Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı kesilen ablam için ne yapabiliriz?

fg2000

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Biz 5 kardeşiz bir ablam yüzde 84 zihinsel engelli raporu mevcut. 2016 haziran ayında kaymakamlıktan çağırdılar gelir tespiti yapacaklarını söylediler ablamın üzerine anneden kalma 93 m2 arsanın 1/5 i mevcut ve yanında kaldığı dul ablamın 1700 lira emekli maaşı var.

Kaldıkları ev bana ait ama kira ödemiyorlardı. Ablamın 2002 yılından beri aldığı engelli maaşını 2016 haziran ayında kestiler. Kaymakamlıktan kira kontratı getirirseniz tekrar değerlendiririz demişlerdi. Fakat aynı ev olursa ceza alırsınız denmiş. Oysa ben şimdi kira almak zorundayım. Bu durumda ne cezası alacaklar anlamadım.

Bir de bugün SGK ya gittim. Zihinsel engelli ablama GSS borcu çıkarılmış sağlıktan da yararlanamıyor. SGK memuru ablanız için gelir testi yapılmamış ki dendi. Oysa kaymakamlık gelir testini yaptık demişti. Şimdi aynı ev üzerinden kira almaya başlayacağım bu durumda kira kontratıyla tekrar kaymakamlığa başvursam sorun olur mu gelir testi yapmadan nasıl maaş kesiliyor anlayabilmiş değilim yardımlarınız için şimdiden Allah razı olsun.

Toplam gelirden, emsal kira bedeli düşer ve gelir sınırını geçmez.arsadan gelir varmı?

Arsadan gelir yok zaten yüksek gelir getirecek bir yerde değil. Ama kirayı başlatırsam aynı oturdukları evde bir sakıncası olur mu bilemedim

fg2000 engelli ablan dul ablanın yanında kalıyormuş. tek gelir dul ablanın aldığı 1700 TL imiş. hanede toplam kaç kişiler?

hanede sadece dul ablam ve engelli ablam olmak üzere iki kişiler ben kira almıyordum arada yanlarında kalıyorum ama ikametgahım orada değil ama şimdi kira almam gerekti

@fg2000 hanede 2 kişilerse gelir çok yüksek. emsal kira bedeli en az 853 Tl olmalı ki hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altında çıksın. emsal kira bedelini de vakıf ilgili kurumlardan öğreniyor. kira değil emsal kira bedeli düşülüyor.

emsal kira bedeli bu kadar yüksek değilse başka seçenek araştırmanız gerekir. öncelikle kiraya verdiğiniz takdirde o evin emsal kira bedelinin ne kadar olabileceğini öğrenmeye çalışın. eger evin emsal kira bedeli 853 TL'den düşükse hane geliri yine yüksek çıkar ve ablana 2022 aylığı baglanmaz.

kiraya verebilirsiniz tabi ki dul ablanıza evinizi. daha önce kira almadığınız için sorun çıkıp çıkmayacağını bilemem. bir avukata danışın bu konuda. bu konunun 2022 aylığı ile alakası yok. evi daha önce kiraya vermediğiniz için 2022 aylığı ile ilgili bir sorun çıkmaz.

Melek hanım emsal kira bedeliyle ilgili araştırma yaptım .

Gayrimenkulünü hiçbir kira ücreti almadan ya da düşük bir kira ücreti alarak başkalarına kullandıran kişileri ilgilendiren emsal kira bedeli uygulamasını somut bir örnekle açıklamak yerinde olacaktır. Bir gayrimenkul sahibisiniz diyelim. Bu gayrimenkulünüzün 2012 yılı verilerine göre 350 bin TL'lik emlak vergisi değeri olduğunu varsayalım. Söz konusu bu gayrimenkulü tanıdığınız bir kişiye kira almadan tahsis ettiniz ve böylelikle kira geliri elde etmiyorsunuz.

Böyle bir vaziyette emsal kira bedeli devreye girer ve emsal kira bedeli hesaplaması ve bulunacak tutar kadar kira geliri elde etmiş sayılırsınız. Bu durumda emsal kira bedelinizin ne olacağını gelin birlikte hesaplayalım. Bina ve arazilerde emsal kira bedelinin, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5'i olduğunu belirtmiştik. Öyleyse emlak vergisi değeri 350 bin TL olan konutunuzun emsal kira bedeli ise 350 bin TL . % 5 = 17 bin 500 TL olur.

Kaynak : Emlakkulisi.com

Bundan anladığım kadarıyla emsal kira bedeli benim önceki durumumla alakalı oysa ben şimdi ablamla anlaşmaya bağlı 1000 ya da 1250 lira kira almayı düşünüyorum. Çünkü boşanacağım ve başka gelirim yok.

@fg2000 emsal kira bedeli ile ilgili mevzuatı bilmiyorum. o yüzden bu konuda yorum yazmam doğru değil.

yukarıda dediğim gibi emsal kira bedeli en az 853 TL olursa hane geliri uygun çıkar ablanızın. yüksek çıkarsa ablanız 2022 aylığı alamaz hane geliri yüksek çıkacağı için.

artık ablanıza ne kadar kiraya verirsiniz vermezsiniz sizin bileceğiniz iş.

ama benim tavsiyem evinizin emsal kira bedelini gidip resmi kurumlardan öğrenmeniz. burada ablanızın menfaati sözkonusu. engelli ablanız evinde kaldığı dul ablanızdan dolayı 2022 aylığı alamzsa yazık olur. önceden ögrenin bu işi ona göre adım atın.
eger emsal kira bedeli de kurtarmıyorsa ablanızın hanesine birinin ikametini aldırın ve onlarla yaşasın.

ya da ablanızı hane geliri uygun olan bir eve aldırın orada yaşasın ve 2022 aylığına başvursun yeniden.

ablanızın sağlık güvencesinden bahsetmişsiniz yukarıda. 2022 aylığı aldığından dolayı sağlık güvencesi vardı zaten (devlet ödüyordu primini). ama 2022 aylığı kesildiği için o sağlık güvencesi de (yeşil kart) gitti tabi. tekrar 2022 aylığına başvurursa yeniden 60/c 3 GSS'lı (eski yeşil kart) olur. 2022 aylığı baglanmazsa da ailede kişi başına düşen aylık gelir 592,50 TL altındaysa 60/c 1 GSS'lı olur (eski yeşil kart) ve primini devlet öder.

siz bir an önce kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) gidip GSS gelir testi yaptırın. ablanız GSS gelir testinde G0 çıkacaktır ve 60/c1 GSS'lı olacaktır (kardeşi gelir hesabına dahil edilmez GSS gelir testinde). bu şekilde de daha önceki GSS prim borçları (yani 60g'den dolayı olan borçları) silinecektir.

vakıf'ta GSS gelir testi sonuçlandıktan sonra GSS prim borçlarının silinmesi için SGK'ya gidip başvurursunuz. onlar GSS gelir testi sonuçlarına bakar (gelir testinde G0 çıkmışsanız) ablanızın borçlarını silerler/ya da silinemeyen borç varsa yapılandırırlar. ben hepsinin silineceğini düşünüyorum.

Bilgiler için Allah razı olsun engelli ablamı aynen sizin de yazdığınız gibi başka bir şehirdeki ablamın yanına gönderdik orada da başvuruda bulundu o ablamın geliri yok çocukları ona bakıyor

bu sefer kaymakamlık engelli ablamın yeğeninin ikameti o evde ve de durumu iyi diye yine maaşını bağlamadı biz o yolu da denedik hatta yeğen nasıl oluyorda teyzeye bakmaktan sorumlu anlayamadık ki bakmıyor da.

Bugün SGK ya gittiğimde ikametgahını size aldırın ve tekrar gelin gelir testi için sizi kaymakamlığa yönlendirelim dediler bu durumda önce ikametgahı aldırıp tekrar dul ablamın yanına aldırıp sonra ikametgahıyla SGK ya gidip gelir testi için kağıdı alıp kaymakamlığa yeniden başvurmam gerekiyor sanırım bunun için engelli ablam yanımda olmalı mı şimdi buralarda ama yürüme sıkıntısı var

@fg2000 ben size tüm bilgileri vereyim. bundan sonra bilinçli olarak adım atarsınız. ama şunu baştan söyleyim. o engelli ablana 2022 aylığı baglatmak için en uygun yolu bulacağız birlikte merak etmeyin. onun menfaatleri her şeyden önemli.

öncelikle şunu bilin. 2022 aylığında hane geliri esas alınır. ablanızın ikameti neredeyse o hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altında olmalı. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'den yüksek çıkarsa 2022 aylığı baglanmaz. hanede ikamet eden ve yaşayan herkes gelire dahil edilir. ister akraba olsun isterse akraba olmasın. dolayısıyla ablanızın yegeni de de aynı hanede ikamet ediyor ve yaşıyorsa gelir hesabına dahil edilir. bir daha bu konuda daha bilinçli hareket edersiniz:)

eger sizin hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altındaysa ablanızın ikametini size aldırmanız gerekir. hem sizle yaşamalı hem de ikameti sizde olmalı. hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyorsa ablanıza 2022 aylığı tekrar baglanacaktır.

sağlık güvencesine gelince. GSS gelir testi için ikamet ettiği adres esas alınır. ablanızın ikametini size aldırmalısınız yani. hem ikameti sizde olmalı hem de sizle yaşamalı. GSS gelir testi için gelir sınırı farklıdır. ailede kişi başına düşen aylık gelir 592,50 TL altındaysa gelir testi sonucu G0 çıkar ve ablanız 60/c 1 GSS'lı olur (eski yeşil kart, primini devlet öder). kardeşler gelir hesabına dahil edilmez. dolayısıyla ablanız hangi hanede kalırsa kalsın sadece kendi geliri hesaplanır.

en kısa sürede şu sağlık güvencesi sorununu çözmeniz gerekiyor. ona göre hangi hanenin geliri 2022 aylığı için uygunsa öncelikle ablanızın ikametini oraya aldırın ve ablanız o hanede yaşasın. sonra da hemen 2022 aylığı ve gSS gelir testi için başvurun. GSS gelir testi sonuçlandıktan sonra da hemen SGK'ya gidip borçları sildirin. gSS testinde geliri G0 çıkınca borçları silinir çünkü. boylece ablanız sağlık güvencesinden (607c 1 GSS, eski yeşil kart) tekrar yararlanmaya başlar. 2022 aylığı baglanınca da 2022 aylığından dolayı zaten 60/c 3 (bu da eski yeşil kart, primini devlet öder) GSS'lı olacaktır.

Melek hanım Allah ne muradınız varsa versin inşallah... Ablamı yarın hemen dul ablamın ikametgahına aldırıyorum çünkü benim evde gelir testi yüksek çıkar çocuğum yok...

Benim anlamadığım 1700 lira emekli maaşı alan dul ablamın giderleri hesaba katılmıyor mu şimdi 1250 lira kira öderse emsal kira bedelini de bu arada öğreneceğim (hangi kurumdan bilmiyorum ama araştıracağım)...

Öncelikle SGK bize gelin ikametgahla dedi ama öncelikle kaymakamlığa gidip Gelir Testi yaptırabilirim sanırım SGK burdan gelir testi için talep yapacağız demişti ama bu durumda gerek yok sanırım ablam için düşünceleriniz beni çok mutlu etti Allah razı olsun

@fg2000 emsal kira bedeli haricinde hiçbir gider gelirden düşülmüyor maalesef. o yüzden emsal kira bedelini öğrenmeniz çok önemli. en az 853 TL emsal kira bedeli olmalı. emsal kira bedeli hesabı konusunda vakıftan da bilgi alın.

emsal kira bedeli en az 853 TL olursa bu miktar ablanızın gelirinden düşülür ve gelir uygun çıkar.
engelli ablanızın ikametini hemen dul ablanızın yanına aldırın ve hemen vakfa gidip GSS testi yaptırın. GSS testinde yukarıda da anlattıgım gibi ablanızın gelir testi uygun çıkacaktır. Gelir testi sonucunu SGK'ya götürdüğünüzde de ablanızın prim borçları silinecektir ve 60/c 1 GSS sağlık güvencesi olacaktır.

her gelişmeden de haberim olsun. şu sağlık güvencesi işini çözelim 2022 aylığı işini de çözeriz merak etmeyin.

Sizi Allah karşıma çıkardı Allahın izniyle inşallah...

@Kalem Sevgili Melek hanım öncelikle kurban bayramımızın bizlere vatanımıza hayırlı uğurlu olmasını dilerim şu an yazarken bile ablam sizin için Allah razı olsun ondan çok yardımcı oldu diyor aldığınız duaları rabbim yüce makamında en güzeliyle kabul etsin karşınıza hep iyilikler güzellikler çıkarsın inşallah...

Gelişmeleri yazayım dedim ablamın kaydını dul ablamın yanına aldırdım gelir testi yapıldı ve de tekrar sgk ya gittim borçları silindi dediğiniz gibi yeşil kartlı oldu e-devletten kontrol ettim. Ve 28 Ağustosta SGK işi halloldu.

SYDV sigorta işini çözünce bize gelin dediler aynı gün gittim ve de 2022 maaşı bağlanması için kurula girecek 12 Eylülde belli olacak dendi. Şu an beklemedeyiz hayırlı haberler alırız inşallah...

fg2000 sizin de bayramınız kutlu olsun canım:) sağlık güvencesi sorunumuz çözüldüğüne göre kaldı geriye 2022 aylığı. bu sorunu da aşacağız. inşallah 2022 aylığı da baglanacaktır:)
gelişmelerden haberim olsun lütfen.

@Kalem Sevgili Melek Hanım ne zamandır yazamadım ablam ilk aylığını eylül 2017 de 3398.54 lira aldı.

Mart ayında ikinci aylığını alacağız inşallah. O zaman sanırım daha düşük olacak.

Ayrıca size bahsetmiştim bir arsa vardı o arsa üzerindeki sorunlar kalktı ve de üzerine ev yapıldı şimdi biz 5 kardeşiz her birimize bu evden pay düşecek ama şu an e -devlette sadece arsa olarak gözüküyor zaten arsa olarak pek bir değeri yoktu ev olarak ne kadar değeri olur bilmiyoruz evi hala oğlu yaptı. Bu ev adına paylar dağıtılırsa bu ablamın üzerinde gözükür mü ve de maaşını etkiler mi acaba?

fg2000

evet, hepsi bu kadardı ablası:) sorunların hepsini çözdük birlikte işte. bilinçli olursak aşamayacağımız sorun yok. yeter ki doğru bilgi edinelim.

ablacım yanlış biliyorsun:) engelli ablanın ikametini dul ablanın adresine agustos'ta aldırdın. aynı ayda da 2022 aylığı için vakfa başvurdunuz. bu durumda aylık başlangıç tarihi 1 eylül. ilk ödemesini ablan aralık'ta almıştır:) eylül'de değil.

aralık'ta ablana eylül + ekim + kasım + aralık dönem aylığı (aralık,ocak,şubat) olmak üzere toplam 6 aylık ödeme yapıldı.
ablanın rapor oranı % 84. bu durumda ablan aralık'ta tam olarak 3398,94 TL aldı:) bunun sebebi de aylık başlangıç tarihinden (1 eylül) 1 aralık'a kadar birikmiş ödemenin de aralık dönem aylığı ile birlikte verilmesi. aralık dönem aylığı 1699,47 TL idi zaten. geirisi birikmiş ödemesi (1699,47 TL /eylül,ekim ve kasım'ın parası)

mart'ta ise 2 aylık farkla birlikte toplam 1860,63 TL alacak. mart dönem aylığı 1796,17 TL . 1796,17 TL'ye 2 aylık fark da eklenecek.
haziran'da ise 1796,17 TL alacak:) bunun sebebini de şurada başka bir arkadaşa açıklamıştım. aynı açıklama senin için de geçerli:
https://www.engelliler.biz/forum/20...zaman-ve-ne-kadar-alacagim-2.html#post1962069

arsa meselesine gelince. ablanın üstüne düşen payın getirisini bilmeden bir şey diyemem. iş netleşince yani ablanın payına ne düzeşecekse net öğren, ona göre arsa durumunu değerlendireyim. ablan üstüne ayrıca bir ev düşmezse, bir evin beşte biri düşerse sorun çıkacagını sanmıyorum. ama beni tanımış olmalısın, bu işlerde titizim. net verilerle gel yanıma, o zaman yine durum degerlendirmei yapalım.

@Kalem siz yazdığınızdan beri cevap yazmak istedim ama olmadı bir şekilde şifreyi yanlış girmişim 15 dk bloke oldu sonra yeniden bir dizi hata yaptım şükür şimdi girebildim düzeldi. Haklısınız yanlış aralık aylığını aldık. Verdiğiniz linki inceledim. Sorunların hepsini önce Allah sonra sizin sayenizde çözdük. Allah sizden razı olsun. İyi ki varsınız. Rabbim size hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.

Ne kadar titiz olduğunuzu bilmez miyim arsa durumu netleşince yine yazarım.

Bir de ablamın özürlü sağlık kurulu raporu 07.10.2003 tarihli sürekli raporu var. Maaş bağlanırken sıkıntı olmadı ama ücretsiz ulaşım kartı alırken bize raporunuz çok eskimiş yenileyin dediler yenilememiz gerekiyor mu ? Gerekiyorsa sürekli rapor içinde tekrar kurula mı girmemiz lazım..Oran %84

fg2000 yeni rapor alma ablası. rapor sürekliymiş. bu raporla işlem yapmalarını söyle. sürekli rapor varken senden yeni rapor isteme hakları yok. sakın yeni rapor alma.

Kalem Allah razı olsun bir engelli değil buradaki nice engelli kardeşlerimizin dualarını alıyorsunuz ablam diyor ki sizin için rabbim iki cihanda onu üzmesin iyi ki varsınız Allah korusun gözetsin

@Kalem öncelikle kurban bayramınızın hayırlara vesile olmasını diler sevdiklerinizle daha nice bayramlar geçirmenizi temenni ederiz
Engelli ablamla beraber yaşayan ablamın emekli aylığı Almanyadan geliyordu maalesef euro yükselince 427 euro olan maaşı oldukça yüksek tutardan aldı.

Bende 1250 lira olan kira bedelini arttırdım 1500 lira olacak bunun için vakfı aradım bana kira sözleşmesi getirmemi tekrar hesaplama yapacaklarını söylediler bayram öncesi de aramışlar adres teyiti almışlar. Bayramdan sonra yeni kira sözleşmesiyle vakfa gideceğim not aldılar beni bekliyorlar.

Bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Ayrıca dul ablam 18000 ve 5000 ayrı ayrı olmak üzere kredi çekmiştir ve ödemesini yapıyor. Ödemeler aylık 1000 liraya geliyor.

fg2000

evde engellı ablanz ve 427 euro maaşı alan ablanla 2 kişi var ise 427 x 7 : 2989.kira 1500lira ,2989 - 1500 : 1489 lira 2 kişiler 1489 / 2 : 744,5 lira bu durumda 2022 maaşı için geçerli olan gelir sınırı olan 483,63 lirayı geçtiği için 2022 maaşı alamaz alıyorsada kesılır.ablanızın çektiği kredıler borçlar bi anlam ifade etmez sadece emsal kıra bedeli düşer 2022 gelir hesaplamasında.
eğer ablanzın raporu ağır engelli evet ise bakım maaşı için başvurun.

mka bakım maaşı derken neden bahsettiğinizi anlayamadım ablamın yüzde 84 engelli raporu var

fg2000
ablası döviz bu ay aşırı yükseldi. bu ayın döviz kurları üzerinden işlem yapılamaz. ablanın 1 senelik eline geçen emekli parası toplanır 12'ye bölünür ve aylık ortalaması bulunur. dövizi TL'ye çevirecekler ve ablanın emekli aylığının aylık ortalamasını bulacaklar. vakıf bunun hesabını yapacaktır.

yönetmeliğe göre yıllık gelirin aylık ortalaması dikkate alınır.
öyle şak diye 427 TL'yi bugünkü döviz kuru üzerinden TL'ye çevir ve aylık gelir olarak dikkate al. böyle bir şey yok. -mka 'nın hesabı yanlış.

sen vakfa gidip yeni kira sözleşmesini ver. vakıf mütevelli heyeti hem emsal kira bedelini belirleyecek hem de ablanın emekli aylığının aylık ortalamasını bulacak (Tl üzerinden).
her ikisini de bilemeyeceğimden sana net bir şekilde yardımcı olamayacağım malesef.

ayrıca ablan kredi çekmiş. ayda 1000 TL kredi taksidi ödüyor. bu ödediği para hiçbir şekilde gelirden düşülmez. artı harcamalara eklenir.

o yüzden vakfa gidince kesinlikle emsal kira bedelinin ne kadar belirlendiğini ablanın emekli aylığının aylık ortalamasını öğren.
bunları öğrenirsen (eger karar olumsuz olursa) biz de hesabı yeniden gözden geçirriz.

şimdilik sen vakfa gidip kira sözleşmesini ver sonra da sonucu bekle.

gelişmelerden de muhakkak beni haberdar et.

Kalem Melek ablam içime su serptin söylediklerini yapıcam sonra da gelişmeleri bildiricem biliyorum işin çok hakkını helal et

fg2000

raporu enaz %50 ve üzeri olup ağır engelli evet kısmı işaretlı olanların aylık olarak aldıkları maaş.şuankı mıktarı 1179 lira.bu maaş hesaplamasında kırada dahıl hiçbirşey gelir hesaplamasından düşmüyor ve kişi başı hane geliri 967,27 lirayı geçmeyenlere bağlanıyor.artık hesabınızı yaparsınız.

Kalem Melek ablam ablamın işi halloldu bir sorun çıkmadı hatta Eylül aylığını da aldık emsal kira bedelini çok öğrenmek istedim ama kurum onu özel hesaplıyoruz söylemiyoruz dedi her şey ama her şey için Allah razı olsun

Üst Alt