Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 Maaşı ve Yeşilkart için şartlarım uygun mu?

Konular
30
Reaksiyonlar
0
Herhangi bir sağlık sigortam yok. 2014 yılında yapılan gelir testi sonucunda G1 (Asgari ücretin 1/3'ünden fazla) bir sonuç çıktı. Ama ödeme yapamıyorum. Tekrar gelir testi başvurusu yaptım geçen yıl ve bu sene ama yine gelmediler. Bu sene %45 engelli raporu aldım.

Engelli raporum olduğu için 2022 aylığına başvuru yapmak istedim ama yeşil kart olmadığı için başvuruyu yapmadılar. Engelli raporum olmasına rağmen yeşil kart ve 2022 aylığından yararlanamayacak mıyım?

Hâlâ G1 nebzinde ben mi ücret ödemem lazım? Açık öğretim lisans 3. Sınıf öğrencisiyim. Ailemle aynı şehirde farklı bir yerde yaşıyorum. Yaş 27

Bana yol gösterin ne olur haklarım olmasına rağmen yanlış yönlendiriliyorum.

sosyal yarımlaşma vakfına git oradakilere 2022 aylık almak için devlet hastahanesine sevk kağıtını iste heyet gir 1 ay sonra vakfa gider sordurursun aylık çıkmışsa yeşil kart başvuru yaparsın sonrada sgk kurumuna gidip onaylatırsın tabi 2022 aylık çıktıktan sonra yeilkartta müracatını yap..bunların yaptıktan sonra bulunduğun il ve ilçe belediyelerin gıda bankalarından yardımda alabilirsin
birde üstüne ev araba veya herhangi mülk bankada paran varsa çıkmaz

beyazgeceler 2022 aylığı başvurunun alınabilmesi için 60/g GSS'dan (prim ödeyerek sağlık güvencesi) çıkman lazım. bunun için de GSS gelir testi yaptırman lazım. GSS gelir testi için başvurdugunu ama gelmediklerini söylemişsin. bu kısmı anlayamadım? GSS gelir testi yapılmadı mı sana vakıftan? sen GSS gelir testi için vakfa (SYDV) başvurdun di mi?

yeşil kartlı olabilmen için ailede kişi başına düşen aylık gelirin 676,50 TL altında olması lazım. tek başına yaşıyorsan aylık gelirin 676,50 TL altında olmalı. gelir hesabın yapılırken sana ve senle aynı hanedeki aileden sayılanlara ait mal mülk, burs, he rtürlü aylık gelir hesaba katılır. ayrıca harcamaların da dikkate alınır. aylık harcamalar aylık gelirden yüksekse aradaki fark gelire eklenir. emsal kira bedeli hariç hiçbir gider hiçbir şekilde aylık gelirden düşülmez.

aile içinde kişi başına düşen aylık gelir 676,50 TL altında ise hemen vakfa (SYDV) gidip yeşil kart için (60/c 1 GSS /primi devlet öder) başvur. tek kalıyorsan sadece senin gelirin, malın mülkün ve harcamaların dikkate alınır. annen ve babanla kalmıyorsan, aileden sayılmayan başkalarıyla kalıyorsan yine sadece senin gelirin dikkate alınır.

yeşil kartlı (60/c 1) olduğun takdirde 2022 aylığı başvurun alınır.
eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL altındaysa 2022 aylığı baglanır. aksi durumda baglanmaz.

Kalem

Melek Hanım öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. 2016, 2017 ve 2018 yılında birer defa yeni gelir testinin yapılması için başvuru yaptım. Lakin gelmiyorlar. Hâlâ beni eski gelir testi sonucu (2014) ile sınıyorlar oysa ben artık ailemle yaşamıyorum.

Kendilerine bunu izah ettiğimde ise - ister ailenle yaşa ister yaşama bekar olduğun için yine ailenin gelir testinin üzerinden değerlendirirlirsin- deyip beni kapı dışarı ediyorlar.

Bu olay artık canımı çok sıktı. Gerek benim adıma elektrik ve su faturalarım gerekirse nüfustan aldığım adresim hepsini onlara vermeme rağmen yine yanlış işlem yapıyorlar.

beyazgeceler ben yeşil kartlıyım hastanede provizyon sorunu olmuştu sgk ya gittim gelir testi yaptıracağımı söyledim memur bilgisayardan kontrol etti sen yaptırmışsın zaten gelir testini dedi 1 kere yaptırınca daha yapılmıyormuş bana öyle söyledi memur benim ki pasifteymiş aktife aldı

beyazgeceler üniversitede okuyorsun ve 27 yaşındasın. ikamet adresin ayrı ise ve orada yaşıyorsan, annenlerle yaşamıyorsan, annenler senin gelirine dahil edilmez. kaldığın evde tek kalıyorsan sadece senin gelirin ve harcamaların dikkate alınır. ama üniversitede okuyorken 25 yaş altında olsaydın ikamet adresin ayrı bile olsa annenlerin hanesinde işlemin yapılırdı ve annenler de GSS gelir testi hesabına dahil edilirdi. böyle bir şey de yok. okuyorsun ama yaşın 27.

25 yaşını doldurduktan sonra, defalarca GSS gelir testi yaptırmak için ugraşmışsın ama bu talebin vakıftan karşılık görmemiş.
gelir durumunda değişiklik varsa, gSS gelir testini de yeniletme hakkın var. vakıf GSS gelir testini yenilemek zorunda.

o vakfı vailiğe bir dilekçe ile şikayet et.
ayrıca CİMER'e yazarak da şikayetçi ol. CİMER için bkz:https://basvuru.tccb.gov.tr/Forms/pgDefault.aspx
hatta BİMER'e de yaz.

Allah'ın Selamı Üzerinize Olsun.Ben 20 Yaşında Türkiye Cumhuriyetinin Erkek Vatandaşıyım.Ben Malatya İlinin Yeşilyurt İlçesinde Yaşamaktayım.Ben İkametgahımın Bağlı Bulunduğu Yeşilyurt Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına Yeşilkart İçin Başvuru Yaptım Aylık Genel Sağlık Sigortası Ödememe Karar Verildi.

Yani Yapılan Gelir Testi Sonucunda 2017 İtibariyle Asgari Ücretin 1/3'ünden Fazla Olarak Sonuçlandı.Ve Ben 2018 Yılı İtibariyle Aylık 60 Tl Genel Sağlık Sigortası Primi Ödemekteyim.Ayrıca Ben %52 Oranında Sürekli Olarak Engelli Raporuna Sahibim.Lakin Ben Yeşilyurt İlçesindeki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına 2022 Sayılı Engelli Aylığı İçin Başvuru Yapmak İstediğimde Bana Siz Aylık Genel Sağlık Sigortası Primi Ödüyorsunuz Bu Nedenle 2022 Sayılı Engelli Aylığına Başvuru Bile Yapamazsınız Denmektedir.

Sizden Ricam Bana 2022 Sayılı Engelli Aylığına Başvuru Yapabilmenin Yollarını Söyleyin Ve Beni Aydınlatın.Çünkü Benim Gerçekten Hakkım Olan 2022 Engelli Maaşına Gerçekten Çok Ama
Çok İhtiyacım Bulunmaktadır.Bana Bu Maaşa Nasıl Başvurabileceğimi Ve Ne Yapmam Gerektiğini Lütfen Söyleyin.Şimdiden Yapacağınız Tüm Yardımlar İçin Teşekkürlerimi Sunarak;Hayırlı Günler Dilerim.Allah'a Emanet Olun.SAYGILARIMLA

@Anıl Aydın Şener
ve aleykum selam.

doğru demişler sana. şu an 60/g GSS kapsamında prim ödeyerek sağlık güvencesinden yararlanıyormuşsun. bu durumda 2022 aylığı başvurun alınmaz.

2022 aylığı başvurunun alınması için GSS gelir testinde G0 çıkman (ailede kişi başına düşen aylık gelirin 676,50 TL altında olması) şart.
ama zaten ailede kişi başına düşen aylık gelir 676,50 TL (asgari ücretin üçte biri) üstünde çıkmış ve 60/g GSS'lı olmuşsun.
GSS gelir testine sadece aileden sayılan kişiler dahil edilir. hanede yaşayan herkes dahil edilmez. mesela kardeşlerin GSS gelir testine dahil edilmez.

...
GSS Gelir tespitinde esas alınacak aile bireyleri
MADDE 10 -
(1) Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınır.

@Kalem Hanım Öncelikle Cevabınız İçin Çok Ama Çok Teşekkür Ederim.Peki Benim Hiçbir Şekilde Bu Maaşa Başvurma Şansım Yok Mu

Mesela Genel Sağlık Sigorta Primi Ödemeyi İptal Ettirirsem 2022 Sayılı Engelli Maaşına Başvurma Şansım Olabilir Mi?Yada Yeşilyurt'ta ki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfında Yeniden Gelir Testine Girsem Bu Sefer Yeşilkart Çıkar Mı Acaba?Çünkü Benim Halk Arasında 3 Aylık Engelli Maaşı Olarak Bilinen 2022 Sayılı Engelli Aylığına

Gerçekten Şu An Ki Yaşam Koşullarım İtibariyle Çok İhtiyacım Bulunmaktadır.Elimde %52'lik Sürekli Geçerli Raporum Olduğu Ve Bu Maaşa Çok İhtiyacım Olduğu Halde Başvuru Bile Yapamamak Beni Derinden Yaralamaktadır.Sizin Benim 2022 Sayılı Engelli Aylığından Yararlanabilmem İçin Bildiğiniz Herhangi Bir Çıkar Yol Var Mı Varsa Eğer Varsa Lütfen O Çok Kıymetli Bilgilerinizi Benden Esirgemeyin. Maaşa Çok İhtiyacım Olduğu Halde Başvuru Bile Yapamamak Beni Şimdiden Teşekkür Ederek;İyi Akşamlar Dilerim.SAYGILARIMLA

Anıl Aydın Şener
2022 aylığına başvurabilmen için GSS gelir testinde G0 çıkman şart.
ama sen yapılan GSS gelir testinde G1 çıkmışsın (60/g /prim ödemeli).

hanede kaç kişisiniz? hanede yukarıda aileden sayılanlardan kimler var?
25 yaştan buyuk musunuz?

@Kalem Hanım Biz Ailede Toplam Üç Kişi Yaşamaktayız.Annem,Ablam Ve Ben Kalmaktayız.Anne Ve Babam Ayrı Oldukları İçin Babam Bizimle Yaşamamaktadır.Bu Arada Yaşım 25 Yaşından Küçüktür Bu Yıla Kadar Sağlıkta Babamdan Yani Emekli Sandığından Yararlanmaktaydım Lakin Sgk'nın Sisteminde Aktif Öğrenci Olarak Gözükmediğim İçin Gelir Testine Girdim Ve Yeşilkart Çıkmadı

Şimdi İse Elimde Sürekli Olan %52'lik Engelli Raporum Mevcut Ama Aylık Genel Sağlık Sigortası Primi Ödediğim İçin Bağlı Bulunduğum Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı nda 2022 Sayılı Engelli Maaşı İçin Başvurumu Almamaktalar Benim Size Sorum İse Aylık Genel Sağlık Sigorta Primi Ödemeyi İptal Ettirirsem Eğer 2022 Sayılı Engelli Aylığına Başvuru Yapabilirmiyim Veya Sizin Önerebileceğiniz Başka Bir Alternatif Yol Var Mı?Lütfen Bana Bu Konu Hakkında Yardımcı Olun.Şimdiden Teşekkürlerimi Sunarak;İyi Günler Dilerim.SAYGILARIMLA.

Son düzenleme:
Anıl Aydın Şener senin sorunu anladım ben. sen benim istediğim bilgileri ver, gerekli açıklamayı yapacağım ben.
hanede şu an annen sen ve ablan kalıyorsunuz. baban ayrı hanede yaşıyor. 25 yaşından küçüksün ve okumuyorsun? doğru mu bu anladıklarım?
eger anladıklarım doğruysa devam edeyim.

60/g GSS ancak sigortan olursa iptal olur. sigortan olmazsa GSS gelir testi sonucuna göre iptal edilir. yeniden GSS gelir testi yaptırdın diyelim. GSS gelir testinde G0 çıkarsan yeşil kartlı olursun, 60/g iptal olur.
oyle 60/g iptal ettirrim 2022 aylığına başvurrum diye bir şey yok.
çünkü 2022 aylığına başvursan bile GSS gelir testi yapılmak zorunda. yapılacak GSS gelir testinde de G0 (ailede kişi başına düşen aylık gelir 676,50 Tl altında olmalı yani) çıkmak zorundasın.
ama senin GSS gelir testin yeni yapılmış daha. bu demektir ki GSS gelir testinde G1 (ailede kişi başına düşen aylık gelir 676,50 TL'den yüksek) çıktın sen.
60/g olduğun için de 2022 aylığı başvrun alınamaz.

GSS gelir testin doğru mu yapılmış onu anlamak açısından bazı bilgilere ihtiyacım var. eger yanlış hesaplanmışsa GSS gelir testine itiraz etmeni, GSS gelir testinin yenilenmesi için vakfa başvurmanı isteyeceğim senden.

ayrıca yukarıdaki mesajında rapor oranını da yanlış yazmışsın (% 25). rapor oranın % 52 olmalı. yanlış mı yoksa?

özetle, bu işi bana bırak. sen sorularımı cevapla. aynı soruyu defalarca sormana gerek yok. bana gerekli bilgileri ver, yapılabilecek bir şey varsa ben seni yönlendireceğim zaten.

gelelim asıl konuya. hanede annen, sen ve ablan yaşıyorsun.
GSS gelir testine ablan dahil edilmez. aileden sayılmaz. bu durumda sadece senin ve annenin geliri dahil edilir.
senin aylık gelirin ne kadar?
annenin aylık geliri ne kadar? annenin üstüne mal mülk (ev,araç,tarla,arsa vs) var mı? varsa belirt.
annen ve baban resmi olarak mı boşandı? resmi boşanma varsa, nafaka alıyor musunuz? bunları da belirt.

@Kalem Hanım Hanede ben,ablam ve annem kalmaktayız şu an 25 yaşından küçüğüm ve üniversite sınavına hazırlanıyorum ve kurs merkezine gitmekteyim,fakat gittiğim kurs merkezi sosyal güvenlik kurumunun sisteminde aktif öğrenci olarak gözükme mi sağlamamaktadır.yukarıdaki yazımda rapor oranımı yanlışlıkla %25 yazmışım gerçeği %52 olacaktır.benim aylık gelirimi sormuşsunuz benim şu an itibariyle aylık hiçbir yerden gelirim bulunmamaktadır.

annemin aylık maaşı ise 1900 tl'dir. annemin adına maaş haricinde ise sadece bir adet oturduğumuz ev bulunmaktadır.araç,tarla,arsa vb. mallar bulunmamaktadır.annem ve babam resmi olarak boşanmış durumdalar ve babamdan nafaka almamaktayız.(babam bizden ayrı hanede yaşamaktadır..)ayrıca yukarıda rapor oranımı yanlış yazdığım ve sizi aynı sorularla bunalttığım için de ayrıca özür dilemekteyim kusuruma bakmayın.umarım verdiğim bilgiler sizin için yeterli olur.

SAYGILARIMLA!

Kalem Melek Hanım Birkaç Gündür Büyük Bir Heyecanla Mesajıma Cevap Vermenizi Bekliyorum.Eğer Mesajımı Gördüyseniz Sizden Ricam Lütfen Bana Bir An Önce Cevap Verin.Çünkü Ben Sizin Beni Bilgilendirmeleriniz Neticesinde Uygulamaya Geçmeyi Düşünmekteyim.Takdir Ediyorum Ki Çok Ama Çok Yoğunsunuz Fakat Lütfen En Kısa Sürede Banada Yardımcı Olmanızı Rica Etmekteyim Sizden.Hayırlı Günler Dilerim.Allah'a emanet Olun. SAYGILARIMLA

Son düzenleme:
Anıl Aydın Şener
sorulardan bulmadım ablası. seni anladığımı, istediğim bilgileri vermen gerektiğini soylemeye çalıştım.

hanede 3 kişisiniz. annen, ablan ve sen oturuyorsun.
GSS gelir testi senin için yapılacağı için ablan aileden sayılmaz. gSS gelir testine sadece sen ve annen dahil edilir. annenin geliri 1900 TL. bu durumda ailede kişi başına düşen aylık gelir, 676,50 TL'den yüksek olduğu için GSS gelir testinde G1 çıkarsın. GSS gelir testin doğru yani. GSS gelir testinde g1 çıktığn için de 60/g GSS'lısın.

60/g olduğun için de 2022 aylığı başvurun alınamaz bile.
zaten sene başında GSS gelir testi yaptırmışsın. gelir durumunda değişiklik olmadığı için tekrardan GSS gelir testin yapılmaz.

Melek Hanım Ben Malatya'nın Yeşilyurt İlçesindeki Yani Bağlı Bulunduğum Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfının Müdüresiyle Görüştüm Ve Ona Da Aylık Genel Sağlık Sigortası Primi Ödediğim İçin Vakfınız Benim 2022 Sayılı Engelli Aylığı Başvurumu Almamaktadır Dedim.Görüştüğüm Müdüre Hanım İse Bana Annen Veyahut Baban Sgk'na Senin %52'lik Engelli Raporunla Giderse Ve Seni Sağlıkta Kendi Üzerlerine Alırlarsa Sen Bizim Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfımızda 2022 Engelli Aylığına Başvurunu Yapabilirsin Dedi.Bu Konu Hakkında Mümkünse Sizinde Fikrinizi Almak İstemekteyim.Şimdiden Teşekkür Ederek Hayırlı Günler Dilerim.SAYGILARIMLA!

Anıl Aydın Şener
evet, babanın sağlık güvencesine geçtikten sonra (bu konuda ayrıntılı bilgiyi yazımın sonunda vereceğim) 2022 aylığı için başvurun alınır tabi. lakin yine de sana 2022 aylığı baglanmaz. bunda da hane gelirinden dolayı 2022 aylık talebin reddedilir.
hanede 3 kişisiniz. annen 1900 TL aylık alıyor.
nafaka da varmış. nafaka miktarını yazmadın zaten
nafaka hariç aylık gelir toplamı: 1900 TL
hanede kişi başına düşen aylık gelir: 1900 /3 = 633,33 TL
hanede kişi başına düşen aylık gelir (633,33 TL), 483,63 TL'den yüksek olduğu için sana 2022 aylığı baglanmaz. kaldı ki bu hesaba aldığınız nafakayı dahil bile etmedim. oturdugunuz ev de kira değilmiş üstelik.

2022 aylığı alabilmen için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 483,63 TL altında olması şarttır.

.........
babanın sağlık güvencesinden yararlanman için SGK sevkiyle maluliyet tespitinin yapılması gerekir. SGK sevkiyle Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den alacağın rapor SGK sağlık kurulu tarafından değerlendirilir ve malul olduğun yönünde karar verilrse babanın sağlık güvencesinden yararlanabilirsin. malul sayılmazsan babanın sağlık güvencesinden yararlanamazsın. maluliyet tespitinde elindeki engelli raporu işe yaramaz. SGK sevkiyle maluliyet cetveli'ne göre düzenlenmiş rapor alman gerekir.

melek Hanım Yazınızı Okudum Daha Önceki Yazımda Belirmiştim Lakin Büyük İhtimalle Dikkatinizden Kaçmış Olmalı.Biz Babamdan Hiçbir Nafaka Ücreti Almamaktayız.Ve Benim Babam Trabzon'da İkamet Etmektedir.Ben İse Malatya'da Annem İle İkamet Etmekteyim.Yazınızın Son Kısmında Bahsetmiş Olduğunuz SGK Sevkiyle Maluliyet Tespiti Annem İçinde Yapılabilir Mi?Yoksa Bahsetmiş Olduğunuz Maluliyet Tespitini Sadece Babam Mı Yapabilmektedir?Eğer Annem De Bu İşlemi Gerçekleştirebiliyorsa Annemle Birlikte Yaşadığımız İlin Sosyal Güvenlik Kurumuna Gidip Hangi Yolu İzlemeliyiz?Birde Ben Maluliyet Tespiti İçin SGK'nun Hangi Birimine Giderek Bana Maluliyet Tespiti Yapılmasını İstiyorum Demeliyim?Lütfen Bahsetmiş Olduğum Sorularımı da Cevaplayın.Teşekkür Ederek Hayırlı Günler Dilerim.SAYGILARIMLA!

Anıl Aydın Şener
annenizin sigortalı çalışan olduğunu düşünmemiştim. anneniz sigortalı çalışan ise ya da emekli ise tabi ki onun sağlık güvencesinden yararlanabilirsiniz (malul sayılırsanız). annenizle birlikte SGK'ya gidin. SGK dilekçe konusunda yardımcı olur zaten annenize. sonra da seni maluliyet tespiti için hastaneye sevk edecekler.

konu ile ilgili sorularınız için SGK'nın iletişim hattı olan 170 'i arayabilirsiniz.

Bu zamana kadar yapmış olduğunuz tüm yardımlarınız ve cevaplarınız için teşekkür ederim hakkınızı helal edin.Allah'a emanet olun.SAYGILARIMLA!..

@Kalem Melek Hanım Tekrardan Merhabalar,

Ben Annem İle %52 Oranında ki Engelli Raporumu Yanımıza Alarak Malatya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne Gitmiş Bulunmaktayım.Gitmiş Olduğum Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünün Maluliyet Servisine Ben Sağlıkta Annemin Üzerine Geçmek İstiyorum Diye Beyanda Bulundum.Ve Bunun Üzerine Maluliyet Servisi Benim Malatya Turgut Özal Tıp Merkezine Sevk Kağıdımı Hazırlayarak Bizden Haber Bekle Biz Seni Birkaç Gün İçinde Arayarak Senin Maluliyet Tespiti İçin Hastaneye Sevk İşlemini Gerçekleştireceğiz Dediler.

Bende Tamam Diyerek Hastaneye Sevk Edileceğim Tarihi Beklemeye Başladım.Fakat Birkaç Gün Sonra Maluliyet Servisinde ki Şef Beni Arayarak Senin Annen 4/C Emeklisi Olduğu İçin Senin Hastaneye Sevk İşlemini Gerçekleştiremiyoruz,Ama Sen Kendi İmkanlarınla Malatya Turgut Özal Tıp Merkezine(Sosyal Güvenlik Kurumunun Sevk Edeceği Hastaneye)Giderek %52'lik Engelli Raporunu %60'a Yükseltip Maluliyet Servisine Getirirsen Eğer, Senin Aylık Genel Sağlık Sigortası Primi Ödeyenlerden Düşme İşlemini Gerçekleştireceğiz Dediler.Ben İse Bunun Üzerine Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Hastanesine Doktorlarla Görüşmek Amacıyla Gittim.Fakat Görüşmüş Olduğum Doktorlar Raporumu Hiçbir Şekilde %60'a Yükseltmediler.

Bende %52 Oranındaki Engelli Raporum %60'a Yükseltilmediği İçin Haliyle Hala Aylık Genel Sağlık Sigortası Primi Ödeyen Olarak Gözükmekteyim.Benim Bu Yazıyı Kaleme Alma Nedenime Gelecek Olursak Melek Hanım Sizi Bir Üst Akıl Mercii Olarak Görmemden Dolayıdır.Benim Sizden Ricam Bu Zorlu Süreçte Lütfen Benden Bahsetmiş Olduğum Konu Hakkında ki Bilgilerinizi Esirgemeyin Ve Bu Süreçte Yapmam Gereken Herhangi Bir İşlem Var İse Lütfen Bana Söyleyin.Allah (Celle Celaluhu) Sizin Yar Ve Yardımcınız Olsun.Görüşmek Üzere Allah'a Emanet Olun.Saygılarımı Sunarım!..

Melek Hanım en son bahsetmiş olduğum konu hakkında müsait olduğunuz en kısa zamanda sizden bana dönüş niteliğinde bir cevap yazısı beklemektedir.Umarım en kısa süre içinde bahse konu olan durumu değerlendirerek bana çözün niteliğindeki geri dönüş işlemini gerçekleştirirsiniz.Saygılarımı Ve Şükranlarımı Sunarım.Esen Kalın!

Anıl Aydın Şener
SGK'daki memur seni yanlış yönlendirmiş. memurun şu verdiği bilgiler yanlıştır: "...%52'lik Engelli Raporunu %60'a Yükseltip Maluliyet Servisine Getirirsen..."

elindeki engelli sağlık kurulu raporunu hiç kimse %60'a yükseltemez. ayrıca diyelim ki %60 oranlı rapor istedin, böyle bir raporu da vermez hastane. eger sen hastaneye maluliyet tespiti için ya da SGK istediği için rapor alacagını söylemişsen hastane o şekilde rapor vermez. çünkü hastane o memurdan daha iyi biliyor işi:)

madem SGK maluliyet servisindeki şef sana raporu kendinin alabileceğini söylemiş. o halde hastaneye gidiğ şu şekilde söyle: "ben SGK'ya gittim. SGK maluliyet tespitimin yapılması için beni bu hastaneye sevk edecekti ama olmayınca kendin git ve raporu kendin getir dedi. ben maluliyet tespiti için rapor istiyorum" de.
hastaneden alacağın raporun sGK maluliyet servisine verileceğini de söyle.

maluliyet tespiti için hastane rapor verdikten sonra raporu SGK maluliyet servisine verirsin. SGK da raporu ilgili SGK sağlık kuruluna gönderecektir. İlgili Sağlık kurulu da rapora bakıp malul olup olmadığına karar verecektir. işgücü kaybının %60'ını kaybedip kaybetmediğine SGK ilgili sağlık kurulu karar verecek yani. raporda oran yazmasının ya da yazmamasının önemi yok.

bu yazdıklarımı dikkatle oku sonra da uygun bir zamanda hastaneye git. aslında sGK maluliyet servisindeki şefe gidip hastaneye vermek üzere elden bir yazı yazmasını da sağlarsan güzel olur.

bir de SGK'nın gitmeni istediği hastanenin Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'de olup olmadığına bak. eger listede varsa oradan aldığın maluliyet tespiti ilişkin rapor işini görecektir.
gelişmelerden de haberim olsun.

Öncelikle merhabalar Melek Hanım uzun süredir forumdan size yazamıyordum.Melek Hanım nasılsınız iyi misiniz?Umarım herşey yolundadır ve sağlığınız sıhhatiniz yerindedir inşallah.

Benim size hem müjdeli bir haberim hem de bu müjdeli haber neticesinde bir sorum olacaktı.Ben bu yıl yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı neticesinde "Düzce Üniversitesi'nin İşletme Fakültesinin Sigortacılık Ve Sosyal Güvenlik Programını kazandım.Ve bu müjdeli haber neticesinde Malatya Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlıktan faydalanabilmem için her ay bana ödemeyi zorunlu kılmış olduğu Genel Sağlık Sigortası Primi ödemekten Malatya Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Kurumuna götürmüş olduğum öğrenci belgesi neticesinde kurtuldum.

Bahsettiğim bu durumlardan sonra benim size şöyle bir sorum olacaktı.Ben Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünden her ay "Muhtaç Engelli Aylığı" almaktayım.Bana yine Malatya İlinin Yeşilyurt İlçesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfında ki görevli memurlar Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına 2022 Engelli Aylığına başvurabilmek için gittiğimde aylık Genel Sağlık Sigortası Primi ödediğim için asla ama asla senin 2022 Engelli Aylığı başvurunu alamayız dediler.Ben artık her ay düzenli olarak sağlıktan faydalanabilmek için Genel Sağlık Sigortası Primi ödemeyen bir birey olduğum için bu saatten sonra 2022 Sayılı Engelli Aylığına müracaat edebilir miyim?

Yalnız bu müracaatım sonucunda "Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğün'den" almakta olduğum Muhtaç Engelli Aylığım Kesinlikle Kesilir Mi?Şimdiden Tüm emekleriniz ve cevaplarınız için teşekkürlerimi sunarak;hayırlı geceler dilerim.Allah (C.C) yar ve yardımcınız olsun.Saygılarımı Sunmaktayım.

Anıl Aydın Şener
teşekkür ederim. çok şükür iyiyim:)
okulun hayırlı olsun. başarılar diliyorum şimdiden:)

öncelikle, artık 60/g GSS kapsamında sağlık güvenceli olmak artık 2022 aylığı başvurusuna engel değil (19 agustos'ta yapılan yönetmelik değişikliği ile bu şekilde)
yani öğrenci olmasan da başvurun artık alınabilirdi.
ancak 2022 aylığı baglandıktan sonra 60/g GSS devam edemez. 2022 aylığı alanlar ancak 60/c 3 GSS (yeşil kart) kapsamında sağlık güvencesinden yararlanabilirler. 2022 aylığı aldıkları sürece başka sağlık güvencesinden yararlanamazlar.

zaten ünversite öğrencisin artık. 60/g GSS kapsamında prim de ödemiyorsun gerçi:)

evet 2022 aylığı için başvurabilirsin. eger hanede kişi başına düşen ortalama aylık gelir 483,64 TL altındaysa, 2022 aylığı baglanır. aksi durumda baglanmaz. hane gelir hesabına aldığın sosyal yardımların aylık ortalaması, hanedeki gelirlerin aylık ortalaması, mal mülk varsa onların rayiç degerleri vs hepsi dahil edilir.
hanenin toplam aylık gelirinden emsal kira bedeli hariç hiçbir gider düşülmez.

lakin, 2022 aylığı baglandığı takdirde vakıflar genel müdürlüğünden aldığın muhtaç aylığı kesilir.

Kalem Melek hanım merhaba.
%42 engelli raporum var. Şuan çalışmıyorum 38 yaşındayım. Babam ve annem ile birlikte kalıyorum babamin 2200 TL emekli maaşı var ev babama ait. Benim gelirim yok üstüme kayıtlı herhangi bir mal da yok. 2022 engelli maaşına başvursam bağlanır mı acaba.

Emekli maaşı olduğu için bağlayacaklarını sanmıyorum. Ayrıca gelir şartlarını da aşıyorsun.

Sadece babamin emekli maaşı var evde 3 kişiyiz 2200 TL yi üçe bölünce kişi başı düşen asgari ücretin 3/1 inden az oluyor şartlar tutuyor bence

Yanlış yönlendiriyorsunuz.
1. Arkadaş %45 rapor var diyor. tekrar sağlık kuruluna girmeye gerek yok . engelli raporunuz geçerli.
2. MAAŞ BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN HERHANGİ BİR SİGORTA-BAĞKUR YOKSA İLK YAPMANIZ GEREKEN GELİR TESTİ YAPTIRMAK İÇİN BAŞVURUNUZ. GELİR TESTİNDE HANE DE KİŞİ BAŞI ASGARİ ÜCRETİN 1/3 DE AZ OLMASI LAZIM EĞER 1/3 DE FAZLA İSE MAAŞ BAŞVURUNUZ ALINMAZ. EĞER 1/3 DE AZ İSE ZATEN SİSTEM SİZİ GSS PRİMİ HAZİNE TARAFINDA KARŞILANAN YEŞİLKARTLI STATÜSÜNE ALACAKTIR. ÖNCE GELİR TESTİ SONRA YEŞİLKARTLI STATÜSÜNE ALINIP ARDINDA RAPORUNUZ İLE ENGELLİ MAAŞ BAŞVURUSU.

Ben bizzat yaşadığım süreci yazdım.
Ancak kanunlar yönetmelikler değişiyor. en iyi bilen takip eden Melek hanımdır. onun dediğini yapınız. Kalem ismi ile yazan Melek hanım sizi en doğru biçimde yönlendirir.

MEHMET DNCKL

Asgari ücretin 3 de 1 i değil kişi başı gelirin 701 lirayı aşıyor. Gidin sorun sadece emekli maaşı alan var diye de vermeyebilirler.

Üst Alt