Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı alan kişi ev alsa kendi adına maaş kesilir mi?

SoN_sAvAşÇı

Aktif Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
0
2022 maaşı alan kişi ev alsa kendi adına maaş kesilirmi

SoN_sAvAşÇı hanede kişi başına düşen aylık gelirin 423,58 TL'yi aştıgı tespit edilirse evet, 2022 aylıgı kesilir. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'den az olan bir gelirle ev almak da mümkün mü sence?

Yok arkadas aldigin ev de oturursan hicbir gelir sayilmaz.
Yeterki icinde otur.
Korkma maas kesilmez.cadirda oturma tek.
evini al.

Son düzenleme:
erdal71 aylıgın kesilmeyeceğinden bu kadar eminsin yani:) aylıgı kesilirse de sen ödersin artık:)

üzerine ait evde oturulursa elbette o ev gelire dahil edilmez. ama bu arkadaş 2022 aylıgı alıyorken ev almaya kalkıyor. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL olan bir hanede bir ev almak mümkün mü sence?

Devlet onun nasil ev alacagini arastirmaz
Onemli olan kiraya vermemesi
Icinde oturup gelir sayilmaz.
ama önce nasil kirada oturdugun icinmi maasa baglandin durumu bilmiyom.
Kiradan cikarsan kesilir maas.

Son düzenleme:
erdal71 asla sevmediğim bir üslupla yazmak zorundayım sana.
bilip bilmeden kimseyi yanlış yönlendirme lütfen!

kalem abla ben tek başına yaşıyorum 2022 aylığım var bana hayır sever birisi ev alaçak evi benim adıma yapaçak başka bir gelirim yok ev benim adıma olursa birşey olurmu 2022 aylığıma

SoN_sAvAşÇı evde tek yaşıyormuşsun ablası. üzerine ev alırsan (ev satın alırsan) kesin kesilir 2022 aylıgın.
ama madem hayırsever biri sana ev alacak bu riske gir bence. aylık kesilse bile daha sonra yeniden başvurursun ve oturdugun ev gelire dahil edilmeyeceğinden aylık başvurun kabul edilir.
2022 aylığı kesilince geçimini sağlayacak bir gelirin var mı peki? idare edebilir misin bu süreçte?

zor abla işin gerçegi kesilirse aylığım

abla 2022 aylığı kesildi diyek ev den dolayı tekrar mı herşeyi başdan başlıyaçagız işlemlere

SoN_sAvAşÇı ablacım birinin sana ev alması da buyuk bir fırsat. bu durumu vakfa gidip bizzat konuşsana. belki vakıf bir yol gösterir sana. sonuçta ev sahibi olacaksın ve evin parasını bir hayırsever ödeyecek. vakfa gidip anlat. belki inisiyatif kullanırlar ya da bir çözüm önerirler. enine boyuna vakıfta bu konuyu masaya yatır. aylıgın kesilmemesi için inisiyatif kullanıp kullanmayacaklarını öğrenmeye çalış. bütün detayları, olabilecekleri öğren.
ev alındıktan sonra 2022 aylıgını kesecekler mi? kesildikten sonra ne zaman başvurman gerektiğini hepsini öğren.
bakalım ne diyecekler?
gelişmelerden haberim olsun benim de.

arkadaşlar evin 120 de 1 haneye aylık gelir olark sayılıyordu. bu kanun değiştimi. bende kafam takıldı böyle biliyordum

mustafa-toprak yönetmelikte değişiklik yok.

Yönetmelik'in geçici 1. maddesi şöyle der:
Muhtaçlık hesaplaması
GEÇİCİ MADDE 1- (1) 7 nci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen Puanlama Formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık; gelir, servet ve harcamalar esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir.
a) Hanenin gelir durumu;
1) Tespit/beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,
2) (Mülga:RG-25/3/2014-28952)
3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240' ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120' de biri,
5) Dükkânlar için rayiç bedelin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
6) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın rayiç bedelinin 120' de biri,
7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120'de biri,
9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120'de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120'de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,
11) Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,
12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,
13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,
14) Tarımsal destek geliri tutarı,
15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,
16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,
dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
b) (Ek:RG-25/3/2014-28952)(3) Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120'de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır.
c) Birinci fıkranın (a) bendinin alt bentlerinde yer alan taşınır ve taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar.
ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
d) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir. (Kalem not: harcamalar gelirden fazla olursa, aradaki fark gelire eklenir diyor kısacası.)
f) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez.

Yanlış bilgi veriyorsunuz, Aylık bağlanmadan önceki taşınmazlar ile aylık bağlandıktan sonraki taşınmazlar aynı kategoride değerlendirilmez.
Kişi ev ve araba sahibidir ve sonradan müşgül duruma düşmüştür, o kişiye aile içindeki gelir durumuna bakılarak aylık bağlanır.
Kişi aylık bağlandıktan sonra ev araba alırsa bu sonradan oluşan gelir gurubuna girer. ozamanda sorarlar senin gelirin şu sınırdaydı, nasıl bunları aldın diye.
İki durum birbirinden farklıdır. Ben yeşilkart başvurusu yaptığımda tapusu üzerimde olmayan 20 yıldır oturduğum evin tapusunu alacaktım. Yeşilkart veren memur tapu işleminden sonra başvur, aksi halde yeşilkartın durdurulur dedi. İkiside aynı durum. sonradan alınan taşınmaz ve araçlar gelir kapsamında değerlendiriliyor. Bilginize ...

Atmaca,
Dedigin konu,yesilkart ve 2022 engelli maasi icin gecerli,bankalarda hesap para varmi diye onu bile arastirirlar cunku kisi basi gelir kriteri dusuk 423tl.
Ama engelliye bakim farkli isdir.gelir kriteri kisi basi 847tl.
Daha fazlada olabilir.agir engelliler önceliklidir.

Burada forumda master denen kisi 100bin tl ye binek araba almis.bakim maasi aldigi kuruma haber vermis.
Memur ona
(Böyle bir uygulamamız yok. Aracı veya plakayı bildirmenize gerek yok. Sadece gelir getiren mülk edindiğinizde bize bildirmeniz gerekiyor." )demis.
dogru demis.
Hicbir engelli,icinde oturacak ev almaktan binek araba almaktan korkmasin.
Serbest
Cunku gelir getirmiyor.
Bunlari nasil alirsan al arastirmaz kurum.

Gelir getiren mal mulkte mutlaka haber verilmeli kuruma.

erdal71 bilip bilmeden yazıp duruyorsun. evde bakım aylığı baglandıktan sonra bakıcıya bir taahhütname imzalattırılır. bu taahhütnameye göre araç, ev vs alınınca il müdürlüğüne bildirilmesi istenir.
şu linkten taahhütnamede bakıcı nelere imza atmış istersen bir oku:http://www.engelliler.biz/forum/evd...racaatinda-istenilecek-belgeler-ve-surec.html

verdiğim linkten şu formu tıklayıp oku: Evde Bakım Taahhüt Sözleşmesi (Form-2.5)
gerçi bu taahhütnameye imza atan sen değilsin. bunu imza atanlar düşünecek.

Bumu taahname,
(Bakmakla yükümlü bulunan bireyler kapsamındaki kişilerin gelir ve mal durumuna ilişkin yazılı beyanı ve taahhüdü ile beyanın içeriğine dair belgeler ya da kişisel bilgileri sorgulama dilekçesi ile bu belgeler il müdürlüğünce tamamlanır.)
Bu onceden arastirilip tamamlanir tabi.
Sonradan mal mulk almaya gelir getirmeyince karismazlar tabi.

Bizim akrabanin oglu,%90 engelli onun ustunden subay abisi sifir toyota aldi.istanbulda subay abisi kullanir tabi.evrak ruhsat engellinin ustune.otv vergiden muaf.
O siralarda bakim maas icin muracat etmis kurumdan heyet gelmis engellinin ustune araba var sormuslar.subay abisi kullanir demisler.ticari degil binek araba oldugunu bildiler.
Engelli bakim maasa baglandi.

maalesef öyle olmuyor, kardeşimin yüzde 70 engelli raporu var, 10 yıldır tek kuruş maaş alamadı, neden cünkü babam ve kardeşimin ortak dairesi var ve devlet o dairenin rayic bedeli üzerinde yüzde 120 mi yüzde 240 mı ne oranda bölüyor ve gelir olarak yazıyor, babamın emekli maaşını toplayınca 423 ü geciyor ve maaş bağlanmıyor

evde bakım aylıgı baglanırken gelir yanında araç, ev vs beyanı da yapılır zaten. ev ve araçtan gelir yoksa gelire dahil edilmez. ama buradaki konu farklı. evde bakım aylıgı baglandıktan sonra araç alanları konuşuyoruz.
araç aldıgı zaman gidip il müdürlüğüne bildirecek. bildirmese de sorun değil tabi. nasılsa araç alındıgı zaman sistemden gerekli bilgilere ulaşılıyor. hanede beyan edilmeyen bir gelir tespiti oldugu kuşkusu uyanırsa da geliri didik didik edilir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçmiyorsa aylık devam eder. aksi durumda evde bakım aylıgı kesilir.
bu şekilde araç aldıktan sonra aylıgı kesilen çok uye var.
şimdi içlerinden biri araç aldıgınızı bildirmenize gerek yok demiş diye ben niye 80 tane aile ve sosyal polikalar bakanlığı il müdürlüğünden aylık alanlara sadece bir il müdürlüğünün uygulamasını kanıt göstereyim?

il müdürlklerine göre konumlana konumlana başınıza bu dertleri açan mevzuatı ve sorumlu kurumları gormuyorsunuz. bu uygulamalara mustehak mıyım diye sormuyorsunuz. bana kalsa hepiniz bu uygulamalara mustehaksınız. tek derdiniz kendi sorunuzu çözmek. ancak başınıza bir iş geldiği zaman çığlığı basıyorsunuz.
engelliler için mücadele derdiniz yok. "kendi işimi göreyim çözeyim gerisinden bana ne" derdindesiniz.

işin açıkçası burada bildiğimi paylaşıyorum sadece,başkaca da işim olmaz. mücadele ruhunu kaybetmiş insanlarla işim olmaz.

NOT: bu sözlerim yöneticiler de dahil tüm site üyelerinedir. nasılsanız öyle yönetilirsiniz. bu insnlık degerleriyle uyuşmayan, size kuruş kuruş hesap yaptıran sisteme müstehaksınız!

kalem abla,iyi akşamlar, hipertrofik kardiyomopati evre 2 hastasıyım, yüzde 100 rapor verdiler, engelli maaşı için başvurdum, bağkurdan 3960 günün var dediler erken emekli olabilirsin,engelli maaşı mı almak iyidir, erken emeklilik mi, erken emekli olursan 900 tl dediler engelli maaşını istersem aylık mı alırım üç aylık mı? ağır engelli ibaresi hayır rapor 2 yıl yenilemeli

cemay36 erken emeklilik daha iyi ablam. emekli olmaya bak sen. 2022 engelli aylıgı 3 ayda bir veriliyor. rapor oranına göre alabileceğin 2022 aylıgı 3 ayda bir 1589,47 TL. bir aylık miktarı 529,82 TL.

Kalem; teşekkürler bilgin için ablacım, ablacım kardeşim için bugün yeni raporu cıktı mental retardosyon 53 verdiler,daha önceki rapor 2007 nin raporu 70 idi, 70 olmasına rağmen kardeşim 10 yıldır maaş engelli maaşı alamadı, üzerine rayic bedeli 40.000 tl lik ev hissesi var,bir de babamın emekli maaşı var, başka gelir yok,şimdi bu rapora itiraz etmelimiyim? çünkü bu raporla alacağı 3 aylık maaş 1000 tl civarı sanırım,
bir de sosyal yardımlaşma derneği evin rayic bedelini tekrar getir değerlendirelim diyor belki cıkmayabilir dedi, bunlar vermemek için herşeyi yaparlar, sistem baştan yanlış, doğru dürüst muayene yok,sacma sapan herşey bu hastanelerde, beni de kalp doktoru samatyada muayene etti 100 verdi, osmaniye hastanesi tekrar osmaniyede muayene istiyor bu ne şimdi anlamadım, tuhaf bunlar

Cemay,
(üzerine rayic bedeli 40.000 tl lik ev hissesi var,bir de babamın emekli maaşı var.)dedin.
Bu yüzden 3 aylık engelli maaşı hiç olmaz bakım maaşı belki olurdu ama rapor oranı düşmüş şimdi hiç olmaz galiba Ağır engelli değil.

erdal kardeşim üzerine 40.000 tl hisseyi 120 ye bölüyorlar :334 tl yapar, artı o hisseli evde oturmuyoruz, kiradayız
babamın maaşı 1350 tl, ben şu an calışmıyorum işsizim, eşim calışmıyor, toplam hane sayısı bebekle beraber 5 bebeğimizi saymazsak 4
1350+334:1684/4:421 , 2 lirayls almamız lazım

O hisse gelirmi anlamadim 334 tl yi.
Gider kira kontratlimi.ne kadar?
Hane 5 kisi sayilir.

Kalem hanım annemin ve kardeşimin üzerine olan daireyi üzerimize alırsak yine de kesilir mi? edinme ile satın alma arasında fark yokmu dur?

inca

bahsettıgnız daireden başka evınız var mı.bu daireyi kiraya mı vereceksınız siz mi ikamet edeceksınız

[FONT='inherit']Soru 113: Ev almak istiyorum 2022 aylığım kesilir mi?[/FONT][FONT='inherit']
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada kişi başı gelirin net asgari ücretin 1/3'ünden az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede ikamet edilen konut hesaplamaya dâhil edilmez. İkamet edilen konut haricindeki konutun rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira geliri; kira geliri beyan edilmiyorsa rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir.

[/FONT]

Üst Alt