Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 engelli aylığı yönetmeliğinde yeni düzenleme

pınarım

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarıyla engelli ve muhtaç Türk vatandaşlarına aylık bağlanmasına ilişkin hükümleri düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapıldı.

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, yönetmeliğin adı, ''65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik'' şeklinde değiştirildi.

Yapılan değişikliğe göre, yönetmelik sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış ya da nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak kaydıyla, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlardan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarını kapsayacak.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca muhtaç olduğuna karar verilen, 65 yaşını doldurmamış olmasının yanı sıra ilgili mevzuatı çerçevesinde yetkili hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporu ile toplam olarak en az yüzde 70 oranında engelli olduğu belirlenmek suretiyle başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olduklarını kanıtlamış ve 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlar ile 65 yaşını doldurmamış olmasının yanı sıra ilgili mevzuatı çerçevesinde yetkili hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporu ile toplam olarak yüzde 40 ila yüzde 69 arası engelli olduklarını kanıtlamış, 18 yaşını doldurmuş ve talebine rağmen Türkiye İş Kurumu tarafından işe yerleştirilememiş olan Türk vatandaşlarını da içerecek.

Nafaka bağlanan veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanan durumunda ya da uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışan durumunda kendisine bakmakla yükümlü bir yakını bulunan engelli çocuklar hariç olmak kaydıyla; Türk vatandaşı olan, 18 yaşını tamamlamamış ve ilgili mevzuatı çerçevesinde yetkili hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporu ile toplam olarak en az yüzde 40 oranında engelli oldukları kanıtlanmış durumundaki engelli yakınlarının bakımını fiilen yürüten Türk vatandaşlarından, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden daha az olduğu ya da aynı tutardan fazla gelir sağlamasının mümkün olmadığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından tespit olunarak muhtaçlığına karar verilenlerde bu yönetmeliğe dahil olacak.

-Aylığa hak kazanamayacaklar

Her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlar, 2022 sayılı Kanun'un uygulanmasında muhtaç sayılacak.

Nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olanlar, herhangi bir şekilde hane içinde kişi başına düşen gelir tutarı, birinci fıkrada belirtilen tutara eşit veya üzerinde olanlar ile aynı tutara eşit veya üzerinde gelir sağlaması mümkün olanlar da aylığa hak kazanamayacak.

Kişinin, 65 yaşını doldurmuş olması ya da yüzde 40 ila yüzde 69 oranlarında engelinin bulunması sebebiyle bu yönetmelik çerçevesinde aylık alması, fiilen bakımını üstleneceği engelli yakını bulunması durumunda 18 yaş altı engelli yakını aylığı bağlanmasına engel teşkil etmeyecek.

-Aylıklar üçer aylık dönemlerde peşin ödenecek

Aylık başvurusunda bulunan kişiye Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesine göre tespit edilen yakınlarından nafaka bağlanmasının mümkün olup olmadığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının Mütevelli Heyeti tarafından tespit edilecek. Nafaka bağlanması mümkün olduğu belirlenenlerin aylık başvurusu reddedilecek. Nafaka bağlanması mümkün olmadığı belirlenenler hakkında ise, bu yönetmeliğin durumlarına uygun hükümler çerçevesinde işlem tesis olunacak. Mütevelli Heyetinin kararları 2022 modülü kullanılarak sisteme işlenecek.

Aylıklar üçer aylık dönemler halinde peşin olarak ödenecek. Bu ödemeler hak sahiplerinin kendilerine veya durumlarına göre vekillerine, vasilerine, kayyumlarına veya velilerine yapılacak.

Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli aylığı ve 18 yaş altı engelli yakını aylığı 2022 sayılı kanunda belirtilen gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarda ödenecek.

-Periyodik sosyal incelemeler

Muhtaçlık hesaplamasında, vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120'de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanacak.

Yönetmelikte yer alan ''özürlü'' ifadeleri ''engelli'' olarak değiştirildi.

Yönetmeliğin ilgili hükmü çerçevesinde yapılması gereken ''ilk periyodik sosyal incelemeler'', 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında sonuçlandırılacak ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan sosyal incelemeler dahil müteakip tüm incelemelere 1 Ocak 2016 tarihinden sonra başlanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanan yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Daha öncekiyle arasındaki farklar neler ?

bir cok arkadaşımın üc aylıgı kesildi nedir nedegildir anayamadık hala net bilgi gerekli bu degişiklik ne iceriyor diye ...

en acil sorun olan değişikliği yazayım. Allah kahretmesin bunları! Yine mi başa döndük?!!!Artık bu yönetmelik değişikliğiyle birlikte evde bakım aylıkları da 2022 aylığı gelir hesabına dahil edilecek!

2. diğer bir değişiklik de şu:

"[FONT=Calibri]ç) [/FONT](Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hane: Şehir dışında öğrenim gören çocuklar dâhil olmak üzere, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre aynı konut ya da aynı konut bölümüne kaydedilmiş kişi veya kişilerden sosyal inceleme raporu ile birlikte yaşadığı tespit olunanları,"

ADNK sistemine göre aynı evde ikamet eden akraba olsun olmasın kim varsa gelir hesabına dahil edilecek. Hatta ikameti olmasa bile sosyal inceleme raporu ile birlikte aynı evde yaşadığı tespit edilenler de gelir hesabına dahil edilecek.

3. yapılan bir değişiklik de şu:

"[FONT=Calibri](7) [/FONT](Ek:RG-25/3/2014-28952) Aylık başvurusunda bulunan kişiye 22/10/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 364 üncü maddesine göre tespit edilen yakınlarından nafaka bağlanmasının mümkün olup olmadığı Mütevelli Heyet tarafından tespit edilir. Nafaka bağlanması mümkün olduğu belirlenenlerin aylık başvurusu reddedilir. Nafaka bağlanması mümkün olmadığı belirlenenler hakkında ise, bu Yönetmeliğin durumlarına uygun hükümleri çerçevesinde işlem tesis olunur."

nafaka bağlanması mümkünse haneye göre gelir testi yapmadan direkt aylık talebi reddedilecek.

4. araçlar için şu değişiklik eklenmiş: Ek:RG-25/3/2014-28952)(3) Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120’de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır.

5. ve geçici madde:"GEÇİCİ MADDE 3 – (Ek:RG-25/3/2014-28952)(1) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde yapılması gereken ilk periyodik sosyal incelemeler, 1/1/2015 ile 31/12/2015 tarihleri arasında sonuçlandırılır ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan sosyal incelemeler dahil müteakip tüm incelemelere 1/1/2016 tarihinden sonra başlanır.

Kalem
acıklamana tşklr annadım bu aylıkları alan ben dahil engeliler avucumuzu yalıcaz :) ))

evet,en kötüsü bu: Evde bakım aylıkları artık 2022 gelir hesabına dahil edilecek!:(

muhtaçlık hesaplamasında Ev rayiç bedelleri nasıl olacak açıklanmamış

Ev rayiç bedelleriyle ilgili değişiklik yok alfa, aynı.

Tamam anladım Kalem hanım, peki aşağıda emsal kira bedeli denilmiş, sanırım kira bedeli gelire dahil edilmeyecek öylemi

ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952)[SUP](3) [/SUP] Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
d) (Değişik:RG-25/3/2014-28952)[SUP](3) [/SUP] Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
e)[SUP](3) [/SUP] Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.

eskiden beri aylık alanların incelenmesi ve gerekirse kesilmesi 2015'te mi başlanacak şimdi diken üstünde bekleyeceğiz

selam melek bacım erzincandan şenay sevgili bacım şimdi oglumun ve banim maaşlarımız kesilecekmi beni aydınlatırsan sevinirim allaha emanet ol saygılar

incelemeler ocak başı itabiriylen başladı 2015 i bilmem ama bu tarafdaki olay boyle haberiniz olsun...

İyileştirme yapılıyor derken maaşlar kesilecek nasıl keseriz azaltırız demek istenmiş demek ki yazıklar olsun verdikleri Asgari ücret onu da bin dereden su getirtiyorlar !

Bir yetkilinin bu haberlere açıkılık getirmesi lazım. Zaten verilen maaşlar ortada. 2022 maaşıyla ev geçinmez. Evde bakım parası ve 2022 maaşı birlikte alınınca kıt kanaat belki geçinilebilir. Ama maaşları kesmek akıl karı değil. Bu iş burada bitmez. 2015 te yine seçim var o zmana ne olur iktidar partisi düşünsün.

amca meydanlara çıkıp verdim,verdim,verdim diyor 3 ay sonra kesiyor..

selam melek ablacacim ben geçen sene sskli çaliştim maaşimdan feragat ettim raporum 2 senelik 9 ay çaliştim işten çiktim tekrar gitim adam söyledi zaten dosyan var dedi tekrar gönderdi ve sen maaşin 2014 haziran ayinda alirsin dedi bewnim raporum haziran 20 sinde bitiyor 2 senelik raporda sadece bir seferlik toplu olarak para almişim ne yapmam lazim

adamın %40-45 cepte zaten bız umrundamıyız zannedıyon onun da cok umrundaydı engellıler.hala daha maaşı onun verdıgını zannedenler var ben 12sene once gııtım kopek gıbı ugraştım bağlatıtrdım ozamn akp nın a sı yoktu ortalıkta. iş verecekmışte maaş verecekmışte bu sene 5000 kışı anca alırlar belkı o kadarda almazlar. onada kımlerın nasıl gırdıgı bellı asıl engellıler evde oturuyo 2015te hepımıznkı kesılmış olur hadı gecmış olsun gıdın gene verın oyunuzu..

belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az ama burada daha değişik bilgi var onu yorumlarmısınız melek hanım http://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/milyonlari-ilgilendiren-degisiklikler/93013

[FONT=Arial]Net asgari ücretin üçte birinden daha az geliri olanlar muhtaç sayılacak. Bu kişilere 124,7 liralık muhtaç ödeneği üç ayda bir peşin ödenecek.[/FONT]
[FONT=Arial]
Muhtaçlık sınırı 357 liraya yükseldi
Yaşlı, muhtaç ve engellilere yönelik yardımları düzenleyen yönetmelikte yapılan değişiklikle, muhtaçlık sınırı yeniden belirlendi.[/FONT]

[FONT=Arial]
Resmi Gazete’de dün yayımlanan değişiklikle bu sınırın tespitinde “memur katsayısı” yerine “asgari ücret” baz alındı. Buna göre muhtaçlık sınırı net asgari ücretin üçte biri olarak belirlendi. Böylece daha önce 124,73 liraya karşılık gelen muhtaçlık sınırı 357 liraya yükseldi.

Asgari ücrete endeksli

Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri 357 liradan az olanlarla, aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlar muhtaç sayılacak ve devlet yardımı alacak. Muhtaçlık sınırı, her 6 ayda bir asgari ücretteki artışa göre değişecek. Yine yönetmeliğe göre muhtaç oldukları tespit edilen 65 yaş ve üstündeki kişilere 124,73 lira ödenecek. Engellilere 249,5 lira, başkalarının yardımına ihtiyaç duyan engellilere 374 lira ve 18 yaş altındaki engellilerin yakınlarına da 249,5 lira ödeme yapılacak. Ayrıca daha önce ilgili genel müdürlük tarafından belirlenen aylıkların ödeme gün ve dönemleri yönetmelikle “üç ayda bir şekli”nde netleştirildi.

‘Konut’ yerine ‘taşıt’ ölçecek

Yönetmelikle muhtaçlığın belirlenmesinde kullanılan gelir, servet ve harcamalar listesinde konutun yerini taşıt dahil edildi. Hane gelirinin hesabında, mülkiyeti hane bireylerinden birine ait olan ikamet ettiği konutu ile mülkiyeti başka birine ait olmakla birlikte kira ödemediği konutu için konutun rayiç bedelinin 240’ta biri esas alınıyordu. Şimdi ise vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120’de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanacak.[/FONT]

ozaman bu habere göre 2022 içinde muhtaçlık sınırı 255 tk yerine 357 tl olması gerekmiyormu?

birde ilngiç olan konut yerine taşıt diyor bunları biraz detaylandırırsanız iyi olur melek hanım selamlar

ya Allah aşkına gazetelere bakmayın kafadan sallıyolar! Zaten onceki yönetmelikte de asgari ucrete göre belirleniordu muhtaçlık sınırı.
Ve 2014 yılı ilk altı ay için asgari ücret belli. bunun üçte biri de 255,22 liradır. (Net asgari ücretten asgari geçim inidirimi çıkartılacak yalnız)

Kalem abla şimdi flaş tv de muhtaçlık sınırı artı 300.000 kişi daha maaş alabilecek diyo

bu arada yoksulluk sınırı 3.700

2022 maasi

Türkiye'de yoksul durumda olan, 65 yaş üzeri muhtaç veyaşlı aylığı alan ya da engellilik durumundan dolayı maaş bağlanan milyonlarca vatandaş için, yepyeni bir dönem başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu kişiler hakkındaki yönetmelikte bir dizi değişikliğe gitti. Değişiklik ile muhtaçlık durumunun tespitinde ev sahibi olmak veyakira ödemek, gelir incelemesinde kıstas olmaktan çıkarılarak, en hayati ihtiyaç oldu. Bu, şimdiye kadar üstünde ev olduğu için devletten yardım talebi reddedilenmilyonlarca vatandaşın yoksulluk yardımı alabileceğianlamına geliyor. Yönetmelikle, aylık bağlanmasında esas alınan muhtaçlık sınırı da 119 liradan 255 lirayayükseltilirken; akraba olmasalar bile aynı evde yaşayan tüm kişiler, hane gelirinin hesaplanmasında sayılacak.

MAAŞ ALMAK KOLAYLAŞTI
Söz konusu değişikliklerden başlıcaları şöyle: Muhtaçlık sınırının hesaplanmasında esas alınan kişisel gelir, 'kişi başına düşen gelir' olarak değiştirildi.

Evde engelli çocuğuna bakanlar sosyal güvence kapsamına alınırken, 18 yaş altı engelli aylıklarını alabileceklerin kapsamı da genişletildi.

Muhtaçlık sınırının hesabında evde bakım aylıkları, dul maaşı gibi gelir unsurları da hesaba dahil edildi. Kişilerin nafaka yükümlüsü olup olmaması da dikkate alınacak. maslarimiz kesiliyo

caner13, ablacım haziranın 20'sinden önce rapor al ve 20'si olmadan raporunu vakfa götür.

Kalem abla ben her ne yaptıysam arabamın kasko raiç bedeli gerekçe gösterilerek maaşımı vermediler benim aracın kasko raiç bedeli sistemde baktığımda 55 bin olarak çıkıyor yeni yasada bana yarayacak bi değişiklik varmı acaba varsa bana vakıfa sunabileceğim bi şekilde yazarmısın abla

Üst Alt