Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 engelli aylığı ve vakıf aylığının 6111 sayılı torba kanundan dolayı kesilmesi.?

ahmet_5

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
iyi günler.
1931 doğumlu dedemin 1994 yılında tütüncülük işlemlerinden dolayı bağ-kur'a girişi olmuş.
6111 sayılıkanun kapsamında Bağ-Kur sigortalıları ihya ile geçmiş sürelerini kazanma hakkıelde etmişti.Bu kanun kapsamında tarım Bağ-Kur’undan yararlanarak emekli olmasıiçin başvuruda bulunmak istedim.Emekli olmak için yatırılacak topluparanın miktarının evrakların tamamlanması sonucu öğrenebileceğimsöylendi.Evrakları uzun uğraşlar sonucu teslim edebildim.Evrak teslimindenitibaren gerekli incelemelerin yapılarak yatırılacak miktarın tarafımıza bildirilmesinibekledik.Yaklaşık 2 ay sonra miktarı öğrendim.Yatırmamız gereken miktar 35-40 milyarcivarında bir meblağdı.Bu parayı maddi durumumuz ve yaşımız itibariyle(Bankalardankredi uygunluğu) yatıramayacağımızı belirttik.İşlemin iptali için ne yapmamgerektiğini sorduğumda ilgili memur arkadaş paranın yatırılması gereken en sontarihte yatırılmaması durumunda işlemin iptal olacağını söylemişti.Bendeherhangi bir para yatırma işleminde bulunmadık.
06.04.2012 tarihinde Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan tarafımıza gelen yazıda,01.05.2008tarihinden itibaren sigortalılık kaydımızın bulunduğu için almakta olduğumuzyaşlılık aylığının 01.06.2008 tarihinden itibaren kesileceği ve01.06.2008-29.02.2012 tarihleri arasında yersiz olarak almış olduğumuz yaşlılık aylıklarıtoplamı olan 4.417,88 TL maaşın kanuni faizi birlikte geri ödenmesi gerektiği belirtiliyordu.Vebugün itibari ile dedemin yaklaşık 8 yıldır almakta olduğu yaşlılık aylığı kesildi. SGK'yageçen hafta yaptığım başvuruda durumu ilgili arkadaşlara aktardım.Yaşlılık aylığınıntekrar bağlanması için dedemin sigortalılık kaydının olmadığına dair belgeistedim.Tarafıma verilen 18.04.2012 tarihli yazıda 27.06.2011 tarihi itibariile sigortalılığın sona erdiği belirtiliyor. Almış olduğum evrağı Kaymakamlığa verdiğim takdirde yaşlılıkaylığının tekrar bağlanacağı söylendi.Ancak Kaymakamlık 01.05.2008 tarihindenitibaren sigortaya kaydının bulunmasından dolayı yukarıda belirtilen miktarıngeri ödendikten sonra yaşlılık aylığı için tekrar başvuru yapmamız gerektiğibelirtildi.
Dedem yaklaşık 8 yıldır yaşlılık aylığı alan,yeşilkartı olan bir vatandaş.Daha iyi şartlara kavuşması isteğiyle 6111 sayılıkanun ile tarım BAĞ-KUR’undan yararlanarak emekli olması için başvuruda bulunmakistedim.Şartlar uymayınca bu işlemdenvazgeçtim.Yıllardır yaşlılık aylığı ile geçinen bir insan olarak yukarıdabahsettiğim borcu ödeme durumu yok.BUGÜNE KADAR HİÇBİR ŞEKİLDE SİGORTALILIKTAN YARARLANMAYAN BİRİSİ OLARAK yukarıda bahsettiğim cezai işlemin ortadan kalkması ve yaşlılık aylığının kesildiği tarihten itibaren tekrar başlaması için ne yapabiliriz?

Mahkeme sürecini tavsiye edeceğim size. Ama bu süreç uzun olacaktır, bu konuya sonra detaylıca döneriz. Öncelikle şimdi yapmanız gerekenleri soyleyim.
Dedenizin bagkur kaydı olması sebebiyle yaşlılık aylığı kesilmiş. Bu yüzden aylık kesildiği için yeniden başvuru yapması gerekecek dedenizin. kaymakamlık/malmüdürlüğüne gideceksiniz dedeniz için yeniden yaşlılık aylığına başvuracaksınız. Aylıgı baglandıktan sonra belirlenen yasal miktar uzerinden borcunu da tahsil edecek tabi sgk. Bunu da bilin.
Siz bu işlemleir başlatın sonra mahkeme süreci için konuşalım.
Bu konuda kazanılmış davalar var çünkü.
mevzuata göre isteğe bağlı prim yatırmak aylık baglanmama ve aylık kesme sebebidir. Vatandaş bagkur borcu varsa ya da bagkur primlerini yatırmadıysa "istege baglı prim ödemiyorum nasılsa" diyerek kendini bekleyen tuzagı gormeyebilior. Oysa bagkur kaydı olanın 2022 aylığını iptal ettirmesi gerekir. Bu durumu mevzuata hakim kişiler bile bilmezken vatandaşın bilmesi oldukça zor.
Siz bile "nasıl olsa primleri ödemiyoruz" diye sorunun farkında bile olmamışsınız.
Siz dediğim işlemleri başlatın sonra mahkeme surecini konuşuruz. Bu arada bu konuya benzer bir davayı uyelerimizden bir arkadaşımız kazanmıştı. Ben de bu sırada o arkadaşımdan mahkeme kararını isteyeceğim.
Kesin zaferi mahkemeden sonra alırsınız yani.
Şİmdilik tekrar yaşlılık aylığı için başvurun ve yapılacak işlemlere razı olun.

:) ilginiz için çok teşekkür ediyorum.söylediğiniz işlemleri hemen yerine getireceğim.mahkeme ile ilgili süreçleride yazarsanız çok sevinirim.

Üst Alt