Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 Engelli Aylığı ve sağlık yardımı..?

NCKZ

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Sayın Kalem Hanım,
Ailede toplam 7 kişi ikamet etmekteyiz ve 850 TL.ye kirada oturuyoruz. % 70 oranında zihinsel engelli oğlum var. Eşim; oğlum ve kayınvalidem üzerinden evde bakım aylığı alıyor (2 engelli). Kayınvalidemin eşininin ölümünden dolayı (1160 TL.) civarında ölüm aylığı mevcut. Ayrıca köyde 5 dönüm tarlası bulunmakta fakat gelir getirmemekte. Bende işsiz kaldığımdan dolayı yaklaşık 10 aydır İşkur'dan 1092 TL. işsizlik maaşı almakta idim. Fakat 21 Mayıs 2017 tarihi itibarıyle bu işsizlik maaşı da sona erecek.
1) Engelli oğlum için 2022 aylığı için başvuru yapabilir miyim? Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda kişi başına düşen gelir 2022 aylığı almaya uygun mudur? Uygun ise başvuruyu ne zaman yapabilirim?
2) Gelir testi sonucunda SGK sağlık yardımından (devlet ödemesi) faydalanabilir miyiz?
Teşekkür eder, sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
NCKZ

Gelir fazla.
7*423=2661 ₺gecmeyecek tarla var diyorsun gelir getirmesede 240/1 gelir sayılır

F3211 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Son düzenleme:
NCKZ anladığım kadarıyla çocuğun 18 yaş altı. bu durumda sgk kaydın sonlandıktan sonra başvuracaksın. zaten işsizlik maaşın da bitiyormuş bu ay. bu durumda hane gelirine bakarlar.
hanede 7 kişisiniz. kirada oturuyorsunuz. 2 tane evde bakım aylığı alınıyor. bir de kayınvaliden ölüm aylıgı alıyormuş. tarla da varmış ayrıca.

biliyorsun 2022 aylığının bağlanması için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 423,58 TL'yi geçmemesi gerekiyor.

hane gelirini tam hesaplayabilmem için;
1. kirada oturduğunuz konutun emsal kira bedelini,
2. tarlanın rayiç bedelini
3. tarlanın "(takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı"nı
bilmem gerekiyor.

hesap şu şekilde yapılacak;
1. tarlanın rayiç bedelinin 240'ta biri hane gelirine eklenir.
2. tarlanın "(takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı" hane gelirine eklenir. (not: il tarım müdürlüğünden öğren bu kısmı. eger gelir getirmiyorsa ve il tarım müdürlüğü gelir tespit etmişse itiraz et ve tarlanın aylık gelirini düzelt)

3. hanede 2 tane evde bakım aylığı alınıyormuş. 960,58 X 2 = 1921,16 TL hane gelirine eklenir.
4. kayınvaliden 1160 TL ölüm aylığı alıyormuş. bu da hane gelirine eklenir.
5. ilk dört maddede yazdığım gelirlerin toplamından (hanenin toplam aylık gelirinden) emsal kira bedeli düşülür. kalan miktar hanedeki kişi sayısına bölünür. çıkan sonuç 423,58 TL'den düşükse 2022 aylıgı baglanır. aksi takdirde bağlanmaz.

emsal kira bedelini vakıftan öğrenebilirsin.
tarla gelirini hesaba katmadan hanedeki gelirleri topladım. emsal kira bedelini de çok düşük tutmama ragmen hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyor.
tarla geliriniz de çok yüksek çıkmazsa 2022 aylığının baglanması mümkün.
ama kesin hesap yapabilmem için başta öğrenmeni istediğim bilgileri öğrenip bana bildir lütfen.
başka mal mülk var mı peki? araç ev vs?

NCKZ sağlık yardımıyla ilgili kısmı atlamışım özür. kayınvaliden ölüm aylığından dolayı sağlık guvencesi vardır zaten.
hanede kalanların akrabalık derecelerini yazar mısın? biliyorsun GSS gelir testinde hane değil aile bireyleri esas alınıyor. hanende kalanları akrabalık bagını belirterek yazarsan sevinirim.
örneğin 2 çocuğum, eşim, vs diyerek aile bireylerini say bana.
GSS gelir testinde ailede kişi başına düşen aylık gelir 592,50 TL altındaysa 60/c 1 GSS!lı olursunuz. bu da eski yeşil kart gibidir, priminizi devlet öder.
NOT: 2022 aylıgı alanlar ve bakmakla yükümlü yakınları 60/c 3 GSS kapsamında olurlar. bu da eski yeşil kart gibidir ve primlerini devlet öder.

Yanlış bilmiyorsam evdeki birinci bakıma muhtaç engelliden sonraki ikinci bakıma muhtaç engelli iki kişi sayılıyor bu durumda evinizde 7 değil 8 kişi oluyorsunuz
960,58 x 2 : 1921,16 eve giren engelli maaşı
1160 kayınvalıdenın maaşı
1092 işsizlik maaşı

toplam 4173,16
423,58 TL kişi başı gelir sınırı

evde 7 kiş var dersek 4173,16 /7 : 596,165 bu durumda maaş bağlanmaz
evde 8 kişi var dersek 4173,16 / 8: 521,645 bu durumda 2022 bağlanmaz
gelirden işsizlik maaşı bu ay sona erdiği için çıkarırsak 4173,16 – 1092 : 3080,16
3080,16 /7 : 440,0228 bu durumda maaş bağlanmaz
[FONT='inherit']3080,16/8 : 385.02
423,58 - 385,02 : 38,56 bu durumda 38 tl ile bağlanır amma buna tarla gelirini katarsak bağlanacağını sanmıyorum tarlanın size nekadar gelir getirdiğini öğrenmek için bulunduğunuz yerdeki il ya da ilçe tarım müd.başvurup öğrenebilirsiniz eger 38 tlden az gelri getiriyorsa maaş bağlanır aksi takdirde bağlanmaz
not: belki emsal kira bedeli düşülürse bağlanabilir.

[/FONT]

-mka
demişsin ki: "[SIZE=1]Yanlış bilmiyorsam evdeki birinci bakıma muhtaç engelliden sonraki ikinci bakıma muhtaç engelli iki kişi sayılıyor bu durumda evinizde 7 değil 8 kişi oluyorsunuz[/SIZE]
yanlış bliyorsun. bu dediğin sadece evde bakım aylığı için geçerlidir. 2022 aylığında geçerli değildir. o yüzden 8 kişi üzerinden boşuna hesap yapmışsın. hanede 7 kişi yaşıyor. 2022 aylıgında da sadece 7 kişi dikkate alınır.

arkadaşın işsizlik maaşı 21 Mayıs'ta bitiyor. o da zaten işsizlik maaşı sonlandıktan sonra 2022 aylığına başvuracak. işsizlik maaşını da hane gelirine ekleyerek boşuna hesap yapmışsın.

demişsin ki: "[SIZE=1]3080,16 /7 : 440,0228 bu durumda maaş bağlanmaz[/SIZE]"

ama hanenin toplam aylık gelirinden emsal kira bedelinin düşüldüğünü hesaplamamışsın. emsal kira bedelini çok düşük tutmama ragmen -tarla gelirini katmadan- uygun çıktıgını yukarıda yazmıştım.
ayrıca yukarıda tarlanın rayiç bedelini (tarla geliri yokmuş dediğine göre ama il tarım müdürlüğünden öğrenmesini ve gerekirse itiraz etmesini söylemiştim yukarıda zaten) ve emsal kira bedelini öğrenmesini istedim. bu ikisinin miktarını bilmeden kimse aylık baglanmaz diyemez. tarla geliri yüksek değilse bu arkadaşa 2022 aylıgı baglanması mümkün olabilir diye de yazmıştım zaten. ayrıca araç, ev vs başka mal mülk var mı diye sordum.
yukarıda bu kısımla ilgili yazdıklarımı dikkatli oku lütfen.

Kalem Hanım, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Tarlanın herhangi bir getirisi yok. Daha önce kayınvalidenin evde bakım aylığı başvurusu için İlçe tarım müdürlüğünden onaylatmıştık ve herhangi bir gelir kaydı çıkmadı. Başka bir mal, mülk, araç vb. yok.
Arazi rayiç bedeli ise ilgili belediyenin sitesinde 29,38 TL. yazıyor. Bunu 5000 m2 ile mi çarpıp 240’a böleceğiz?

Sağlık Sigortası Meselesinde;
Ben, Eşim, 24 Yaşında Engelli oğlum, 22 yaşında üniversitede okuyan oğlum, 16 yaşında 1 kızım, 7 yaşında 1 kızım var. (Toplam 6 kişi)

NCKZ tarlanın herhangi bir getirisinin olmaması güzel. zaten bunu il tarım müdürlüğünden teyit etmişsiniz evde bakım aylıgı gelir hesabı yapılırken.
tarlanın rayiç bedel hesabına gelince. inan bilmiyorum nasıl hesap yapıldığını. mevzuatını hiç bilmiyorum çünkü. kafadan senin yaptıgın gibi "29,35 X 5000" işlemini yap diyemem (belki böyledir hesap ama bilmediğim bir konuda tahminle hareket etmeyi sevmem). istersen tarlanın rayiç bedelinin hesabını bu işin ehli olanlara yaptır. 5000 Metre kare tarlanın rayiç degerini bulunca gerisi kolay. toplam rayiç degeri 240'a böleceksin.

bir de oturdugunuz konutun emsal kira bedelini öğren. emsal kira bedeli hanenin toplam aylık gelirinden düşülecek çünkü. ikisini tam öğrenince beni haberdar et.
sağlık guvencesi meselesine gelince:) işsizlik maaşın sonlanınca vakfa gidip GSS gelir tetsti yaptır. ailede kişi başına düşen aylık gelir 592,50 TL altında oldugundan g0 çıkarsınız ve 60/c 1 kapsamında GSS'lısı olursunuz. bu da eski yeşil kart gibidir, priminizi devlet öder:)
vakfa gittiğinde zaten sana ayrıntılı bilgi verirler.

Kalem

orada hem şuan işsizlik maaşı devam ettiği için ve hem işsizlik maaşı sona ermiş gibi hesap yaptım ama hane kişi sayısını yanlış bilgiden dolayı hem 7 hem 8 kişili hesap yaptım sadece bir tanesinde tarla geliri hariç bağlanabilir ama tarla kira bedelinden dolayı geçebileceği için bağlanamaz dedikten sonrada not olarak emsal kira bedeli düşülürse belki bağlanılabilir dedim
Yanlış bilmiyorsam evdeki birinci bakıma muhtaç engelliden sonraki ikinci bakıma muhtaç engelli iki kişi sayılıyor dedim ama kesin bilmediğim için böyle bir şey var demedim düzeltme yapıp bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim

Ve nihayet sonuçlandı. 9 Haziran'da sosyal inceleme için geldiler. Birtakım sorular sordular ve not aldılar. Gelen memur, dosyanın; öncelikle aile içinde sağlık sigortası olmayanlar için değerlendirilmek üzere Salı günü heyete gireceğini, çarşamba günü telefonla sonuç hakkında bilgi alabileceğimi, olumlu sonuçlanması halinde sağlık sigortası olmayan aile bireylerinin Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuru yaparak aktivasyonlarının yapılmasını ve bunun sistemde gerçekleştiğini görmeleri gerektiğini, 2022 aylığı için bu işlemden sonra değerlendirme yapılacağını söyledi. Sonucun olumlu çıktığını öğrenince gidip Sosyal Güvenlik Merkezi'nden sağlık aktivasyonlarını (G0 60/c 1) yaptırdım. Sonra memuru aradım ve durumu bildirdim. Memur, bir sonraki salı günü için dosyanın 2022 aylığı başvurusunu değerlendirmek üzere vakıf mütevelli heyetine tekrar sunulacağını söyledi. 21 Haziran Çarşamba günü sonucun olumlu sonuçlandığı bilgisini aldım. e-devlet sisteminde sosyal yardım durumu kısmında"devam ediyor" ibaresi var.

Sonucu öğrendiğim vakıf personeline hanede kişi başına düşen gelirin sistemlerinde ne olarak göründüğünü sordum. Sınıra yakın olup olmadığını öğrenmek için. Söylemek istemedi ve söylemedi. Onu siz kendiniz de hesaplayabilirsiniz, zaten sınırı aşmış olsaydı heyet başvurunuzu reddederdi gibi şeyler söyledi. Şu tarla rayiç bedeli kafamı çok karıştırıyordu. Kaybedersek bundan kaybederiz diye düşünüyordum. Neyse ben de fazla kurcalamadım. Sonuçta olumlu sonuçlandığı için artık beklemeye koyulduk. Sanırım ilk aylık Eylül ayında hesaba yatacak. İlginiz için teşekkürler Melek hanım.

NCKZ e hayırlı olsun:) hesabı kurcalamana kafanı yormana hiç gerek yok. demek ki sınırı geçmiyorsun. eylül'de birikmiş ödemenle birlikte eylül dönem maaşını birlikte alacaksın inşallah:)

Üst Alt