Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı Evde Bakım maaşı gelir hesabına dahil edilir mi?

name06

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
@Kalem hanım merhaba

Aynı ikamet adresinde 2 engelli 2 de onlara bakan insanlar yaşamakta, engellilerden birisinin 2022 kapsamında 3 ayda bir aldığı maaşı bulunmakta, bu aldığı maaş kişi başı gelirde hesaplamaya dahil edilmekte mi bunu sormak istiyorum

bununla ilgili yönetmeliği iyi okudğmu düşünmeme rağmen herhangibir bilgi bulamadım

Sosyal Hizmetler Kanunu'nun ek 7.maddesinin ilgili hükmü aynen söyledir:

"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)
Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır.

Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişisayılır."
kaynak burası tıklayın

kısaca eve giren hertürlü gelir hesaba dahil edilir (2. bir ev varsa kirası, tarla varsa getirisi vb.),
evde 2 engelli varsa 3 kişi engelliymiş şeklinde hesaba katılır.

evde 2 engelli varsa 3 kişi engelliymiş şeklinde hesaba katılır.
bu durum 2022 maaşında geçerli değil. sadece evde bakım maaşı için geçerli diye biliyorum.

name06

http://alo183.aile.gov.tr/mevzuat-bilgi-portali/2022-ayliklari
linkteki 9. soruda cevap var.
[FONT='inherit'].evde bakım maaşı alırken 2022 maaşı almak için başvuru yapıldığında alınan evde bakım maaşı gelire dahil olur aynı zamanda 2022 maaşı alırkende bakım maaşı için başvuru yapıldığında 2022 maaşı gelire dahil edilir.[/FONT]

konu başlığı evde bakım olduğu için evde bakım üzerinden yazmıştım,
yanlışım olabilir yani konu 2022 aylığı ise.

en azından bilgi olarak dursun burada.

52 tl lik bir fazlalık var bunu bir türlü aşamıyoruz bununla ilgili öneri yada tavsiyede bulunulması gerekirse ne yapılması gerekiyor.. teşekkürler

@name06 anlattıgınıza göre hanede 2 engelli ve 2 tane onlara bakan bakıcı var. yani 2 tane evde bakım aylığı alınıyor. doğru mu anladım?
eger böyleyse ve hanede 4 kişi yaşıyorsa, 2 tane evde bakım aylığı alınıyorsa yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylığı kesilir, bilginiz olsun.

NOT: kirada oturuyorsanız emsal kira bedeli hanenin toplam aylık gelirinden düşülür.

evde bakım aylığında alınan 2022 aylığı gelir hesabına dahil edilir. lakin biliyorsunuz 2022 aylığı 3 aylık ödeniyor. evde bakım aylığı gelir hesabı yapılırken 2022 aylığının 1 aylık miktarı hesaba dahil edilir. siz 1 aylık 2022 aylığını mı hane gelirine dahil ettiniz? eger bu şekilde yapmadıysanız hesabınız yanlış. hesabı tekrar yapın.
ayrıca hanedeki tüm aylık gelirleri hanedeki kişi sayısına bölerken arkadaşların da dediği gibi 2 engelliyi 3 kişi olarak hesaplayın. yani evde 4 kişi varsa hanede kişi sayısını 5 olarak kabul edin.
NOT: evde bakım aylığında alınan evde bakım aylıkları hiçbir şekilde gelir hesabına dahil edilmez.

eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa evde bakım aylığı devam eder. aksi durumda kesilir.

hebüz 1 bakım aylığı alınıyor 2. si için başvurduğumuzda hane geliri kişi başı 52 tl geçtiği söylendi. Kişi sayısında hesaplamayı 5 kişi üzeründen ve 3 aylık maaşı da aylık olarak hesaplamaya dahil etmemize rağmen oluşuyo fazlalık. yanlız emsal kirayı ilk kez duydum Kalem hanım, 2. kez başvurulan engelliye öz kardeşi bakıcak kardeşinin evinde kalıcak engelli kira vermiyor ama kardeşinin mülkü. Kira sözleşmesi mi düzenlenmeli bu konuda

@name06 emsal kira bedeli 2022 aylığı gelir hesabı yapılırken hane toplam aylık gelirinden düşülür. evde bakım aylığında böyle bir şey yoktur. evde bakım aylığında hiçbir şekilde hiçbir gider gelirden düşülmez.

evde sadece 1 kişi evde bakım aylığı alıyormuş. ikinci engelli için evde bakım aylığı için başvurmuşsunuz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçiyorsa ikinci engellinin evde bakım almasını bırakın evde bakım aylığı alan kardeşinizin de evde bakım aylığı kesilir.

ne zamandan beri hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırını geçtiniz? gelir değişikliği olduğu tarihten itibaren aldığınız evde bakım aylıklarını faiziyle geri isterler sizden.

bahsettiğiniz ikinci engelli bakıma muhtaç durumdaysa hane kişi sayısı 5 kişi sayılır. ama bakıma muhtaç durumda değilse hane kişi sayısı 4 olarak kabul edilir.

bakın kendiniz hesap yapıyorsunuz ama başınız dertte söyleyim. bana net cevaplar verin:

1) hanede toplam kaç kişi yaşıyor? (4 kişi yaşıyormuş doğru mu?
2) hanede yaşayan herkesin aylık gelirleri toplamı kaç?
3) 2022 aylığı alan kardeşinin rapor oranı kaç?
4) kardeşine baglanan evde bakım aylığından sonra gelir değişikliği oldu mu? biri çalışmaya mı başladı, emekli mi oldu vs?

bu sorularımı cevapla devam ederiz.

2. engelli 2 hafta önce ikamete eklendi o eklenince hanede kişi başına düşen gelir 900 tl oldu başvuruda 2. engelli aynı ikamet adresine eklenince yapıldı ama haliyle red yedi.hanede toplamda 4 kişi yaşıyor(2 engelli + 2 bakıcıları) toplam 900-tl oldu 2 hafta önce engellilerden birinin ikametini bu adrese alınca, 2022 maaşındaki detaylara hakim diilim 3 ayda 1590-tl maş alındığını biliyrm, kardeşine bağlanamadı çünkü ikamet alımından sonra evde 4 kişi olunca sonradan gelen engellinin 1040 tl maaşı ve yıllık 781-tl sahip olduğu topraktan gelen geliri var ilçe tarımda görünen

name06 2022 aylığı alan kişinin raporu % 70 ve üstü ise 1699,47 TL oldu alacağı 3 aylık. 1 aylık miktarı da 566,49 TL ediyor.

ikinci engelli haneye geldikten sonra onun için evde bakım aylığına başvurdunuz ve talebi ret edildi diyorsunuz. eger talebi hane geliri sınırı geçtiğinden dolayı reddedilmişse evde hanede alınan evde bakım aylığı da kesilir.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL üzerinde ise evde bakım aylığı baglanmaz/ alınan evde bakım aylığı varsa da kesilir.

ikinci engellinin 1040 TL maaşı varmış. bu ne maaşı? emekli maaşı mı? topraktan elde edilen yıllık gelir 741 TL mi? yoksa aylık ortalaması mı 741 TL?

ikinci engelli gelmeden önce sınırı geçmiyorsanız geçmişe yonelik borç çıkartılmaz size. lakin 2. engelli geldikten sonra sınırı geçiyorsanız alınan evde bakım aylığı da kesilir bilginiz olsun.

Kalem hanım teşekkür ederim 1040 tl emekli aylığı 741 tl ise yıllık toplamı aylık takriben 65 tl ye denk geliyor. daha önce 847 tl gecilmezken 2. engelli aynı ikamete taşındıktan sonra bu sınır asıldı oda 2 haftalık bi süreci kapsamakta. Bu bahsi gecen ikamete 2. engellinin kızının ikametini aldırsalar herhangibir geliri olmadığı icin kızının acaba olumlu sonuclanırmı

@name06 bakın, yukarıda yazdığım riskin farkındasınız di mi?
ikinci engelli için evde bakım aylığına başvurduk ama talebimiz reddedildi gelirden dolayı dediniz.

bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçti ise alınan evde bakım aylığı da kesilecek. siz bu kısmı görmüyorsunuz bile.
o yüzden haneye bir kişinin ikametini aldırmanız menfaatinize olacak. hanede 5 kişi olunca da sınırı geçiyor musunuz?

eger 5 kişi de yetmiyorsa bu durumda 2. engellinin ikametini başka yere aldırın. o gidince 3 kişi kalacak. bu durumda sınırı geçmiyorlarsa evde bakım aylığı kesilmez.

Iyi akşamlar. 1078 tl emekli maaşı alan babam, %99 engelli kardeşime baktığı için 1078 tl evde bakım aylığı alan annem 550 tl kira ve 170 tl aidat ödedikleri evde birlikte ikamet etmektedirler. Kardeşim 23 yaşında. Şartlar böyleyken kardeşim için engelli maaşına başvursalar kabul edilir mi? Kabul edilirse annemin aldığı bakım aylığı kesilir mi? Aylık kişi başına düşen gelirin toplam ne kadar olması gerekiyor ve hesaplanırken giderler bu hesabın içinde mi yoksa giderler çıkartılıp öyle mi hesaplanıyor? Bilgi verirseniz sevinirim.

Mervedmr
Kardeşiniz için almayı bahsettıgınız 2022 engellı maaşı galıba çünkü anneniz zaten kardeşinizden dolayı evde bakım maaşı alıyomuş.

Cevaba gelince evde bakım maaşında hiçbir gider ne olursa olsun gelirden düşmez.
2022 maaşında emsal kira bedeli düşer onun harici bişi düşmez.

Evde bakım maaşı alıyonuz bu tamam

2022 maaşı emsal kira bedelını düşsek bile sınır olan 483,63 lirayı geçtiği için alamazsınız

Cevabınız için teşekkürler. Kardeşim için 2022 engelli maaşı için başvuru yaptık ve onaylandı. 1 aralıktan itibaren alabileceğimize dair eve bildirim geldi fakat annemin bakım maaşı ekim ayında yatmadı. Bundan dolayı kesilmiş olabilir mi?

@Mervedmr

bu işte bi yanlışlık var babanzın emeklı maaşı +ikramıyeler den başka gelrınz yokken evde bakım maaşınızn yatmaması tuhaf.

2022 maaşı nasıl baglandı o d a tuhaf 1078 emeklı maaşı 1178 de bakım maaşı 2256 eder evde 3 kişi varmış.2256 / 3 : 752 eder buda 2022 maaşıiçin olan 483,63 den buyuk oldugu için 2022 maaşı bağlanamzz.buna bayram ıkramıyelerını bile dahil etmedım.2022 baglandı demelerı ilginç ama en ilginci evde bakım maaşının yatmamış olması.

bence 2022 maaşını boşverın evde bakım maasının peşıne düşün.bağlı oldugnuz kuruma gidip durumu anlatın ve ekım maaşını alın

Evde bakım maaşı için sosyal hizmetlerle görüştük. Ikamet değişiklik bildirimi yaptığımız için tekrar incelemeye alındığını onaylanırsa 15 kasımda yatacağını söylediler.

2022 maaşı onaylanmışken evde bakım aylığınında onaylanma ihtimali var mi? Bildiğim kadarıyla 2022 maaşından kira bedeli falan düşülüp gelir o şekilde hesaba katılıyor.

2018 yılı %99 engelli bir kişi için 2022 maaşı 651 tl bizim kira + aidat 720 tl yapıyor ve bakım aylığı içinde aylık gelirin askeri ücretin 3/2'sini geçmiyor olması gerekiyor diye biliyorum. Bu koşullarda 2 maaşında bağlanması gerekmez mi?

Kalem
Melek hanım 2022 maaşı bağlanırken yapılan gelir tesbitinde evde bakım maaşı hanenin aylık gelirine dahil edilir mi ? Bir tanıdığım %96 yatalak çocuğu için ikisini de alırken 2018 yılın da 2022 maaşı kesildi . Evde 3 kişiler. 2019 yılında asgari ücret değişti. Eğer evde bakım maaşı aylık gelire dahil edilmiyorsa tekrar gelir tesbiti için başvursunlar . Selamlar .

alperen1
2022 maaşına başvurusunda alınan ebm gelrı hesabına dahıl edılır.ebm için başvuru yapılırsa eger alınıyorsa 2022 gelır hesabına dahıl edılır.sadece 2022 başvursunda alınıyorsa dıger 2022 maaşları dahıl edılmez aynı şekılde ebm başvurusunda alınıyosa dıger ebm maaşları dahıl edılmez

Merhaba,
Ben Mersin'de kirada oturuyorum, Adana'da evim var kiraya verdim. Ben kirada olsam dahi aldığım kira gelir hesabına dahil ediliyor mu?
Teşekkürler.

@mutlucelik
2022 de her gelrı dahıl edıldıgı için alacagınzı kıra gelır olarak hesap edılır.kirada ıkamet ettıgnız içinde 2022 de sadece emsal kıra bedelı gelrıden düşecegı için gelırınız hesaplanırkende emsal kıra bedelı gelırden düşer siz evinizi kıraya verırsenız 48.sorudakı gibi işlem edılır.kiraya vermez boş bırakırsanızda 49.sorudakı gibi işlem edılır

Soru 48: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesinin muhtaçlık hesaplaması dikkate alınırken hanenin farklı konutlardan oluşan kira geliri bulunmaktaysa bu gelirde muhtaçlığa dâhil edilir mi?
Evet, dâhil edilir. Evin belirlenen rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira gelirinin toplamı hane gelirine eklenir.
Soru 49: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait farklı konutu bulunmasına rağmen kira geliri bulunmamaktaysa bu konutta muhtaçlık hesaplanmasında dikkate alınır mı?
Evet dikkate alınır. Kira geliri olmayan konutun rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınarak muhtaçlık gelir tespitine dâhil edilir.
not :bu işlemler 2022 maaşında geçerli ebm de ödeyecegınz kıra gelırden düşülmez.evınzı kıraya verırsenız sadece aldıgınız kıra bedelı gelır hesabına dahıl edılır.kiraya vermezsenız bi işlem yapılmaz

2022 aylıkları evde bakım maaşında gelire dahil ediliyor mu?

2022 aylıkları gelıre dahıl edılıyormu yardımlarızı beklıyorum

Hançer33
Engelli raporlarında süre bitim tarihi her yerde aynıdır.
Bu sosyal hizmetlerde de geçerlidir...

Suskun çocuk
evet
ebm için yapılan başvuruda alınan 2022 maaşı gelir hesabına dahil edilir ve
2022 maaşı için yapılan başvuruda da alınan ebm ler gelir hesabına dahil edilir

Üst Alt