Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

21 yıllık devlet memuruyum. Malulen veya erken engelli emekli olabilir miyim?

abdullah albayrak

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Değerli arkadaşlar. 21 yıllık devlet memuruyum. 6 yıldır psikolojik tedavi görüyorum ve doktorum malulen emekli edeceğini söyledi. %60 ve üzeri rapor alıp rapor emekli sandığı sağlık kurulunda onaylandıktan sonra emekli olmama hakkım var mı? yardımcı olursanız sevinirim.

Ayrıca perşembe günü kurumumdan aldığım sevk yazısıyla heyete gireceğim. Doktorum gerekli oranı vereceğini söyledi.

Raporu aldıktan sonra süreç ve içerik hakkında bilgilerimi burada paylaşırım.

Görüş yazısı geldikten sonra istediğim tarihte emekli olabilir miyim yoksa hemen emekli olmak zorunda mıyım? Lütfen yardımlarınızı ve tecrübelerinizi beklirorum.

abdullah albayrak

MAlulen emeklilik başvurusu yapılırsa bundan geri dönüş olmaz. Daha doğrusu, "ben vaz geçtim" diyebilirsiniz teorik olarak ama kurum "kişinin görevini yapmaya mani rahatsızlığı var" deyip resen emekliliğe zorlayabilir

engelli hakkıylada emekli olabilirsiniz malulene gerek yok 21 yıl olmuş
sevk yazısında malulen mi yazıyor %40 alsanız yine olursunuz hastalıgınız ne şizofrenimi

1- Hastalığım atipik psikoz. 5010 sayılı kanunun 4. maddesine göre görüş isteyeceğim o zaman. Emekli sandığı sağlık kurulu raporu onaylamaz ise raporum geçersiz mi sayılır. Onaylarsa şayet istediğim zaman emeklilik başvurusunda bulunabilir miyim. Sevk yazısında hastalığının çalışıp çalışmamasına engel teşkil edip etmediğinin sağlık kurulunca belirtilmesi diye. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

2- Ayrıca kurum sevki ile gitmeyip kendim müracaat etsem engelli hakkıyla erken emekli olabilir miyim?

3- Kendim mürcaat ettikten sonra aldığım raporla İLGİLİNİN TALEBİNİN EMEKLİLİK YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GÖRÜŞ BİLDİRİLMESİ diye emekli sandığına kurumum aracılığıyla başvurmam malulen emeklilikten daha mantıklı olur mu?

4- Birde raporu %60 ve üzeri olursa erken yaşlılık emeklisi olabilir miyim?

Ayrıca Bülent bey burada bir arkadaşın evraklarını inceledim. Gözden %62 kendi müracaatı ile rapor almış ve 5010 sayılı kanunun 4. maddesine göre görüş istemiş ve olumlu yanıt gelmiş. Bende aynı yolu mu izlemeliyim. Cevaplarınız benim için çok önemli.

Cevaplarınızı bekliyorum. Saygılar.

Son düzenleme:
abdullah albayrak

Kendi başınıza alacağınız raporla denemek daha makul bir çözüm olabilir. Böylece rapor ve süreç işinize gelirse 5510 geçici 4'e göre erken Yaşlılık emekliliğinden işleme koyarsınız.

Kendi başvurum la rapor alacağım. Rapor oranının %59 üzerinde olması sorun teşkil edermi. Teşekkürler cevabınız için. Alacağım rapor emekli sandığında onaylanırsa istediğim zaman başvuruda bulunabilirmişim.

OturanBoğa benim de bir sorum olacak devlet memuru 20 yılını doldurunca normal emekliliği hak ediyor sadece yaşı bekliyor bu durumda 20 yılını doldurup erken emekli olsa ve mesela diyelim ki herhangi bir kontrol muayenesinde maaşı kesilse yani erken emeklilik hakkı ortadan kalksa yine de normal emeklilik hakkı yanmıyor değil mi sonuçta 20 yılını doldurup erken emekli olmuş oldu.

Ama Bülent Bey
Atipik veya Başka Türlü Adlandırılamayan Psikozlar
Engel Oranı %
Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0
Tedaviyle çalışma olanağı veren 45
Tedaviyle çalışma olanağı vermeyen 80

Doktorun buna göre %80 vermesi gerekmiyor mu?

ve %80 alırsam çalışmaya devam etmek istersem edebilir miyim?

engelli hakkıyla emekli olursan hocam çalışabilirsin malulende çalışamazsın isterse raporun %100 olsun

%45 emekli yine olabiliyorsun 21 yıllık memursun

[FONT=sans-serif]Kanunun geçici 4 üncü maddesi ile;[/FONT]

[FONT=sans-serif]1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar[/FONT]
[FONT=sans-serif]15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.[/FONT]

[FONT=sans-serif]2-Doğuştan özürlü olup da ellerinde rapor olmayanlar[/FONT]
5510[FONT=sans-serif] sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.[/FONT]

[FONT=sans-serif]3-Sonradan özürlü olanlar[/FONT]
[FONT=sans-serif]Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; [/FONT]

[FONT=sans-serif]a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,[/FONT]
[FONT=sans-serif]b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,[/FONT]

[FONT=sans-serif]gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.[/FONT]

OturanBoğa @BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM
Rapor oranı 50-59 dan yüksek olursa ne oluyor bir örnek varmı duyduğunuz bildiğiniz?

hiç bir sorun olmaz emekli olanlar var forumda

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM

Teşekkürler cvp için, 2008 sonrası memur ve sonradan engelliyim, gereksiz yere almış olduğum 1 ay evvel sonuclanan bir vergi indirimin var, gereksiz diyorum çunku emeklilik için memurlarda işe yaramadığını sonradan öğrendim, 4 ay süreli raporumu süresiz onayladılar vergi indirimi için, süre psikiyatri bölümü 4 aylık izlemin ardından karar verilecektir dediği içindi, o 4 aylık süre bitti (44 puan üzerine psikiyatrik puanda eklenecek

şimdi ve puanım 60 üzerine çıkması çok muhtemel) psikiyatri ilaç ile kısmen iyileşen majör depresyon tanısı koydu, heyete puan eklemesi için bu hafta girecek rapor tekrardan, psikiyatrik hastalıklara 1 yıl sonra kontrol muayenesi şartı koyuyorlarmış, 5510. 28. maddesine göre erken yaşlılık emekliliğine başvurmayı düşünüyorum. Kontrol süreli olması emekli olmam açısından bir engel teşkil etmez umarım.

ben yanlış cvp verdim 2008 sonrası memursan 15 yıl süre 3960 günle emeklisin %60 raporla

2008_sonrasi.PNG

Aldığım oran %59 un üzerinde olursa kamuda çalışmaya devam edebilir miyim?

Sürekli Raporum Emekli Sandığında onaylandıktan sonra örneğin 3 yıl sonra emekli olabilir miyim)

hocam sorunuzdaki ,herhangi bir kontrol muayenesinde maaşı kesilse emeklilik hakkı ortadan kalksa bölümünü anlamadım??...birde bende primlerimi doldurdum yaşı bekliyorum ve erken emekli olma ihtimalim var ve erken emeklilikte normal yaşımız geldimi erken i normal e çevirebiliyorsa gerçekten süper bir şey...tabii ki maaş da çok farketmiyorsa?

%45 tedavi ile çalışabilir raporu aldım sürekli. Raporun geçerlilik süresi ne kadardır.
RAPORUM EMEKLİ SANDIĞINDA ONAYLANIRSA ÇALIŞMAYA DEVAM EDEBİLİR MİYİM? BİRAZ DAHA ÇALIŞMAK İSTİYORUM ÇÜNKÜ.

Son düzenleme:
rexart
Yalnız dikkat edin, 5510 sayılı kanunun 28. maddesine göre malulen emekli olursunuz, erken yaşlılık emekliliği olmaz o. Erken yaşlılık emekliliği 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesi ile olur.

abdullah albayrak
Sürekli aldıysanız o süresiz rapordur zaten. Bence emekli sandığına onaylatmayın raporu ne zaman emekli olacaksanız o zaman gönderin derim.

@u.uçar
İlgilenip bir cevap yazdığınız için teşekkür ederim.
Hangi kanun maddesine dayanarak yazdınız bu yazıyı anlayamadım açıklarsanız herkes öğrenmiş olur.
Benim araştırmalarımdan öğrendiğime göre Malulen emeklilik için verilen bilgi şu şekilde;

"malulen emeklilik için şu şartlar aranmaktadır. İlk sigortalılık tarihinde kişinin maluliyet düzeyi denilen %60 oranında engelli olmayıp, daha sonra bu oranın maluliyet düzeyi ve/ya üzerine çıkmış olması gerekmektedir. Bu şartı yerine getiren sigortalı 10 yıl hizmet süresi 1800 gün prim gün sayısıyla emekli olur. Dolayısıyla engelli memurun malulen emekliliği de bu kapsamda değerlendirilecektir."

Kaynak

Benim heyet raporumda farkli hastalıklardan alınan puanlar var, onlarda şu şekilde;

Uyku apnesi 35
Bel boyun fıtıkları 14
Majör depresyon 40

Sigorta başlangıcım 1997 MEMURİYETE GİRİŞİM 2011

2008 sonrası memuriyete başlayanlar için geçerli olan madde 5510 un 28. maddesi ve şu şekilde;

İlk defa bu Kanuna göre sigortalı sayılanlara;
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın
yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

emeklilik için doğuştan mı yoksa sonradan mı engelli olmak, hangisi avantajlı hep soruyorlar engelliniz doğuşta mı sonradan mı diye

Emekli sandığından emekliliği hak ettiğime dair yazıyı çıkartıp işlemleri o aşamada bırakabilir miyim? Ve ileride istediğim bir tarihte emeklilik için başvuruda bulunabilir miyim?

abdullah albayrak

Tahsis talebinde bulunmamak şartı ile evet, bunu yapabilirsiniz. "Engelli raporumla erken Yaşlılık emekliliği hakkımın olup olmadığının tespiti" diye verin dilekçenizi.

Üst Alt