuda bir gelişme oldu, kağıttaki tam gerekçe şu şekildeymiş:
Babanesinin mal varlığı olduğundan dolayı reddedilmiş, kağıttaki gerekçe buymuş. Kusura bakmayın daha önceden yanlıi yazdım çünkü bana da o şekilde iletilmişti. Babanesinin gerçekten evi var ama hiç bi yardımı dokunmuyor.

İçki içiyor olmasının işi bozacağını eve kontrole gelenler söylemiş, ondan bana ilk neden olarak onu söylemişlerdi. Ama asıl olarak red mektubundaki neden Babannesinin malvarlığıymış.

30 yaşındaki birine babanesinin bama yükümlülüğümü var ki? Ben bu tip bir şey göremedim kanun da, bu durumda tekrar kaymakamlığa vurmaya gerek var mı? Yoksa bir şekilde şikayet etmeye daha üst bir yere çıkmaya mı çalışmak lazım?

Türk Medeni Kanunu 364. maddeye göre üst ssoy olarak büyükanne nafaka yükümlüsü yakını sayılır ve 2022 sayılı Kanunun dayanak aldığı bu madde gereğince babannenin geliri dikkate alınır.
Ancak bu gelir dikkate alınırken giderleri düşülür ve aylık ne kadar yardım yapabileceği tesbit edilmeye çalışılır.
Dolayısıyla babannenin yapabileceği yardım miktarını nasıl bulduklarını anlamak açısından lütfen örnek olay 2'yi dikkatle inceleyin bu konuda bir fikriniz olsun:http://www.engelliler.biz/forum/202...i-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html#post770951

Eğer yapılan yardımla birlikte tüm aylık geliri 107 TL'yi geçmiyorsa 2022 aylığı baglanır. Eğer babannenin yapabileceeği yardım tutarı 107 Tl aaltında çıkıyorsa lütfen kaymakamlık/malmüdürlüğüne tekrar başvursunlar. Muhtaçlık incelemesinin ilgili yönetmelik esaslarına göre yapılmasını istesinler.
Bazı kaymakmlıklarda bu muhtaçlık sorgulaması için kişi başına düşen gelire bakılıyor ki bu yanlış bir uygulamadır yasal değildirr. Siz verdiğim linki de inceleyin yine sorunuz olursa sorarsnız.

Ama Babannesi yardımcı olmuyor, kanunen yardımcı olması mecbur ise bunun için ne yapmak gerekir? Babannesinin geliri var ve durumu çok iyi ama hiç yardım etmiyor maalesef, bunun için Babanneye nafaka davası mı açmaları lazım?

Eğer babannenin durumu iyiyse ve bu yüzden 2022 aylığından yararlanamıyorsa ,evet, nafaka davası açabilirler. Bu durumda mahkeme torun muhtaç durumdaysa nafaka baglatır.
Torun babanne yuzunden devletin sağladıgı yardımdan yararlanamıyor. O yüzden muhtaç bulunmuyor. O halde madem babanne toruna kanunen yardım edebilir o halde mahkeme buyursun belirlesin bu yardım miktarını ve torun için aylık baglatsın.

Ama öncelikle Kaymakamlığa itiraz etsinler. kaymakamlık ilgili birim yine babanneden dolayı muhtaç bulmazsa red kararıyla birlikte mahkemeye dava açsınlar.

Ek bilgi:http://www.engelliler.biz/forum/hukuk/54771-adli-yardim-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-hukuk.html

Üst Alt