Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 sayılı kanuna göre yayımlanan yönetmeliğin yedinci ve geçici birinci maddesi..?

Konular
5
Reaksiyonlar
0
Yönetmeliğin 7 inci maddesi ile geçici 1 inci maddesi arasında tam bir tutarsızlık görüyorum. Yönetmeliğin 7 inci maddesinin (d) fıkrasına göre aylık 142,00 TL zirai geliri olan 65 yaşını doldurmuş kişi aylığa hak kazanamaz diyor. Geçici 1 inci madde ise muhtaçlık hesaplaması yapılacağını ifade ediyor. 7 inci madde ve geçici 1 inci madde arasında nasıl bir ayrım yapılmaktadır. Kasdedilen nedir anlayamadım.

2022 yönetmeliği 7. madde degerlendirmenin nasıl yapılacagı, aylık hak sahipliğinin nasıl belirleneceği hakkında bilgi veriyor. Yani 2022 aylığı hak sahipliğinin kriterlerini anlatıyor.
Lakin puanlama formülü uygulaması devreye girmedi henüz.

Geçice madde 1 ise puanlama formülü devreye girinceye kadar muhtaçlık hesaplamasının yapılacagını ve bu muhtaçlık hesaplamasının "gelir,servet ve harcamalar "esas alınarak yapılacagını söylüyor..

Size şöyle özetleyim bunu.
7. madde ne diyor:

"[FONT=Arial]7) Aylığa hak kazanma durumları uygun olanların muhtaçlığı, puanlama formülü ile belirlenir."
[/FONT]
Geçici madde 1'de de puanlama formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık hesaplaması bu maddeye göre yapılacak diyor:

"GEÇİCİ MADDE 1 –[FONT=Arial] (1) 7 nci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen Puanlama Formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık; gelir, servet ve harcamalar esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir."[/FONT]

Değerlendirmeniz yapılırken puanlama sistemi devreye girinceye kadar muhtaç olup olmadıgınız geçici madde 1 hükümlerine göre sorgulanıp incelenecek ve karara baglanacak.
Muhtaçlık kararını da Vakıf Mütevelli heyeti verecek (BU da ilgili yönetmelik diğer hukumlerinde bahsedilmiş zaten).

Olay sadece bu. Bu anlamda çelişki yok.

Puanlama formülü uygulamaya girdiğinde Geçici Madde 1'in hükmü kalmayacak. Devreye puanlama formülü girecek.

teşekkürler destiny, demek ki yönetmelikle ilgili itirazlar ve sesler ulaşmış.
bakalım nasıl degerlendirecekler?
Olumlu değişiklikler olup bunlar da mevzuatta yayınlanıncaya kadar durmak yok, rahatsız etmeye devam!

Bu rezaletlere son verilmeli acilen!
Muhtaçlık sınırı 2022 sayılı Kanun ilgili hükümlerine göre belirleniyor. Buna göre hesaplandıgında 119,61 lira muhtaçlık sınırı ortaya çıkıyor.

Onlar bunu düşünmeden yönetmelikte oyle muhtaçlık hesaplaması yapmışlar ki rezalet!

Ayıklasınlar şimdi pirincin taşını!
biz de mevzuat olarak gormeden inanmayalım tabi!
Aynen rahatsız etmeye devam tüm sorumluları!

destiny07 orada yapılan işlemler yıllardır hep yapılıyor ve hep de yapıldığı ile kalıyor. Size tavsiyem o tür haberleri görüp de sakın ümitlenmeyin.

Olayı biraz somutlaştırmak istiyorum. "Aylığa hak kazanma durumları uygun olanların" derken 142 TL aylık zirai geliri olan vatandaş aylığa hak kazanamaz mı?

Fatih Aslan durumunu netleştirmek istiyorsan gecçici madde 1 deki muhtaçlık hesabına bakacaksın.
sadece gelirin dikkate alınmayacak harcamaların da dikkate alınacak.
Eger harcamaların gelirden fazla çıkarsa aradaki fark da gelire eklenecek üstelik bir de.
Buna göre hanenin toplam gelirini bulacaksın, hanedeki kişi sayısına böleceksin bu kişi sayısına düşen miktar da 119,61 lirayı geçerse aylıga başvurursan aylık almaya hak kazanmayacaksın ve aylık baglanmayacak sana.
eger aylık alıyorsan ve durumun ntekrar incelenirse bu hükümlerle muhtaç bulunmazsan da aylıgın kesilecek ya da aksi durumda devam edecek.

Yeni düzenlemeler olmazsa ve bu mevcut düzenlemelrle değişiklikler olmazsa hesap bu.

rica ederim Kalem abla .gece gündüz araştırıyorum detaylarıyla iyi bi gelişme olduğunda yeniden paylaşacağım.inşAllah bu görüş alış verişi iyi sonuçlanır herkes için hayırlı olur.

Süleyman KIRAÇ öyle deme iyi düşün iyi olsun

Destiniy sakın ha! iyi umut beslemek yok bundan sonra! Aman ha!
Olumlu mevzuat değişiklikleri ve düzenlemeleri olmada sakın ha kimse gevşemesin.
Hiçbir habere vs inanmak yok!
Bu mevzuat hukumlerinin olumlu yönde değiştiğini, yeni düzenlemelerin oldugunu (Kanun değişikliği gibi) vs görmeden, resmi olarak mevzuatı gozumuzle görüp degerlendirmeden hiçbir haber duyuma inanmak yok!
Yoksa bu rezaletle heppimizin başı agrır binlerce engelli zor durumda kalır.

Zaten hepimiz takip ediyoruz yeni düzenleme var mı diye.
Bunlar olmadan twitmiş, gazete haberiymiş, bakan tvde konuşmuşmuş, yok Bakan sitesinde yazmışmış hiçbir soylem ve habere inanmak yok!

Umut besleyecek şans mı verdiler kendilerine?

Bu muhtaçlık hesaplaması ortadayken ve bu muhtaçlık sınırı (119 lira) ortadayken aman ha düşlere hayallere kanmayın!
Ne zamana kadar? Bu yanlış uygulamalara son verilinceye kadar!
Sonradan aylıklarınız kesilince iş işten geçtikten sonra yakınmanın anlamı da kalmaz soyleyim!

herkes rahatsızlıgını tüm kurumlara iletsin.

ya da aylıklarınız kesilince üzülmeyin, sonuçlarına katlanın!
A aylığım kesilirse kesilsin, başkasının da keslirse kesilsin, kimse de aylık almasın diyorsanız ve bu kadar gamsiz ve sorumsuzsanız diyecek lafım yoktur tabe.

Melek hanım ilginiz için tşk ederim. Ben bir vakıf çalışanıyım. Yönetmelik çıktığından itibaren her gün inceliyorum. İşin içinden de bir türlü çıkamadım. Çok zor ve karmaşık bir yönetmelik. Yönetmeliğin ifade ettikleri kağıt üzerinde anlaşılır ancak uygulamaya geçtiğimizde çok büyük sıkıntılar var. Bu yönetmelik gerçek anlamıyla uygulansa %80 maaşlar red edilir, alanlarda kesilir. Problemlerin başında taşınır ve taşınmazların rayiç bedellerinin bilinmemesi, kira gelirlerinin kayıtlarda olmaması, nafaka yükümlülerinin durumların tespit edilememesi, harcamalarda beyana iş kalacaksa bilgisizlikten dolayı harcamaların yüksek beyan edilmesi... v.s. işimizi zorlaştırmakta... vatandaş odaklı düşünmeye gayret ediyoruz ama bu çıkan mevzuatlar bizlere hiç sorulmuyor.

http://www.facebook.com/FatmaSahinPage
bu linkte bir paragraf kopyalıyorum...sayın kalem bu ne demek oluyor.benim anladığım ÖNCE YENİ BAŞVURULARA BAKACAKLAR

2022 Sayılı Kanun'un primsiz ödemeler kısmının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlandığını hatırlatan Şahin, "Bağlanan kısmın bilgi ve teknolojik alt yapısı, bütünleşik sistemle uyumlu hale getirildi. TÜBİTAK'la en güçlü çalışan bakanlıklardan birisiyiz. Bilgi ve teknolojiyi kullanıyoruz. Şu anda 120 bin kişi bu yeni hizmetten istifade etmek için beklemektedir. Önümüzdeki dönemde bu kişilerin ekonomik ve sosyal analizleri yapılarak hak ettikleri yardımı hızlı bir şekilde alacakları sistemi hayata geçireceğiz" dedi.

2022'nin eski yönetmeliğine göre; başvuru sahibinin kendi geliri (zirai, aylık, ücret, tarım v.s.) 119,61 TL'nin üzerinde ise gelir hane bireylerinine bölünmeden muhtaçlık reddediliyordu. Yeni yönetmeliğe göre kişinin kendi geliri hanede oturan kişi sayısına bölünüyor, 119,61 TL'nin altındaysa muhtaç, değilse red. Melek hanım kasdettiğiniz bu olmalı.

Fakat yönetmeliğin 7 inci maddesinde; d) Herhangi bir şekilde muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde devamlı gelir sağlayan ya da sağlaması mümkün olanlar,
aylığa hak kazanamaz. diyor.

Burada anladığım şu; başvuru sahibinin aylık zirai geliri v.s. 119,61 TL'nin üzerinde ise aylığa hak kazanamayacağı. bu sebeple de geçici 1 inci madde gereğince muhtaçlık tespitine gerek kalmayacağı yönünde... Eğer 7'inci maddenin 2 inci fıkrasında bahsedilen hususlara kişi tabi değilse, hanede yaşayan bireylerin gelir durumlarına, nafaka yükümlülerin kişiye yapacağı katkı miktarına bakılıyor. bunun içinde muhtalık tespiti gerekiyor. Muhtaçlık tespiti kişinin kendi adına yapılan sorgulamalarında aylık geliri 119,61 TL'nin altında ise yapılıyor. Tabiki bu sadece yorum. Amacımız tartışıp doğru yolu takip etmek. Takip ederkende mevzuata aykırı iş yapmamak.

Melek hanım sizin yazılarınızı önemsiyorum. bu konuyu enine boyuna tartışmak isterim. 03567151001 nolu telefondan görüşebiliriz. dahili:118

Fatih Bey, en karmaşık olan ve yanlış uygulamalara yol açacak kısımlara değinmişsiniz. Zaten bu konuda hukuki çalışma yapacagım avukat arkadaşla.

Son yazınızdan anlatmak istediklerinizi, çelişki gördüklerinizi, kuşkularınızı şimdi anladım. Olabildiğince meseleyi burada anlatmaya çalışayım size.

eski Yönetmelik Hukumleri TMK 364. madde de düşünülerek ve muhtaçlık sınırı da düşünülerek hazırlandı. Bu anlamda son yönetmelik hükümleri, üstünde doğrudan geliri olmayan aylık başvurunda bulunanlar için daha iyiydi. fakat orada da uygulama hataları oluyordu muhtaçlık kararları verilirken. Burayı da not düşeyim.
Ama aylık için başvurup da doğrudan geliri olanlar için adil ve hakkaniyetli olmayan haksızlıklara da zemin vardı.

Şimdi eski Yönetmelik'te nasıl uygulanıyordu şimdiki Yönetmelikte hangi tuzaklar var onları inceleyelim:

eski Yönetmeliğe göre uzun vadeli sigorta kolları kapsamında bir gelir ve aylık hakkı olanlar hak sahibi kabul edilmez ve başvurusu reddedilir.
Eğer aylığa başvuran özürlü, yaşlı ve engelli yakınının doğrudan üstunde bir geliri varsa talebi reddedilir.
Örnek vereyim:
engelli yakını aylıgına başvuran kişi sigortalı çalışıyor. Bu kişiye aylık baglanmaz muhtaçlıgı sorgulanmaz bile.
Özürlü aylığına başvuran 18 yaş üstü birey, pazarcılık yapıyor ve bu işten ayda 200 lira kazanıyor. Bu kişiye aylık baglanmaz.
Bir anne aylık boşandıgı eşinden aylık 150 lira mahkeme yoluyla karara baglanmış nafaka alıyor. Bu annenin muhtaçlıgı sorgulanmadan aylık talebi reddedilir.

2022 aylığına başvuran kişinin doğrudan bir geliri yoksa ya da geliri olup da muhtaçlık sınırının altındaysa bunda nafaka yukumlusu yakınlarından alabieleceği yardım miktarı tesbit edilmeye çalışılır.
nafaka yukumlusu yakınlarından alabileceği yardım miktarı tesbit edilirken ailenin yaşadığı çevrenin ekonomik ve sosyal şartları da göz önüne alınır.
Bu anlamda nafaka yukumlusu yakınlarının mecburi yaşamsal boyuttaki giderleri (kira, yaşamsal ihtiyaç duyulan mutfak giderleri, varsa okuyan egitim giderleri vs) tesbit edilir, bu giderler gelirlerinden düşülür, kalan vesair paradan nafaka yukumlüsü yakınının 2022 aylığına başvuracak yakınına ne kadar aylık yardım yapabileceği hesaplanmaya çalışılır.
Eger bu yapılabilecek yardım miktarı muhtaçlık sınırını geçiyorsa aylık baglanmaz özürlüye.
Bu nafaka yakınlarından alabileceği yardım miktarı belirlenirken nafaka yukumlusu yakınlarından alabileceği toplam yardım miktarı tesbit edilir. Sadece bir nafaka yukumlusu yakının yardımı değil yani.
Eşler için ayrıca TMK'nunun ilgili hukumlerine de bakılır ve ona göre işlem yapılır.
Bu eski yönetmelikte hiç geliri olmayanlar için yapılan muhtaçlık tesbitine bir sözüm yok hade.
Ama pazarcılık yapan bir babanın ayda pazarcılıktan kazandıgı 200 lira yzuunden 3 çocugu olmasına ragmen başvurusunun redddildiğini biliyorum. Bu anlamda adil değil.
Ya da ayda 150 lira nafaka baglanmış olan boşanmış bir kadının sırf 150 kira aldıgından dolayı yani doğrudan geliri oldugundan dolayı aylık alamadıgını reddedildiğini de biliyorum. Ki bu işlem de yasal. ama adil ve hakkaniyetli bir karar değil bu da.
Ayrıca ev ,araç varsa gelir açısından degerlendirilmesi gerekir. Evden kira geliri yoksa ve araçtan bir gelir kazanmıyorsa aylık için başvuran kişinin muhtaçlık sınırı altında geliri tesbit edilmişse bunlara da aylık baglanır.
Lakin aylık almaya başladıktan sonra ev, araç edinmişse bir gelir değişikliği söz konusu oldugundan geliri tekrar incelenir ve muhtaçlıktan çıktıgı anlaşılmışsa aylıgı kesilir.
Unutmayalım ki evi olup da sonradan muhtaçlık durumuna düşmek d emümkündür. Aadam gidip evini mi satacak yani?
Şimdi ben doğrudan geliri olup da onlar hakkında adil ve hakkaniyetli bir çözüm beklerken( düşük nafaka alan, çok duşuk maaşla çalışıp ev geçindiren pazarcı örneği gibi vs) konusunda bir düzenleme düzeltme beklerken gelelim yeni yönetmelik hukumlerine ve bizi bekleyen tuzaklara.
Siz burayı okuyuncaya kadar ben yeni yönetmeliğie dair 7. madde ve geçici madde 1 ile ilgili degerlendirmemi yazayım.

BU arada eksik yazmışım bazı yerlerde. bazı yerlerde yazım yanlışı olmuş onları düzeltmeye çalıştım. lakin ancak bu kadar. Eski yönetmeliğin degerlendirilmesi zaten uzun iş. ben önemli buldugum bazı düzenlemelere değindim.
Bu anlamda yazımı tekrar düzelttim. şimdi siz bunları okuyana kadar yeni yönetmelik hukumlerine geçeyim o bahsettiğiniz iki maddeye.

Bu arada şunu da söyleyim. Eski Yönetmeliği iyi buluyor değilim. o yönetmelikte de eksiklikler adil bulmadığım yönler hakkaniyetsiz yaklaşımlar bol.
Lakin bu yeni yönetmelik de facia.
Eski yönetmeliğin de otesinde bir rezalet.

Eski yönetmelikteki haksızlıkları gidermediği gibi bunda da yeni eksiklikler hatalar, adaletsiz ve hakkaniyetsiz yaklaşımlar içeriyor.

İşte gelelim yeni Yönetmelik 7. maddeye:

Bu maddeye göre kişinin hak sahipliği değerlendirilecek doğrudan. hak sahipliği kriterleri anlatılıyor demiştim zaten önceki yazımda da.
Bu hak sahipliği kriterlerinden kastım şu: 2022 aylığına başvuracak kişinin hak sahipliğinin degerlendiirlmesidir bu.
Buna göre SGK kapsamında uzun vadeli sigorta kolları kapsamında aylık ve gelir hakkı olanlar 2022 aylıgından yararlanamazlar. Dolayısıyla muhtaçlığı incelenmeden aylık talebi reddedilir.
GSS kapsamında prim ödeyerek saglık guvencesi olanlar ve istege baglı uzun vadeli sigorta primi yatıranlar da 2022 aylıgından yararlanamazlar.
2022 aylığına başvuran engelli yakını, engelli ve 65 yaş ustu yaşlıların ustunde dogrudan muhtaçlık sınırını geçen bir geliri olanlar da bu yeni yönetmelikte 2022 aylıgından yararlanamaz.
Eger 2022 aylıgı başvurusunda bulunan kişinin hak sahipliğini engelleyecek yukarıda saydıgım şartlar gibi durum yoksa ya da olup da başvuran kişilerin gelirleri muhtaçlık sınırının altındaysa nafaka yukumlusu yakınlarından alabileceği yardım miktarının araştırılması gerekir.

İşte burada o 7. maddede ciddi bir tuzak var. Nafaka yukumlusu yakınlarından alınabilecek yardım tutarı mahkeme yoluyla belirlenmemişse yine nafakanın nasıl baglanacagı gibi kendi yasal çerçevesinde degerlendirilmesini şart kılar.
Bu anlamda nafaka yukumlusu yakınlarının 2022 aylığına başvuracak kişiye yapabileceği yardım miktarı tesbit edilirken sosyal ekonomik şartları düşünülmek zorunda ve yaşamsal boyuttaki giderlerin gelirden düşülmesini gerektirir. yani bu aşamada hane bazlı gelir incelemesi devreye nafaka yukumlsuu yakınları girince ciddi sorunlara yasal açıklara yol açar. Ki hukuki çalışmayı bu zeminde yapacagım zaten ben de.

gelelim yedinci maddede bahsedilen son iki fıkraya:

"[FONT=Arial](7) Aylığa hak kazanma durumları uygun olanların muhtaçlığı, puanlama formülü ile belirlenir.[/FONT][FONT=Arial](8) Değerlendirmeler sonucu hane içinde kişi başına düşen geliri muhtaçlık sınırının altında olanlara aylık bağlanır."
7. fıkraya göre puanlama formulü uygulamaya geçmedi. Bu anlamda muhtaçlık hesaplaması geçici madde !e göre yapılacak.
8. fıkraya göre değerlendirmeler sonucu hane içinde kişi başına düşen gelir baz alınacak diyor.

İşte dananın kuyrugunun koptugu yer de burası.

daha önceki yazılarımın birinde bu yönetmelik hukumleri için "yama yapılmış" ifadesi kullanmıştım.
Çünkü şurada netlikler yok!
1. nafaka yukumlusu yakınlarından elde edilecek yardım miktarı hanede kişi başına düşen aylık miktara gore mi etsbit edilecek?
eger boyleyse bu yasal açıdan yanlış.
Siz bu Yönetmelikte 364. maddeye atıfta bulunur, 2022 sayılı Kanun ile ilgili hukumleri bu yönetmeliğe koyar, kanunen bakmakla yukumlu olmayan tanımı bu yönetmelikte de tanımlar,i
nafaka yukumlusu yakınlarını bu yönetmelikte de tanımlarsanız
siz geçip de bu hukumlere ragmen nafaka yukumlusu yakınlarından elde edeceği yardım miktarını yapmayıp hanedeki kişi başına düşen aylık geliri hesaplayamazsınız!

Nafaka yukumlusu yakınlarından alabileceği yardım miktaroını hade hesapladınız bunda da siz geçip de hanede kişi başına düşen aylık gelir miktarına bakamazsınız!
Hade şöyle düşünmüzlerse yani 7. maddeyi puanlama formlü uygulamaya geçinceye kadar biz sadece geçici 1. maddeye göre toptan hesap yapacaz isterse 2022 aylıgına başvuran kişinin geliri muhtaçlık sınırını geçiyor olsun denmişse bu da olmaz!
Çünkü 2022 sayılı yasa, k sgk kapsamında olanlara aylık baglanmaz diyor. nafaka baglanmış ya da baglanması mumkun olanlara aylık baglanmaz diyor!
Burası da açık ve net!
geriye kalıor şu düşünce:
Biz 7. maddeye göre kanun gereği haks ahibi olamayacaklara aylık baglamayalım reddedelim, eger yasaya göre hak sahipliği mumkunse bunda da geçip geçici 1. maddeye göre muhtaçlık hesaplaması yapalım.
İşte bu hesabı gütmüşler akılları sıra!
7.. madde bunun için konulmuş.

Sigortalı çalışansa hak sahibi değildir: red!

Kişinin doğrudan geliri yoksa haneye bakalım!
Muhtaçlık hesaplaması yapalım!
E kardeşim Kanun'da geçen nafaka almamış ya da alması mümkün olmayan ibaresini bu yönetmelikte açıkladın mı tanımadın mı? Tanımladın.
E bu hukme ragmen nasıl hane bazlı gelii nasıl r hesaplayacan sen!

Gordugunuz gibi 7. madde ve geçici madde 1 tamamen yamadan ibaret.
ne TMK 364. madde, ne 2022 sayılı Kanun dikkate alınmamış.
yasal açıkları çok fazla açık var.
Ayrıca muhtaçlık sınırının 2022 sayılı kanun hukmune göre hesaplanamsı gerektiğini ve bunun da 119,61 lira oldugunu soylememe bile gerek yok.
E kanun da değişmemiş.
rezalet ustu rezalet hepsi.
Hade bu noktadan sonra Kanun değişikliği yaptılar e bu Yönetmelik nolacak?
Yönetmeliği değiştirip Kanuna uyarlayacaklar yeniden. nasıl Kanun çıkarılacaksa?
tamamen aceleye getirilmiş resmen profosyonel hazırlanmaış başka kelimelere dilim varmıyor çunku bir yönetmelik bu.
Bu şekliyle uygulamaya koyarlarsa tamamen batarlar!

Butun bunları sinirim geçince daha duzgun derleyip toplayacagım.
Bu arada bu Yönetmeliği hazırlayanlar, nasıl bir Genelge hazırlayacak bu uygulamaları vakıflara nasıl açıklayacak izah edecek?

NOT; buradan sonraki yazılarım site kapandıgı için uçtu. yeniden yazamam tekrar. Zaten bunların hepsini sini,rim geçince yazacagım metne dönüştüreceğim.

[/FONT]

Melek anım zamanımız daraldı. Elimde 30 adet özürlü ve yaşlı aylığı talep dosyası duruyor. Başvuruları 1 ay içinde sonuçlandırmamız gerekiyor.

Birkaç dosyadan örnek vereyim.

1- Başvuru sahibi Ahmet 65 yaşını doldurmuş, eşi Ayşe ile birlikte aynı hanede ikamet ediyor. Eşinin yaşı 62'dir. Ahmet'in tek katlı bir evi var. 10 dönümde arazi var. Üzerine başka taşınır ve taşınmaz kaydı yok, aylık zirai geliri: 115,00 TL'dir. Eşinin adına 2 adet büyükbaş hayvan kaydı var. Aylık geliri: 100,00 TL. 2 oğlan 2 kız çocuğu var. 2 oğlu memur. oğullarının birer arabası, birer de dairesi var.

Muhtaçlık değerlendirmesi: 1- Ahmet'in geliri muhtaçlık sınırının altında olduğundan, eşi Ayşe'nin gelirini hane gelirine katıyoruz. (115,00 + 100,00 = 215,00) (215,00 / 2 =107,50 TL kişi başına düşen gelir. Başvuru sahibinin evinin ve arazisinin rayiç bedeli hesaba katılmadı. Kanuni yakınlarından alabileceği nafaka miktarıda tespit edilmedi. Muhtaç diyebilirmiyiz.

2-Başvuru sahibi Ali 65 yaşını doldurmuş, eşi Fatma ile birlikte aynı hanede ikamet ediyor. Eşinin yaşı 60'dır. Ali'nin tek katlı bir evi var. 10 dönümde arazi var. Üzerine başka taşınır ve taşınmaz kaydı yok, aylık zirai geliri: 115,00 TL'dir. Eşinin adına 2 adet büyükbaş hayvan kaydı var. Aylık geliri: 200,00 TL. 2 oğlan 2 kız çocuğu var. 2 oğlu memur. oğullarının birer arabası, birer de dairesi var.

Muhtaçlık değerlendirmesi: 1- Ahmet'in geliri muhtaçlık sınırının altında olduğundan, eşi Ayşe'nin gelirini hane gelirine katıyoruz. (115,00 + 200,00 = 315,00) (315,00 / 2 =157 TL kişi başına düşen gelir. Başvuru sahibinin evinin ve arazisinin rayiç bedeli hesaba katılmadı. Kanuni yakınlarından alabileceği nafaka miktarıda tespit edilmedi. Muhtaç diyebilirmiyiz.

zırai geliri neye göre belirlediniz. Arazi dediğiniz tarla olmalı.

zirai gelir, arazinin cinsine göre değişiyor, tarla, bahçe, bağ, fındık bahçesi v.s.

rayiç bedel olarak, kıraç yerin m2 si 0,33 tl, taban arazide 1,62 tl, sulu yerde de 2,79 tl den çarpılıp, 240 a bölünüyor.

ev ve arsalarda ise gelir idaresi başkanlığının yayınlamış olduğu arsa ve ev rayiç bedelli her il ve ilçe mahalle gösteriliş ona göre hesaplanıyor.

zirai gelir ise, kıraç yer için dönümü 35,00 tl, taban arazide 45,00 tl, sulu arazide 100 tl, fındık bahçesi ve meyve bahçelerinde dönümü 125 tl, bağ tesisi ise dönümmü 450 tl. tabiki bu oranlar yıllık. çıkan rakamlar 12 aya bölünüyor.

Vay be herkes kazanıyyor ama kimse farkında değil yazıklar olsun tek cümle bu adam 60 yaşında ve gelir kabul edilicek atasından dahi olsa kalmış işe yaramaz topraklar dahi bir anda kazanç oldu helal olsun dicek bişey yok benmi utanacağım bu rezilliği halkı hiçe sayark yedirmeye çalışanlar utansın
İçimden geçenleri inanın sölemeyi bir yana düşünmeyi dahi insan olarak başaramamıştım.

yazıklar olsun böyle maddeye

Üst Alt