Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 maaşı ve bakım aylığında oturulan evin durumu dikkate alınır mı?

cemsev

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
merhaba, kafamı meşgul eden şu sorulara cevap verirseniz sevinirim.
1-Kardeşim ZİHİNSEL p ağır özürlü ve sürekli rapora sahiptir.Annem bakım aylığı, kız kardeşim de sakat aylığı almaktadır.
2-Herhangi bir gelirleri yok ve hanede üç kişi yaşamaktadır.
3-Oturdukları ev köydedir, ama evi yurtdışında olan kardeşim yaptırmış, eşyasını almıştır.Ancak kardeşim bu süre içinde vefat ettiğinden ev boş kalmış ve kardeşimin eşi de artık bu evi kullanamayacağını annemlere söylemiş annemler de ahşap evi bırakıp yaşamak için daha elverişli olan hemen yanındaki eve taşınmışlardır.Ev köy için lüks sayılır.(Sakat olan kardeşim yeni evde daha iyidir önceden özellikle kışın sık hastalanıyordu,soğuktan).Selçuk Bey şimdi bu durumda benim kardeşimin şartlarını gözönüne aldığımızda ev ve özellikleri dikkate alındığında 2022 maaşı veya bakım aylığı yapılacak incelemelerde dikkate alınıp kesilebilir mi?Acil cevap verirseniz bizi mutlu etmiş olursunuz.

Kalem Hanım öncelikle yaptığınız açıklamalarla bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim.Benim size sorum şudur: Kardeşim p ağır ve sürekli özürlü ,Kendisi özürlü aylığı annem ise bakım aylığı alıyor.Evde 3 kişi yaşıyor.Herhangi bir sosyal güvence yok.Tarımsal gelir olarak 2011 de 230 TL ortalama aylık gelir belirlenmişti.Onun dışında gelir yok ama 2022 ve bakım aylığı toplamı ortalama 1070 yapıyor aylık olarak .Şimdi bunların geliri gideri nasıl hesaplanacak?Ailem aylık harcamasını ne kadar yapmalı yardımcı olursanız bizleri çok mutlu edersiniz,

emsev ilk mesajında hane değişikliği oldu demişsin ve evde bakım aylığı açısından da bu durumun incelemede sorun yaratıp yaratmayacağını sormuşsun. Bu kıısm acil olduğu için sana sormak durumundayım:

Annenler evde bakım aylığı aldıkları ilgili Kurum'a başka haneye taşındıklarını bildirdiler mi?
sadece taşındılar mı yoksa ikamet degişikliği de yaptılar mı?
Çünkü adres değişikliğinin kuruma bildirilmesi şarttır. Böyle bir yükümlülüğünüz var.
Sorularıma cevap verirsen devam ederiz evde bakım aylığı ile ilgili...

2022 aylığı açısından bakalım:
hanenin gelir hesabı:
hanede toplam 3 kişiler. alınan 2022 aylıkları ve evde bakım aylığı gelire dahil edilmeyecek.

a. Annenin köydeki daha öne oturdugu evle ( bu ev annene aitse) şimdi abinizin evinde oturdugu hanenin rayic bedeli dikkate alınacak:
"[FONT=Arial]3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
[/FONT][FONT=Arial]4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120’de biri,"
Dolayısıyla soruyorum: Annenin o oturmadığı ev kirada mı, boş mu?

[/FONT]b. tarım geliri dikkate alınacak. 2011 için tarım geliri 230 Lira demişsin. Zıraat odasından güncel bilgi alınsın bu konuda.
Tarımsal gelir nereden saglanıyor? Tarla mı var?

Gelir hesabını yapabilmen için sana şöyle söyleyim istersen sen yap:
hanede 3 kişi yaşıyor. 2022 ve evde bakım aylıkları hariç bu hanenin toplam geliri 3 x 119,62= 358,86 Liraya eşit ya da üstünde olmamalıdır.

Buna göre tarım gelirini ve hanelerin rayic bedelini varsa kira bedelini bilenlerden öğren ve üç geliri topla. bu gelirlerin toplamı 358,86 Liranın altında olmalı.
Bunu geçerse aylık kesilir.

harcamalar hesabı için bakalım:
alınan 2022 aylıkları ve evde bakım aylıkları hariç bu 3 kişilik hanenin aylık harcalama ortalaması 358,86
liranın altında kalmalı.

Aylık haralama miktarı toplamı şöyle olmalı yani en fazla: 358 lira + 2022 aylığı 1 aylık tutarı + evde bakım aylığı

2022 ve evde bakım aylığı istenildiği gibi harcanabilir harcamalarda bu dikkate alınmaz. ama o paralar bittikten sonra harcanak para, 358,86 lira altında olmalıdır kesinlikle.

Aksi takdirde gelir düşük kalsa bile bunda da harcamaların aylık ortalamasından dolayı aylık kesme gündeme gelebilir.

NOT: gelir için de haramalar için de yıllık olarak hesaplanır ve aylık ortalaması bulunur.

Örnek: Yıllık mutfak masrafları mesela. Bunun aylık ortalaması alınır.
Siz aylık ortalamayı her ay tutturunca zaten bu şekilde de hesabı ayarlarsınız. Öbür türlüsü kafanız karışır.
Siz aylık butçenizi ayarlayın yıllık olarak hesaplandıgında da zaten aynı aylık ortalama çıkacaktır.
Şöyle de yapabilirsiniz. 1 ay diyelim fazla harcadınız öbür ay bu fazla haramayı düşünerek ekonomik davranırsınız. geliri ve harcamayı dengelemeye çalışırsınız. Bir ay fazla çıktı diye kesilmeyecek hemen yani.
Yıllık bazda degerlendirilecek ve aylık ortalaması bulunacak harcalamalrınızın da gelirlerinizin de.

kalem abla ben evde bakım maaşı alıyorum.fakat benim aldıgım aylık kızımın beslenmesine yetmiyor.çünkü özel besinlerle besleniyor.devlet bu besinler için sadece bana 60 lira veriyor.bu para kızımın ununa bile yetmiyor.birde 8 yaşında oglum var okula gidiyor. ben kendimi zaten unuttum.kısacası ben aldıgım aylıgı eczaneye bırakıyorum.oglumun masraflarını hiç söylemiyorum.

Kalem Abla,önceki evle yeni taşındıkları ev zaten yan yana adres değişmedi,ikamet adresi değişmedi ,bizim tereddütümüz ev köy şartlarına göre biraz lüks eşya vs.ama tüm bunları kardeşim vefat etmeden önce yaptırmıştı.Şimdi annem bu evde oturuyor diğer ev boş kirada değil.İlgili belediyeden evlerin rayiç bedelini öğrendim.Önceki oturulan evin bedeli 6900TL şimdiki oturulan yeni evin yerinde önceden ahır vardı şu anda evin yerinde ahır gözüküyor kayıtta onun rayiç bedeli yine 6900TL olarak gözüküyor.Yani tüm gelirleri önceden belirttiğim gibi Tarım ilçe müdürlüğünün söylediği ortalama (230 tl aylık tarım geliri-2011 yılı için di, şimdi ise 2012 nin ki dikkate alıncak olursa 270 TL ile) bu evlerin rayiç bedelinin oranları Bu durumda gelir ve harcama miktarlarını yazarmısınız ablam Şimdiden çok teşekkürler

Şevkete evde sadece oğlunla kalıyorsun. aldığın 2022 aylığı ve evde bakım aylıgını istediğin gibi harcayabilirsin. bu hesaba katılmayacak harcamalarda da gelirde de.

dolayısıyla gelirin yok senin zaten.
Aylık harcalamalarınız da hanede = 239,24+ 2022 aylığı 1 aylık miktarı + evde bakım aylığı toplam miktarını geçmesin ablam.
Yani 2022 aylığı ve evde bakım aylıgı haricinde en fazla 239 Lira harcayabilirsiniz hane olarak.
....

nzsu malesef sağlık giderleri de harcamalarda dikkate alınacak! Böyle insafsızlık var ortada yani. senin durumunu şu an bilemiorum. Sorun olursa olmadı mahkemeye başvurursunn ablam. gelişmelerden haberdar edersin aksilik çıkarsa beni.
...
Cemsev köydeki evlerin rayic bedeli toplam olarak bu di mi? Metre karesinin rayic bedeli değil yani? eger oyleyse fazla tutmaz bu evlerin rayic degerleri. Lakin yeni evin rayic degerini eski ahıra gore yapmışlar bunun için ayrı rayic bedel takdir edebilirler. O yüzden yeni evin yeni durumuna göre rayic bedelini ögrenmeye çalış.

Çünkü 3 kişilik bir hanenin geliri toplam olarak 358,86 liraya eşit ya da üstü olammalı. tarım geliri 270 lira ise 88,86 liralık bir miktarla bu sınıra eşit duruma gelinebilir. 2 evin rayic bedelinin geliri bu miktara eşit olmamalıdır.

Köydeki oturulmayan eski evin rayic degeri 6900 Liraysa bu rayic bedel dogruysa bunun 120'de biri = 57,5 Lira ediyor.

270+ 57,5= 327,5 Lira ediyor toplam. hanedeki kişi sayısına böleleim:327,5/3=109,17 ediyor ki sınıra yakın. Bu hesaba oturulan evin rayic bedelini katmadım. O oturulan evin eski ahır üzerinden goruneni değil mevcut olan ev uzerinden rayic bedelini ogrenmeye çalış.
O evin 240'da biri dahil edilecek gelire çunku.

Evin toplam geliri 358, 86 Liraya eşit ya da üstü olmamalı demiştik.
Oturulmayan eski evin rayic bedeli ve tarım geliriyle birlikte toplam gelir 327,5 çıkmıştı yukarıdaki hesapla.
Bu durumda oturulan evin rayic bedeli 7526 liranın altında olmalıdır.
Ki kişi başına bölündüğnde 119,62 lirayı geçmesin ya da eşit olmasın.

bizim ev ahşap dökülüyor resmen memurlar ev ziyaretine geldiğinde maaşın kesilmemesine etki edermi ?

Ev siiznse rayic degeriyle ilgilenirler. Ahşap dökülüorsa tabi bu rayic degerinin düşük olmasına yol açar.

ev müşterek yani 5 kardeş eve ortak yani amcamgil halamgil ve babam küçük bi kısmına sahip kalem abla

Eğer memurlar gelip maaşımı keserlerse ya kendimi öldürürüm ya da bütün hayatım boyunca hükümet aleyhine propagandalar yaparım, her yerde yazar çizerim

Öyle hemen ölümden bahsetme hatac. Aksi bir durum olduğunda elimizden geleni hepimiz yapmak zorundayız. Anca beraber kanca beraber.

Üst Alt