Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 engelli maaşımı nasıl kestirebilirim?

LugaL

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, ben yaklaşık 6 yıldır engelli maaşı alıyorum gözlerimden bir miktar engelliyim ayrıca psikolojik rahatsızlıklarım da olduğu için bu maaşa bağlanmıştım ve yıllarca bu maaşın üç aydan aylığa düşürülme umudu ile bekledim fakat ne böyle bir çalışma nede böyle bir düşünce yok hatta engelliyi düşünen bile yok.. Asıl konuya gelecek olursak bu gidişat benim adıma hiç iyi değil yaşım oldu 25 3 aydan 3 aya bir maaş ile geçinmeye çalışıyorum üstelik hiç bir birikim de yok.

Ben bu maaşı iptal ettirip iyi kötü asgari ücretli bir fabrika da işçi olarak çalışmayı düşünüyorum. Bunu yapmalı mıyım sizce ? İkincisi nereden ne şekilde iptal ettirebilirim? Çoğu zaman vakıflardan bahsediliyor ama bizim burada engelli vakfı yok e-devletten baktığımda maaşımı ödeyen devlet kurumu kaymakamlık gözükmekte, iptal ettirmek için kaymakamlığa mı gidip başvuru yapmalıyım yoksa il de ki aile ve sosyal politikalar müdürlüğüne mi gitmeliyim ?

Şimdiden çok teşekkürler vereceğiniz bilgiler için..

Neden kesmek istiyorsunuz anlamadı🙂 para batıyor mu?
hele bir işe girin kendiliğinden otomatik kesilir.
LugaL

Evet uğraşmaya hiç gerek yok işe girince zaten otomatik olarak kendiliğinden kesilecek.

@Yalnız06 dostum bende az çok öyle tahmin ediyorum çünkü sigorta gozukecek ve sigortalı olduğum anda bu aylık kesilecek fakat gidip kendim başvurup kestirsem daha dogru olmaz mı ? Neden almak istemiyorsun diye sorduklarinda hem sebebini söylerim hemde risk almamış olurum. Ne tür bir risk derseniz ben calismaya başladığım da bunlar aylığı kesmeyip yatırmaya devam ederse sıkıntı olabilir. Ben calismaya başladıktan sonra yatan maaşları çekmesem bile neden belirtmedin, bildirmedin demesinler diye..

adam gibi adamsın bu örnek davranışınızdan ötürü sizi tebrik ediyorum ....

LugaL

Bir iş konusunda uzmanlaşabilirseniz asgari ücretten çok daha fazlasını alabileceğinize çok eminim. Çalışmak sadece para kazanmak değildir, aynı zamanda kişinin toplumda kendini gerçekleştirmesi için önemli bir araçtır. Bir başka taraftan statü kazanmak olarak da düşünülebilir. O sebeple gücünüz varsa çalışmak en doğru karardır.

2022 aylığınızı ise Kaymakamlık'larda bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek kestirebilirsiniz. Ancak işe girip sigortanız başlamadan bunu yaptırmayın. İşe girdikten bir-iki gün içinde müracaat edin.

teşekkürler arkadaşlar.. zaten sigortalı bir işim oldugu zaman hemen gidip kestireceğim.

@LugaL
2022 aylıkları ile ilgili tüm iş ve işlemler kaymakamlıkta bulunan vakıflar aracılığıyla yapılır. Kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) gidip feragat dilekçesi verdiğin takdirde 2022 aylığı kesilir. feragat etmek aylık kesme gerekçesidir çünkü.

lakin sigortalı çalışmaya başladıktan sonra aylık kestirmek için vakfa gidip feragat dilekçesi vermene gerek yok. Her ödeme dönemi (mart,haziran,eylül,aralık) öncesinde sistem aracılıgıyla SGK sorgulaması yapılır ve SGK kaydı olanların aylıkları fesh edilir.
sigortalı çalışmaya başladığın takdirde ödeme dönemi öncesinde senin de sgk kaydın tespit edilir ve aylığın fesh edilir. ödeme de yapılmaz:)

diyelim ki sen Kasım ayı içinde sigortalı oldun. aralık dönemi öncesi aylığın fesh edilir ve aralık dönem aylığı yatırılmaz.

diyelim ki sen aralık ayı içinde maaşını çektikten sonra sigortalı çalışmaya başladın. bu durumda da mart dönemi öncesi aylığın fesh edilir ve mart dönem ödemesi yapılmaz. çektiğin aralık dönemi aylığı da hakkındır geri istenmez.

bunları düşünme. madem çalışmak istiyorsun, çalış. çalışmaya başlayınca da buradan yazarsın, durum değerlendirmesi yaparız.

Kalem

Melek ablacığım öncelikle vermiş olduğun bilgilendirme için teşekkür ederim. Öğrenmek istediğim bir şey daha var, senin başka bir postta yazdığın mesajda demişsin ki her aylık dönemi maaşları peşin olarak ödenmekte mesela aralık ocak şubat aylarının maaşını aralıkta alacağız bende 2 gün sonra alıyorum aralık dönemi maaşımı ve aralık ayının içerisinde veya ocak ayı içerisinde fabrikaya başvurmayı düşünüyorum eğer işe alınırsam sigortam da hali ile başlatılacak şimdi öğrenmek istediğim şey şudur; maaşlar bilindiği üzere peşin olarak ödenmekte ben sigortalı çalışmaya başladığımda ocak ve şubatında maaşını aldığım için bana borç çıkarılma durumu söz konusu olmaz mı acaba ? İkinci bir konu ise benim %69luk 2011 yılına ait sürekli ibareli kahramanmaraş devlet hastanesi heyet raporum var bu raporun durumu ne olur, bu rapor ile ileride tekrardan engelli maaşına başvurabilir miyim veya bu rapor tamamen geçerliliğini kaybedebilir mi ? Şimdiden teşekkürler abla..

LugaL ilk sorunun cevabı: peşin ödenen dönem aylıkları geri istenmez (2022 sayılı kanun, 3. maddenin 3. fıkrası gereği). dolayısıyla borç çıkartılmaz. yani aralık dönem aylığını aldıktan sonra sigortalı çalışmaya başlarsan, peşin ödenen aralık dönem aylıklığı geri istenmez, borç da çıkartılmaz. sadece mart başında aylığın fesh edilir ve mart dönem aylığını alamazsın.

ikinci sorunun cevabı: aylık kesildikten sonraki 5 sene içinde aylığa tekrar başvurursan yeni rapor istenmez (ilgili yönetmelik, 11. madde, 5. fıkra gereği)

Kalem

Çok teşekkürler Melek abla, iş konusunda ki gelişmeleri bu konu üzerinden senin ile paylaşacağım, ''çalışmaya başlayınca burdan yaz'' demiştin umarım işim olur ve çalışmaya başlarım çünkü annem epey yıprandı, yaşlandı ve yoruldu yıllardır çalışmaktan, evde ki tek erkek benim benim de yaşım 25 26 olmak üzere aslında gözlerimden engelim var kolum bacağım tutuyor, tek korkum gözlerim iyi görmediği için makinelerde çalıştırılamaz diye düşünülürekten işe almamalarıdır.. Ocak ayına kadar belli olur..

Yaklaşık 6 senedir bu maaşı alıyordum ve bu zamana kadar da hep bir umut maaşların 3 aydan 1 aya düşürülmesini bekledim belki ayda 500 600 verirler daha iyi olur diye umut ettim ama yapacakları yok sanırım ve bu şekilde de hiç bir yere varamıyor, birikim yapamıyorum. Hayırlısı olsun diyelim...

LugaL
tamamdır ablası.
her şeyin hayırlısı olsun hakkında. umarım her şey gönlünce olur.

bir gelişme olduğu takdirde ben buradayım zaten. çalışmaya başlayınca buradan yazarsın, durum değerlendirmesi yaparız birlikte.

Üst Alt