Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı alan kişi bireysel emeklilik yaparsa maaşı kesilir mi?

melankolik

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
2022 maaşını alırken bireysel emeklilik sistemine üye olursak ( bankaların sunduğu devlet katkılı reklamlarda geçen olay ) 2022 maaşımız veya yeşil kartımıza bir engel sorun teşkil yaratır mı? sonuçta sağlık güvencesi bile vermiyor bu sistem. sadece birikim amaçlı bir yatırım

oturanboğa ve kalem abla dan cevap gelirse çok sevinirim. teşekkürler

sonuçta sosyal güvenlik açısından dediğiniz gibi bir kaydınız olmayacak. bu açıdan sorun yok.

Ama harcamaların aylık ortalaması hesaplanırken bankaya her ay yatırdığınız miktar harcama olarak dikkate alınır ve harcamalarınızın aylık ortalamasını yükseltir.

Bir de şurası var: "[FONT=Arial]Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,"
Bireysel emeklilik nasıl bir şey bilemiorum (mevduat hesabı gibi mi) ama. bir faiz getirisi varsa dikkate alınır.

Ayrıca aylık harcalamalar açısından şöyle anlatayım bir de: Aylık diyelim 100 lira yatırdınız. başkası için de yuz lira. etti 200 lira. Her ay yatıracagınız bir para olacak. Bu gider gelirinizi değerlendirmek açısından dikkate alınır.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir 119,62 liraya eşit ya da fazla olmamalıdır. aylık kesilir yoksa.
Hanede kişi başına düşen aylık harcalamaların miktarı 119,62 liraya eşit ve fazla olmamalıdır. Aylık kesilir yoksa.

[/FONT]

Turan burda yanlış Kalem hanımda değil 119 tl ile geçinebileceğimizi düşünüp son yönetmeliği bunun üzerine kurmalarında.
Oda gelirden giderler çıkmadan direk hane gelir ortalaması 119 tl üstüyse 2022 hakkınız kalmıyor.

Muhtaçlık sınırı 119,62 lira Turan Yılmaz.

Örnek vereyim hemen:
Sen hanende annen ve babnla kalıorsun. Hanede 3 kişisiniz. Hanede toplam aylık gelir ortalamanız diyelim ki toplam 500 Lira.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir: 500/3=176,7 lira. Bu miktar muhtaçlık sınırı olan 119,62 Lirayı geçtiğinden size aylık baglanmaz.

2022 aylıkları için muhtaçlık sınırı 119,62 liradır.

UYARI!
2022 aylığı muhtaçlık sınırıyla, 3294 sayılı Kanun ve GSS gelir testi işlemlerinde kullanılan muhtaçlık ölçüt ve sınırlarıyla karıştırmayınız!

Her hangi bir bankanın bireysel emeklilik programına üye olursanız sosyal güvenceli olmamak şartını sağlamadığınız için 2022 aylığından faydalanamazsınız.

Selçuk Mumcu, bireysel emeklilik sosyal güvenlik kapsamında mı?

ALO 170'i aradım üşenmedim. Bahsettiğiniz bireysel emeklilik Sosyal Güvenlik kapsamında değil. Öyle dediler.
Dolayısıyla burada sorun yok. Aylık hak sahipliğine engel değil. Ama gelir hesaplaması yapılırken sorun olur.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir ve harcamaların miktarı 119,62 liraya eşit ya da üstünde olmamalıdır. Aksi takdirde muhtaçlıktan çıktıgınız gerekçesiyle aylık kesilir.

yanlış söylemiş olabilirler Kalem, kamu ya da özel sektör farketmiyor emeklilik sistemlerine üyelik sosyal güvence olarak değerlendiriliyor benim bildiğim. aynı şekilde çalışmayıp prim ödeyenler de yararlanamıyor 2022'den.

Selçuk Bey hakkaten bu bahsedilen bireysel emeklilik nasıl bir şey bilmiyorum hiçbir fikrim yok.
Lakin 2022 aylıklarında açık bir hüküm vardır. O da SGK kapsamında mı değil mi?
SGK kapsamındaysa aylık hak sahipliği olamaz ve aylıklardan faydalanamaz.
Ben bu açıdan bakıorum.
O yüzden de size sordum sosyal güvenlik kapsamında mı diye.

İlgili hükme bakalım:
"[FONT=Arial]Hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dahil olmak üzere sosyal güvenlik kurumlarına uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek şekilde bir işte çalışanlar,"

Bahsedilen bireysel emeklilik bu kapsamda mı? Önemli olan bu işte. Böyle mi?[/FONT]

evet bankanlar bireysel emeklilik sistemine göre özel sektör kaynaklı bir sosyal güvenlik kurumu niteliği kazanmış oluyor. Sonuç olarak bankaya ödenen paralar sosyal güvenlik için ödeniyor. Ben daha öncede karşılaştım bu konuyla ve dediğim gibi çeşitli kaynaklardan bu yönde bir bilgi aldım. Yine de arkadaşı yanlış yönlendirmiş olmayayım. Yine de kendisi bir sosyal güvenlik uzmanına danışmalı, durumu net olarak anlatmalı.

Tavsiyem ise 2022 maaşının kesilmesini istemiyorsa bireysel emeklilik sistemine üye olmamalı. Hadi sosyal güvenlikten bir problem çıkmadı ama muhtaçlığı konusunda mütevelli heyeti farklı düşünebilir. Prim ödüyor, muhtaç değil diyebilir m.heyeti. Ya da ödenecek tutar ile büyük ihtimalle 119,62 TL'lik sınır geçilmiş olacağından bir problem yaratabilir.

Zaten ona değindim. Sosyal güvenlik açısından sorun olmasa bile muhtaçlığı açısından sorun olacak.
Burası net zaten.

Ben hak sahipliği açısından baktım. Alo 170 Sosyal Güvenlik kapsamında değil dedi. İŞin açıkçası şöyle bir 5510 sayılı yasayı karıştırdım ben de bu bilginin doğru oldugunu düşünüyorum.
Bahsedilen bireysel emeklilik sosyal güvenlik kapsamında değil.
Tabi bu degerlendirmeyi yaparken 2022 sayılı Kanun için gerekli hukumleri esas alıyorum.
Bahsedilen bireysel emeklilik, SGK açısından uzun vadeli sigorta kapsamında değil.
bahsedilen bireysel emeklilik, SGK açısından gelir ve aylık hakkı sağlamıyor.
Önemli detaylar bunlardır 2022 aylıkları için.

BK 5510 Sayılı yasa ilgili terimleri nasıl tanımlıyor:
5) Uzun vadeli sigorta kolları: Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kollarını,
aylık ve gelir hakkı içinse şuraya bakalım:
16) Gelir: İş kazası veya meslek hastalığı halinde sigortalıya veya sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine, yapılan
sürekli ödemeyi,
17) (Değişik: 17/4/2008-5754/1 md.) Aylık: Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile vazife malûllüğü halinde
yapılan sürekli ödemeyi,

Yine de iyice taramak lazım tabe. Sonuçta ilk bulgularım bunlar. İyice yasayı taramadan yorumum dogrudur diyemem.

Ben daha önce aynı durumla karşılaştım ve genel müdürlüğümden bilgi aldım. Aldığım bilgiye göre bireysel emekliliğin de sosyal güvence kapsamında değerlendirildiğiydi.

ya bu ülkede 15 bin liraya geçinemiyoruz diye bağıran millet vekilleri nasıl bir vicdanla 119 tl ye geçinin ister ot yiyin ister b... der gibi aklım almıyor. malum elektirik fiyatı ortada kira var su telefon ekmek..... kıyafet pazar market saymıyorum allah aşkına sadece şu tablo kaç para tutuyor...(engelliye sahip çıkıyoruz diyenlere bir teklifim var
Hitler gibi bizleri toplasınlar bir sınağa versinler gazı ter temiz kurtulurlar işte)kendileri yapmazsa 119 tl ye kimse geçinemeyecek ve pisikolojisi bozulup zaten yapacak bu işi....

Üst Alt