Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı mı malulen emeklilik mi?

limango

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba Kalem Hanım, benim kardeşim 1972 doğumlu friedreich ataksi hastası. Annem, babam ve kardeşim aynı evde kalıyorlar. Babam SSK emeklisi, annem evde bakım parası, kardeşimde engelli maaşı alıyordu. Geçen ay kardeşimin aldığı engelli maaşı kesildi. Kardeşimin önceden Bağkur'da 9 yıl 9 ay 9 gün yatmış primi var. Biz önceki seneler 3 defa malulen emeklilik için başvuruda bulunduk. Ama cevap hastalık bağkur dan önce başlamıştır diye olumsuz geldi. Bundan 5 yıl önce annem Ali TEZEL'e gitmişti. O da bu emeklilik davasını kazanacağını ama o zaman annemin aldığı bakım parasının kesileceği söylemişti. onun için siz bu şekilde devam edin oğulunuz engelli maaşı sizde bakım parasını alın demişti. Çünkü kardeşimin malulen alacağı maaş herhalde 950 civarında oluyormuş.
Yukarıda da belirttiğim üzere şimdi dengeler değişti. Kardeşimin engelli maaşı kesildi. Ben etrafa soruyorum, babamı memlekette oturuyor gösterip eve de 18 yaş üstünde geliri olmayan birini yazdırıp tekrar engelli maaşı için başvuruda bulunun diyorlar.
Bende ne yapacağımı şaşırdım. Sizden ricam acaba;
*Kardeşimin malulen emekli olabilmesi için 3 ay isteğe bağlı yatırıp 10 yıla tamamlayınca başvuruda bulunsak acaba başarılı olabilir miyiz? ve ne kadar maaş alır?
*Kardeşim malulen emekli olabilirse annemin aldığı bakım maaşı kesilir mi?
Ali TEZEL'e danışma ücreti 1.000 TL olmuş insaf diyorum. Ailem İstanbul'da yaşıyor. Bu işlemleri nasıl takip ettirebiliriz? Saygılarımla

limango Ali Tezel danışma ücreti olarak 1000 TL mi alıyor? insafı yokmuş!

hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL üstünde olursa evde bakım aylığı kesilir. eger kardeşin, malulen emekli olursa aldığı emekli aylığı ile birlikte hanede kişi başına düşen aylık gelir, 847,16 TL'yi geçerse evde bakım aylığı kesilir. aksi durumda kesilmez. (gelir sınırı olan 847,16 TL 2017 yılı için geçerlidir)

2022 aylığında ise hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçerse kesilir. kardeşinin 2022 engelli aylığı kesildiğine göre bu sınırı geçmişsiniz. (423,58 TL de 2017 yılı geçerlidir)
ayrıca kardeşiniz için istege baglı prim yatırıldıgı takdirde, sigortalı olduğu takdirde 2022 aylığı alması mümkün değildir.

bu durumda malulen emeklilik için 2022 aylıgı engel olur size. hazır 2022 aylıgı kesilmişken istege baglı prim yatırmayı düşünebilirsiniz.
ama bunun için de kardeşinizin emeklilik şartlarını çok iyi bilmeniz gerekmektedir. ben emeklilik işlerinden anlamam. linkini verdiğim şu forumda bir başlık açarak kardeşinizin emeklilik şartlarını ögrenmeye çalışın: https://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/
blgili ve tecrübeli arkadaşlar size ücretsiz olarak yardımcı olacaklardır. (Ali Tezel'e danışmaya degmez yani)

eger kardeşinizin malulen emekli olması mümkünse ve bunun için de isteğe bağlı prim yatırması gerekirse evde bakım aylıgına engel değil bu. yani istege baglı prim yatırmanız evde bakım aylıgında sorun teşkil etmez. lakin başka seçenek (sigortalı çalışan gibi) önerirlerse haberim olsun tekrar durum değerlendirmesi yapalım.

şu an mevcut gelir durumunuzu bilmem gerekiyor diğer ayrıntılar için.
babanız ayda ne kadar emekli maaş alıyor? maaş ve evde bakım aylıgından başka gelir ya da mal mülk var mı?

Sayın Kalem hn.
İlginiz için teşekkür ederim. Evde bakım parasının hesaplarken, babam 1300 TL emekli maaşı alıyor kardeşim malulen emekli olursa şayet bu iki geliri toplayıp evdeki kişi sayısına böldüğümüzde 847,16 TL'yi geçmemesi gerekiyor anladım. Yani bakımdan aldığımız parayı toplama eklemiyoruz. Babamın maaşı ve evde bakım parasının dışında ailemin bir geliri yok. Acaba babamı memlekette mi oturuyor göstersem?
Vakıflar Genel Müdürlüğü de engellilere bir maaş veriyor muş, yoksa ona mı başvursak?
Allah sizden razı olsun, sorduğumuz sorulara yanıt alabilmek çok güzel .

Bağkur malulen emeklilik olabilir mi?

Selamlar, benim kardeşim Friedreich Ataksi hastası ve 1972 doğumlu.
Kardeşimin 1993 yılında 20 gün SSK'sı ,`1998 Bağkur başlayıp 7 yıl 11 ay 14 gün bağkurluluğu vardı. Ailem 2006-2007-2008 tarihlerinde malulen emeklilik için 3 defa başvuruda bulundu fakat cevap hep aynıydı. 1479 SSK. 28/2 maddesi gereği RED edildi.

Bu kararlara 2010'da itiraz ettik. Bunun üzerine 5510 sayılı Kanunun 25. maddesinin 1. fıkrasına göre ifıkraya göre malulk defa çalışmaya başladığında bu hastalığın olduğunu söyleyip 2. fıkraya göre malullük aylığından yararlanamayacağı belirtildi.
Babam SSK emeklisi, annem bakım parası, kardeşim de engelli maaşı alıyordu. Ama geçen ay kardeşimin engelli parası kesildi.

3 Ağustos 2013 tarih ve 28727 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan malulen emeklilik için 21 tane yeni hastalık ilave edilmiş. Kardeşimin raporu şu anda %76.
Acaba yeniden malulen emeklilik için mi başvursak yoksa direk dava mı açsak bilemiyorum.
2011 yılında annem Ali Tezel'e gitmişti. Malulen emekliliği kazanacağını ve toplu para geri alabileceğimizi fakat o zaman annemin bakım parasının kesileceğini söyleyerek bu şekilde devam etmemizi söylemişti.
Lakin şu anda kardeşimin engelli maaşı kesildi. Yaptığım araştırmalarda malulen emekli olununca bakım parasının kesilmediğini anladım.(emin de olamadım)
Lütfen bu konuları bilen varsa bize bir yol gösterin.
Saygılarımla

limango tekrar baştaki mesajınızı yazmış ve bilenlerden cevap bekliyorsunuz. aslında konuyu bilenler yazsın diye yazmayacaktım ama bir önceki sorularınıza cevap vereyim dedim. siz yine tekrar sorunuzu kopyalarsınız bilen kişiler de gelir sorularınızı cevaplar:)

sanırım babanızı 2022 aylıgı baglansın diye ayrı hanede göstermeye çalışacaksınız. fakat babanızın ikamet değişikliği yetmez ayrı hanede de yaşaması gerekir. sadece ikamet değiştirip sizle yaşamaya devam edersen bu durumda babanızın geliri yine 2022 aylıgı gelir hesabına dahil edilir. ha babanız başka yere ikametini aldırıp orada yaşayacaksa olur bak.
2022 aylıgı gelir hesabında alınan 2022 aylıgı hesaba dahil edilmez. onun haricinde evde bakım aylıgı da dahil her gelir ve mal mülk dahil edilir.
evde bakım aylıgında ise sadece alınan evde bakım aylıgı gelir hesabına dahil edilmez. onun haricinde 2022 aylıgı da dahil her gelir hesaba dahil edilir.

kardeşiniz malulen emekli oldugu takdirde babanızın emekli aylıgı ve kendisinin malulen emekli aylıgıyla birlikte sınırı geçeceğini sanmıyorum. çok yuksek emekli maaşı alacagını sanmıyorum. hane gelirine evde bakım aylıgı dahil edilmiyor nasılsa evde bakım aylıgı gelir hesabında. sınırı geçmezsiniz. bu yuzden babanızı ayırmanıza gerek yok.
ama 2022 aylıgı için babanızı hane dışına göndermeyi düşünüyorsanız demek ki malulen emekliliği düşünmüyorsunuz. bu durumda da malulen emekli hesabı yapmanızın alemi nedir? kardeşiniz 2022 aylıgı alıyorken emeklilik işlemleri için gerekli primleri nasıl sağlayacaksınız? kardeşinizin sigorta kaydı oldugu an 2022 aylıgı otomatik kesilir ödeme dönemi öncesinde.

neyse ben karışmayacaktım. şimdi şu son kopyaladıgınız tekrar sorunuz için bilen arkadaşlar gelsin size yardımcı olsunlar:)
benden bu kadar.

Sayın Kader hn. biz şu anda serseri mayın gibiyiz. Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi malulen emeklilik başvurumuz 3 defa red edildi. Bu da bizde güvensizlik yarattığı için başka alternatif olur mu acaba diye sormak istemiştim, keşke malulen emekliliğimiz kabul edilse. Bunun için şimdi nasıl bir yol izlemeliyiz? İstanbul'da bir avukat bulup dava mı açmalıyız? Bu işlerle kimler ilgilenir? Yoksa biz şahıs olarak gidip dilekçe versek çok uzun mu sürer?
Sizin yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar

Selamlar, benim kardeşim Friedreich Ataksi hastası ve 1972 doğumlu.
Kardeşimin 1993 yılında 20 gün SSK'sı ,`1998 Bağkur başlayıp 7 yıl 11 ay 14 gün bağkurluluğu vardı. Ailem 2006-2007-2008 tarihlerinde malulen emeklilik için 3 defa başvuruda bulundu fakat cevap hep aynıydı. 1479 SSK. 28/2 maddesi gereği RED edildi.

Bu kararlara 2010'da itiraz ettik. Bunun üzerine 5510 sayılı Kanunun 25. maddesinin 1. fıkrasına göre ifıkraya göre malulk defa çalışmaya başladığında bu hastalığın olduğunu söyleyip 2. fıkraya göre malullük aylığından yararlanamayacağı belirtildi.
Babam SSK emeklisi, annem bakım parası, kardeşim de engelli maaşı alıyordu. Ama geçen ay kardeşimin engelli parası kesildi.

3 Ağustos 2013 tarih ve 28727 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan malulen emeklilik için 21 tane yeni hastalık ilave edilmiş. Kardeşimin raporu şu anda %76.
Acaba yeniden malulen emeklilik için mi başvursak yoksa direk dava mı açsak bilemiyorum.
2011 yılında annem Ali Tezel'e gitmişti. Malulen emekliliği kazanacağını ve toplu para geri alabileceğimizi fakat o zaman annemin bakım parasının kesileceğini söyleyerek bu şekilde devam etmemizi söylemişti.
Lakin şu anda kardeşimin engelli maaşı kesildi. Yaptığım araştırmalarda malulen emekli olununca bakım parasının kesilmediğini anladım.(emin de olamadım)
Lütfen bu konuları bilen varsa bize bir yol gösterin.
Saygılarımla

limango alemsiniz valla:)
izninizle bir özet geçeyim anlamanız için:)
siz bir başlık açıyorsunuz. verdiğiniz bilgilere göre cevap yazıyorum. sonra da emeklilik ile ilgili sorularınızı emeklilik forumunda sorun diyorum. link de veriyorum. ama siz ne yapıyorsunuz. emeklilikle ilgili sorularınızı emeklilik forumunda yazmayıp ısrarla buradan yazmaya çalışıyorsunuz.
üstelik emeklilikle ilgili sorunuzu yazarken 2022 aylıgı ve evde bakım aylıgı ile ilgili hiç cevap vermemişim gibi aynı şeyleri soruyorsunuz.
ben son yazdıgınızı da cevaplıyorum. Ayrıca yaptıgınız saygısızlıga gönderme yapıyorum gülerek "aman bilenler cevaplar nasılsa, siz sorunuzu kopyalayın" diyorum. siz kopyala yapıştır yapıyorsunuz. yine aşağı yukarı aynı sorular:)
yahu ben de mi kopyala yapıştır yapsam?
benim yazılarımı dikkatle okumadığınıza göre biz de sizin o kopyala yapıştır yaptıgınız uzun yazınızı mı okumasak?
emege saygı önce!
madem onca şey yazmışım, kafanıza takılan ek bir soru varsa sorarsınız. ama yok illa her şeyi sil baştan yazacaksınız.

şu an o kadar sinirliyim ki yöneticilere soyleyip yukarıdaki yazdıklarımı sildirmeyi bile düşündüm.

bakın beyfendi!
burası 2022 aylıklarıyla ilgili bir forumdur. 2022 aylıkları alanların sigorta ile hiçbir bagı yoktur. buradan emeklilikle ilgili sorunuza cevap bulamazsınız!
geçeceksiniz emeklilik ile ilgili sorularınızı emeklilik forumunda yazacak oradan cevap bekleyeceksiniz. emeklilik formunun linki ilk mesajımda vardır, zahmet edip bakın.

evde bakım aylıgı ve 2022 aylıgı ile ilgili cevap alamadıgınız soru da varsa buradan soracaksınız. ki kaldı ki bu aylıklarla ilgili sorularınızı cevapladım.

en son demişsiniz ki bir de, kardeşin malulen emekli olursa evde bakım aylıgının kesilip kesilmeyeceği konusunda emin olmamaışsınız.

emin olmanın bir yolu var beyfendi!
1) hanede kaç kişi oldugunu yazarsın.
2) hanedeki herkesin aylık gelirini yazarsın.
3. kardeşin ne kadar malulen emekli maaşı alacak onu yazarsın.
ben de oturur hesap yaparım, kesilir ya da kesilmez net cevap veririm.

ama tabi ya kardeşiniz daha malulen emekli bile olmadı. halla olur mu olmaz mı bilmiyorsunuz bile.
bu veriler olmadan size evde bakım aylıgının kesilip kesilmeyeceğini net şekilde kim soyleyebilir?
münecccim yok burada. kimse daha baglanmayan malulen emekli aylıgının miktarını buradan tayin edemez. kaldı ki ne zaman baglanacak bilen yok!

kesin cevap isteyen kesin verilerle karşıma çıksın!
ama ortada birşey yok, sadece ihtimaller uzerinden kesin cevap beklemek! yok öyle yağma!

ve şimdi sizin o kopyala yapıştır tarzı aynı içerikteki üç mesajınıza karşı ben de misilleme yapayım
ilk mesajımı aynen kopyalıyorum bunda dikkatle okuyun:

..................................

hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL üstünde olursa evde bakım aylığı kesilir. eger kardeşin, malulen emekli olursa aldığı emekli aylığı ile birlikte hanede kişi başına düşen aylık gelir, 847,16 TL'yi geçerse evde bakım aylığı kesilir. aksi durumda kesilmez. (gelir sınırı olan 847,16 TL 2017 yılı için geçerlidir)

2022 aylığında ise hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçerse kesilir. kardeşinin 2022 engelli aylığı kesildiğine göre bu sınırı geçmişsiniz. (423,58 TL de 2017 yılı geçerlidir)
ayrıca kardeşiniz için istege baglı prim yatırıldıgı takdirde, sigortalı olduğu takdirde 2022 aylığı alması mümkün değildir.

bu durumda malulen emeklilik için 2022 aylıgı engel olur size. hazır 2022 aylıgı kesilmişken istege baglı prim yatırmayı düşünebilirsiniz.
ama bunun için de kardeşinizin emeklilik şartlarını çok iyi bilmeniz gerekmektedir. ben emeklilik işlerinden anlamam. linkini verdiğim şu forumda bir başlık açarak kardeşinizin emeklilik şartlarını ögrenmeye çalışın: https://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/
blgili ve tecrübeli arkadaşlar size ücretsiz olarak yardımcı olacaklardır. (Ali Tezel'e danışmaya degmez yani)

eger kardeşinizin malulen emekli olması mümkünse ve bunun için de isteğe bağlı prim yatırması gerekirse evde bakım aylıgına engel değil bu. yani istege baglı prim yatırmanız evde bakım aylıgında sorun teşkil etmez. lakin başka seçenek (sigortalı çalışan gibi) önerirlerse haberim olsun tekrar durum değerlendirmesi yapalım.

Kusura bakmayın, isteyerek olmadı. Sizin verdiğiniz uzantıyı açıp yeni konu başlığıyla girdim fakat baktım gene aynı sizinle yazıştığımız yerde yer almış. Benim bilinçli olarak yaptığım bir şey değil. Ayrıca ben hiçbir zaman emeğe saygısızlık yapmam. Siz yanlış anlamışsınız. Ben ne çocuğum ne de cahil birisiyim, yalnızca bu konuları hiç bilmediğim için sormak istedim. Çocuk azarlar gibi yazmanıza gerek yok. Yardımlarınız için teşekkür ederim. Bir daha sizi rahatsız etmem. Hayırlı günler dilerim.

Üst Alt