Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı kişi başına düşen gelir miktarı nasıl hesaplanıyor?

azad21

Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
3
2022 maaşı için gider hesaplandıktan sonramııı kişi başına düşen gelir miktarına bakılıyorrr?

azad yeni mevzuata bağlı bu şu an giderler çıkarııldıktan sonra hesaplanıyor ama yeni mevzuata göre ne olur bilinmez bekleyip göreceğiz

AZAd, mevcut mevzuata göre şu şekilde hesaplanıyor. Burada nafaka yukumlusu yakınlarından alabileceği yardım miktarının nasıl hesaplandıgını örnekleriyle görebilirsin ayrıca :http://www.engelliler.biz/forum/202...22-ayliklari-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html
Yeni mevzuat yayınlanana kadar da böyle hesaplanmak zorunda.
Yeni mevzuat yayınlanınca da o zaman bakarız duruma:)

mevcut mevzuata göre 2022 aylığında gelir hesabı şu şekilde yapılır:

alınan 2022 aylıkları ve evde bakım aylıkları hariç her ne ad altında olursa olsun;
2022 aylığına başvuran kişinin kendi geliri,
kendi gelliriyle birlikte/ya da kendi geliri yoksa bile nafaka yukumlusu yakınlarından alabileceği toplam yardım miktarı,
toplam tüm gelirleri (2022 aylıkları ve evde bakım aylıkları hariç) 119 lirayı geçmiyorsa muhtaç kabul edilir ve aylık baglanır.
aksi takdirde aylık baglanmaz.

UYARI! Muhtaçlığın tespitinde, hanedeki toplam gelirinin kişi sayısına bölünmesiyle tespit edilecek tutar ölçüt alınmamalıdır. Mevcut mevzuat yürürlükteyken böyle hanedeki toplam gelirinin kişi sayısına bölünmesiyle tesbit edilecek muhtaçlık tesbiti yasal değildir.

kalem hanım evde 5 kişiyiz gelir olarak sadece anemin rahmetli babamdan aldığı emekliği aylığı var? ev kira? sizce anemin aldığı emekli maaşı? problem olurmu? ben bakım maaşı ve 2022 den maaş alıyorum

Ablam yeni Yönetmelik yayınlandı. Önceki yönetmeliğin hükmü yok artık.

Yeni Yönetmelik'e göre muhtaçlık hesaplaması şu şekilde yapılacak:

"Muhtaçlık hesaplaması
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 7 nci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen Puanlama Formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık; gelir, servet ve harcamalar esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir.
a) Hanenin gelir durumu;
1) Tespit/beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,
2) Hanenin; mülkiyeti hane bireylerinden birine ait olan ikamet ettiği konutu ile mülkiyeti başka birine ait olmakla birlikte kira ödemediği konutu için konutun (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri,
3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120’de biri,
5) Dükkânlar için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
6) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın rayiç bedelinin 120’de biri,
7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120’de biri,
9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,
11) Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,
12) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri ve 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak üzere sürekli ve düzenli olarak alınanşartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî sosyal yardımların aylık ortalaması,
13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,
14) Tarımsal destek geliri tutarı,
15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,
16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,
dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
b) Birinci fıkranın (a) bendinin alt bentlerinde yer alan taşınır ve taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar.
c) Hanenin harcama durumu; gıda, giyim, kira, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
ç) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınacak olup birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
d) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.
e) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez."

Yarın yorum yapacagım zaten.

melek ablacımmmm benimdee bi sorum olucak.evde bakım aylığı alan bir kişi sigortalı işe girerse aldığı aylık kesilir mi?

memur maaş katsayısı nasıl hesaplanıyor ki???

Bu yönetmelikle artık 2022 aylığı alma çok zorlaştı. Önceki yönetmelikte hane giderleri (kira, ısınma, eğitim, sağlık vb.) toplam gelirden çıkarılıyordu. Şimdi bırak çıkarılmayı giderler gelirden fazla ise onu da gelirden kabul ediyor artık. Hakikaten zorlaştırmışlar. Yazık.

Muhtaçlık sınırı 2013'ün ilk 6 ayı için 119,61. Evde 6 nüfus. 119,61x6=717 yapar. Asgari ücret 774 lira. 774/6=129 Lira. "Siz muhtaç değilsiniz kardeşim. Gül gibi geçinirsiniz diyor yönetmelik." Hani bu adam bir de kirada ise, bu asgari ücretle nasıl geçindirsin aileyi? 2022 aylığının önünü neredeyse tamamen kesmişler. Sanırım bu aylığı alanların % 70'nin maaşları kesilir. Yazıklar olsun. Böyle hesaplama mı olur?

Melek hanım merhaba.
Ben asgari ücretli olarak engelli kadrosnda özel bir şirkette çalışmaktayım.eşimde engelli fakat çalışmıyor.2 tane çocuğum var küçük okul çağı gelmemiş eşim engelli maaşi alabilirmi.evim babamın üzerine bir kira vermiyor. Yanıtlarsanız veya bir yol gösterirseniz sevinirim...

Aynen NCKZ böyle hesaplama böyle düzenleme olamaz .2022 alanları parasız bırakmak için yapılmış haince bi uygulama bunu okuyunca moralim bozuldu çalışamıyorumda kesilince öylece kalacam babamın aldığı maaşın bana ne faydası varki 10 lira veriyormu yok.birde bütün maaş alanlaramı yapılacak yoksa yeni alanlaramı yapılacak .gerçi yeni alanlarda zorlanacak :/ ben bu yönetmelikten sonra maaşı kestirmeyi düşünüyorum onlar zahmet etmesin bimere şikayet edecem

her kez bimere şikayetlerini bildirsin ve ayrıca elimizden ne geliyorsa yapalım arkadaşlar böyle oturmakla olmaz sesimizi duyuralım. devlet bütün işini gücünü bıraktı özürlünün maaşına dikti gözünü tvlerde farklı konuşup asıl gerçek niyetleri böyle çıkıyor.

düzgün bi metin hazırlayıp bimere gönderelim ben hazırım

metin'i hazırlayın ve gönderilecek kurumlarıda ekleyin yollayalım

sitedeki herkes anlaşıp aynı anda göndermeli hatta hergün göndersek tuhaf olurmu

bu genelgenin neresinde mantık varrrr? allah aşkınaaa

kalem apla yazmışsınız muhtaçlık hesaplamasını.. bizim anlayacagımız dilden yazarsanız sevinirim.. şimdi bu yeni yönetmenlikte nasıl olacak muhtaçlık hesaplaması bilgi verirseniz sevinirim .

giderler çıkarılacakmı v.s

Azad mantık aransaydı yasa ve yönetmelik çıktığı tarihteki özlelliğiyle kalırdı mantık yerine oy oranlarını nasıl yükseltebilirize yöneldi 2008 yılında ve sonrasın da engellilere ait her pozitif uygulama diye başlatılan uygulamalar hep aleyhimize sonuçlandı ama insan yerine konulmadığınız dün anlaşıldı tek çözümse bu durumu her imkanı kullanarak her platformda protesto etmekten geçer.

Arkadaşlar soruları yeni yönetmeliğe göre cevaplayacagım. yeni yönetmeliğin neler getirdiğini böylece görün istiyorum. örnekler uzerinden görülmeli ki bizi bekleyen sorunları bilip harekete geçelim.
............
Azad,
Aldıgınız 2022 aylıkları ve evde bakım aylıkları sadece gelir hesabına eklenmeyecek.

Bununla ilgili Yeni yönetmelik geçici madde 1'de şöyle diyor:

"12) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri ve 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak üzere sürekli ve düzenli olarak alınanşartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî sosyal yardımların aylık ortalaması,

Evde beş kişisiniz. Annenin babandan aldıgı aylık var. aldıgınız 2022 aylıkları ve evde bakım aylıgı hariç her türlü gelir dikkate alınacak.
annenin aldığı babandan kalma aylık dahil edilecek. Varsa başka gelirleriniz araştırılacak.
Bu arada aylık gider ortalamanız da hesaplanacak.
Örnekle açıklayım:
eger tek geliirniz annenin aylıgı ise ve diyelim ki o da 400
Her türlü harcamalarınızın aylık ortalaması ([FONT=Times New Roman] g[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]da, giyim, kira, [/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]s[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]nma, e[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]itim, sa[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]l[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k, ula[/FONT][FONT=Times]şı[/FONT][FONT=Times New Roman]m, e[/FONT][FONT=Times]ğ[/FONT][FONT=Times New Roman]lence ve benzerlerine yap[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]lan y[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]ll[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k [/FONT][FONT=Times]ö[/FONT][FONT=Times New Roman]demelerin ayl[/FONT][FONT=Times]ı[/FONT][FONT=Times New Roman]k ortalamas[/FONT][FONT=Times]ı)[/FONT] diyelim ki 550 tesbit edildi.
bu durumda gider ve gelir arasındaki fark gelire eklenecek ve toplam geliriniz 550 kabul edilecek.
550 yi de kişi sayısına boleceksiniz.
Kişi sayısına düşen toplam geliriniz, 119 lirayı aşıyorsa 2022 aylıgınız kesilecektir.
....................................................................................................................

456, ablacım gecikme için özür. Lütfen evde bakımla ilgili sorularını evde bakım formunda yaz. Konular birbirine karışıyor burada hep...

evde bakım aylıgı alan kişinin çalışması tek başına sorun olmaz. Önemli olan çalışmaya başladıktan sonra gelir kriterlerine uyması ve çalışıyorken de bakıma muhtaçlık kriterlerine uygunlugunun ndevam ettiğine bakım hizmetleri degerlendirme heyetinin olumlu kanaat bildirmesi.

çalışmaya başlayınca alınan aylık gelir hesabına katılır ve sadece gelirler dikkate alınır evde bakım aylıgında da.
Eger kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçiyorsa evde bakım aylıgı kesilir.
Bakıma muhtaçlık riterleri için ise baglı oldugun Aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğü ile görüş. Gelir kriterlerinde sorun yoksa bakım hizmetleri çalışıyokken seni degerlendirecek ve çalışıyorken de bir başkasının bakımına ihtiyaç duydugun tebsit edilirse ve bakıcın bakım hizmeti bu şartlarda da saglıyorsa aylıgınn devam eder. Bu konuda son söz heyete aittir.
Eger bakıcın çalışacaksa burada da karar heyete aittir. Çünkü bakıcının haftanın yedi gunu 24 saatlik bakım hizmeti vermesi lazım sana. Bu hizmeti çalışıyorken de verebilecekse geliriniz etkilenmeyecekse git il mudurluguyle goruş.
il müdürlüğüyle görüşmeden sakın adım atma. onlarla istişare et ve ona göre hareket et.

kalem apla benimde soruma cvp verirseniz sevinirim ben evliyim 1 çocugum var evim ayrı annem ssk emeklisi 750 küsür maaş alıyor annemden ayrı yaşıyorum annemin almış oldugu aylık benim 2022 maaşımın kesilmesine sebep olurmu

Paranoya ve 456 halen verdiğim cevapları bulamadı anlaşılan:)

456'ya verdiğim cevabı ben de bulamadıydım onlara diye diye ben de kayboldum. ama şimdi paranoya sayesinde buldum:)
456'ya burada cevap vermişim.

Şimdi paranoya sana nerede cevap verdiğimi bulayım gelim.

İkiniz de her konu arasına yaqzarsanız ne ben ne de siz bulabilirsiniz işte yazılanları.

Paranoya şurada sana cevap vermişim. 4. sayfada:http://www.engelliler.biz/forum/202...-yayinlandi-25-ocak-2013-a-4.html#post1246860

Başka kafana takılan soru olursa ayrı başlık aç ablam:)
Yoksa verilen cevabıu ne sen ne ben bulabiliriz böyle.

NOT: Yönetiler de konular arasında kalan üyelerin sorularını ayrı başlığa ya da ilgili yerlere taşırsa iyi olur. Ha yapmasalar da sorun yok, kaybola kaybola sorunlarımızı çözeriz biz:)

KALEM ablacımmm hiçç önemli değil gecikmede sıkıntı yok :):) ayrıca çok TEŞEKKÜR ederim zaman ayırıp soruma yardımcı olduğun için.Eline,koluna,aklına,bilgine sağlık ablacımm..:):)

KALEM ablacımm kişi başına düşen aylık gelir tam olarak ne kadar? 450 felen mı? Birde ablacım bunları hesaplarken net maaştan mı? yoksa brütten mi hesaplıcaz ve son olarak ablacım bunu hesaplarken giderleri düşerek mi? yoksa eline gecen net miktarı kişi sayısına bölerek mi?

KALEM ablacım musait olduğun zaman bana açıklama yaparsan çok sevinirim.

Şimdiden TEŞEKKÜRLERR....

456:) Burada sordugun soru evde bakım aylıklarıyla ilgili. O yuzden başta bunu belirteyim de 2022 aylığı için cevap verdim sanılmasın:9

ablam, evde bakım aylıgında sınır 467 Liradır. net maaş tutarından hesaplanır. elinize geçen net maaşı da bakmakla yukumlu bireyleirn gelirleriyle toplarsınız. Kişi başına düşen aylık gelir 467 lira altındaysa uygundur. Şurada evde bakım aylıklarıyla ilgili gelir hesabının nasıl yapıldıgı anlatılıyor ayrıca:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

gidip kestirelim ne olursa olsun evmize 110 tl giriyodur buda demek oluyorki biz hakkımız olmayan parayı bir nevi devleti dolandırıyoruz.. gidip kestirelim haram yemekse aç kalıp ölelim en azında ahiretimizi yakmayız

Sayın Melek hanım bir ara okuduğum bir mesajınızda SYDV Hane Beyan Formu doldururken iyi hesaplama yapıp öyle dordurmamız yönünde 1 uyarınız vardı..Aksi taktirde 2022 maaşının kesileceğini söylemiştiniz..Ben henüz bu Formu doldurup teslim etmedim..SYDV form için 1 süre kısıtlaması olmadığı söylendi.Daha fazla bu formu geciktirmeden teslim etmek istiyorum..Bir gelir gider hesabı yaptık,Sizden ricam değerlendirmeniz,bu hesapla 2022 maaşı kesilir mi? Anne v babamla yaşıyorum.Tek gelir babamın emekli maaşı 1300tl..Bende %92 raporla 3 ayda bir 1003tl alıyorum.Aylık harcama 700tl...Kira ödemiyoruz,ev evli kardeşimin üzerine..Araba veya üzerimize kayıtlı da bir mülk yok..108tl ye 433tl gibi bir gider gelir tablosu çıkıyor..Bu hesabın ortaya çıktığı bir Beyan Formunu teslim etsek 2022 maaşı için bir riski olur mu? Kira ödemiyoruz ama evin emsali 600tl ye kiraya veriliyor..buda hesaplamaya katılıyor mudur?

Deniz,
babanızın emekli maaşı yüzünden 2022 aylığınız kesilir. babanız 1300 lira alıyormuş. 1300 lira geliri olan bir hanede 11 kişi yaşamalı ki o haneden bir engelli 2022 aylığı alsın. aylık baglanmaz size7 baglanmışsa da kesilir. diğer gelirlere ya da harcamalara bakmaya bile gerek kalmıor bu yüzden.
NOT: 2022 ve evde bakım aylıkları gelir hesabına dahil edilmez.

kalem abla merhaba yüzde 70 raporum var 2022 maaşı alıyorum kirada yaşıyorum abimle kalıyorum başka kimsem yok abim asgari ücretle çalışılıyor şu an sigortası yok ama yapılacak kısa süre sonra başkada bir gelirimiz yada mülkümüz yok acaba bu yeni yönetmeliğie göre maaşım kesilirmi... evde sigortalı biri olunca maaş kesiliyormu ?

Evet, kesilir ablam. Çünkü hanede kişi başına düşen aylık gelir 119,62 lirayı geçer. bU durumda muhtaçlıktan çıktıgın gerekçesiyle aylığın kesilir. bu hesaba aldığın 2022 ve evde bakım aylıgı dahil edilmez. ama abinin aldıgı aylık zaten bu sınırın geçmeisne yol açar. yapılan sosyal inceleme sırasında bu durum fark edildiğinde aylığın kesilir.
Şurayı okuyun:http://www.engelliler.biz/forum/202...ekli-varsa-2022-engelli-ayligi-alamazsin.html

anladım teşekür ederim kalem abla... türkiye ortalam her engeli bireyin evinde mutlaka bir çalışan vardır böyle saçma bir genelge olurmu hiç benim anne ve babam yok abimin aldığı asgari ücretle zaten kiraya fatulara vb. zorunlu ihtiyaçlara yetmiyor... umarım bu saçmalığı düzeltecek bir adım atarlar.

Üst Alt