Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 ve bakim ucreti arac aliminda zarar gorur mu?

Doqan29

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Iyi gunler benim dayim %82 engelli 2022 masi var 800 tl gibi bunu simdiki ucreti icin muracat edersek bakim ucretini keserler diyorlar asli varmi evdeki gelir belegelene bilir degil malesef annem babasindan kalan emeklisi var 450 tl ve bir hasta bakiyor 900 tl gibi birde dayimin 3 ayligi var. Biz yeni 2022 odenegi icin bas vurlamalimiyis yeni odenek 1300 tl civarindaymis

Bir sorum daha olacak mumkunse dayimin engeli raporubl uzerine makul bir arac almayi dusunuyoruz galiba veraset seklinde olacak bu arac dayimin 2022 masina yada anneme verilen bakim parasinin kesilmesine engel olurmu dayimin veratcisi olarak tek uygun kisi annem var onun uzerine olursa araci kimler kulanabilir simdiden tsk ederim

Doqan29

yazdıklarında anlamadığım noktalar da var. o yüzden ben soru sorayım sen de sorularıma cevap ver:
1. dayın evinde kimlerle kalıyor, dayınla birlikte hanede kaç kişiler?
2. dayın hem 2022 aylığı hem de evde bakım aylığı alıyor değil mi? dayının bakıcısı annen dayınla mı kalıyor?
3. dayın 2022 aylığı olarak 800 Tl alıyor dedin. dayın kaç yaşında ve ayrıca 2022 aylığı için başvurduğu rapor oranı kaçtı?
dayına sonradan rapor mu aldınız? sonradan rapor aldınız ve rapor oranı yükseldi mi?
eger böyleyse siz dayınız için maaşında yükseltme istiyorsunuz. yani % 70 ve üstü engellilere verilen 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgına başvurmak istiyorsunuz. böyle mi?
4. dayının rahatsızlıgı nedir? ortopedik bir sorunu var mı?

sorularıma benim gibi maddeleyerek cevap ver. sen cevaplayınca devam ederim. meseleyi doğru anlayıp anlamadığımı da teyit etmiş olurum hem de.

1) Dayim hastalandiktan sonra annemle kalmaya basladi toplamda 3 kisi var annem dayim bakilan hasta

2) Evet dayim 3 ayda bir maas aliyor ve annem dayima yaninda baktigi icin bakim parasi aliyor

3) Dayim 46 yasinda ve %82 engelli raporu var bu suandaki raporu enson nezaman gosterildi bilmiyorum bize aylik ucret yukseldi dendi bas vurmaya gidince ordaki memur bakim parasi kesile bilir demis

4) Dayimin ortapedik sorunu yok ileri seviye şizofren. Teşhisi koyuldu beli basli ilaclarini almadiginda zapt edemiyoruz etrafa zarar veriyor kendine zarar veriyor ilaclari baya agir oldugu icin galiba beli araliklarla trabzondaki buyuk hastaneye goturmek zorunda kaliyoruz

Yardiminiz icin tesekkurler..

evde kişi kalıyor dedin. dayın, annen ve bakılan hasta. bu bakılan hasta kim, akrabanız mı? ikamet adresi sizde mi? annen buna baktıgı için 900 tl alıyor dedin. bu parayı bakılan hasta mı veriyor? yani annen sadece dayın için evde bakım aylığı alıyor, bakılan hasta için evde bakım aylıgı almıyor baktıgı için ücret alıyor. bunları doğru anlamış mıyım?
dayının engelli aylığının 3 ayda bir 1300 civarı olması lazım. ama sen 3 ayda bir 800 alıyor dedin. demek ki % 70 altında bir raporla 2022 aylığı bağlanmış. şimdiki raporla 3 ayda bir 1374 tl alması gerekiyor eylül'de..
bunları teyit et, devam edeceğiz. sorumu cevaplar mısın lütfen.

dayının ortopedik engeli olmadığı için rapor oranı % 90 ve ustu olursa ÖTV indirimli araç alabilirdi. ama rapor oranı %90 altında olduğundan maalesef dayın ÖTV indirimli araç alamaz.

Evet bakilan hasta akrabamiz ikameti bizde anemin kuzeni ve kendi emekli masini anneme veriyo ayriyeten ikinci bir bakim parasi almiyor annem sadece dayimdan aliyor

Dayim bunda 3 sene kadar once rapor almis raporda %82 oraninda engelli yazilmis suanki 3 ayda bir net 850 tl aliyormus

ablacım dayın %82 raporuyla başvurmuşsa 3 ayda bir haziran döneminde 1312 tl almış olması lazım. ama sen 3 ayda bir 850 tl aldı diyorsun.
ancak rapor oranı % 70 altında olanlara 2015 ilk altı ayda 874 TL ödendi. yani dayın haziranda 1312 tl almayıp 874 TL aldıysa dayın engelli aylıgına başka bir raporla başvurmuştur. ya da sen yanlış biliyorsun.
senden şunu istiyorum. dayına sor haziranda kaç lira aldı ve engelliaylıgına başvururken rapor oranı kaçtı?
şuradan 2022 engelli aylık miktarlarına bak istersen: http://www.engelliler.biz/forum/202...iktarlari-ve-muhtaclik-siniri-belli-oldu.html
eger dayın % 70 altı bir raporla başvurduysa yeni raporla bakıma muhtaç engelli aylıgına başvurmanızı önerecektim. böylece dayın 3 ayda bir 1374 TL alacaktı. ama artık bu da mümkün değil.
gelelim asıl meseleye. evde 3 kişi kalıyorlar.
annen babasından 450 tl yetim aylıgı alıyormuş. ayrıca evde bakım aylıgı alıyor dayın için. hanede kalan kuzeninin de emekli aylıgı varmış. bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 303,48 tl üstünde. kişi başına düşen aylık gelir 303,48 TL üstünde olunca ilk sosyal incelemede dayının 2022 aylıgı kesilecektir. şu aşamada dayının 2022 engelli aylıgını yükseltemeyiz de. başvurdugunuz an durum anlaşılır ve 2022 aylıgı kesilir.
evde bakım aylıgına gelince, sorun yok. geliriniz uygun. 2022 aylıgı artsa bile evde bakım aylıgı kesilmez.
ama başta da dediğim gibi 2022 aylıgı tehlikede. yani dayının 3 ayda bir aldığı 2022 engelli aylıgı yapılacak ilk sosyal incelemede kesilecektir. o yüzden 2022 engelli aylıgını yükseltme şansımız da kalmadı. zaten maaş kesilecek.

Yardimlariniz icin cok tesekkurler dediginiz gibi orta bazi yanlislar var dayimi birdaha doktor heyetine sokmam gerekiyor. Bir yanlislik varsa biz dahi olsak duzeltmek lazim ama kontrole geldikelrinde de ayni nufuz ayni gelir var di gelir hesabi neye gore yapiliyor onu tam analayamadim

daha önce evde bakım aylığı 2022 engelli aylığı gelir hesabına dahil edilmiyordu. artık evde bakım aylığı da gelir hesabına dahil ediliyor.
2022 aylığı muhtaç olanlara ödenir. bunun için de muhtaçlık sınırı belirlenmiştir. hanede ikamet eden herkesin geliri toplanır ve hanedeki kişi sayısına bölünür. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 303,48 tL'yi geçerse 2022 engelli aylıgı baglanmaz baglanmışsa kesilir.
ayrıca her sene sosyal inceleme yapılır. dayın için de 31 Aralık'a kadar sosyal inceleme yapılacak. bu sosyal inceleme sonucunda hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin muhtaçlık sınırını geçtiği görülecek. çünkü hanede 3 kişi yaşıyor. hanedeki gelirler: evde bakım aylığı (830 TL)+ 900 TL (hastanızın geliri) +annenizin aldığı 450 TL (yetim aylığı)
bunları topla üçe böl. böylece hanede kişi başına düşen aylık gelirin muhtaçlık sınırı olan 303,48 TL'yi geçtiğini göreceksin.
bu durumda ilk sosyal incelemede dayının 2022 engelli aylıgı kesilecektir.

annem bakim parasi 550 tl aliyo. 830 degilki. Bununla ilgilidemi bir eksikligimiz var acaba ben anemin yaninda kalamadigim icin bu olaylarin ustunde pek duramiyorum ilkdefa duydugum seyler oldugu icinde anlayamiyorum sizide yordum yardimlariniz icin cok tesekkurler

Arkadaşım %82 ile aracı alamazsınız. ÖTV den muaf araç alabilmek için en az %90 ve üzeri olmasi lazim. Ki zaten vasi kararı falanda lazım. Yani uzun ve mesekkatli bir süresinden kolay gelsin ve geçmiş olsun

Üst Alt