Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı kesilen ve dava açan var mı?

alptug06

Üye
Konular
34
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar benım ve kardeşimin 2022 maaşı bu ay kesildi gerekçe ailedeki fert başına düşen gelirin 510 tlden fazla olması
Hukuk fakultesınde okuyan bir arkadaşa bu konuyu anlattım oda öğretmenine sormuş öğretmenin dediği hiç bir kazalınmış hak yeni yasa çıkarılarak geri alınamaz anayasa bile değişir bu değişmez demiş
bu konu ıle alakalı hukuk süreci başlatan varmı yazarsa sevinirim..

dava acmana gerek yok kardes tekrardan dilekce ver kaymakamlıga eve gelip aile ici gelir tespıtı yapıyorlar gelirin azsa tekrardan maasın baglanıyor
kısı basına düsen gelir 255 tl olcak

Engelli maaşı kadar parası olmayan birisi nasıl mahkeme harcı dosya parası gibi masrafları bulupda dava açabilir varsayalım buldu vede açtı acaba kaçyılda sonuç alabilir ?

255 tl zamlanmış kardeş 510 tl olmuş babamın geliri dörtle çarptıgında bu rakamı geçiyor..Tehlike devlet bedava avukat veriyor ama harç parasını kim karşılıyor bilgim yok

evde bakım parası 510 tl kardeşim engelli maaşı 255 tl sen hangisinden bahsediyorsun eger 2 tane evde bakım parası alıyorsanız alamassınız artık çünkü önceden evde bakım paraları gelire dahil edilmiyordu şimdi dahil ediliyor böylede olunca kesilmiş olabilir tabi hangi maaştan bahsediyorsunuz onu belirtmemişsiniz

Son düzenleme:
Bu arada evde bakım maaşları şuan gelirden sayılmıyor çıkan yönetmeliğe göre evde bakım maaşları 01.01.2015 den itibaren gelir olarak sayılacaktır, arkadaşında söylediği gibi sizin hangi maaştan söz ettiğinizi anlamadım daha detaylı yazarsanız yardımcı olmaya çalışalım

Alptug06, hayır seni yanlış yönlendirmişler. 2022 ve evde bakım aylıklarında kazanılmış hak diye bir şey yoktur. Bu 2 aylıkta hak sahipliğini kaybettiğin an aylıkların kesilir. Şartların değişirse de başvurursun yeniden.
Fakat hangi aylıktan bahsettiğin anlaşılmıyor. Önce bunu çözelim:
1. Bahsettiğin aylıkları 3 ayda bir mi alıyorsunuz, ne kadar alıyorsunuz?
2. ayda bir mi alıyorsunuz, ne kadar alıyorsunuz?

NOT: Aşkın gözyaşları evde bakım aylıkları yeni başvuranlar için 2022 aylıklarında gelir olarak dikkate alınıyor.

Ben 2022 maaşına başvuranlar için evde bakım maaşı şuan gelir olarak sayılmıyor dedim, ve 2015 de sayılmaya başlanacak dedim, yazdığınızı notu anlamadım

ben de diyorum ki 2022 aylıklarında evde bakım aylıkları yeniden başvuranlar için gelir olarak dikkate alınıyor. diyelim ki 2022 aylığına başvuracak kişi evde bakım aylığı alıyor. aldığı evde bakım aylığı gelirden sayılır.
Ancak halen yönetmelik yürürlüğe girmeden önce 2022 aylığı alanların durumu ilk sosyal incelemenin sonuçlarına göre değerlendirilecektir. ilk sosyal incelemeler de Ocak 2015 itibariyle başlayacaktır.

Peki yönetmelikte Yeni başvuru yapanlar için evde bakım maaşları gelir sayılacaktır ibaresi varmı, yoksa 2015 den sonramı sayılacak eminmiyiz?

bakın bu konuda çok yazdım. eski yazılarımı okursanız cevabı bulursunuz. yeni başvuranlar ya da aylık alıyor olup da bir nedenle aylığı kesilip yeniden başvuranların evde bakım aylığı alıyorsa aldıkları evde bakım aylıkları gelire dahil edilir.

Allah razı olsun sayısız mesajınız var ama ben yönetmelikte yeni başvuru yapacaklar ve yapanlar için evde bakım maaşı gelir sayılacak ibaresini bulamadım, o yüzden ibare varmı diye sordum ben bulamadım açıkcası o yüzden sordum teşekkür ederim

o kadar mesajım var ki ben de bulamadım. size link verecektim okumanız için. o halde kısaca yazayım tekrar.

yönetmelik geçici madde 1'de şöyle deniliyor:
"[FONT=Calibri]12) [/FONT](Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,"

Bu şekilde evde bakım aylıkları 2022 aylıklarında hane gelir hesabına dahil edilecektir.
fakat geçici madde 3 de şöyle der:

"
GEÇİCİ MADDE 3 – (Ek:RG-25/3/2014-28952)
(1) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde yapılması gereken ilk periyodik sosyal incelemeler, 1/1/2015 ile 31/12/2015 tarihleri arasında sonuçlandırılır ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan sosyal incelemeler dahil müteakip tüm incelemelere 1/1/2016 tarihinden sonra başlanır."

buna göre daha önce aylık alanların ilk sosyal incelemesi Ocak 2015'te başlayacak. bu da şu demek. sosyal inceleme yapılınca evde bakım aylıkları da gelire dahil edilecek. eger sınır geçiorsa aylık kesilecelk.

ilgili yönetmelik için bkz: http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.17049&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=65 yaş

NOT: bu da yeterli gelmediyse size alo 144'ten bilgi alabilirsiniz. 202 aylığına yeniden başvuran birinin ya da ilk kez başvuran birinin gelirine evde bakım aylığı dahil edilir mi sorun, cevabınızı alırsınız.
alo 144 cevap vermezse aile bakanlığını arayınız: SYGM iletişim: http://www.sosyalyardimlar.gov.tr/tr/11797/SYGM-Iletisim

Muhtaçlık sınırı yılın ilk yarısıı için 255.22.tl bunun510 tl ye çıkartıldıgını hangi sayılı kanun yada yönetmenlikde okudunuz yazarmısınız insanları yanlış yönlendirdginiz kanatindeyim.

yanlış yönlendiren yok. arkadaş 2022 aylığı ile evde bakım aylığını karıştırmış. hangi aylıktan bahsettiğini anlamak açısından soru sorduk gelip yazarsa anlarız.

2022 aylıkları için muhtaçlık sınırları şurada yazılı:http://www.engelliler.biz/forum/202...4-yili-2022-ayligi-miktarlari-belli-oldu.html

510,45 evde bakım aylığında gelir kriterlerinde aaranan gelir sınırıdır. karıştırmış yani 2 aylığı. gelip yazınca durum aydınlığa kavuşur.

sevgili kalem nerdesiniz hoşgeldiniz

hatırladıysanız benim bağkurla ilgili bir problemim vardı bimere yazdım olumlu cvp geldi raporu aldım vakıfa gittim bu seferde vakıf bağkurlu görünüyorsunuz dedi bende durumu anlattım yeniden gelir testi yaptıracaksınız dedi eşiniz vergi ye tabi olduğu gün yeşilkartınız dondurulmuş dedi bende yeniden gelir testine girdim beklemedeyim şuan

Hoşbuldum:)
evet, bagkur kayıtlı görünüyorsanız 2022 almak mümkün değil. o yüzden gelir testi yapılıp sonucuna göre 60/c 1 GSS'lı olursanız bu engel ortadan kalkacak.

abla bende 2022 maaşı alıyordum.benimde isteğe bağlı bağkur kaydım tespitinde sonra 2022 maaşım kesildi.şimdi bende yeniden gelir testi yaptırsam bağkur devam ederken 2022 maaşını alabilirmiyim?

yok ablacım senin durumun başka Enes. sen bagkurlusun ve bu durumda gelir testi yaptıramazsın.
arkadaşın eşi bagkurlu ve borçlu olduğu için sağlıktan yararlanamıor dolayısıyla sağlık güvencesinden yararlanması için ona bu imkan tanınmış. ama bagkurlu eşi için borcu olsa bile bu hakkı yok bagkurlu olduğu için.

bende sevinmiştim:((
peki abla benim 3 ay sonra malülen emeklilik için günüm doluyor
dolayısıyla bağkuru kapatacam,ama malulen emeklilik işlemleri de
başvuru hastane rapor vs derken 8-9 ay sürer
bu süreç içerisinde gss olabilirmiyim?yeniden gelir testi yaptırsam olurmu?

eger bagkur kaydın kapanırsa ve sağlık güvencesiz kalırsan tabi ki gelir testi yaptırabilirsin. gelir testi sonucuna göre gSS!lı olursun ve malulen emekli olunca da iptal olur kendi sigortana geçersin otomatikman.

Haklısınız sapla samanı karıstırdım özür dilerim..bızım 2022 maaşımız kesildi demekki yasalara aykırı bir durum var..onu geçtik
biz iki enğelli kardeşiz yeni çıkan torba yasada iki enğelli olan ailede bakım parası bağlanırken gelir kriterine bakılmaksızın maaş bağlanacagı doğrumudur peki

Benimde maaşım kesinde bende 3 ayda bi alıyordum 900+950 filan kestiler maaşımı nasıl geri talepte bulanabilirim tekrar mi bas vurman gerekiyor peki ama gelir testi yapılmadım ben

KARİZMATİK544 hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 Tl (2017 yılı için geçerlidir bu miktar) üstünde çıkmışsa 2022 aylıgı kesilir.
aylık kesildikten sonra yeniden başvurmanız gerekmektedir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 Tl altındaysa 2022 aylıgı baglanır, aksi takdirde baglanmaz. evde bakım aylıgı alıyorsanız bu aylık da gelir hesabına dahil edilir.

Anladım melek abla eee bide ben gelir testi yaptırsam bi sıkıntı olur mu peki borç filan çıkar mu

KARİZMATİK544 hane kimlerle kalıyorsun? ailede kişi başına düşen aylık gelir 592,50 TL'den düşükse GSS gelir testinde G0 çıkarsın. bu durumda da 60/c 1 GSS kapsamında sağlık guvencen olur. bu da eski yeşil kart gibidir ve primi devlet tarafından ödenir.
korkulacak bişi yok. gelir testi yaptır muhakak.
aynı hanede aileden kimlerle kalıyorsun ve ailede kişi başına düşen aylık gelir 592,50 TL'yi aşıyor mu sence?

Ailemde kalıyorum babam rahmetli valla aylık eve giren para 3000 buluyor ablam bakım atlıyor alıyor annem babamdan alıyor kardeşim çalışıyor rahat 3000 geçiyor devletten son beni buldu

kardeşin ve ablan bekar mı? eger bekarlarsa bu durumda aileden sayılır. ve sınırı geçersiniz. sanırım 4 kişi kalıyorsunuz. bu durumda GSS gelir testi sonucun G1 çıkar ve ayda 71,10 TL ödeyerek GSS'li olursun. sağlık güvencen 60/g kapsamında olur yani.

engelin nedir ablam? maluliyet derecesinde hastalıgın var mı?

Kardeşim ve abım bekar benim kemik erimesi var kız kardeşim bakım aylığı alıyor 1000 ayda

ablan sana baktıgı için mi evde bakım aylıgı alıyor ablam? senden dolayı mı?

Üst Alt