Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı gelir testi hesaplaması nasıl yapılıyor?

lvnt_20

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar ben 2022 maaşı alıyorum raporum yenilenecek bulunduğum ilçe sosyal yardımlaşma vakfını aradım onlarda hane nin toplam gelirinin her kese düşen paranın 233 liranın altında olması gerektiğini söylediler bu nasıl hesaplanıyor bilen kişi varsa bana cevap yazabilir mi

hane gelirini toplaminda kişi basina düşen 240 lira gecmemesi şarti var ona göre hesabini yap ayrica mecliste bekleyen yeni kanun var o kanunun ardindan yeni bir yönetmelik yyinlicaklar
giderler gelirden cikariliyormu bu hala belirsiz birşey kimisi cikariyor diyor kimisi giderler gelire ekleniyor diyor 2022 yasasi suan turşu gibi oldu size maas bağlana bilirde bağlanmiya bilirde vakif heyetinin insifiyatina bağlı

sen genede başvurunu yap sonuç P olumlu şans var bence

lvnt_20;
senin maaş durdurulmadan git yeni rapora başvur vakıfa teslim et deki bu yeni raporu dosyama ekleyin başkada bir işlem yok 2014 yilinda incelemeler başlıcak vakıfın insiyatifine göre

Alacağınız yeni rapor %40 ve üzeri olması durumunda muhtaçlık sınırı yani 243 tl nin altında bir hane gelirine sahip olup olmadığınıza bakılacak.

Hesaplama şu şekilde yaşadığınız hane yani aileniz veya hangi adreste ikamet ediyorsanız o haneye nakit anlamda çalışan emekli kira alan vs giren nakit para tutarı toplamı ve yine o hanede yaşayanlara ait mal varlıklarının örneğin kirada değil iseniz kaldığınız evin diğer arsa dükkan ve diğer taşınmazların 240/1 i ve aracınız varsa kasko değerinin 120/1 i size gelir olarak kabul ediliyor.

Bu saydıklarım içeren toplam gelir yaşadığınız yani o adreste yaşayan kişi sayısına bölünerek çıkan rakam muhtaçlık sınırı olan 243 tl altında ise maaş hakkınızın devamına karar verirler.

Fikret arkadaşımızın gider gelir hesabı farklı bir durum sydvl lerin sosyal inceleme adı altında yapacağı incelemde hane ziyaretine gelinecek.
Sizin hanenin aylık giderlerini toplarlar eğer aylık gideriniz aylık gelirden yuksek çıkarsa bunda giderleriniz dikkate alınır.
Duyumlarımız içersinde hanedeki yaşam tarzını içeren lsd tv pc cep telefonu ve benzeri gibi neyiniz olup olmadığına bakılarak sizin gelir beyanınızla olan tutarsızlıkları kısaca siz az gelir beyan edip bu tarz bir yaşam kalitesine nasıl ulaştığınızı araştırmaları tabi hep varsayım üzerine kurulmuş anlamsız bir bakış açısı ile bir araştırma yapılacak.

ya benim dell 5520 bilgisayarım var 5800 bir telefonum sınırsız internetim ve faturalı hattım var bunların bana zararı olur mu yani bunlar var elinde yardıma ihtiyacı yok deme hakları varmı sosyal inceleme de demek istiyorum kardeşim Hacettepe üniverstesinde okuyor ve evde kalıyor burs başvurusu var ama sonuçta onada masrafımız çok yani ailem çiftçi düzenli bi geliri yok o yılın hasadıyla alakalı kazancım annemin bağ kuru var ve o da 6 7 milyar borç ve ekstra bankalara borcumuz falan 90 bin tl yi buluyor ben kendi ihttiyaçlarımı maaşımdan karşılıyordum ama ilçe sosyal yardımlaşmayı aradım ve bana dedilerki tekrar incelicez dosya oluşturup toplantıya alcaz sonra eğer şartlar geçerliyse ankaraya yollicaz dediler sizce nasıl olacak yani sonuçta düzenli bi gelire sahip değiliz

Bende size katılıyorum bu günün şartlarında pc telefon ihtiyaç kapsamında olan şeyler.
Alınan bursalar hane gelirine eklenmiyor diye biliyorum sizin bahsettiğiniz borçlarıda belgelediğinizde size gelecek olan inceleme heyetine gösterirsiniz .
Tarım la alaklı gelir gider hesabında uyguladıkları inceleme sistemi hakkında yeterli bilgim yok fakat anladığım kadarı ile çok iyi bir geliriniz olsa 90 bin tl borcunuz olmazdı anlattıklarınızı dikkate alırlar.
Sydv den gelenlerin yapacağı inceleme bilgi toplamak amaçlı olacak ve bölgenizdeki sydv mütevelli heyetine o bilgileri aktaracak karar oradan çıkacak.
Burada haneye nakit girdiler ve bağ bahçe yıllık getirisinin aya bölümünde giderler çıkarılmadan hanede yaşayan okuyan kişilerde dahil adresinize kayıtlı olan kişi sayısına bölünerek kişi başına 243 tl düşüp düşmediğini dikkate alırlar.

tamam da bizim evrak üstünde zirat odasında tahmini söylüyorum emin değilim 16.000 tl olarak yıllık gelir görünüyor bu da yanlışlık olmuş ocak ayında düzeltilcek ben raporu ocak ayında versem geliri düşürsek olmaz mı yani ailla bitiş tarihinde vermek zorunda mıyım evrağı

Herhangi bir mecburiyetiniz yok istediğiniz zaman tekrar başvuru yapabilirsiniz.
Yanlız rapor süreniz dolunca otomatik olarak maaşınız kesilir.
Diyelim rapor tarihi dolduğu halde gözden kaçtı ve maaşınız kesilmedi ve siz yatan maaşları çektiniz bu durumu farkettikleri anda %50 faiziyle geri ödemenizi isterler

peki şöyle bir yazı gördüm yönetmelikte 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri ve 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak üzere sürekli ve düzenli olarak alınanşartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî sosyal yardımların aylık ortalaması

KAYNAK: http://www.engelliler.biz/forum/202...resmi-gazetede-yayinlandi-25-ocak-2013-a.html

Tamam verdiğiniz link 2022 engelli maaş yönetmeliğideki yeni düzenlemeler son hali yani.
Benim size verdiğim bilgiler özet burda asl olan 243 tl muhtaçlık sınırı ve bu sınırı nelerin kapsadığının özeti
Daha net şu şekilde olabilir diyelim bakım maaşı ve burslar gelire hane gelirine eklenmiyor fakat diğer tüm nakit gelirler ve mal varlığınızın rayiç değerleri bir kısmını muhtaçlık sınırının hesaplanmasına dahil ediliyor.
Aynı adreste kaç kişi yaşıyor iseniz diyelim 4 kişi 4x243=972 tl bu örneğin aylık muhtaçlık sınırıdır bu rakamı aşmanız durumunda 2022 maaşı alamıyorsunuz hanedeki kişi sayısının haneye giren gelire bölümüdür.

Sizin ailninizin çiftçilikle uğraşıyor olması hanede kaç dönüm tarla var bu tarlaların yıllık getirisi nedir yine çiftçi dediğinize göre hanede büyük küçük baş hayvanlar vardır bunların getirisi nedir.Bunlar benim hesap edemeyeceğim bir durum.

MUhammet Çelik,
burslar da dahil gelir hesaplamasına. Hanenin gelir hesaplamasına sadece 2022 aylıklarıyla evde bakım aylıkları dahil değildir. Onların haricinde her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir dahildir. Linkini verdiğiniz yönetmelikte yazıyor zaten bunlar.

Yeni raporunuzu 1 sene içinde vermek zorundasınız. 1 sene içinde yeni raporunuzu vakfa teslim etmediğiniz takdirde aylığınız feshedilir.
Ayrıca raporunuz süreliyse rapor bitim tarihini takip eden aybaşından sonra aylıklarınız durdurulur. Yeni raporunuzu teslim ettiğiniz takdirde ve aylığı kestirmeyi gerektirecek bir durum olmadıgı takdirde aylıklarınız durdurulduğu tarihten itibaren açılır ve toplu ödeme yapılır size.

Gelir hesaplamalarında giderler düşülmez. Borcunuz olması vs önemli değildir. Maaş ne kadar ona bakılır ve borcu olması önemli değildir.
Çiftçiymiş aileniz ve yıllık gelirinizin yanlış hesaplandığını soyluyorsunuz nbunu en kısa zamanda düzeltin.

Verdiğiniz bilgilere göre geliriniz şu şekilde hesaplanacak:

1)[FONT=tahoma]Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen / beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
2) Alınan burs
3) Alınan bağkur aylığı (varsa)
4) Ev kendinizinse :[/FONT]
[FONT=tahoma]Hanenin; mülkiyeti hane bireylerinden birine ait olan ikamet ettiği konutu ile mülkiyeti başka birine ait olmakla birlikte kira ödemediği konutu için konutun (takdir edilen / beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri,
5) ticari ve zirai amaçlı kullandığınız araç varsa: [/FONT]
[FONT=tahoma]Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların (takdir / beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
6) Hayvanlarınız varsa:[/FONT]
[FONT=tahoma]Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,
Bunları hesaplayacaksınız ve hepsini toplayacaksınız, hanedeki kişi sayısına böleceksiniz. Eğer kişi başına düşen aylık gelir 243,43 lira altında ise maaş baglanır aksi takdirde baglanmaz.

Bahsettiğiniz eşyalara gelince yaşam düzeyiniz hakkında bilgi verir sadece. Hepsi bu.
Lakin hanenin aylık harcamaları da ([/FONT]
[FONT=tahoma]gıda, giyim, kira, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerleri) gelir hesabı için dikkate alınıyor. Aylık harcamalarınız tespit ediliyor ve bu aylık harcamalar aylık gelirden fazlaysa bunda da aylık harcamalarınız gelir olarak kabul edilip kişi sayısına düşen aylık miktar eger 243,43 lira altındaysa aylık devam aksi takdirde aylık kesilir.
Burada önemli olan eşyaların lüks vs olması değil hanenin yaptığı aylık harcamaların miktarıdır yani.
Şuradaki 1. mesajı ve 1. mesajdaki hanedeki gelir hesaplamasıyla ilgili bölümü dikkatle inceleyiniz :[/FONT]
http://www.engelliler.biz/forum/202...-icin-gelir-hesaplamasi-ornekleri-guncel.html

Yukarda bahsetmiş olduğum borcun olması gelirlerin çokta iyi olmadığı düşüncemi belirtmek içindi yani borç var diye mevcut 243 tl muhtaçlık sınırı gelire bakıldığı zaman geçiyorsa konu dışıdır.

benim babam emekli evde 4 kişi yaşıyoruz diğer kimse calısmıyor ev kira 300 elektirik su fatuları evimiz arabamız yok %50 raporum var basvursam maaşım baglanırmı ?

bunu bir arkadaşım merak ediyor kendisi avonda çalışmakta satış temsilciliği yapıyor ama amacı sadece kendi parfümlerini sipariş etmek için katıldı 2022 maaşı almakta orda çalışıyor olarak görünüyor fakat ordan aylık maaş ve benzeri bir şey almıyor temsilciliği üç ay önce bitti bu durumda aylığı kesilir mi sonuçta sigortalı bir iş değil ve kazancı yok

İşinin bir resmiyeti sgk ya her hangi bir bildirimi yoksa problem çıkmaz

ya arkadaşlar şimdi gelir hesabı yapılırken giderler düşülmeyecekmi

evdeki teknolojiye bakıp bu adam rahat yaşıyor denilebilir sonuçta mesela adam sınırlı internet kullanıyor ben sınırsız bunlar sosyal incelemede tamamen gelenlerin insafına kalmıyor mu

resmi olarak bir tek kimlik fotokopisi yollamış şirkete ama sgk ile bir bağı yok ekim ayında girmiş aralıkta inceleniyor muydu bilmiyorum her yıl inceleniyor mu 2022

Mehmetx
Rapor oranınız %40 üzerinde olması maaş bağlanması için yeterlidir.
Buradaki sorun hane gelirleri dikkate alınıyor olması siz müracat edin sydv baksın incelesin sonucu size bildirirler.

Mustafa Toprak.
Gelirlerden giderler düşülmeyecek.
Hanenin gelir olarak toplam nakit girdisi ve varsa taşınmazların rayiç değerlerinin bir kısmı toplanılıyor ve gelir kabul ediliyor.
Bu gelirlerin hanede yaşayan kişi sayısına bölünüyor ve çıkan rakam esas alınıyor. 243 tl altındaysa maaş bağlanıyor.

Ivnt_20
Her yıl incelemeye tabi tutulacak
Arkadaşınızın o konuyla ilgili bir sorun yaşayacağını zannetmiyorum
Tabiki incelmeye gelerin insiyatifi önemli ama belgeler konuşur.
Örneğin elektrik su telefon net faturaları kira bedeli buraya kadar giderler belirlenebilir burada ki insiyatif aylık gıda giyim yakacak ve sosyal harcamaları gibi olan giderleri gözlem ve tahmin üzerinden hesap edebilirler.
Şahi fikrimse bu tarz muğlak durumları ortadan kaldıracak ve net olan bir yönetmeliğin daha mantıklı ve sorun çıkarmaması ve eşitlik anlamında akıllıca olurdu.

bi soru daha bizim evimizin bulunduğu yerin tapusu anannemde bu ev bizim sayılıyor mu

arkadaşlar artik 2022 unutun ocak yönetmeline göre tekrar bağlanan maaşım rapor süresi dolunca kesildi yeni rapor verdik başvuru yaptik sistemd ebaşvuru bile gözükmüyor 6 ayda 2 kere maaşım kesil artik unutun bu maaşlari bnm haklarimi kata kuleye getirdiler evde sigortali vars abağlamiyorlar suc bizde geziciler gibi sokağa cikip eylem yapmiyoruz...

aslında iyi fikir eylem yapmak ta işe yaramıyor geziciler yaptı da ne oldu

sabah gazetesine göre 1.5 milyon insana maaş bağlanacak diyorlar kardeşim maaşı olanın maaşını elinden alıyorsun bide 1.5 milyon insana maaş bağlicam diyorsun bunlarınki robin hood hesabı oldu ama ters işledi biraz adam yatıyor üstünde 30 dönüme yakın arazi var adama bi ton kömür verildi yatıyor diye bizim toplan 14 dönüm arazimiz yok kendi üstümüze evimiz yok sizin geliriniz yüksek diyorlar sabah gazetesinin haberi 65 yaş aylığında müjde-Sabah - 02 Eylül 2013 diyorki müjde asgari ücret ne kadar 773 lira 4 kişilik bi aile de 193 lira küsur 233 liradan 4 kişilik bi ailenin toplam geliri 932 lira giyinme ısınma gıda ekmek 70 kuruş günlük 4 ekmek alsan 2.lira 80 kuruştan bir ayda 84 lira tuz yağ yumurta falan filan işte yani diyor ki maaşını alcaz iyi alın kardeşim ne diyebiliriz ki kardeşim okuyacak üniversteye devlet kitap mı veriyor bursa başvuruyorsun ordan aldığın burs 280 lira kyk yurdun da kalmıyor mecbur ya özel yurt ya ev ankarada 600 liranın altında bi öğrenci evi varmı doğalgaz kömür yemesi içmesi giyimi gıdası kitabı envanteri bunların aylık 800 lirayı buluyor çevre şartlarına bakıldığında fakir görünsende devletin gözünde zenginsin buna müjde değil kepazelik derler

lvnt_20;

bu saaten sonr ayapilacak hiç birşey yok saten engelliler birlik olamiyor 9 aydir bir yönetmelikle engelliler ekan kusturuyolar bunlara verilecek tek cevap sandikda bunlari def etmek ins giderler başımızdan engellilerde piskoloji denen bişe birakmadilar resmen deidn gibi bunlarda vizdan dene seyden zerre yok

ya bu yasanın illa ki düzenlemesi olacaktır yoksa %90 engelli maaş alamaz giderlerin düşülmemesi diye bir şey bence sacmalık illa ki hesaplanır aç susuz elektiriksiz mi oturcak bu millet ha onları da devlet karşılıcaksa kesilsin maaşlar ama o kadar da salak değildir heralde bu yönetim

hayır aydem zaten engelli indirimi yapıyor engellilere diye biliyorum türk Telekom ttnet ordan avea türkcel bunlar engellilere indirim yapıyor devlet diyor ki dışar da kiler et yiyorsa siz yemeyverin diyor yani lüx yaşamayın eğlenmeyin gezmeyin bi de zora koşuyor ki çalışabilcek durumda olanlar çalışsın diyor görme engellisin işitme engellisin bu senin çalışmana engel değil diyor adamlar zorlaştırıyor ki başvurmayalım bu yasanın özü bu

ha çalışmasına çalışalım sınav açtı sembolik miktarda engelliyi işe aldı be kardeşim madem çalış diyorsun önümüzü aç özel sektöre git özel sektör kaliteli eleman istiyor haksızmıyım ey devlet severler

adam demiyor ki bu aile ne kadar akaryakıt kullanıyor bu adamın ilçeye ile inecek arabası varmı demiyor ben denizli buldanda oturuyorum hatta köyünde perşembe günleri arabası olanlarla gidiyoruz yol parası 5 lira hasta oldun ambulans çağır yürüyen hastaya da ambulans gelmiyor ben epilepsi hastasıyım kriz geçiriyorum ailem 50 lira para veriyor araba tutuyor param çok olsa devletten gelcek beş kuruşa tenezzül etmem

lvnt_20;

Tapu kimin üzerineyse onundur... burda soru şu. anneanneniz sizinlemi kalıyor adres aynı ise onun mal varlığının rayiç değerleride sizin haneye gelir olarak eklenir yok ayrı bir adreste ikamet ediyorsa yinede o anneannenizin arsası üzerinede olsa o evin rayiç değerinin 240/1 i size gelir sayılır.

Hane bazlı değerlendirmede bence eksikliker var yaşlı teyze damadının evinde kalıyorsa onun maaşı yüzünden kişi başına tüm gelirler toplandığında 243 geçerse ret olcak damat kaynanasına bakmak zorunda degilki yanına alıp insanlık yapması suçmu yani yanından atsa yaşlı teyzeyi maaş alacak atmazsa almayacak tuhaf doğrusu

kardeşler evde bakım alan 18 yaş altı engelli maaşı alabiliomu. ben sosyal yardımlaşmaya geçenlerde gittim evde bakım alıyosun daha ne istiyosun boşuna ugraşma dedi heyet vermez dedi bende ugraşmadım

zoro;
2022 gelir tespitine evde bakım aylıkları dahil edilmez, evde bakım hariç diğer gelirlerinizden düşecek yardım miktarı 243,43 TL'yi geçmiyorsa sorun olmaz ikisinide alabilirsiniz.... Ancak 18 yaşındaki kişinin adına başvuracak kişinin gelirinin 243,43 TL'yi geçmemesi gerekiyor, ve bu kişinin çalışmaması, aktif sigortalı olmaması gerekiyor.

evet 2022 maaşında evde bakım parası gelir hesaplamasına dahil edilemez diyo ama maltepe syd annemin bakım parası aldıgını ve babamın sigartalı çalıştıgını ve muhtaç
olmadıgımı söyledi bana maaş baglanamayacagı söyledi degerlendirmeye dahi almadı

Üst Alt