Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

21 yıllık memurum, SGK yaşlılık aylığı raporumu reddetti!?

hseyin2907

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
2000 girişli memurum, 2019 yılında 2 yıl süreli %46 engelli raporu alarak, kurumum üzerinden sgk ya dilekçe ile görüş sordum ve olumlu cevap geldi.Çalıştığım kurum tarafından hitap a işlendi. Bu sene raporumun süresi bitmeye yakın rapor yeniledim %43 sürekli oldu. Buna istinaden sgk ya tekrardan dilekçeyle başvurup, eski raporum, gelen cevap, yeni raporum hepsinide ekleyerek tekrardan görüş sordum. İlerde kontrol muayenesine takılmamak için.Yeni raporumun tarihi, yazdığım dilekçenin sgk ya ulaşması hepsi, yeni yönetmelik öncesi. Fakat bana gelen cevap yeni yönetmeliğe göre ve olumsuz yazmışlar. Sizlerin görüşünüde almak istedim. Nasıl bir yol izlenmeli. Herkese iyi günler.

Geçmiş olsun. Aynı durumu bende yaşadım. 2001 girişliyim bana gelen yazıda malul sayılmadığımı ancak yüksek sağlık kuruluna itiraz edebileceğimi yazmışlar Benim raporda 65 süresiz.
Buna karşı üst kurula itiraz edebilirsiniz ancak mevcut yönetmelik bu şekilde.
Ben bu yönetmeliğin değişeceğinden adım kadar eminim. Keza şu an özel sektörde çalışıp birebir aynı hastalıklara sahip olan kişi emekli olabiliyorken memurlar olamıyor
Ha yönetmelik değişir derken engellilerin lehine birşey yapacaklarını ve memurlarıda bu kapsama sokacaklarını kesinlikle düşünmüyorum. Aksine bence artık engelle ilgili herşeyde bu totolarından uydurdukları yeni yönetmeliği uygulayacaklar.
Yeni yönetmeliği şöyle özetleyeyim. Ömür boyu uyku cihazı kullanmaya mecbursun. Ama cihazı kullandığında hastalığın iyileşiyorsa ömür boyu kullansan bile artık sen engelli sayılmıyorsun. Kabaca böyle birşey.
Sen naptın dersen. Daha önceki sayfalarda yazmıştım uzun uzun istafa sürecindeyim itiraz edecem diyordum ama bunlarla uğraşmaktan sıkıldım uğraşamam.
Gerçekten emekliliğe ihtiyacı olan arkadaşlara Allah kolaylık versin.

Makiyato

ben 4.evre kanser hastasıyım ki kanserden önce de %72 sürekli raporum vardı ...bana 2 yıllık verdiler.ben iyileşmiyorum yavaş yavaş ölüyorum.tedavim yok.ama rapor sürekli vermediler. ben tekrar rapor alacağım vakit geldiğinde ki görürsem , sürekli olması için heyette olay çıkaracağım.

2008 öncesi memurlara emeklilikte kontrol yok deniyor kimilerince siz kontrolü dert ediyorsanız bu durumda hangisi doğru var mı yok mu ?

Tip 1 diyabet var ama sayılmıyor abi, komplikasyon olması gerekiyor anladığım. Şuan idari yönden avukat desteğiyle mahkeme olayını düşünüyorum. Var olan raporumu yeniledim, süresize döndü, tekrar görüş sordum. Dilekçe sgk da işlemdeyken yönetmelik değişti. Belki idari yönden Bi şeyler tutturabilrmiyim ona uğraşayım diyorum abi.

2008 öncesi memurlar 5434 sayılı kanuna tabidir. 5434 sayılı kanunda, 506 sayılı kanunda olduğu gibi kontrol muayenesini düzenleyen herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Eğer 5434 sayılı kanun 39/j maddesine göre eski rapor ile emekli olunursa kontrol muayenesi sözkonusu değildir. Ancak, yeni işgücü kaybı yönetmeliğine göre rapor alınarak emekli olunursa 5510 sayılı kanun 94. madde kapsamında kontrole tabi olur.

Nasıl yani ? 2008 öncesi mesleğe başlamış bir memur 2010 yılında hastalansa ve rapor alsa o raporla da emekli olsa kontrole mi tabii oluyor bu durumda ne iş bu çözemedim .

2008 öncesi mesleğe başlamanın da pek bir anlamı yok o zaman saçma olmuş sanki ya neyse artık .

İyi akşamlar

1)- yazınız karışık, ne demek istediğinizi anlamak zor. Lütfen yanlış varsa düzeltin!

A)- ilk raporda ne cevap yazdılar ?
B)- ikinci rapora ne cevap verdiler ?
C)- ikinci kez neden görüş sordunuz ?

2)- ilk raporunuzu SGK sağlık kurulu emekli olur diye karar mı verdi?

3)- ikinci raporu ne diye gönderdiniz ?

4)- ilk raporda verilen bir hak var Ken, ikinci rapor da yeni yönetmeliğe göre cevap vermesini YERİNİZDE OLSAM İDARİ YARGIYA DAVA AÇARIM. SÜREYİ KAÇIRMAYIN!

5)- GELEN YAZILARI PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

İyi akşamlar, kusura bakmayın haklısınız, karışık biraz, sırayla cevaplıyorum;
1- A) ilk rapor %46 süreli olup, eski mevzuata göre cevap verildi, belgeleri göndermem halinde emekli olabileceğim yazılıydı.
B) ikinci rapor %43 sürekli idi, sgk da işlemdeyken yönetmelik değişti ve yeni yönetmeliğe göre olumsuz cevap verildi, çalışma gücünü kaybetmediğime karar verildi.
C) Benim emekli olmayı planladığım tarih 2023 olması ve eski raporumun süresinin 2021 haziranda bitecek olması nedeniyle raporu yeniledim. Emeklilik için başvurduğumda raporun süresi geçmiş olacaktı.Bundan dolayında baktımki yeni raporda süresiz, eski rapor ve gelen görüş yazısınıda ekine koyarak, yeni aldığım süresiz raporu gönderdim.

Tam olarak ne yazmışlar ?
Hangi yönetmeliği bahane etmişler ? 2021 Eylül ayında çıkan SGK maluliyet hastalık listesinimi kastediyorsunuz yeni yönetmelik derken ?

hseyin2907
Şimdi anlaşıldı kardeş

1. SGK sağlık kurulu tarafından İlkin emeklilik hakkını kazanmışsın.

2. Sen sürekli engelli raporu alınca yeniden aynı işlemi yapmışsın. SGK ilk başvurumuş gibi yeni yönetmeliğe göre red cevabı vermiş.

Sonuç:
1. İkinci kez görüş istemen gereksiz

2. SGK sana ikinci rapora cevap verirken , ilk raporu ilgi tutup cevap verebilir di. Ama yeni başvuru gibi cevap vermiş.

Acizade önerim;

1)- İdare mahkemesinde yasal süre bitmeden hakkını ara, ilk raporda verilen bir karar var. Sana bundan sonra bir karar verilecek ise, eski yönetmeliğe göre cevap vermesi gerektiğini düşünüyorum.

2)- Aksini düşün; önüne gelene ikinci kontrol yada inceleme de çoğu red alır.

3)- yeni yönetmeliktede eski haklar geçerli olduğu yönünde bilgiler var

Oturanboğa ve hukukçu arkadaşlar da cevap verirse iyi olur

Aynen doğru anlattınız hocam, peki ben yenilediğim 2.rapor için bir şey yapmamalılıydım,o zaman emeklilik hakkımı kullanırken benim bildiğim rapor sunmam gerekiyor. Ben 1. raporu yoksa 2. raporu işleme koymalıydım. Bunları bilmediğim için, beyin fırtınası yapmak için yazıyorum. Belki başka arkadaşlarda okuyup faydasına olur.

Aynen hocam, 2021 Eylül yönetmelik baz alınmış.

Hepimize geçmişler olsun..
Keşke siz direk 1.raporla ve SGK dan aldığınız onaylı uygundur yazısıyla basvursaymissiniz.Direk emekli olur kontrol günü geldiğinde de sürekli ye çevirtirdiniz raporu.
Yapabileceğiniz tek şey dava açmak çünkü bu son yönetmelik zaten asıl emekliliği sağlayan kanunla çelişiyor .
Kesin kazanirsinizda..
Zaten eninde sonunda birisi bunu yapacak yani davayı açacak ..
Yönetmelik KANUNA aykırı olamaz !!
Nokta.

CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hseyin2907

Merhaba

1. Artık olacak olan olmuş. Bundan sonra ki önemli,

2. Süre kaybetmeden, 1 rapora göre verilen karar gerekçe göstererek İdare Mahkemesine yasal süre bitmeden itiraz etmek.

3. SGK bir kaç yıl önce sormuştum. SGK sağlık kurulu verdiği raporun geçerlilik süresi var mı?
Sözlü Verilen yanıtta; bir zaman kısıtlaması yok. İstediğin zaman emekli olabilirsiniz denildi.

4. Mahkeme vereceği karara göre emekli olabileceksiniz. Hakkınızda hayırlısı olsun.

5. Emekli olurken. İlk rapora göre verilen kararı ilgi göstererek emekli başvurusunda bulunacaktınız. İlk raporun aslı zaten SGK sağlık kurulunuzdaki dosyanızda. Tekrardan vereceğiniz bir rapor yok. Dilekçenizde belirtirdiniz.

6. SGK sizden yeniden rapor istediğinde o zaman dava açardınız.

7. SGK 2500-4000 TL verecek ama işlemler nedeniyle kimse emekli olmuyor. Bunun yerine 6000-9000 TL maaş alıyor. Burada kim zarara giriyor. Doğal olarak SGK.

8. Umarım bu emeklilik işi çözülür. Artık

Açıkgoz2000
Sgk değil de devlet zarar ediyor. Zaten 5510 ile emekli olan belki 2500 tl den maaş alacak ama çalışırken devletten daha fazlasını alıyor ( kamuda çalışan için dedim).
Halbuki emekli etse büyük yükten kurtulacak :)

engelsizgs

Aslında bir bakıma emekli etmeyerek iyilik yapılıyor

Bu kez insan çalışabildigi kadar çalışıyor

Güler misin, aglarmisin ?!

Değerli arkadaşlar, bu konuda tavsiye edebileceğiniz avukat varmı?

hseyin2907

Sendika avukatları daha tecrübeli diye düşünüyorum. Çünkü İdare Mahkemesine disiplin gibi. Konularda daha tecrübeli diye düşünüyorum.
Yada emekli bir idare hâkimi bulabilirsiniz.

Yada kendinizde halledebilirsiniz. Duruşma yok, herşey dilekçe üzerinde yürüyor çoğunlukla,

Açıkgoz2000

Bana göre kesinlikle iyilik filan değil eziyet ediliyor. Ben şahsen 60 yaşıma kadar çalışmak istemiyorum. Bu dünyaya 1 kere geliyoruz. Çalış çalış nereye kadar ? Hangi birimiz kendimize zaman ayırabiliyoruz ? Verilen hakkı geri alarak bu hayali kuranların ahlarını alıyorlar. İtiraz eden de yok nasıl olsa.

Yönetmeliği tam olarak incelediğimde, en sonda yer alan geçici madde1 şöyle yazıyor ;'' Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır '' kısmı sanki benim durumumu açıklıyor. Ben SGK ya görüş soruyorum ve dilekçem SGK ya ulaştıktan 8 gün sonra yönetmelik değişikliği oluyor. SGK da bana yeni yönetmeliğe göre olumsuz cevap yazıyor. Halbuki kendi yazdıkları yönetmelik maddesine göre cevap yazması gerekirken, kendi yazdıkları yönetmeliği çiğnemiş olmuyorlarmı? Arkadaşların yorumunu bekliyorum. İyi akşamlar.

Bana yeni yönetmeliğe göre olumsuz cevap yazanlar acaba çıkan yönetmelik maddesini okumadan işlem yapabilirmi?

Mahkeme süreci devam ediyor, görünen o ki 2-3 yıl sürecek gibi

hseyin2907

Merhaba Hüseyin bey

Yeni yönetmelikte aşağıdaki madde işinize yarayabilir. Bu madde,de BU YÖNETMELİKTEN ÖNCE TALEPTE BULUNANLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!!!!

BAHSETTİĞİM MADDE;

Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

Benim tip 2 diyabet, tansiyon, kolesterol ve hipertroidden %42 oranlı 2 yıl süreli raporum var geçen yaz aldım ve sgkya görüş sordum 18 yılı tamamlayınca emekli olur yazısı geldi. Ancak son çıkan yönetmelik kafamı karıştırdı 21 yıllık hizmetim var şu anda. Süreli raporla emeklilik talep etsem benden yeniden rapor mu istenir. Seneye raporu yeniletirsem yeni yönetmeliğe göre değerlendiriyorlar. Yardımcı olacak arkadaşlardan yardımcı olmalarını bekliyorum. 4/c devlet memuruyum.

Memur35

Aynı durumda olan arkadaşlar var yapacağın

Emekli olmaya karar verdiğin de SGK gelen kararını dilekçene ekleyip kararın uygulanmasını istemek, yeniden rapor verirsen yeni yönetmeliğe göre yeniden karar verilir... ( Yeniden rapor vermen yeniden görüş istemen anlamına geliyor)

Yeni yönetmelikte bununla ilgili madde var.

Üst Alt