Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı nedir? Detaylı bilgi alabilir miyim?

%40 ve üzeri raporunuz varsa,
18 yaşından büyükler için kendi gelirine, hiçbir geliri yoksa ebeveynlerin gelirinden mutfak,kira,faturalar vs. giderleri çıkarıldıktan sonra kalan yardım miktarına bakılır. 100 TL'yi geçmiyorsa bu yardım miktarı..
Çalışmıyorsa, aktif sigortalı değilse ve isteğe bağlı prim ödemiyorsa..
3 aydan 3 aya;
Yaşlı: 105,38 TL. x 3 = 316.14 TL
Özürlü (%40-69): 210,77 TL. x 3 = 632.31 TL
Özürlü (% 70 ve üstü): 316,15 TL. x 3 = 948,45 TL
18 Yaş altı Özürlü Yakını: 210,77 TL. x 3 = 632.31 TL
aldığı maaştır.
http://www.engelliler.biz/forum/202...ktari-yillara-gore-degisimi-ve-cesitleri.html

-18 yaşından küçükler için aile gelirine bakılır. yine düşen yardım miktarı 100 TL'yi geçmemelidir ve vasinin çalışmıyor olması, aktif sigortalı olmaması ve isteğe bağlı prim ödememesi gerekir..

Şartlar uyuyorsa http://www.engelliler.biz/forum/202...basvurusu-icin-gerekli-belgeler-ve-surec.html başlığında ki belgelerle kaymakamlıktan Malmüdürlüğüne başvurması yeterli olacaktır..

Özürlü aylığı

Merhaba. özürlü aylığı talebinde bulunmak istiyorum fakat 18 yaşımı doldurmama 3 ay var. şuan başvuru yapabilirmiyim. şmdi başvursam işlemlerim 3 ay içerisinde tamamlanır mı? başvuru yaptığımda ne kadar süreç içerisinde (kabul kararı alabilirsem) tamamlanıyor?
Durum : Hemofili %80 ağır özürlü
İlgileriniz için teşekkürler :)

seyit ars zekice düşünmüşsün ama bilmiyorum maaş bağlarlarmı.sen yinede 18 yaşına girdiğinde maaşa başvur

Şuan siz kendi adınıza başvuru yapamazsınız, 18 yaşınızı doldurmadığınız için fiilen bakmakla yükümlü bulunan anne-babanız başvurabilir ve dolayısıyla anne-babanızın sigortalı olmaması, isteğe bağlı prim ve genel sağlık sigortası primi yatırmaması gerekir. Ve aylık gelirin 107 TL'yi geçmemesi gerekir. Eğer sizin adınıza başvuran bakmakla yukumlu yakınının kendi geliri yoksa bunda da eşinin ve çocuklarının gelirlerine bakılır. Onlardan alabileceği yardım miktarının toplamı dikkate alınır. Ayrıca eşlerin TMK'na göre aile mallarına iştirak edeceği miktar ayrıca dikkate alınır.

Bu aylık, sizin 18 yaşınızı doldurmanızla durdurulur. 18 yaşını doldurduktan sonra sürekli ibareli özürlü sağlık kurulu raporu hariç 2022 özürlü aylıgı için istenen diğer evrakları hazırlayarak kendi adınıza yeniden başvurdugunuzda aylık tekrar baglanır.

Yani 18 yaşınızı tam olarak doldurmanız gerekiyor..

2022 maaşı için bilgilendirirseniz memnun olurum

41 yaşındayım 17 yaşımda geçirmiş olduğum iş kazası sonucu sol el 3parmağımı kıyma makinasına kaptırdım yüzde 14 oran verildi ve maaş bağlandı şu an aldığım maaş 127 tl. 2012 bu yıl temmuz ayında devlet hastanesine özürlü kimlik kartı için muracat ettim şeker,tansiyon,astım,kollesterol,yüksekten düşme nedeniyle bel kırığı ve parmaklarımdaki kesik toplamına yüzde 60 rapor aldım şu an çalışamıyorum aylık aldığım gelir 127 tl eşim askeri üçretle çalışıyor oda 30 kasım 2012 de işten çıkıyor sormak istediğim ben 2022 maaşına başvursam alabilirmiyim başvurabilirsem neler gerekiyor bilgilendirirseniz memnun olurum. teşekürler

düllü kadir,

Özür oranın %40'tan fazla olduğu için sağlık kurulu raporu ile bulunduğun yerdeki SYDV'ye başvurabilirsin. Fakat 2022 maaşı alabilmen için hanede kişi başına düşen gelirin aylık 115,97 TL'yi geçmemesi gerekiyor.

Kişi başına düşen gelir de şu şekilde hesaplanıyor: Her ne ad altında olursa olsun (yardımlar da dahil) haneye giren toplam gelirin hanede yaşayan kişi sayısına bölünmesiyle ortaya çıkan tutarın maksimum 115,97 TL olması gerekiyor. (Bu tutar aylık bazdadır)

Sizin 127 TL'lik geliriniz ve eşinizin asgari ücreti toplamını ve başkaca geliriniz varsa onları da ekleyerek bulacağınız toplam gelirinizi hanenizde bulunan kişi sayısına bölerek kişi başına düşen aylık gelir miktarını hesaplayın. Bulacağınız tutar 115,97 TL'yi geçmiyorsa başvurunuzu yapın.

uyarı: 2022 ile ilgili henüz yönetmelik değişikliği ve ilgili kanun değişikliği olmadı. Dolayısıyla halen yürürlükte olan ilgili kanun ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre 2022 aylığı gelir hesabı yapılırken toplam gelir hanedeki kişi sayısına bölünmez. Bu tür hesap mevzuata aykırı.

düllü kadir, 2022 aylığına kendiniz için başvurduğunuzdan dolayı direkt sizin geliriniz dikkate alınır.
Aldığınız maaş muhtaçlık sınırını geçtiğinden dolayı muhtaç bulunmazsınız ve dolayısıyla aylık talebiniz reddedilir.

Sn. Kalem,

Kanun ve yönetmelik değişikliği olmadı evet ama çok yakında olacak. Ve 26 Kasım 2012 itibariyle, yani yarın, SYDV Bütünleşik Sistem üzerinden 2022 modülleri aktif olarak kullanılmaya başlanacak. Yarından itibaren tüm başvurular, yürütme işlemleri, karar işlemleri ve gelir hesaplamaları SYDV'ler tarafından yapılmaya başlanacak. SYDV'ler de gelir hesaplamalarını dediğim yöntemle yapıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ilgili yönetmelik yayınlanana kadar da bir genelge ile şimdilik mezuata aykırılık kısmını çözebilir diye düşünüyorum.

Şu an yürürlükte olan kanun ve yönetmelik varken siz mevzuatta olmayan bir uygulamayı yapamazsınız.
Mevzuata aykırı. Ancak mevzuat değişikliği olur o zaman mumkun. Yürürlükte olan mevzuata göre hareket etmeliler. aksi takdirde yasal olmayan yöntem denemiş olurlar.

Evet dediğiniz gibi SYDV bütünleşik sistem açılıyor olabilir. ama mevzuat değişikliğini de yapacaklardı. Ne bilelim biz herkesin aynı uygulamayı yapıp yapamayacagını. Bizi möevzuat ilgilendirir.
Mevzuat değişsin ona göre uygularsınız. Ama şimdi mümkün değil.
Mevzuat değişikliği zaten yakında olacaksa onu bekleyin.
Biz de mevzuatı görürüz ve en azından takip etme şansımız olur uygulamaları.

giderler va faturalar kişiye göremi yoksa herkes aynı hesap yapılır.

Çevre ekonomik ve sosyal durumları gözetiletek en zorunlu ihtiyaçlar uzerinden belirlenir bu giderler. Mutfak masrafları, kira ve egitim giderleri. Bunlar tesbit edildikten sonra kalan vesair paradan size ne kadar verebileceği hesaplanır. Öyle kafadan her fatura her mutfak harcaması hesaplanmaz yani. Kira oldugu gibi dikkate alınır. çevre ekonomik şartlarına gore de yaşamsal boyutta geçinilebilen mutfak ve egitim masrafı tesbit edilir duruma gore. Standart bir tablo bile hazırlamışlardır çevrenin koşullarına göre. Her il/ilçe, kendi vatandaşının muhtaçlık sınırını güncel olarak tesbit ediyordur zaten yani.

benim annem ev hanımı babam ise sigortasız çalıştırılıyor bu durumda bizim eve para girmiyor gözüküyor değilmi arkadaşlar?

geçiminizi nerden sağladığınız sorulur.eviniz kira ise kirayı nasıl verdiğiniz sorulur.

sy.selçuk mumcu ve sy kalem bilgilernizden dolayı çok teşekkür ederim muhtaçlık sınırı ne kadardır? mevzuat 26 kasımdamı değişiyor bu tarihten sonramı muracat edebilirim eşimde 30 kasım 2012 de işten cıkıyor zaten eşimin geliri ve benim maaşım dışında gelirimiz yok onuda 4 e bölsek bir şey kalmıyor 2 coçuk orta okul ve lisede okuyor ev kira vs.benim anladığım kadarıyla mevzuat değişikliğini beklemek değişiklik olduğunda bilgilendirirseniz memnun olurum teşekkürler.

26 Kasım olarak belirlenmişti; fakat 20 Aralık'a ertelendi. Eşiniz işten bir ayrılsın. İşten çıkışı SGK'nın sistemine düşsün. Siz yılbaşından sonra ilgili SYDV'ye başvurun bence. Bu süreç zarfında eşinizin işten çıkışı SGK sistemine de düşer aynı zamanda SYDV'ler için genelge de yayınlanır ve işlemlerin ne şekilde olacağı daha netlik kazanır.

Selçuk Bey bu mesajınızı okuyunca fark ettim.

ilk sayfada şöyle söylemişsiniz:

"...Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ilgili yönetmelik yayınlanana kadar da bir genelge ile şimdilik mezuata aykırılık kısmını çözebilir diye düşünüyorum."

Hayır, bu şekilde olamaz. Bu işi Genelge çözemez. Ancak İlgili Kanun ve ilgili Yönetmelik değişikliği olursa olabilir.
Çünkü İlgili Kanun hükümlerine göre düzenlendi Yönetmelik. Yayınlanacak Genelge de İlgili Kanun ve ilgili Yönetmelik hükümlerine aykırı olamaz. Kanun ve Yönetmelik hükümlerine aykırı bir düzenleme Genelge ile yapılamaz.

O yüzden ilgili Kanun ve ilgili Yönetmelik hükümlerinin değişmesi gerekir. Aksi takdirde vatandaş yasal hakkını aradığında bu işlemleri yapanlar haksız duruma düşer ve davayı kaybederler.

2022 Yönetmeliğinin muhtaçlık, Hak sahipliğinin tesbiti ile ilgili 5. madde hükümlerini okuyunuz lütfen.
Zaten bakanlık da sizin düşündüğünüz gibi bu işi Genelge ile çözmez (çözemeyeceğini bilir), ilgili Kanun ve Yönetmelik hükümlerini değiştirir.
O yüzden muhtaçlığın tesbiti ile ilgili Yönetmelik değişikliği olmadan vakıfların sizin dediğiniz gibi muhtaçlık taraması yapması asla yasal olmaz.

Sn. Kalem,

Siz beni yanlış anlamışsınız. Ben genelge ile gelir tespiti hane ziyareti gibi konularda düzenleme yapılacak demedim. Bakanlığımız yayınlayacağı bir genelgeyle 2022 ile ilgili bizim ne şekilde davranacağımızı yönetmelik çıkana kadar ne gibi işlemler yapacağımızı anlatır demek istedim.

Kaldı ki siz yönetmelik değişmesi lazım diyorsunuz; fakat şu an ilgili SGK yönetmeliğinin değişmesi gibi bir durum söz konusu olamaz çünkü artık 2022 maaşları bakanlığımız bünyesindeki sosyal yardımlar genel müdürlüğü tarafından düzenleneceği için bakanlığımız yeni bir yönetmelik çıkaracaktır. Yönetmelik çıkmadan da idari işlem yapılabilir. Yönetmelikler uygulamadaki ikilikleri ortadan kaldırmak ve ilgili kanunun uygulanmasında rehber olması amacıyla çıkarıldığı için bir idari işlemin yapılmasında illaki yönetmelik gerekmez. Yönetmeliğimiz çıkana kadar biz 2022 sayılı kanuna ve bize verilen eğitimlere göre işlem yapmaya devam ediyor olacağız. Uygulamadaki sorunlar değerlendirilip yönetmeliğimiz yayınlanınca yönetmelik hükümlerini de esas alarak işlemlerimize devam ederiz. Şu an her şey ayarlanmış durumda ve 2022 aylıkları kurumumuza geçmek üzre zaten. Bakanlığımız müşavirleri bakanlığımızın aleyhine sonuçlanacak ve ilgilileri mağdur edecek yasal olmayan uygulamalar geliştirilmesine müsade etmezler değil mi?!

Yönetmeliğin 5. maddesi de SGK ve Maliye Bakanlığı yönetmeliği olduğu için bizi değil SGK ve Malmüdürlükleri çalışanlarının uygulamalarında etkili olur ki SGK Primsiz Ödemeler Gen. Müd. kapatılmış durumda zaten. Kendi yönetmeliğimiz çıkana kadar biz 2022 sayılı kanuna göre hareket ediyor olacağız. Yönetmeliğimiz çıkana kadar da illa ki genelgeler ile bu süreçte ne şekilde işlem yapmamız gerektiği bize bildirilecektir.

Umarım kimse mağdur durumda kalmaz.

Bizleri bilgilendirdiğinizden dolayı hepimiz adına teşekkür ederim.

melek abla ve selçuk bey birde şu benım sorunuma çözüm yolu önerseniz size minnettar kalırım.
Eşimde bende %40 raporla 2022 maaşı alıyorduk eylülün 18 inde ömss sınavını kazanarak devlet memuru oldum. maaşlarımızın iptari için primsiz ödemeler müdürlüğüne dilekçe gönderdım ancak kurum degışıkliği oldugu gerekcesıyle dılekçem kabul edılmedı. sigortaya gıttım sosyal yardımlasmaya gönderdıler benı. oraya gıttım oradakı memur iptal işlemını gerceklestırıyor ancak kurumlar arasında bilgi aktarımı oldugu için birkac dakıka sonra pasif olan durumum tekrar aktıf oluyor. ne yaptıysam bir çözüm bulup iptal ettıremedım. ayrı bir konuda daha önceden yeşil krtlı oldugumuz için eşimin maaşı düşmeden yeşil kartta düşmüyor. ben sigortalıyım eşim halen yeşil kartlı ve doktora gittiği içinde ilerde birde bunun için başımız agrıyacak gibi gelıyor bana.
diğer bir konuda şu şimdi önümüzdeki aralık dönemı maaşını alırsak bir sakıncası olurmu çünkü sigortalı işe başlama tarıhım aralığın 18.inde 90 günü aşmış olacak maaşda daha erken oldugu için alsakmı almasakmı kararsızım.:confused::confused::confused:

Çalışmaya Eylül 18'de başladıysanız Aralık 18 itibariyle bir dönem yani 3 ay doluor. Dolayısıyla sizin aylıgınız ancak aralık döneminden sonraki dönemden itibaren yani Mart 1'den itibaren kesilir. İlgili Kanun hukmune göre boyle. SGK buna göre düzenleme yaptıgı için aktif halde kalması normal. SDYV nasıl yapar bilmiorum ama kanuna göre mart başında aylıgınız kesilir. fakat yine de aralık ayı dönem aylıgını alma hakkınız yok. sadece 18 gunluk bi miktar hakkınız var o da degmez ugraşmaya.
siz çalışmaya başladıgınızı bir dilekçeyle SDYV^na verin ne yaparlarsa yapsınlar. Siz yuku atın ustunuzden kafi.
eşinizin de aylıgı kesilecek çalıştıgınız için. onlar gerekeni yaparlar yazılı dilekçeniz ustune.Zaten butu
nleşik sistem açıldıgı zaman da sigortanız gorunecektir ve kendileri de kesecektir. Yine de siz ilgili kanun geregi görevinizi yapın dilekçeyi verin çekin gidin.
bu süreçte sdyv danışmadan mumkunse yazılı cevap olalmadan eşiniz de aralık dönem aylıgını çekmesin. bu tur yazışmaları yazılı yapın kaos döneminde bir de sorunların kurbanı olmayın. işi dediğim gibi saglama alın. gelişmelerden lütfen haberdar edin. bu sureçte sizlerin guncel bilgilerinize olaganustu ihtiyaç var. kolay gelsin.

Şunu unutmuşum:
Eşiniz 2022 aylıgını kestirmeden sizin saglık guvencenizden yararlanamaz. öncelikle aylıgının kesilmesi gerek. siz çalıştıgınıza dair dilekçede eşinizin de aylık aldıgını belirtin kafi. bunları yazılı olarak teslim ederseniz sorumluluk sizden kalkar ve borç tahsil işlemi kimse size yapamaz. sakın onlara aldanmayın dilekçenizi kayıtlara geçirin işi saglama alın. aralık dönem aylıgını da sonrakileri de çekmeyin ikiniz de. vakıf ne zaman keser kesmez sizi alakadar etmez artık üstünüze düşeni yapmış olursunuz yasal olarak.

Paradoks Gönderdiğin dilekçe SGK'dan geri gönderilmiş ve SDYV'na yönlendirilmişsin. SGK işlem yapmıyor. SDYV işlem yapamıyor. BU yaşadıklarını Aile bakanlığına ilet lütfen. Bu ciddi bir sorun ve senin durumundaki arkadaşlar için önemli bir konu. İŞlemler yapılamıyor anlamına geliyor çunku.
Bir de bu durumlar yuzunden aylık alıp ya da vaktinde çalıştıgını bildirememk yuzunden yasal işlem yaşanmasın. Açıkçası şu süreçte temkinli olmaktan yanayım. Lütfen adım adım her şeyi bakanlıga bildir ve olan her şeyi burada bize anlat lütfen.
Sorun çıkmaması açısından dediklerimi yaparsan sevinirim.
Oldu mu? lütfen geri dönüş yap.

Üst Alt